Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/02/2025 - 10:53

Tidligere S-minister Rasmus Prehn stopper i Folketinget

Rasmus Prehn har været både udviklingsminister og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Eksminister Rasmus Prehn (S) stopper i Folketinget. Han skal være administrerende direktør i Økologisk Landsforening, skriver han på Facebook.

Økologisk Landsforening skriver i en pressemeddelelse, at Prehn tiltræder 1. marts.

Prehn har siddet i Folketinget siden 2005, og han har været både udviklingsminister samt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Det nye job er ikke bare et drømmejob for Prehn, men også "lidt af en livsmission" for ham.

- At arbejde for økologi er at arbejde for bæredygtighed, dyrevelfærd, miljø, biodiversitet, klima og sundhed på én og samme tid. Vi har kun én planet og et liv, og økologien er for mig at se den naturlige nøgle til en klog og bæredygtig omstilling af jorden og et vigtigt skridt i retning af et langt sundere liv, siger Prehn i en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening.

51-årige Prehn er den anden tidligere minister fra Socialdemokratiet, som inden for kort tid har meldt ud, at det er slut med politik. I sidste uge meddelte Astrid Krag (S), at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Det bliver vemodigt at sige farvel til politik, lyder det fra Prehn.

- Jeg har elsket mit arbejde hver eneste dag i med- og modgang - og jeg kommer til at savne det hele - ikke mindst de mange supersøde og spændende mennesker, jeg har arbejdet sammen med. Christiansborg er en suveræn god arbejdsplads, skriver han på Facebook.

Modgang oplevede Prehn, da han var udviklingsminister. Her huskes han måske mest for at misbruge sit ministerkreditkort.

I den forbindelse var særligt ét restaurantbesøg i 2020 opsigtsvækkende, fordi Prehn havde afleveret et bilag, hvor det fremgik, at han havde spist middag med en journalist fra Nordjyske.

Det havde Prehn bare ikke, kunne Ekstra Bladet afsløre, og det kunne den i øvrigt navngivne journalist ligeledes bekræfte.

Bilagsrodet blev ikke gjort bedre af, at Prehn tilbage i 00'erne som kommunalordfører langede ud efter Venstres daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen, der var endt i bilagsproblemer.

Løkke burde fremlægge det hele, mente Prehn i 2008, så der ikke kunne opstå tvivl om, hvad der var foregået. Prehn endte med at tilbagebetale middagsbeløbet, der altså i første omgang var betalt af ministeriet.

Sagen havde - ifølge Prehn - formentlig den konsekvens, at han var tæt på ikke at opnå genvalg til Folketinget ved valget i 2022.

Prehn fik blot 62 flere personlige stemmer end kandidaten Morten Klessen (S) og klarede dermed lige akkurat cuttet.

I forhold til valgresultatet i 2019 gik Prehn tæt på 4000 personlige stemmer tilbage. 1899 nordjyder stemte personligt på Prehn i 2022. I 2019 stemte 5692 personer på ham.

- Det har i hvert fald ikke gavnet. Det er helt sikkert, men jeg tænker, at selv om de (sagerne, red.) ikke havde været der, så havde det også været svært, sagde Prehn efter valget.

Ministerposter fik Prehn ingen af efter 2002-valget. Han har siden 2023 været formand for Folketingets transportudvalg.

Hos Økologisk Landsforening afløser han Helle Borup Friberg, som 1. oktober 2024 valgte at fratræde sin stilling efter syv år. Siden da har økonomi- og it-chef Kirsten Bach-Holck været konstitueret administrerende direktør.

/ritzau/

København, 24/02/2025 - 10:00

Klassefesten vender tilbage med ny film efter ti år

Anders W. Berthelsen, Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby er alle tilbage i "Klassefesten 4 - Venner for livet", som får premiere i vinterferien 2026.

De tre gamle gymnasievenner Niels, Thomas og Andreas vender tilbage i en ny Klassefesten-film.

Ti år efter den seneste i rækken gør skuespillertrioen Nicolaj Kopernikus, Troels Lyby og Anders W. Berthelsen comeback i "Klassefesten 4 - Venner for livet".

Filmen får biografpremiere i vinterferien 2026. Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Den første "Klassefesten" udkom i 2011, hvor den blev en stor succes, og den blev siden efterfulgt af "Klassefesten 2 - Begravelsen" i 2014 og "Klassefesten 3 - Dåben" i 2016.

De tre film var alle kommercielle succeser og solgte hver mere end en halv million billetter i biografen.

I den nye film udløser et surpriseparty en vild tur, som leder de tre venner tilbage til livet, kærligheden, og hvad ægte venskab er lavet af, lyder det i pressemeddelelsen.

Siden den tredje Klassefesten-film er de tre hovedkarakterer naturligvis blevet ældre. Thomas er blevet hjemmegående far med tvillingebabyer, Andreas har fået en ny kæreste, mens Niels har fået en depression og har rejsningsproblemer.

Holdet bag filmen lover en underholdende og livsbekræftende komedie om alt det, der fylder midt i livet.

Ved siden af trioen spiller blandt andre Helle Fagralid, Tomas Villum Jensen, Molly Egelind og Finn Nielsen.

"Klassefesten 4 - Venner for livet" instrueres af Tilde Harkamp, der tidligere har været instruktør på filmene "Jagtsæson", "Smuk" og "Iqbal & den hemmelige opskrift".

Selv om hver af de fire film har haft ny instruktør, har det konsekvent været Claudia Boderke og Lars Mering, der har stået bag manuskriptet - og det gælder også for den fjerde film i rækken.

"Klassefesten 4 - Venner for livet" får premiere i danske biografer i vinterferien 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/02/2025 - 09:38

Krimiforfatteren Ole Frøslev er død

Ole Frøslev var folkeskolelærer, men passionen for bøger skabte en forfatterkarriere. Han blev 81 år.

Den mangeårige krimiforfatter Ole Frøslev er død.

Han blev 81 år.

Det oplyser forfatterens familie til Politiken.

Ole Frøslev debuterede som forfatter i 1989 med kriminalromanen "Tornen i øjet".

Bogen, der handler om kriminalassistent Benny Rasmussen og hans kolleger fra Station 3 på Nørrebro i København, blev godt modtaget af kritikerne, og Ole Frøslev blev hædret med Det Danske Kriminalakademis debutantpris i 1990.

Det gav ham mod på at fortsætte skriverierne, og i alt blev det til syv romaner om Station 3.

Også besættelsestiden har optaget Ole Frøslev.

I 2004 begyndte han på serien "Mørketid", der består af seks romaner, som skildrer årene under Anden Verdenskrig.

"Den Grønne Bar", "Hestetyven", "Slagteren fra Ryesgade", "Profeten", "Dragerkuskens Brudenat" og "Gangsterpigen", hedder romanerne, som udgår fra et opdagerkontor på Østerbro i København.

Efter de to første udgivelser af serien modtog Frøslev Det Danske Kriminalakademis diplom for "begyndelsen på en lovende serie".

Ole Frøslev var oprindeligt uddannet folkeskolelærer.

Han var ligeledes assisterende skolebibliotekar, men som 47-årig kastede han sig ud i forfatterskabet.

Frøslev har fortalt, at det var sin egen glæde ved at læse en spændende bog, der fik ham til at skifte spor.

Han beskrev desuden sig selv som "gør-det-selv-forfatter", hvilket gjorde, at han selv har indlæst de fleste af sine bøger som lydbøger.

Forfatteren nåede også at forsøge sig med andre litterære genre i karrierens løb.

Det blev blandt andet til den historiske krigsroman "Den danske dame" og den romantiske gyser "Sidste frist".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/02/2025 - 11:00

FAKTA: Sundhedsstyrelsens anbefalinger

* Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

* Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen.

* Begræns den tid, hvor du sidder stille.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/02/2025 - 11:00

Følg den korteste vej til et langt liv

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ved at have fokus rettet mod én bestemt ting kan du forlænge dit liv markant, lyder det fra forsker i en ny bog.

Bo Falck Hansen er ph.d. i muskelbiologi og kender alt til de gavnlige effekter af bevægelse. Og så er han også bare et menneske, der selv hader styrketræning.

Derfor satte han sig for at finde ud af, hvor lidt man behøver at gøre for at få de eftertragtede sundhedsfordele ud af indsatsen. Det blev affyringsrampen for hans nye bog, "Den korteste vej til et langt liv" - og den giver altså sved på panden.

For den altoverskyggende livsforlængende nøgle er ifølge forskeren motion.

- Det er den korteste vej, fordi det er der, man får mest value for money. Der er måske én ting, der er mere effektiv, og det er at holde op med at ryge. Men det er de to ting, der kæmper om førstepladsen i videnskabelige helbredsundersøgelser, siger Bo Falck Hansen.

Og det er ikke bare spændstige muskler og et forbedret kondital, man kan glæde sig over. Der følger også en række andre fordele med.

- Med tilstrækkeligt meget motion reducerer man den skadelige effekt af ikke at sove nok, være stresset, spise forkert, drikke lidt for meget og sidde for meget stille og endelig - og måske vigtigst - så modvirker motion effektivt de negative effekter ved at have lidt for meget på sidebenene.

- Man kan sige, at bevægelse er vigtigere end badevægten, siger forskeren.

Motionen, der skal inkorporeres, omfatter de tre søjler konditionstræning, balancetræning og - den for Bo Falck Hansen hadede - styrketræning.

- Jeg undersøgte, hvor lidt styrketræning man kan slippe afsted med for at undgå, at ens muskler forsvinder, når man bliver ældre. Og det viste sig, at det var der faktisk nogle, der havde undersøgt - måske fordi de har det på samme måde som mig, siger han og fortsætter:

- Forskerne havde kunnet koge det ned til fire øvelser, man skal lave to gange 30 minutter om ugen, for det er nok til at forhindre, at ens muskler bliver svagere med alderen. Med de fire øvelser kommer man sådan set alle musklerne igennem.

Øvelserne tæller fokus på lår, skub med armene, fokus på baller og ryg samt træk med armene.

Med udholdenhedstræning er tommelfingerreglen jo mere, jo bedre. Sundhedsstyrelsens anbefaling er at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

Men når det gælder styrketræning, topper kurven over gavnlige effekter i forhold til dødelighed faktisk ved 60-70 minutter om ugen. Der er derfor ikke meget mere gavn på den konto ved at træne yderligere.

Det mest overraskende for Bo Falck Hansen er, hvor stor betydning balancetræning har.

Han peger på et studie, hvor man har spurgt en gruppe af personer over 50 år, om de kan stå på ét ben i ti sekunder. Kigger man på dem igen efter ti år, er stort set alle dem, der kunne stå på det ene ben, stadig i live. For den anden del gælder det for under 70 procent.

- Så balance har en rigtig stor betydning for vores mulighed for at få et langt liv. Det hænger nok sammen med risikoen for fald og eksempelvis at brække hoften.

- Specielt når man kommer på den anden side af 70 eller 75 år, begynder det at være rigtig vigtigt at undgå at falde, fordi det er forbundet med en stor dødelighed.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek