Port Sudan, 06/05/2025 - 14:28
Droneangreb i Sudan risikerer at bringe nødhjælpsarbejde i fare
Næsten al humanitær hjælp til krigshærgede Sudan kommer ind via havneby, som nu er under angreb.
Khalid Abdelaziz/Reuters
Af: /ritzau/
For tredje dag i træk har der været flere angreb i byen Port Sudan. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.
Tirsdag har droneangreb ramt lufthavnen i den sudanesiske by ved Det Røde Hav, oplyser en embedsmand for lufthavnen til AFP.
Flytrafikken blev ifølge embedsmanden standset til lufthavnen, som er den eneste i landet, hvor internationale fly med civile stadig kan lande og lette.
En anden drone har ifølge nyhedsbureauet angrebet et brændstofdepot nær havnen i den tætbefolkede by, hvor FN, hjælpeorganisationer og hundredtusindvis af mennesker på flugt holder til.
Massive søjler af røg stiger op fra Sudans vigtigste brændstoflagre nær havnen og lufthavnen, siger et vidne til Reuters.
PlanBørnefondens landedirektør i Sudan oplyser i en pressemeddelelse, at strøm og internet er nede, og droner har ramt tætbefolkede områder, hvor der bor internt fordrevne.
Port Sudan er den vigtigste base for nødhjælpsarbejdet i Sudan, der ligger syd for Egypten. Flere nødhjælpsorganisationer har deres hovedkvarterer i havnebyen.
Næsten al humanitær hjælp kommer ind i Sudan via Port Sudan, skriver AFP.
Ødelæggelsen af brændstofanlæg og skader på lufthavnen og havnen i Port Sudan risikerer dermed at gøre den humanitære krise i Sudan endnu værre.
Lige nu er der kritisk brug for humanitær hjælp i det krigshærgede land, som blandt andet er ramt af hungersnød.
I over to år har den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF) udkæmpet en blodig krig mod den sudanesiske hær.
Port Sudan har været relativt rolig, siden konflikten brød ud i april 2023. Byen blev base for Sudans regering, der er allieret med hæren, efter at RSF erobrede store dele af hovedstaden Khartoum i begyndelsen af konflikten.
I marts mistede RSF kontrollen over det meste af Khartoum og har siden da i stigende grad benyttet sig af droner, skriver AFP.
Konflikten i Sudan, som har omkring 50 millioner indbyggere, har kostet titusinder af mennesker livet, fordrevet 13 millioner mennesker og skabt verdens største sult- og fordrivelseskrise.
Tusindvis af mennesker flygter eksempelvis over grænsen til nabolandet Tchad, oplyser FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, i en pressemeddelelse.
Flygtninge fortæller ifølge UNHCR om mænd, der er blevet dræbt, kvinder og piger der er blevet udsat for seksuel vold, og hjem der er blevet brændt ned til grunden.
/ritzau/