Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Aarhus, 31/12/2024 - 10:47

Tre ton fyrværkeri blev taget af politiet

21-årig mand står til bøde for ulovlig opbevaring på en adresse i Åbyhøj.

Af: /ritzau/

Godt tre ton fyrværkeri kommer ikke i luften nytårsaften. Politiet beslaglagde varerne mandag eftermiddag i Åbyhøj, fordi de ikke var opbevaret på en lovlig måde.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse tirsdag.

Betjentene rykkede ud på baggrund af et tip, og det udviklede sig til en større transportopgave.

På adressen blev der fundet mange kasser med forskellig slags fyrværkeri. Langt det meste er lovligt at sælge, men der var også en mindre mængde ulovlige kanonslag, oplyser politiet.

En 21-årig mand havde tilladelse til at sælge fyrværkeri, men fra to andre adresser.

Problemet er, at han hverken havde tilladelse til opbevaring på eller salg fra adressen. Derfor risikerer han nu en bøde.

Beslaglæggelsen betegnes som stor af politikommissær Per Bennekov.

- Fyrværkeri, som ikke er opbevaret lovligt, kan være til fare for nabolaget, og derfor er jeg glad for, at vi har fået det væk fra adressen i Åbyhøj, udtaler han i pressemeddelelsen.

/ritzau/

København, 31/12/2024 - 09:00

Fra dronning til konge: Sådan gik året i kongehuset 2024

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

2024 blev historisk, da kong Frederik overtog tronen efter sin mor. Både kronprinsen og grev Nikolai fik desuden sagt farvel til hver deres uddannelse.

- Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.

Set med kongelige briller vil 2024 mest af alt blive husket for, at danskerne fik en ny regent i kong Frederik, der foran en proppet slotsplads kunne løfte sløret for sit valgsprog.

Den historiske melding om et forestående tronskifte kom i det, der skulle vise sig at blive dronning Margrethes sidste nytårstale.

- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 - 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far - vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.

- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik, sagde dronning Margrethe 31. januar 2023.

14 dage senere skete det så: Ud på balkonen på Christiansborg Slotsplads i København trådte landets nye kongepar - kong Frederik og dronning Mary - og vinkede til de tusindvis af fremmødte.

Den modtagelse kommer han sent til at glemme, fortalte kongen senere i sit første interview som regent.

- At blive modtaget så smukt, så glædeligt og så hjerteligt på Christiansborg Slotsplads var en meget rørende oplevelse, som ramte mig dybest i hjertekulen, sagde kong Frederik til Ritzau i februar.

Det første år som regentpar er snart gået, og de kan se tilbage på et år, der har været en stor succes.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker med særligt kendskab til kongehuset.

Han peger blandt andet på, at de har været rundt og tale med mange danskere og været i Grønland og dermed markeret, at det er et vigtigt område for Danmark og det nye kongepar.

Derudover mener Lars Hovbakke Sørensen, at det er værd at bemærke, at kong Frederik har fået endnu mere styr på ordene.

- Han er tit blevet kritiseret for ikke at være så god til at holde taler, siger han og vurderer, at der er sket en hel del i årets løb:

- Især i forbindelse med statsbesøgene. Her har der været flere lejligheder, hvor han skulle holde tale, og der har man helt klart kunnet se en udvikling i retning af, at han er blevet mere og mere sikker, i måden han gør det på, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Få dage efter tronskiftet udgav den nye konge ud af det blå bogen "Kongeord", hvor han deler sine tanker og overvejelser om kongegerningen.

Den viste sig at blive så populær, at den efter blot to måneder på markedet blev en af de bedst sælgende bøger det seneste årti.

Kongehuset har i 2024 fået et markant økonomisk løft, så det kan blive moderniseret og fremtidssikret. Det besluttede et flertal i Folketinget i maj. Det betyder konkret i kroner og øre, at den samlede økonomiske ydelse stiger fra 126,5 millioner kroner til 143,8 millioner kroner årligt.

Med tronskiftet blev prins Christian ny kronprins.

Han kan kigge tilbage på et 2024, hvor han blev student fra Ordrup Gymnasium nord for København.

I anledningen af den festlige dag havde kronprinsen iklædt sig særdeles dyrt tøj, og det vakte opsigt.

Blandt andet bar han en skjorte fra Prada til 11.600 kroner, et dyrt Rolex-ur og sneakers fra mærket Lanvin til cirka 4100 kroner ifølge Ekstra Bladet.

Også hans søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne prinsesse Josephine og prins Vincent, havde iklædt sig dyre mærker, skrev mediet.

Generelt skal kongefamilien finde en balance mellem udadtil at se præsentabel ud og undgå at demonstrere en livsstil med overforbrug.

- Det er en balance, som er vanskeligere for den nuværende generation, end den var for de foregående generationer, hvor der ikke var det her fokus på bæredygtighed, klima og genbrug, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Så det vil være en af de ting, som vil blive holdt øje med, og som man derfor som kronprins skal være meget opmærksom på, siger historikeren.

På den anden side af sommeren tog kronprinsen hul på en længere rejse i Østafrika.

Her arbejdede han i et naturreservat og havde "en oplevelse, jeg aldrig glemmer", som han beskrev det i et opslag delt på kongehusets Instagram-profil i november.

Kronprinsen er siden vendt retur til Danmark, så han kunne fejre jul med familien.

Til februar trækker han i trøjen for at aftjene sin værnepligt ved Gardehusarregimentet i Slagelse.

Apropos Instagram så blev 2024 året, hvor kongehusets officielle profil på det sociale medie rundede en million følgere.

Her delte man kort efter kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober 2023 en video fra festen, hvor dronning Margrethe overraskede ham med en optræden fra bandet Benjamin Hav & Familien.

Kongehuset delte efterfølgende en video på Instagram, hvor hans forældre, kong Frederik og dronning Mary, og hans tre søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine, ses danse og synge med i selskab med gallagæsterne.

Det blev kåret til Årets Klip ved 2024-uddelingen af EchoPrisen, som TV 2-kanalen Echo står bag.

Weekenden inden blev dronning Margrethe belønnet med en Robert-statuette for sine kostumer til Netflix-filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst".

Mens dronning Margrethe har arbejdet i kulissen, var prinsesse Isabella foran kameraet i DR's julekalender, "Tidsrejsen 2", hvor hun havde en rolle med replikker.

Det har ikke været en fordel i castingen at være kongelig, understregede kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, over for B.T.

- Prinsesse Josefine har deltaget i castingen på fuldstændig lige fod med alle andre, og det samme gælder i forhold til produktionen af programmerne. Det har været en både spændende og god oplevelse for hende at medvirke i en tv-produktion, sagde Lene Balleby til avisen.

Den kongelige skuespiller var krediteret H.K.H. prinsesse Josephine på rulleteksten.

På den anden side af Atlanten bor prins Joachim og prinsesse Marie samt parrets to fællesbørn, 15-årige grev Henrik og 12-årige komtesse Athena, i Washington D.C. i USA.

Familien flyttede fra den franske hovedstad, Paris, til den amerikanske forbundshovedstad i 2023. I april gav parret interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om den nye tilværelse.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

I USA arbejder han som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Den første tid i USA stod i familiens tegn for prinsesse Marie, hvor hun fokuserede på, at familien fandt sig til rette i det nye land.

Men i interviewet med The Washington Post fortalte prinsesse Marie, at hun er blevet involveret i organisationen Veteran Coalition International, som hjælper veteraner og deres familier.

Samtidig med at parret gør et stort stykke arbejde i USA, er der mindre fokus på dem inden for de danske grænser, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Herhjemme er der ikke plads til en masse prinser og prinsesser, som ikke rigtig har nogen rolle og funktion, lyder det fra historikeren.

- Men hvis de kan gøre et stort og vigtigt arbejde for Danmark i udlandet, er det en oplagt mulighed. Netop fordi vi har en samfundsudvikling, hvor det internationale og det globale i stigende grad bliver vigtigt, siger han.

Tilbage i 2022 valgte dronning Margrethe at fratage prins Joachims børn deres royale titler.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Imens mente prins Joachim, at hans børn var blevet gjort fortræd. Det sagde han i et interview med Ekstra Bladet.

I interviewet med The Washington Post var der dog ingen sure miner fra prinsens side. Han fortalte, at familien var kommet videre.

Hans hustru satte også ord på sagen:

- Vi var ikke glade for den måde, det skete på. Men det er en familieting. Det er kompliceret, sagde prinsesse Marie.

Måneden efter interviewet blev prins Joachim ifølge avisen JydskeVestkysten spottet i det syd- og sønderjyske.

Angiveligt var han i gang med tv-optagelser til et nyt program, hvor han og forfatter Steffen Jacobsen vandrer langs Hærvejen.

Prins Joachim har to børn fra sit første ægteskab med grevinde Alexandra - 25-årige grev Nikolai og 22-årige grev Felix.

Prinsens ældste søn afsluttede i juni sin uddannelse inden for Business Administration and Service Management på Copenhagen Business School (CBS).

Det er dog ikke kun erhvervsbøgerne, han har kastet sig over.

I de seneste år har grev Nikolai gjort sig bemærket for sit arbejde som model, og i flere udenlandske medier er han blevet beskrevet han som "fashion royalty".

Arbejdet har betydet, at han har været model for brands som Burberry, Dior, Cartier og Georg Jensen.

- Det ville være dejligt at kombinere mit business-studie med et andet aspekt af mode, som jeg allerede arbejder med, fortalte grev Nikolai til mediet GQ Australia i maj.

Han har siden gymnasietiden år dannet par med Benedikte Thoustrup, som han mødte på kostskolen Herlufsholm.

Også lillebroren grev Felix går på CBS, hvor han læser det samme som sin storebror.

Brødrenes mor, grevinde Alexandra, kan se tilbage på et år, hvor hun rundede et skarpt hjørne - nemlig 60 år.

I den forbindelse gav hun et større interview til Billed-Bladet, at hun havde fået mere plads til egne interesser som fitness, familie og veninder, efter at børnene er blevet voksne og selvstændige.

På kærlighedsfronten fandt hun to år efter skilsmissen fra prins Joachim sammen med fotografen Martin Jørgensen. Men efter otte års ægteskab gik de hver til sit.

Over for Billed-Bladet afviste hun ikke drømmen om et tredje ægteskab.

Men hvis den rigtige er der, skal fire parametre være på plads for et sundt parforhold ifølge grevinden, som har oplevet at blive bedraget: ærlighed, autenticitet, at være sig selv og god kommunikation.

- Jeg har gennem årene været der for mange andre og har nu mulighed for at være mere egoistisk og bare date lidt rundt og nyde at lære andre at kende. Der er mange skønne mennesker derude, jeg har lyst til at møde, sagde grevinde Alexandra til ugebladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/12/2024 - 08:00

Ritter måtte undvære Rolf: Vi er afhængige af hinanden

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Rolf Sørensen måtte på grund af hjerteproblemer melde fra til Tour de France. Hans mangeårige makker Dennis Ritter er sikker på, at han er tilbage i 2025.

Om et halvt år skal cykelfans verden over vende blikket mod de franske alper, når kampen om den gule trøje endnu en gang skal afgøres.

I de danske tv-stuer har seerne siden 1999 været vant til at høre Dennis Ritters stemme, når Tour de France skulle kommenteres på TV 2.

I langt de fleste af årene har det været sammen Rolf Sørensen. Men i år - få dage inden startskuddet lød - måtte Rolf Sørensen melde fra med hjerteproblemer, der forhindrede ham i at tage til Frankrig og følge Jonas Vingegaard og de andre ryttere.

Men når startskuddet lyder til cykelløbet i 2025, bliver det igen med Rolf Sørensen i kommentatorboksen. Det er tourkollegaen sikker på.

- Rolf er heldigvis frisk og frejdig som en havørn igen. Så må vi se, hvordan brikkerne lige bliver lagt, det er der andre end mig, der gør, siger Dennis Ritter og understreger, at han endnu ikke kender de detaljerede planer for dækningen.

Når han kigger tilbage på cykelløbet i 2024, beskriver han fraværet af Rolf Sørensen som en svær situation.

- Jeg opdagede i sommer, hvor meget vi er afhængige af hinanden. Vi har trods alt siddet der i næsten tyve år sammen, siger han og tilføjer, at Rolf Sørensen bidrager med en kæmpemæssig faglig indsigt.

- Det er meget vores interne jargon. Det der med, at vi forstår hinanden, og nærmest uden sprog kan vi bare tale sammen. Det betyder mere, end jeg troede.

Ud over kommenteringen har de to makkere sat sig i cykelsadlen i programmet "Rolf og Ritter på Tour", hvor de prøvekører flere af løbets etaper.

I maj måtte den tidligere cykelrytter og Tour de France-kollega Lars Bak dog gå ind som erstatning for Rolf Sørensen, der meldte fra til optagelserne på grund af en knæskade.

Til selve touren

besluttede TV 2 at bruge den tidligere cykelrytter Trine Schmidt som ekspertkommentator i stedet for Rolf Sørensen.

- Dem, vi havde med, gjorde det super godt, beretter Dennis Ritter.

Det kommende Tour de France begynder den 5. juli i den franske by Lille og slutter den 27. juli i hovedstaden Paris.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 31/12/2024 - 10:00

BLÅ BOG: Ida Marie Moesby

* Ida Marie Moesby er 31 år, uddannet økonom og arbejder som forbrugerøkonom hos Nordea.

* Bor i Dyssegård nord for København i en lejet villalejlighed.

* Bor sammen med sin kæreste, som har to børn fra tidligere, og katten Maggie.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 31/12/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan holder jeg økonomisk overblik

* Ida Marie Moesby har en række forskellige konti for at holde overblikket over, hvad der er på kontoen, og hvad der bliver brugt i løbet af måneden.

* Sammen med sin kæreste har hun en fælles madkonto, som også dækker køkkenrulle, toiletpapir, håndsæbe og andet fra supermarkedet. Derudover har de en fælles konto til de faste udgifter som husleje og forsikringer.

* De har også en fælles opsparingskonto samt hver deres opsparingskonti. 

* I første omgang tikker pengene hver måned dog ind på hendes lønkonto, og så fordeles de ud på de andre konti via automatiske overførsler. Tilbage på lønkontoen står cirka 4-5000 kroner, som fungerer som lommepenge til togbilletten, en kaffe eller takeaway. Hvis der så ikke står så meget sidst på måneden, fungerer det lidt som en mental blokade, for hun vil helst ikke overføre penge fra opsparingskontoen for at kunne købe eksempelvis take-away.

* Den sidste konto er til investering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek