Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2024 - 09:00

Fra dronning til konge: Sådan gik året i kongehuset 2024

2024 blev historisk, da kong Frederik overtog tronen efter sin mor. Både kronprinsen og grev Nikolai fik desuden sagt farvel til hver deres uddannelse.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

- Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.

Set med kongelige briller vil 2024 mest af alt blive husket for, at danskerne fik en ny regent i kong Frederik, der foran en proppet slotsplads kunne løfte sløret for sit valgsprog.

Den historiske melding om et forestående tronskifte kom i det, der skulle vise sig at blive dronning Margrethes sidste nytårstale.

- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 - 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far - vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.

- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik, sagde dronning Margrethe 31. januar 2023.

14 dage senere skete det så: Ud på balkonen på Christiansborg Slotsplads i København trådte landets nye kongepar - kong Frederik og dronning Mary - og vinkede til de tusindvis af fremmødte.

Den modtagelse kommer han sent til at glemme, fortalte kongen senere i sit første interview som regent.

- At blive modtaget så smukt, så glædeligt og så hjerteligt på Christiansborg Slotsplads var en meget rørende oplevelse, som ramte mig dybest i hjertekulen, sagde kong Frederik til Ritzau i februar.

Det første år som regentpar er snart gået, og de kan se tilbage på et år, der har været en stor succes.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker med særligt kendskab til kongehuset.

Han peger blandt andet på, at de har været rundt og tale med mange danskere og været i Grønland og dermed markeret, at det er et vigtigt område for Danmark og det nye kongepar.

Derudover mener Lars Hovbakke Sørensen, at det er værd at bemærke, at kong Frederik har fået endnu mere styr på ordene.

- Han er tit blevet kritiseret for ikke at være så god til at holde taler, siger han og vurderer, at der er sket en hel del i årets løb:

- Især i forbindelse med statsbesøgene. Her har der været flere lejligheder, hvor han skulle holde tale, og der har man helt klart kunnet se en udvikling i retning af, at han er blevet mere og mere sikker, i måden han gør det på, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Få dage efter tronskiftet udgav den nye konge ud af det blå bogen "Kongeord", hvor han deler sine tanker og overvejelser om kongegerningen.

Den viste sig at blive så populær, at den efter blot to måneder på markedet blev en af de bedst sælgende bøger det seneste årti.

Kongehuset har i 2024 fået et markant økonomisk løft, så det kan blive moderniseret og fremtidssikret. Det besluttede et flertal i Folketinget i maj. Det betyder konkret i kroner og øre, at den samlede økonomiske ydelse stiger fra 126,5 millioner kroner til 143,8 millioner kroner årligt.

Med tronskiftet blev prins Christian ny kronprins.

Han kan kigge tilbage på et 2024, hvor han blev student fra Ordrup Gymnasium nord for København.

I anledningen af den festlige dag havde kronprinsen iklædt sig særdeles dyrt tøj, og det vakte opsigt.

Blandt andet bar han en skjorte fra Prada til 11.600 kroner, et dyrt Rolex-ur og sneakers fra mærket Lanvin til cirka 4100 kroner ifølge Ekstra Bladet.

Også hans søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne prinsesse Josephine og prins Vincent, havde iklædt sig dyre mærker, skrev mediet.

Generelt skal kongefamilien finde en balance mellem udadtil at se præsentabel ud og undgå at demonstrere en livsstil med overforbrug.

- Det er en balance, som er vanskeligere for den nuværende generation, end den var for de foregående generationer, hvor der ikke var det her fokus på bæredygtighed, klima og genbrug, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Så det vil være en af de ting, som vil blive holdt øje med, og som man derfor som kronprins skal være meget opmærksom på, siger historikeren.

På den anden side af sommeren tog kronprinsen hul på en længere rejse i Østafrika.

Her arbejdede han i et naturreservat og havde "en oplevelse, jeg aldrig glemmer", som han beskrev det i et opslag delt på kongehusets Instagram-profil i november.

Kronprinsen er siden vendt retur til Danmark, så han kunne fejre jul med familien.

Til februar trækker han i trøjen for at aftjene sin værnepligt ved Gardehusarregimentet i Slagelse.

Apropos Instagram så blev 2024 året, hvor kongehusets officielle profil på det sociale medie rundede en million følgere.

Her delte man kort efter kronprins Christians 18-års fødselsdag i oktober 2023 en video fra festen, hvor dronning Margrethe overraskede ham med en optræden fra bandet Benjamin Hav & Familien.

Kongehuset delte efterfølgende en video på Instagram, hvor hans forældre, kong Frederik og dronning Mary, og hans tre søskende, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine, ses danse og synge med i selskab med gallagæsterne.

Det blev kåret til Årets Klip ved 2024-uddelingen af EchoPrisen, som TV 2-kanalen Echo står bag.

Weekenden inden blev dronning Margrethe belønnet med en Robert-statuette for sine kostumer til Netflix-filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst".

Mens dronning Margrethe har arbejdet i kulissen, var prinsesse Isabella foran kameraet i DR's julekalender, "Tidsrejsen 2", hvor hun havde en rolle med replikker.

Det har ikke været en fordel i castingen at være kongelig, understregede kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, over for B.T.

- Prinsesse Josefine har deltaget i castingen på fuldstændig lige fod med alle andre, og det samme gælder i forhold til produktionen af programmerne. Det har været en både spændende og god oplevelse for hende at medvirke i en tv-produktion, sagde Lene Balleby til avisen.

Den kongelige skuespiller var krediteret H.K.H. prinsesse Josephine på rulleteksten.

På den anden side af Atlanten bor prins Joachim og prinsesse Marie samt parrets to fællesbørn, 15-årige grev Henrik og 12-årige komtesse Athena, i Washington D.C. i USA.

Familien flyttede fra den franske hovedstad, Paris, til den amerikanske forbundshovedstad i 2023. I april gav parret interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om den nye tilværelse.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

I USA arbejder han som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

Den første tid i USA stod i familiens tegn for prinsesse Marie, hvor hun fokuserede på, at familien fandt sig til rette i det nye land.

Men i interviewet med The Washington Post fortalte prinsesse Marie, at hun er blevet involveret i organisationen Veteran Coalition International, som hjælper veteraner og deres familier.

Samtidig med at parret gør et stort stykke arbejde i USA, er der mindre fokus på dem inden for de danske grænser, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Herhjemme er der ikke plads til en masse prinser og prinsesser, som ikke rigtig har nogen rolle og funktion, lyder det fra historikeren.

- Men hvis de kan gøre et stort og vigtigt arbejde for Danmark i udlandet, er det en oplagt mulighed. Netop fordi vi har en samfundsudvikling, hvor det internationale og det globale i stigende grad bliver vigtigt, siger han.

Tilbage i 2022 valgte dronning Margrethe at fratage prins Joachims børn deres royale titler.

Det skulle give de fire søskende friere rammer til at skabe deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset indebærer, lød begrundelsen fra dronningen.

Imens mente prins Joachim, at hans børn var blevet gjort fortræd. Det sagde han i et interview med Ekstra Bladet.

I interviewet med The Washington Post var der dog ingen sure miner fra prinsens side. Han fortalte, at familien var kommet videre.

Hans hustru satte også ord på sagen:

- Vi var ikke glade for den måde, det skete på. Men det er en familieting. Det er kompliceret, sagde prinsesse Marie.

Måneden efter interviewet blev prins Joachim ifølge avisen JydskeVestkysten spottet i det syd- og sønderjyske.

Angiveligt var han i gang med tv-optagelser til et nyt program, hvor han og forfatter Steffen Jacobsen vandrer langs Hærvejen.

Prins Joachim har to børn fra sit første ægteskab med grevinde Alexandra - 25-årige grev Nikolai og 22-årige grev Felix.

Prinsens ældste søn afsluttede i juni sin uddannelse inden for Business Administration and Service Management på Copenhagen Business School (CBS).

Det er dog ikke kun erhvervsbøgerne, han har kastet sig over.

I de seneste år har grev Nikolai gjort sig bemærket for sit arbejde som model, og i flere udenlandske medier er han blevet beskrevet han som "fashion royalty".

Arbejdet har betydet, at han har været model for brands som Burberry, Dior, Cartier og Georg Jensen.

- Det ville være dejligt at kombinere mit business-studie med et andet aspekt af mode, som jeg allerede arbejder med, fortalte grev Nikolai til mediet GQ Australia i maj.

Han har siden gymnasietiden år dannet par med Benedikte Thoustrup, som han mødte på kostskolen Herlufsholm.

Også lillebroren grev Felix går på CBS, hvor han læser det samme som sin storebror.

Brødrenes mor, grevinde Alexandra, kan se tilbage på et år, hvor hun rundede et skarpt hjørne - nemlig 60 år.

I den forbindelse gav hun et større interview til Billed-Bladet, at hun havde fået mere plads til egne interesser som fitness, familie og veninder, efter at børnene er blevet voksne og selvstændige.

På kærlighedsfronten fandt hun to år efter skilsmissen fra prins Joachim sammen med fotografen Martin Jørgensen. Men efter otte års ægteskab gik de hver til sit.

Over for Billed-Bladet afviste hun ikke drømmen om et tredje ægteskab.

Men hvis den rigtige er der, skal fire parametre være på plads for et sundt parforhold ifølge grevinden, som har oplevet at blive bedraget: ærlighed, autenticitet, at være sig selv og god kommunikation.

- Jeg har gennem årene været der for mange andre og har nu mulighed for at være mere egoistisk og bare date lidt rundt og nyde at lære andre at kende. Der er mange skønne mennesker derude, jeg har lyst til at møde, sagde grevinde Alexandra til ugebladet.

/ritzau/

København, 05/02/2025 - 10:00

Løvens Hule slår kløerne i velkendt gæsteinvestor

Investorerne fra niende sæson af "Løvens hule" vender tilbage i programmets tiårsjubilæum. Og så kommer en af mentorerne fra juniorudgaven af programmet forbi.

Louise Herping Ellegaard, Morten Larsen, Tahir Siddique, Nikolaj Nyholm og Anne Stampe træder endnu en gang ind i studiets savanne i DR-programmet "Løvens hule".

Det afslører DR i en pressemeddelelse.

Louise Herping Ellegaard og Anne Stampe blev begge en del af programmet i ottende sæson i 2023, mens at Morten Larsen, Tahir Siddique og Nikolaj Nyholm debuterede i den seneste sæson.

Undervejs besøges tiende sæson af "Løvens hule" af Rasmus Kolbe, der brød igennem som youtuber under navnet Lakserytteren. Siden har han kastet sig over andre projekter. Blandt andet influencer- og marketingbureauet Wearcube, som blev solgt i 2021.

I ottende sæson introducerede DR for første gang en sjette investor, som gæstede flere af udsendelserne, og det fortsætter altså også i den tiende.

Rasmus Kolbe er dog allerede et velkendt ansigt i "Løvens hule", da han var blandt mentorerne i juniorudgaven af programmet.

Her kunne børn, der drømmer om at udvikle deres egne opfindsomme idéer, få råd og sparring fra en række erfarne iværksættere, herunder også Tahir Siddique.

Der var ingen penge mellem deltagerne og investorerne, som der ellers er i "Løvens hule". Her præsenterer håbefulde iværksættere deres produkt. Herefter skal investorerne vurdere, om de vil købe sig ind i virksomheden.

Den kommende tiende sæson markerer samtidig programmets tiårsjubilæum.

- Vores ambition har gennem alle årene været at sætte fokus på iværksætteri og vise, hvordan man med kreativitet og gåpåmod kan skabe nye virksomheder og arbejdspladser, der bidrager til samfundsudviklingen i Danmark, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Den første sæson af "Løvens hule" havde premiere i 2015.

Her bestod investorpanelet af Just Eat-medstifter Jesper Buch, Hummel-direktør Christian Stadil, it-investor Tommy Ahlers, tøjdesigner Ilse Jacobsen og forretningskvinde Birgit Aaby.

Tiende sæson af "Løvens hule" har premiere 27. februar på DR1 klokken 20.00 og DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2025 - 08:41

Dronning Mary fejrer fødselsdag med nyt portræt

Onsdag fylder dronning Mary 53 år, men på grund af skyderi i Sverige tirsdag flages der ikke i Danmark.

Dronning Mary fylder onsdag 53 år, og i den forbindelse har kongehuset offentliggjort et nyt portræt af dronningen.

Det skriver kongehuset på det sociale medie Instagram.

Billedet er taget på Amalienborg i København.

Bag kameraet står Steen Evald, som har været fotograf for kongehuset i mange år.

Han har blandt andet fotograferet brylluppet mellem kong Frederik og dronning Mary, dengang de var kronprinspar.

Han har også taget billeder af Frederik og Mary til flere frimærker for Post Danmark, før de blev konge og dronning.

I det offentlige rum bliver det dog ikke til at se, at dronningen har fødselsdag onsdag.

Det er ellers en flagdag, hvilket betyder, at statslige myndigheder har pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger.

Men fordi der tirsdag skete et alvorligt skyderi i Sverige, som kostede mindst 11 personer livet, bliver der ikke flaget onsdag. Det meddelte det danske justitsministerium tirsdag.

Der vil heller ikke blive flaget i anledning af prinsesse Maries fødselsdag, som er torsdag.

Beslutningen er ifølge Justitsministeriet truffet i samråd med kongehuset af respekt for ofrene.

Det er ikke første gang, at et medlem af kongefamilie må nedtone sine fødselsdagsfejring på grund af uforudsete hændelser uden for kongehuset.

I foråret sidste år måtte dronning Margrethe undvære en optræden fra Den Kongelige Livgardes Musikkorps, da hun rundede 84 år. Det skyldtes branden i Børsen i København.

5. februar sidste år var dronning Marys første fødselsdag i den nye rolle som dronning. I den anledning delte kongehuset også et nyt billede.

Det var et billede af dronningen og hendes far, John Donaldson.

Billedet havde dronningen selv valgt. Det var taget af hendes søn prins Vincent i december 2023, da kongefamilien var i Australien.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/02/2025 - 11:00

FAKTA: Lavere beskatning ved aktiesparekonto

* Har du kastet dig ud i investeringsverdenen, har du formentlig hørt om en aktiesparekonto, der består af en konto og et dertilhørende depot.

* Via denne kan du investere i aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger. Afkastet påvirker ikke eventuelle sociale ydelser. 

* Den bliver lagerbeskattet, hvilket betyder, at du én gang årligt skal betale skat af afkastet. Det gælder, uanset om gevinsten eller tabet er blevet realiseret.

* Beskatningen på en aktiesparekonto er 17 procent. Det er lavere end de henholdsvis 27 procent og 42 procent, som du ellers bliver beskattet af dine aktiegevinster.

* I 2025 skal du betale 27 procent i skat af de første 63.300 kroner af aktiegevinsten. Overstiger beløbet dette, hedder beskatningen 42 procent.

* I 2025 er indskudsloftet 166.200 kroner for en aktiesparekonto. Du må kun eje én aktiesparekonto.  

Kilde: Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i Formuepleje, og Skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/02/2025 - 11:00

Det skal du vide som kommende investor

Andrew Kelly/Reuters

Der er en hel del spørgsmål at tage stilling til, hvis du vil kaste dig over investeringsverdenen. Her får du råd til, hvad du bør gøre som kommende investor.

Skal jeg både have aktier og obligationer, og hvordan skal min risikoprofil se ud?

Spørgsmål som disse kan hurtigt melde sig, hvis du skal springe ud som investor.

Men selv om det kan virke uoverskueligt, er det en god idé at begynde at investere. Det forklarer Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i den bankuafhængige kapitalforvalter Formuepleje.

- Vi har igen fået inflation. Det vil sige, at priserne stiger, og du får mindre for pengene. Så har du en opsparing, du først skal bruge om en årrække, er den god at investere, fordi det skal sikre, at din købekraft ikke bliver lavere, siger Helle Snedker.

Her giver hun råd til, hvad du bør gøre som kommende investor.

1) Læg et budget.

Inden du begynder at investere, skal du tage stilling til, hvor mange penge du har mulighed for at bruge.

Her råder Helle Snedker til, at du laver et budget. Det skal fungere som en oversigt over, hvad du hver måned får i indtægter og har af udgifter - det er poster som husleje, madlavning, varme og transport.

- Er der plus på kontoen, kan man lægge en plan for, hvor mange penge man kan undvære hver måned og sætte pengene over på en opsparing. På den måde får man stille og roligt bygget en kapital op, man kan investere for, siger hun.

Efter du har lagt budgettet, råder hun til, at du fastsætter, hvornår du skal bruge de penge, du gerne skal få ud af dine investeringer, og hvor risikovillig du er.

Det vil give dig et overblik over, hvornår du skal sælge dine investeringer, og hvor store udsving du kan leve med.

2) Hvordan skal du investere?

Som investor har du mulighed for både at investere på egen hånd og gå sammen med andre.

Lyder sidstnævnte tillokkende, kan du eksempelvis kaste dig over investeringsforeninger eller ETF'er - børsnoterede fonde - råder Helle Snedker.

I begge tilfælde ejer hver enkelt investor en mindre andel af de samlede investeringer. Det skyldes, at du investerer i fællesskab med andre og derfor kan købe dig ind i en masse aktier og obligationer.

Banken eller en kapitalforvalter kan også investere for dig.

Investerer du derimod for dig selv, er det et andet arbejde, der skal gøres, forklarer Helle Snedker.

- Langt de fleste, der har meget blod på tanden i forhold til at gøre det selv som investor, sætter sig virkelig ind i, hvilke selskaber der kan være gode at investere i, hvilke aktier der er bedre end andre og så videre.

- Så svaret på, hvad man skal gøre, giver ofte næsten sig selv, siger hun.

3) Spil på flere heste.

Når du skal vælge, hvad du skal investere i, er det godt at have en bred portefølje.

Det betyder, at du bør investere både på tværs af brancher og lande, anbefaler Helle Snedker.

- Det er ikke altid, at det går lige godt i både USA, Europa, Asien, for teknologi- og sundhedsaktier og så videre.

- Ved at have en bred portefølje er man selvfølgelig ikke sikret det højeste afkast alle steder. Til gengæld begrænser man, hvor hårdt man rammes, hvis det går dårligt for en given branche eller et geografisk område, siger hun.

Er du tvivl om, hvorvidt du skal kaste sig over aktier, obligationer - eller begge dele - forklarer Helle Snedker, at man ved obligationer som oftest er sikker på at få et afkast.

Men fordi udsvingene er mindre, vil afkastet typisk være lavere end ved aktier.

Er du til lav risiko-investeringer, anbefaler hun derfor, at du kaster størstedelen af pengene efter obligationer. Resten kan du investere i aktier.

Kan du til gengæld acceptere større udsving, bør du primært investere i aktier.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek