Man siger, at modsætninger mødes.
Det skete den dag for 32 år siden, da instruktøren Thomas Vinterberg og skuespilleren Thomas Bo Larsen stødte ind i hinanden.
- Vi kommer fra to vidt forskellige steder og havde helt klart fordomme om hinanden. Jeg kommer fra en ghetto, en beton-ghetto, og Thomas Vinterberg kommer fra en lilleskole, hvor man havde lapper på tøjet, og sådan nogle som ham drillede vi, da vi var små, fortæller Thomas Bo Larsen.
- Thomas var skidebange for dem, som jeg var en del af. Højhusene kaldte han dem. Han syntes, at det var nogle værre rødder, og vi syntes, at sådan nogle som ham var nogle mærkelige flipperunger. Det har vi virkelig grinet meget af.
Den 60-årige skuespiller og den 55-årige instruktør har efterhånden kendt hinanden i længere tid, end de ikke har været i hinandens liv, og de kender hinanden ud og ind privat såvel som professionelt.
- Min datter har leget med hans ældste børn, da de var små, og vi har holdt masser af nytårsaftner sammen. Han er en af mine rigtigt gode venner. Og chef er han også, fortæller Thomas Bo Larsen.
- Jeg kan se på hans ansigtsudtryk på lang afstand på settet, når den ikke er der. Men til gengæld kan jeg også se på ham, når jeg rammer. Så er han helt oppe at køre. Så der er kontant afregning. Det kan jeg godt lide.
Det var faktisk som chef, at venskabet oprindeligt udsprang.
Deres professionelle parløb går helt tilbage til begyndelsen af 90'erne.
Thomas Bo Larsen var netop blevet uddannet skuespiller fra Odense Teater, mens at Thomas Vinterberg gik på Den Danske Filmskoles instruktørlinje.
- Han fandt mig, lige da jeg gik ud. Jeg lavede et teaterstykke, som var meget hårdt - voldeligt vil jeg nærmest sige - seksuelt, alt muligt. Det så Thomas Vinterberg og spurgte mig, om jeg ikke ville spille hovedrollen i hans afgangsfilm. "Øh ... er du sikker på det?", sagde jeg så, genfortæller Thomas Bo Larsen.
- Det flippede han helt ud over - det havde han ikke hørt nogen skuespiller sige før.
Men Thomas Vinterberg var helt sikker i sin sag, og Thomas Bo Larsen indtog hovedrollen i "Sidste omgang", der viste sig at blive første omgang af deres mangeårige samarbejde, som senest kan ses i dramaserien "Familier som vores", der netop nu ruller over skærmen på TV 2.
For da Thomas Vinterberg lavede sin første spillefilm, "De største helte", tre år efter han dimitterede som instruktør fra Den Danske Filmskole, var Thomas Bo Larsen atter på rollelisten.
For at citere en anden film blev det begyndelsen på et smukt venskab, som det lød i klassikeren "Casablanca" fra 1942.
- Det var en road-trip-movie, hvor vi tog rundt i Sverige, og der lærte vi hinanden rigtigt godt at kende. Efter "De største helte" mødtes vi altid på Restaurant Rio Bravo og skulle have sild og snaps og så videre og så videre og snakke om film og roller, fortæller Thomas Bo Larsen.
- Thomas spurgte mig også altid om handlingen i hans film, og jeg kom dengang med min uforbeholdne mening, selv om jeg tror, den ikke altid var rigtig. Men jeg sagde i hvert fald, hvad jeg syntes. Det har vi altid kunnet - sige tingene uden filter.
Det skete inden optagelserne af Thomas Vinterbergs dramakomedie "Druk", der blev belønnet med verdens fornemmeste filmpris, Oscaren, i 2021.
Filmen er inspireret af den forhenværende norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt - den halve promille, der afholder en fra at give sig 100 procent.
Den oprindelige idé var at lave en hyldest til alkoholens frisættende effekter. Men dråberne kan være destruktive, og Thomas Bo Larsen har selv mærket tømmermændene.
Han ramte med egne ord bunden i 2013 og gik i behandling hos Anonyme Alkoholikere.
Thomas Bo Larsens personlige deroute og vejen tilbage til livet fik Thomas Vinterberg til at nuancere præmissen for "Druk".
Selv om de er venner uden for linsen, er Thomas Vinterberg suverænt chefen, når kameraet ruller.
- Det er der ingen tvivl om, når vi er på set: Han har tjek på det - eller nogle gange har han ikke, men det gør heller ikke noget. For så skyder vi til højre og venstre og prøver ting af, lyder det fra Thomas Bo Larsen.
- Nogle gange rammer det, og nogle gange gør det ikke. Men det er fedt, at der er tid til det - det er dyrt at lave film - men han insisterer på det. Og det er også det, der gør hans skuespillere gode altid. Eller i hvert fald, at man føler sig tryg. Det gør jeg i hvert fald.
For filmnørder er der en hilsen til venskabet i "Familier som vores".
I duoens allerførste samarbejde, "Sidste omgang", svømmer Thomas Bo Larsen ude i Københavns Havn i en af scenerne.
En færge sejler forbi, og Thomas Bo Larsen gjalder på sit vestegnske: "Hold nu kæft".
Selv samme replik i et lignende scenarie - dog på land - gentager han i "Familier som vores".
Næste afsnit af serien sendes på TV 2 og TV 2 Play søndag.
/ritzau/