Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 03/03/2024 - 10:32

To mænd er anholdt i Berlin under jagt på RAF-medlemmer

Politi i Berlin har siden søndag morgen været i gang med aktion under jagt på medlemmer af det tidligere RAF.

Af: /ritzau/AFP

Politi i Berlin har søndag anholdt to mænd under en jagt på medlemmer af den forhenværende radikale venstrefløjsgruppe Rote Armee Fraktion (RAF).

Det skriver tyske medier, blandt andet Welt og Bild.

Det står ikke klart, om der er tale om 69-årige Volker Staub og 55-årige Burkhard Garweg, som har været på flugt i over 30 år.

Delvist anonymiserede billeder bragt af det tyske medie Bild peger i retning af, at de anholdte er yngre end de to eftersøgte.

De seneste dage har jagten på de to mænd været intensiveret, efter at 65-årige Daniela Klette - det tredje medlem af RAF-trioen - blev anholdt mandag.

De tre tilhører den såkaldte tredje generation af RAF. De er blandt andet eftersøgt for overfald og røveri.

Andreas Baader og Ulrike Meinhof og andre fra gruppens første generation begik 33 drab på offentlige personer - embedsmænd, politifolk, erhvervsledere og amerikanske soldater - i 1970'erne. Og gruppen tog langt flere personer som gidsler.

/ritzau/AFP

København, 03/03/2024 - 08:00

D-A-D: 40 år med langt hår og stramme bukser

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Rockstjernerne fra D-A-D kan fejre rubinjubilæum. Fra at være unge festaber er de nu blevet familiefædre. Men bassen banker lige så hårdt i brystet som altid.

Sex, drugs and rock'n'roll. Hver dag var en fest for de fire unge fyre, der levede i en rus med kvinder, musik og lyden af publikum, der skreg deres navn.

Nu er der gået 40 år, og det danske rockband D-A-D bestående af brødrene Jesper og Jacob Binzer, Stig Pedersen og Laust Sonne kan i år fejre rubinjubilæum efter fire årtier sammen.

I dag handler det om at komme hjem til familien end videre til fest. Ud over at håret stadig er langt og bukserne stramme, banker musikken stadig i deres blod.

- Jeg er ligeglad med festen og rejsen. Det er det samme hver gang - jeg synes, det er røvsygt. Men så meget desto mere sætter jeg en ære i at spille en god koncert. Og det er sgu lige meget, hvor det er. Det er det, man bruger energien på, og det er stadig sjovt, siger guitarist Jacob Binzer, inden trommeslager Laust Sonne tager over:

- Det er kærligheden til musikken, der holder en kørende. Vi er privilegerede, at vi får lov til at leve af det, vi elsker, siger Laust Sonne.

- Og at vi har et sprog ved siden af sproget, tilføjer forsanger Jesper Binzer.

De griner alle fire. Det gør de meget, og det vidner om en fælles indforståethed.

En symbiose, der kommer af at have været fast inventar på den danske rockscene i 40 år.

D-A-D har med 12 albummer, der rummer hits som "Everything Glows", "Sleeping My Day Away", "Laugh 'n' a 1/2" og "I Won't Cut My Hair", over tusind koncerter lyder et estimat - dog er det svært for bandet at opgøre 80'erne - og adskillige priser spillet sig ind i dansk musikhistorie.

De fire årtier har de taget en dag ad gangen. For det handler om ikke at tænke hverken for langt frem eller tilbage. Ellers bliver man svimmel.

- Da vi begyndte, tænkte vi ikke, at vi skal leve af at være rockband. Man kan godt have ambitioner, men for os handlede det bare om at spille den næste koncert, lave det næste album, skrive den næste sang, siger Jacob Binzer og bliver suppleret af sin storebror:

- Man gør det vel vidende om, at man gør det for at kunne gøre det igen, siger Jesper Binzer.

Selvironien, kærligheden til rockmusikken og de stramme jeans følger stadig D-A-D. Men de fire musikere sidder ikke fast i 80'erne.

- I de 40 år har det også været en rejse at blive mere og mere opmærksom på, at det er følelsernes sprog, man er nødt til at have tjek på. Det er vigtigt, for det er det, musikken er lavet af, siger Jesper Binzer og fortsætter:

- Man er så heldig som kunstner at være tvunget til at udvikle sig, for ellers skriver man bare om det samme. Derfor er der ikke noget at gøre. Man bliver nødt til at grave dybere og dybere.

- Udvikling er godt. Kort sagt: At gå i terapi er godt for gode tekster, siger han.

Skruer man tiden tilbage til begyndelsen, dengang gruppen var kendt som Disneyland After Dark, og trommeslageren hed Peter Lundholm Jensen og ikke Laust Sonne, lander man i en kælderlejlighed på 1980'ernes Østerbro.

- Vi var meget optagede af bare at kigge i egen navle og havde sådan set kun rockmusik for øje, siger Jesper Binzer, som sammen med Stig Pedersen og Peter Lundholm Jensen boede i kælderen, der gik under navnet "D-A-D-booking".

De unge fyre havde mødt hinanden gennem skateboard- og punkmiljøet.

- Hvis man skulle være sej i København, skulle man køre på skateboard og have et band. Så vi var meget seje, konstaterer Jacob Binzer.

- Laust var lige så sej - bare ti år senere. Og det var jo sjovt at finde ud af, da vi mødte ham udelukkende på grund af hans faglige kompetencer, tilføjer Jesper Binzer om Laust Sonne, der blev bandets trommeslager i 1999, efter at Peter Lundholm Jensen forlod D-A-D for at blive ingeniør.

3. marts 1984 blev en skelsættende dag. De fire oprindelige medlemmer spillede deres første koncert sammen.

Den aften blev D-A-D født.

Et halvt år efter var der kø ned ad gaden, når Disneyland After Dark gik på scenen. Få år senere udgav de deres debutalbum, "Call of the Wild", og måtte skifte navn til akronymet D-A-D for ikke at få Disney på nakken.

De første mange år føltes koncerterne som at gå til fest, fortæller Jacob Binzer.

Dengang var halvdelen af deres fokus på musik og karriere - den anden på fest og eventyrlyst.

Men det blev en anelse mere seriøst, da bandet fik en international pladekontrakt i 1989.

- Men der var stadig fart på, siger Jesper Binzer.

- Det var damp i begge ender, tilføjer hans lillebror.

Sex, drugs and rock'n'roll var indbegrebet af de første år.

- Man skal huske på, at vi havde altså virkelige lækre, små røve og virkelig, virkelig velvasket, nyt hår, der var stort og langt, siger Jesper Binzer med et smil.

- Nu er håret blevet gråt, griner Jacob Binzer og fortsætter i en mere seriøs tone:

- Der var fest og ballade. Men samtidig satte vi en ære i at gøre det ordentligt. Vi har haft en protestantisk pligtfølelse, der altid har været med: Gør det ordentligt - ellers bliver vi selv utilfredse, siger guitaristen.

Stig Pedersen sammenligner pligtfølelsen med at gå til tandlæge. Man ved man skal, og der er ingen vej udenom.

- Man skal spille klokken 22. Det er ufravigeligt. Det skal man kunne klare. Så der er grænser for, hvor meget man kan skeje ud, uddyber Jacob Binzer.

- Man kan gemme sig, man kan låse sig inde på toilettet, men de finder en, ler Stig Pedersen, og Laust Sonne fortsætter:

- Du kan løbe ned ad den tyske autobahn - bussen kommer alligevel efter dig.

Nedturene kan man heller ikke løbe fra - det er en uundgåelig del af livet sammen i 40 år.

Faktisk er der krise hele tiden, mener forsangeren, omend det er sagt en smule i sjov.

- Definitionen af den kreative proces er at stå - i bedste fald - i kaos, men oftest i lort til halsen og smile. Og ikke kigge ned, siger Jesper Binzer.

Selv om musikken er det samlende for de fire medlemmer, er det særligt også det, der kan skille dem ad.

- Det værste er, når man kommer med sin lille baby af et riff, som man glæder sig til at vise de andre, fordi man synes, det er så fedt. Og det første, der sker, er, at de river armen af babyen. Så river de hovedet af, og så kommer der nye ben på - og så er det slet ikke ens baby længere, men pludselig er det noget D-A-D, siger Laust Sonne.

Der handler det om at tilsidesætte sit eget ego og give til fællesskabet.

- Så er det ikke mit længere. Så er det vores, siger Laust Sonne.

De fire medlemmer ligger meget tid og energi både i at lave ny musik og ved at spille koncerter.

Men når man står deroppe på scenen, og 20.000 mennesker råber på en, kan man godt blive revet med af al opmærksomheden.

Derfor er det rart at have familie at falde tilbage på, fortæller Laust Sonne.

- På en eller anden måde påvirker det en, også selv om man siger, at man er ligeglad. Så man kan lige blive hevet ned på jorden igen, når man skal stå tidligt op og smøre madpakker. Det er en svær balance. Men når man finder den, kan det være rigtig fint, siger trommeslageren.

At være musiker er det fuldstændigt modsatte af at være forælder, mener Jacob Binzer.

- Og det er rigtig sundt og fedt. Når man har sådan et fleksjob, som det her er, så er der god tid til at have børn, siger han.

Men samtidig har man heller aldrig rigtig fri som kunstner.

- Det kan være svært at slå omkvædsmaskinen fra, selv om man egentlig bare burde være hjemme med sine børn. Så det er en øvelse i at være nærværende, der hvor man er. Når man er på scenen, skal man være der, og når man er hjemme, skal man være der, siger Laust Sonne.

Dog er det tydeligt for bandet, at D-A-D's succes er baseret på deres arbejdsetik.

- Det kan vi også se nu: Det er fandeme det hele værd at lægge så meget arbejde i musikken. Den bliver bedre af det, siger Jesper Binzer.

Samtidig er der også noget nærmest afhængighedsskabende i det.

- Det er en sirenesang, fortæller Jesper Binzer.

Afhængigheden er nærmest blevet en livsfilosofi.

- Det er jo måden at trække vejret på. Hvis du først har brugt ti år på at prøve at finde på et omkvæd, så kan jeg love dig for, at så kan man ikke lade vær de næste 30, siger Jesper Binzer.

- Så stopper det ikke, nikker Laust Sonne, og forsangeren fortsætter:

- Så er man fanget af det. Og det er superfedt. Jeg synes, det er ekstremt dejligt at hver eneste koncert er ny og spændende i forhold til den forrige, og det at lave et album er stadig en kæmpe oplevelse. Så derfor. Jeg gør det nærmest kun for at få lov til at gøre det igen, siger Jesper Binzer.

Musikken har fulgt dem hele deres voksne liv, og den protestantiske pligtfølelse hænger stadig ved.

- Paul McCartney og Rolling Stones bliver også ved og ved og ved. Og da vi ikke sidder yderst på grenen, må vi også blive ved, siger Stig Pedersen.

Hvor længe de bliver ved, tør ingen spå om. I sjov siger Stig Pedersen, at når Beatles-stjernen dør, så dør rock'n'roll'en også - så måske det bliver enden på D-A-D?

- Det er jo det, man heldigvis ikke behøver at svare på. Hvis man har lyst til at lave et projekt mere, så er det det, der tæller, siger Jacob Binzer.

Det næste år er i hvert fald skemalagt med både jubilæumskoncert og et nyt album på vej.

Tænker man længere frem, bliver man svimmel.

- Det må være det. Så må vi se, hvad der sker, siger Laust Sonne.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/03/2024 - 13:39

Norges kong Harald får midlertidig pacemaker

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En midlertidig pacemaker skal gøre hjemtransport mere sikker. Hjemtur ventes at finde sted om nogle dage.

Norges Kong Harald har fået indlagt en midlertidig pacemaker.

Det oplyser det norske kongehus lørdag.

Det er sket, mens den 87-årige konge er indlagt på et hospital i Malaysia, hvor han holdt ferie.

- Pacemakeren blev implanteret på grund af lav hjertefrekvens, siger kongens livlæge, Bjørn Bendz.

- Beslutningen blev taget tidligt i dag, og indgrebet var vellykket. Kongen har det efter omstændighederne godt, men har fortsat brug for hvile. Indgrebet vil gøre hjemrejsen tryggere, fortsætter livlægen.

Hjemtransporten ventes at finde sted i løbet af nogle dage, oplyser kongehuset.

Det er tidligere blevet oplyst, at kongen var indlagt med en infektion. Han er indlagt på hospitalet Sultanah Maliha på Langkawi.

Pacemakere kan bruges til at behandle rytmeforstyrrelser i hjertet, hvis man for eksempel har unormalt langsom hjerterytme. Den overvåger hjertets elektriske aktivitet.

Ifølge sundhed.dk kan en midlertidig pacemaker afgive "elektriske impulser via en ledning, der er ført ind til hjertet gennem en blodåre".

- Selve batteriet er en lille kasse udenfor kroppen, der er tilsluttet ledningen. Man fjerner hele systemet med ledningen, når man ikke længere har behov for den, står der på sundhed.dk.

Også tidligere dette år har kong Harald været sygemeldt.

Onsdag 31. januar blev han sygemeldt med en luftvejsinfektion, og tidligt i februar vendte han tilbage til pligterne.

Kong Harald har de seneste år flere gange haft problemer med helbredet.

Kong Harald har siddet på tronen siden 1991. Han og dronning Sonja har to børn - kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

København, 03/03/2024 - 08:00

FAKTA: Det er i sæson

* Grønt i marts: grønkål, gulerødder, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kalette, kartofler, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, purløg, rosenkål, rødbeder, rødkål.

* Grønt i april: gulerødder, hvidkål, hvidløg, jordskokker, kartofler, løg, pastinakker, persille, purløg, radiser, rucola, rødbeder, salat, spinat.

* Grønt i maj: asparges, dild, forårsløg, gulerødder, hvidkål, hvidløg, kartofler, koriander, løg, persille, purløg, radiser, rucola, rødbede, salat, spinat, jordbær, rabarber.

* Listen er ikke udtømmende.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/03/2024 - 08:00

Morkler og grønne rabarber: Hiv foråret ind i køkkenet

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Foråret byder på nye, friske råvarer, som du kan imponere dine spisende gæster med. To kokke giver dig her inspiration til, hvad du kan købe.

Foråret bringer mere end lysere og længere dage med sig.

Det pibler også frem med nye råvarer, som skal snittes, steges, bages eller på anden vis tilberedes i køkkenet.

Her guider to kokke til at få det bedste ud af sæsonens sager.

1) Grønne rabarber.

Ifølge David Johansen, der er medejer og køkkenchef hos restauranten Plates i København, er det nu, at rabarberne begynder at komme frem.

- Det afhænger lidt af vejret, men det plejer at være omkring marts måned. Det er lidt uset, men du kan faktisk bruge dem, inden de modner helt, siger han og fortsætter:

- De grønne rabarber tilsætter noget syre, som jeg godt kan lide at bruge i det salte køkken. Det ser vi blive brugt mere og mere på restauranterne.

Ifølge køkkenchefen kan du eksempelvis lave en trifli af grønne rabarber, som giver retten et mere let udtryk.

Ellers er de lækre sammen med et stykke grillet lam eller kylling.

- Du kan også bruge dem oven på en salat, hvor du fjerner skrællen, vender rabarberne i salt og olivenolie. Det giver en god sprødhed, og det synes folk, er rart, siger David Johansen.

Dog kan du ikke regne med at finde de grønne, umodne rabarber i supermarkedet, men så må du gå på jagt i køkkenhaven hjemme hos dig selv eller dine bekendte, lyder opfordringen.

2) Slethvar og morkler.

Er du mere til svampe, kan du kaste dig over morkler. Det siger Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler hos Hav.

- Morkler har en virkelig god smag og er nemmere at have med at gøre end champignoner, som skal have meget varme på grund af mængden af vand. Morkler skal bare varmes kort i smør, og så er de klar, siger han.

Til morklerne anbefaler kokken, at du køber fladfisken slethvar og nogle lækre grønne ærter.

Smid slethvarren på grillen, og steg morklerne i noget brunet smør sammen med ærter, timian og citronskal. Giv det også noget soja.

- Så har du en helt fantastisk ret, som er dejlig nem at lave, siger Jens Peter Moestrup Hansen.

3) Asparges.

Når man snakker forår, bliver man også nødt til at nævne de grønne og hvide asparges, lyder det fra Jens Peter Moestrup Hansen.

- De går især godt til skaldyr eller i en risotto, men du kan også lave en anden klassisk ret med kogt, hakket æg.

Vend smilende æg i smeltet smør på panden, og tilsæt asparges oveni. Herefter kan du tilsætte parmesan og så servere på en tallerken.

4) Stenbiderrogn.

Du kan også kaste dig over havets guld, siger køkkenchef David Johansen.

- En af de helt oplagte råvarer i foråret er stenbiderrogn, som folk elsker at spise. Jeg elsker selv at kombinere det med en kartoffelrösti, siger han.

Lav en helt almindelig kartoffelrösti, og smid en god creme fraiche på, lidt citronskal, hakkede krydderurter og salt og peber. Læg til sidst stenbiderrogn ovenpå som topping.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek