Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/05/2025 - 08:00

Tag gamle tricks i brug og få oksekødet til at række længere

Synes du også, at det er blevet dyrt at hive 500 gram hakket oksekød op ad køledisken? Nej, 400 gram. Få kødet til at række længere med hjælp fra kok.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Oliver Meyer Fovsholm, Ritzau Fokus

Kød plus tilbehør. Sådan lyder formularen for de fleste danskere, når de skal have aftensmad på bordet.

En af de populære ingredienser er hakket oksekød, der kan bruges til mange forskellige retter, men i takt med at prisen på kød stiger, kan det være en udfordring at holde sig inden for det samme madbudget som tidligere.

Ifølge Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør for Det Grønne Museum, kan vi lære af vores tidligere generationer for at få det hakkede oksekød til at række længere. For kødet har ikke altid været i centrum.

- Det er et nyere fænomen, at den almindelige dansker har så meget kød og især oksekød til rådighed, at man kan spise det flere gange om dagen.

- Det begyndte i efterkrigstiden, og ellers har det været en præmis gennem historien, at kød var eksklusivt, siger hun.

Hakkekødet fik en stor rolle i de danske køkkener i 1960'erne, hvor kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet, og tiden i køkkenet blev knappere, forklarer hun.

Hun fortæller, at kød engang alene blev brugt som det, vi i dag kalder en bouillonterning - altså for at give smag til aftensmaden, der primært bestod af grøntsager.

Et trick var blandt andet at bruge kødet sammen med grøntsager til at lave pålægssalater til smørrebrød.

Og hvis man synes, at det hakkede oksekød er blevet for dyrt til ens budget, kan man også i dag sagtens udskifte en betydelig del af kødet med andre ingredienser og stadig beholde en kraftig smag.

Det kræver bare, at man køber det rigtige kød, siger Mikkel Hevring de Vries, som er kok og bæredygtigheds- og udviklingskonsulent hos Jespers Torvekøkken.

- Man kan starte med at gå efter kød med en lav fedtprocent. Vi vil hellere have det rene kød. Det har i sig selv den umami, vi vil have. Fedtet giver selvfølgelig noget smag, men den kan vi tilføje andre steder.

- Hvis vi køber 500 gram oksekød med en høj fedtmængde, kan vi risikere, at fedtet sorteres fra, når vi rister kødet, og så står vi pludselig med et mindre produkt, end vi har købt.

Han nævner også, at hvis man køber kød af dyr, der har haft det godt, har det fået det rigtige foder og er vokset på den rigtige måde, hvilket er afgørende for smagen, så man behøver en mindre mængde kød.

- Jo mere volumen i smagen, desto mindre spiser vi. For vi har slet ikke behov for at spise så meget kød, siger han.

Når man erstatter dele af det hakkede oksekød i sine aftensmåltider, er der tre overordnede egenskaber, der skal dækkes ind. Proteinindhold, tekstur og umamismag.

- Linser kan erstatte det hakkede oksekøds protein og tekstur. Vi har for eksempel puy-linsen, belugalinsen og den danske anicialinse, der har lidt pebernoter, siger han.

Hvis man vil prøve det af, kan man begynde med at erstatte halvdelen af kødet med linser, siger han.

Alternativer til linser kan være kvaste grøntsager kørt igennem en kødhakker eksempelvis gulerødder, selleri eller løg. De kan ristes af for at få en karamellisering.

Og for at få umamismag i maden kan man tilføje indkogte tomater, grønne asparges, sojasovs eller miso.

- Efterhånden kender de fleste en linsebolognese, men to andre eksempler kan være en kødtærte eller en karrykål, siger han.

I kødtærten, en klassisk tærte med kødfyld, hvor grøntsager tilberedes i en hvid, cremet sauce og bindes sammen med æg, inden tærten bages, kan man erstatte noget af det hakkede oksekød.

Mikkel Hevring de Vries anbefaler hvide bønner, asparges, friskbælgede ærter eller sauteret spinat.

I karrykålen, som er oksekød ristet af med løg og kål, kan man erstatte noget eller alt kødet med sorte bønner og forskellige svampearter. Og så kan man tilføje rødvin og tomater.

Bettina Buhl forklarer, at kartofler traditionelt har været en klassisk "kødstrækker" i det danske køkken. Man kan for eksempel tilføje moste kartofler i sin kødbollefars.

Andre kødstrækkere kan ifølge Mikkel Hevring de Vries være havregryn, moste bælgfrugter eller revne grøntsager, uanset om det skal bruges til frikadeller eller boller i karry.

/ritzau fokus/

Cannes, 22/05/2025 - 13:27

Film med dansk strejf fik 19 minutters bifald ved Cannes

Joachim Triers "Affeksjonsverdi" kan ende med hovedprisen i Cannes. Publikum tog godt imod den ved premieren.

Den norske film "Affeksjonsverdi" har fået en af de mere imponerende modtagelser ved filmfestivalen i Cannes.

I 19 minutter lød der således klapsalver fra publikum efter filmens premiere onsdag aften. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Det er ikke usædvanligt, at film ved festivalen får lange klapsalver, men de 19 minutter er alligevel i den høje ende.

"Affeksjonsverdi" er udtaget til konkurrencen om Guldpalmen.

Filmen er lavet af norske Joachim Trier, der er født i Danmark, sammen med blandt andre den danske producer Sisse Graum Jørgensen.

Joachim Trier har gået på filmskole i Danmark og har desuden en dansk far.

Filmen er desuden co-produceret af det danske filmselskab Zentropa

Filmen handler om to søstre, der sørger over tabet af deres mor. Samtidig vender deres far, som er filminstruktør, tilbage med et manuskript, som han tilbyder en af døtrene at spille hovedrollen i.

Datteren afslår tilbuddet, og faren finder en Hollywood-skuespiller til rollen.

Imens forsøger han at reparere båndene til sine døtre under optagelserne, der foregår i Norge.

- Det lyder så plat, men jeg græd ret meget, da vi indspillede filmen, fordi jeg blev så bevæget af skuespillerne, der spiller medlemmer af en kunstnerfamilie i Oslo, der ikke kan tale med hinanden på trods af forsøg på at fremstå ordentlige, siger Joachim Trier om "Affeksjonsverdi" til AFP.

På rollelisten er skuespillere som Elle Fanning, Renate Reinsve, Jesper Christensen og Stellan Skarsgård.

Joachim Trier har tidligere instrueret film som "Verdens værste menneske", der er den sidste film i hans Oslo-trilogi.

Sisse Graum Jørgensen har tidligere produceret film og serier som "Familier som vores", "Den skaldede frisør" og de oscarnominerede "Druk" og "Jagten".

/ritzau/

Læs Mere >>

Cannes, 22/05/2025 - 13:17

Film med dansk strejf fik 19 minutters bifald ved Cannes

Joachim Triers "Affeksjonsverdi" kan ende med hovedprisen i Cannes. Publikum tog godt imod den ved premieren.

Den norske film "Affeksjonsverdi" har fået en af de mere imponerende modtagelser ved filmfestivalen i Cannes.

I 19 minutter lød der således klapsalver fra publikum efter filmens premiere onsdag aften. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Det er ikke usædvanligt, at film ved festivalen får lange klapsalver, men de 19 minutter er alligevel i den høje ende.

"Affeksjonsverdi" er udtaget til konkurrencen om Guldpalmen.

Filmen er lavet af norske Joachim Trier, der er født i Danmark, sammen med blandt andre den danske producer Sisse Graum Jørgensen.

Den er desuden co-produceret af det danske filmselskab Zentropa

Filmen handler om to søstre, der sørger over tabet af deres mor. Samtidig vender deres far, som er filminstruktør, tilbage med et manuskript, som han tilbyder en af døtrene at spille hovedrollen i.

Datteren afslår tilbuddet, og faren finder en Hollywood-skuespiller til rollen.

Imens forsøger han at reparere båndene til sine døtre under optagelserne, der foregår i Norge.

Joachim Trier står bag film som "Verdens værste menneske", der er den sidste film i hans Oslo-trilogi.

Han har gået på filmskole i Danmark og har desuden en dansk far.

Sisse Graum Jørgensen har tidligere produceret film og serier som "Familier som vores", "Den skaldede frisør" og de oscarnominerede "Druk" og "Jagten".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/05/2025 - 12:59

FAKTA: Så meget kan pensionen vokse på et år

* Hvis man som 30-årig har 100.000 kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig blive anslået til at være omkring 8,8 millioner kroner. Som 70-årig vokser det beløb til 9,3 millioner kroner.

* Hvis man som 50-årig har 1,3 millioner kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig være 5,1 millioner kroner. Som 70-årig vokser det til 5,4 millioner kroner.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA. Forudsætninger for regneeksempler: afkast er fastsat ud fra Samfundsforudsætningerne 2025, og der er en aktieandel på 50 procent undervejs. Løn starter på 500.000 kroner og øges herefter med inflation.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/05/2025 - 12:59

Pensionsalder hæves igen: Så meget kan din pension vokse på et år

Frankhoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix

For årgangene 1971 til 1974 er pensionsalderen hævet til 70 år. Det ekstra år kan øge pensionsopsparingen betydeligt, viser beregninger.

Det er endnu en gang blevet besluttet, at mange danskere skal arbejde længere, før de kan gå på pension.

Folketinget har vedtaget at hæve pensionsalderen med et år.

Det har i første omgang betydning for dem, der er født mellem 1. januar 1971 og 31. december 1974, for de skal nu arbejde, indtil de bliver 70 år. Er man yngre end det, vil ens folkepensionsalder sandsynligvis ende med at være højere end 70 år.

Uanset om man stadig har mange år tilbage på arbejdsmarkedet eller er tættere på pensionsalderen, kan en ændring af folkepensionsalderen komme til at påvirke privatøkonomien.

Det fortæller privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Der er fortsat politisk flertal for at følge principperne i levetidsindekseringen, der betyder, at hvis vi lever et år længere, skal vi også arbejde det år længere, siger hun og fortsætter:

- Men Socialdemokratiet har meldt ud, at det er sidste gang, de automatisk støtter op om principperne fra velfærdsforliget.

Velfærdsforliget fra 2006 er en politisk aftale, hvor man blandt andet besluttede, at efterløns- og pensionsalderen skal stige, i takt med at vi lever længere.

Det er nok ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til at skulle arbejde i flere år.

Men ifølge Camilla Schjølin Poulsen kan der være gode penge at hente ved at arbejde et år længere.

- Den helt store økonomiske gevinst er den ekstra årslønning. Derudover bliver der indbetalt til pensionsopsparingen i yderligere et år, og opsparingen kan stå investeret i et år ekstra, siger hun.

Et pensionsselskab investerer opsparingen, så den kan vokse sig større. Og tid er afgørende, når man investerer.

Det ekstra års arbejde kan betyde en forskel på flere hundrede tusinde kroner i pensionsopsparing, viser beregninger fra PFA.

Der er taget udgangspunkt i en årsløn på 500.000 kroner, og aktier udgør 50 procent af pensionsinvesteringen.

- Hvis man som 50-årig har 1,3 millioner kroner stående på sin pension og indbetaler 15 procent af sin løn hvert år, vil opsparingen som 69-årig være 5,1 millioner kroner. Som 70-årig vokser det til 5,4 millioner kroner, siger hun.

Det svarer altså til en forskel på 300.000 kroner.

Jo længere tid, der er til pensionen, desto større bliver forskellen typisk. Det skyldes især effekten af renters rente, som forstærkes over tid, fordi man også får renter af tidligere renter.

Hvor meget en pensionsopsparing reelt vokser på et år, afhænger dog blandt andet af, hvordan den er investeret, og hvordan markedet udvikler sig i den kommende tid.

Derfor gælder det gamle råd stadig: Undgå at lægge alle æg i én kurv.

- Det vil være bedst at spare op i flere kasser, såsom pension, fri opsparing i banken og friværdi i boligen, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- Udfordringen med en pensionsopsparing er, at man skal have en vis alder, før man får lov til at bruge af den.

En fri opsparing vil være den mest fleksible og nemmeste at tage i brug efter behov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek