Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/07/2023 - 10:49

Strandede feriegæster genhuses under færgeproblemer på Fanø

Et af Fanøs største bureauer har været nødsaget til at genhuse fem personer på øen, mens rampefejl står på.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Kaffeuddeling i køen. Med færgen uden bil. En nat mere på Fanø.

Det er nogle af de løsninger, der i weekenden er blevet sat i gang for at mindske konsekvenserne af de problemer, som Fanølinjen har haft.

Lørdag formiddag gik en rampe i stykker på Fanø, og det har betydet, at det ikke har været muligt at få sin bil med mellem Esbjerg og Fanø.

Problemerne er kommet på nogle uheldige dage midt i højsæsonen, hvor der er ferietid, og hvor weekenden bliver brugt til at bytte ud i sommerhusene.

Det har blandt andet betydet, at det har været nødvendigt for et af de største rejsebureauer på øen at genhuse fem personer, som skulle have været rejst.

- Det er lidt svært for os at sige, hvor mange det egentlig handler om, siger Jesper Maack, der er kommunikationschef ved Molslinjen, som også driver Fanølinjen, om problemernes omfang.

Han siger, at de er i gang med at tale med sommerhusbureauerne om, hvor mange, de anslår, er påvirket.

- Vi ved, at et af de allerstørste sommerhusbureauer på Fanø var nødt til at genhuse fem gæster i går (lørdag, red.). Resten var sådan set kommet afsted og havde forladt Fanø, inden uheldet ramte.

- Og så har der været noget overnatning i Fanø Hallen i nat, og der var omkring 30 mennesker, der havde benyttet sig af det, siger han.

Sommerferien er højsæson for sommerhusudlejning på Fanø, og ifølge Jesper Maack er det en tid, hvor overnatningsstederne er bookede.

Derfor var der potentielt udsigt til, at en defekt rampe kunne give store problemer.

- Dem, der har haft størst gene af det her, er dem, der egentlig havde afsluttet deres sommerferie på Fanø og skulle forlade øen, men ikke kan komme afsted, fordi deres bil ikke kan komme med færgen, siger Jesper Maack.

Han siger, at rampen gik i stykker omkring klokken 11. Det har betydet, at mange af dem, der skulle forlade et lejet sommerhus, nåede at komme med færgen væk fra øen, inden rampen gik i stykker.

- Det er måske ikke det store antal mennesker, vi reelt taler om, der er ramt lige præcis på den her måde.

- Men det er selvfølgelig super træls og irriterende for den enkelte familie, som egentlig bare skulle videre, siger Jesper Maack.

For andre, der skulle overtage et sommerhus, er det omvendt lykkedes at lade bilen stå i Esbjerg, tage færgen som gående passager og fra havnen på Fanø blive hjulpet ud til deres sommerhuse.

Den seneste prognose fra Fanølinjen lyder, at der fra cirka klokken 16 søndag eftermiddag igen vil være normal trafik, og at biler kan komme med færgen.

/ritzau/

København, 09/07/2023 - 08:01

Nikolaj Lie Kaas: Jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye TV 2-serie "Agent".

Nikolaj Lie Kaas havde fået lovet sig selv væk og forsikret både Det Kongelige Teater i København og en af verdens største banker, han skulle indspille en reklamefilm for i udlandet, om at stå til rådighed for dem – samtidig viste det sig.

Det havde han skrevet under på, og kontraktbrud kan få store konsekvenser for både image og økonomi.

Det lykkedes heldigvis Nikolaj Lie Kaas at rede trådene ud. Men derfra besluttede han, at han aldrig nogensinde ville risikere at ende i dobbeltbooking-ballade igen og fik anbefalet en agent af sin Blinkende Lygter-kollega Mads, ham med efternavnet Mikkelsen, som selv havde sådan en.

- Jeg kunne mærke, at jeg havde svært ved at styre min kalender. Jeg havde lavet for mange aftaler og var heller ikke specielt god til at forhandle løn, fortæller Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg kan heller ikke leve uden min agent i dag. Hun er uundværlig, og jeg er dybt taknemlig for hende. Det er et meget tæt forhold, man har til sin agent, og det kan man også fornemme i serien. Hun er en god sparringspartner på mange andre planer end bare rent fakturamæssigt.

Nikolaj Lie Kaas har skrevet og instrueret den nye serie "Agent", som får premiere på TV 2 den 9. juli.

Serien centrerer sig om Johan - også kaldet Joe, når det skal være smart i en fart - som er agent for underholdningsbranchens hotteste navne.

Klientellet tæller blandt andre Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, skuespillerinden Birthe Neumann og to tidligere statsministre, som optræder i karikerede udgaver af sig selv i serien.

Det gør Nikolaj Lie Kaas også selv i en subtil cameo i en scene sammen med sin hustru - og så medvirker parrets ældste datter i øvrigt også i "Agent".

- Det er altid så privat, når man har sin familie med, fordi man ikke vil blande det sammen med ens arbejde. Det er meget delt op. I mit hoved i hvert fald.

- Men hvis jeg smider andre kendte ind på en rød løber, bør jeg også selv stå på mål for genren og den stil, jeg har lagt, siger Nikolaj Lie Kaas.

Joe er mellemmanden, der lander Tobias Rahim en kæmpe kontrakt, som skal sikre den danske superstjerne sit globale gennembrud i Sydamerika, han arbejder for at lande Dar Salim en kæmpe hovedrolle i Hollywood og på at realisere Ulrich Thomsens passionsprojekt om at lave en film om ost.

Men ud over at manøvrere deres professionelle virke afbøder Joe også deres palaver på privatfronten. Som når Lars Ranthe vil droppe skuespillet og arbejde som tømrer i stedet, Sidse Babett Knudsens betagelse af førnævnte Dar Salim og tv-værten Melvin Kakoozas kissemisse med korrespondentikonet Ulla Terkelsen.

Imens hober Joes egne problemer sig op, og han får roet sig selv længere og længere ind i sivene med lovning om kanotur, is og rejser til den datter, han kæmper for at blive ved med at se.

- Journalister er altid interesseret i at finde den personlige vinkel. Men Joe er skrevet ud fra min fascination af en type mennesker, som jeg egentlig ikke forstår: fantaster. Folk, der kun ser frem og ikke ser tilbage, siger Nikolaj Lie Kaas.

Dem er der en del af i underholdningsindustrien, som han selv har været en del af, siden han som teenager debuterede i filmen "Drengene fra Sankt Petri".

- Alle de ting, fantaster kaster sig ud i, lige meget hvor sindssygt risikabelt det er, lykkes ofte, fordi de tror på projektet, hvor jeg måske har en tendens til at være meget mere konservativ og et familiemenneske. Joe gør jo alt det, jeg ikke selv tør, siger Nikolaj Lie Kaas og fortsætter:

- Jeg har jo valgt at være den, jeg er, og synes, det er meget fornuftigt at passe på sig selv og sin familie. Jeg har, helt ærligt, ikke noget behov for at lave om på det menneske, jeg er, siger den 50-årige skuespiller og instruktør.

- Jeg har det fint med at leve det ud gennem Joe. Og det er sagt med en stor kærlighed og fascination, for det er virkelig også en åbenbaring, at folk tør så hårdt at kaste sig ud i ting. Nogle gange kan det gå galt. Men det lykkes jo for det meste.

På endnu et parameter er Nikolaj Lie Kaas fascineret af fantaster. De er dygtige til at markere succeserne.

Joe gør det så ved at poppe champagne og dele partypiller ud. Selv om det er euforiserende, er essensen inspirerende.

- Jeg er virkelig, virkelig dårlig til at fejre, når noget er lykkedes ... Jeg er ikke en, der køber gaver til mig selv, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Jeg vil være sammen med familien. Det er min største gave - det er jo derfor, vi gør alt det her. Det er for at have mulighed for at være sammen med dem og nyde det.

Stjernerne er overvejende drysset overordentligt pænt ud over "Agent".
Nikolaj Lie Kaas har aldrig læst, hvad meningspressen synes om de film og serier, han har medvirket i. Men her, fortæller han, har han rent faktisk læst anmeldelserne.

- Nogle gange kommer man lidt med sine egne dårlige vittigheder og tænker: "Synes andre mennesker mon, det er morsomt?". Så jeg er simpelthen så glad for, at folk forstår det, siger han.

Nikolaj Lie Kaas begyndte for alvor at skrive på "Agent", da han havde fri fra optagelserne på "Britannia". Den britiske fantasyserie blev optaget i udlandet under coronapandemien, og det forhindrede Nikolaj Lie Kaas i at rejse frem og tilbage. Og da det meste var lukket ned, var det heller ikke muligt sådan at tage ud. Så han havde det, han kalder for hyggeligt samvær med sin computer.

Da manuskriptet for alvor tog form, fik han kompetente kræfter ind over og siden kapital til at vække ordene til live.

- Det er ligesom at have en revisor, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Hvis der er noget, man er dårlig til, er det godt at have nogle, som kan dække den del af dit liv. I det her tilfælde har der været ret mange mennesker, som har støttet mig, når jeg har været ved at se det uoverskuelige i projektet.

Selv om det har været uoverskueligt en gang imellem, har det aldrig været urealistisk, understreger han.

- Jeg gør ikke noget halvt. Jeg er et menneske, som er meget stædigt. Så jeg kan ikke bære at give slip på halvvejen, siger Nikolaj Lie Kaas.

- Selv om det var hårdt og en helt ny boldgade, skal man gøre det ordentligt. Det er også det, der gør, at man er desto mere stolt, nu hvor serien er ude.

"Agent" kan ses på TV 2 hver søndag klokken 20. Næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 09/07/2023 - 03:00

Fans tog afsked ved Elton Johns sidste koncert i Stockholm

Caisa Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag var Elton Johns sidste optræden på hans fem år lange farvelturné. Flere fans var berørte i Stockholm.

Berørte, men spændte fans flokkedes lørdag til det, der forventes at være Elton Johns sidste koncert.

Den fandt sted i Stockholm, knap fem år efter at superstjernen startede sin farvelturné.

Dermed sætter den 76-årige brite et punktum efter 50 år med liveoptrædener, skriver nyhedsbureauet AFP.

Sangeren står bag megahits som "Rocket Man", "Your Song" og "Candle In The Wind".

Allerede timer før koncerten begyndte i den svenske hovedstad, begyndte fans at ankomme.

- Det bliver en meget følelsesladet aften, lød det inden koncerten fra 25-årige Kate Bugaj, en polsk studerende, der havde taget turen til Sverige.

Hun indrømmede, at hun havde udskudt sin kandidatgrad for at kunne se Elton John spille en sidste gang.

50-årige Jeanie Kincer var rejst fra den amerikanske delstat Kentucky for at se koncerten.

Nogle vil måske mene, at John har trukket sit farvel i langdrag. Alene i Danmark har han spillet tre farvelkoncerter. Undervejs er turnéen, der går under navnet "Farewell Yellow Brick Road Tour", blevet udskudt og forlænget flere gange.

Det har blandt andet skyldes coronapandemien og en hofteoperation.

Ifølge Elton Johns egen Instagram-konto har han spillet mere end 330 koncerter på turnéen.

Elton John har i løbet af de sidste fem årtier solgt over 300 millioner album verden over.

I 2021 blev Elton John den første solokunstner til at nå top-10 på den britiske hitliste i seks årtier i træk. I løbet af månederne op til jul samme år ramte han endda topplaceringen med tre forskellige sange.

Sammen med David Furnish har Elton John via en rugemor fået sønnerne Zachary og Elijah.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 08/07/2023 - 08:00

FAKTA: Kort om brandmanden

* Kontakt med trådene fra en rød brandmand giver rødme, hævelse og svie i huden på et stribeformet område.

* Tentaklerne kan række flere meter væk fra brandmanden. Løsrevne tråde kan også flyde i vandet og ligge i strandkanten.

* Er du blevet brændt, sidder der små kapsler med giftstoffer fra tentaklerne på din hud.

* Skyl dem væk med saltvand eller eddike. Du kan også skrabe dem forsigtigt væk med eksempelvis et dankort eller en ispind.

* I Danmark findes der stort set kun røde brandmænd, og de er ikke livsfarlige.

* I andre verdensdele findes der livsfarlige brandmænd, som eksempelvis den portugisiske orlogsmand og havhvepsen.

Kilde: Sundhed.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 08/07/2023 - 08:00

Disse to havdyr kan ødelægge din stranddag

Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Er du uheldig at træde på en fjæsing eller svømme ind i en brandmand, er det godt at vide, hvordan du lindrer smerten.

Her i Danmark er der heldigvis ikke den store fare forbundet med en svømmetur i havet, når det kommer til dyrelivet i farvandene.

Men alligevel er der to havdyr, som sagtens kan ødelægge en god dag på stranden med deres gift - vel at mærke ikke-dødelige-men-gør-stadig-nas gift.

- Der er fjæsingen og brandmanden, som man kan være uheldig at møde som badegæst her i Danmark, fortæller havekspert og marinbiolog Rune Kristiansen fra Kattegatcentret.

- Og i de seneste år har vi faktisk registeret arten "lille fjæsing", som er lidt mere giftig og mere smertefuld at blive stukket af end den almindelige fjæsing. Selvfølgelig uden at være dødelig.

Fjæsingen er en bundfisk, som skjuler sig ved at grave sig ned. Den er sammentrykket fra siden og har en lang rygfinne. Og ved de fire forreste finnestråler er der tilknyttet en giftkirtel. Den har også en kraftig pig ved gællelåget.

- Den er svær at se, og derfor kan man også komme til at træde på den. Oftest vil den dog holde afstand, hvis man kommer soppende i vandkanten, fortæller Rune Kristiansen.

Den almindelige fjæsing er mere farvestrålende end den lille fjæsing, som er mere sølvgrå.

- Hvis du bliver stukket, kan giften neutraliseres med varmt vand. Har du derfor en termokande med kaffe med på stranden, kan du bruge kaffen til at lave et varmeomslag til det berørte område ved at hælde den på noget stof.

- Sikr, at det ikke er for varmt og forårsager skoldning - omkring 45 grader er nok. Varmen smertelindrer og mindsker spredningen af giften i området, lyder det fra Rune Kristiansen

- Hold øje med, om du er allergisk. Er du også allergisk over for bistik, kan du være i samme kategori her. Bliver du svimmel, så søg læge.

Et andet dyr, du skal passe på under badeturen, er brandmanden. Normalt lever den på dybt vand, men den kan komme tæt på stranden med de rigtige vind- og strømforhold.

- En udtørret brandmand brænder ikke så meget, som en i vandet gør. Men generelt skal du passe på dens fangteråde, som den bruger til at fange bytte med.

- Her sidder nemlig giftceller, som får vores hud til at svie, fortæller Rune Kristiansen.

Et godt middel mod smerten er at skrabe trådende af huden med et dankort, æggen af en kniv eller for eksempel en ispind. Skyl efter med saltvand. Du kan også neutralisere giften med eddike, lyder det fra marinbiologen.

Er du uheldig og kommer i karambolage med en fjæsing eller en brandmand, kan du søge hjælp hos livredderne.

- Her vil vi blandt andet kunne give smertelindring til dem, som har brug for det, fortæller kystlivredningschef Anders Myrhøj fra TrygFonden Kystlivredning.

- Derudover advarer vi badegæster med flag og skilte - eksempelvis når vi ved, at der er mange brandmænd i havet, siger han.

De flag og skilte, du skal holde øje med er det røde, rød-gule og det gule.

De røde betyder, at badning kan være livsfarligt, og at det frarådes. Oftest er det på grund af store bølger eller farlig strøm.

De gule betyder, du skal være særligt opmærksom. Eksempelvis på grund af bølger, strøm, fralandsvind, brandmænd eller andre lokale forhold.

De rød-gule betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv