08/07/2023 - 08:00
Disse to havdyr kan ødelægge din stranddag
Er du uheldig at træde på en fjæsing eller svømme ind i en brandmand, er det godt at vide, hvordan du lindrer smerten.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Her i Danmark er der heldigvis ikke den store fare forbundet med en svømmetur i havet, når det kommer til dyrelivet i farvandene.
Men alligevel er der to havdyr, som sagtens kan ødelægge en god dag på stranden med deres gift - vel at mærke ikke-dødelige-men-gør-stadig-nas gift.
- Der er fjæsingen og brandmanden, som man kan være uheldig at møde som badegæst her i Danmark, fortæller havekspert og marinbiolog Rune Kristiansen fra Kattegatcentret.
- Og i de seneste år har vi faktisk registeret arten "lille fjæsing", som er lidt mere giftig og mere smertefuld at blive stukket af end den almindelige fjæsing. Selvfølgelig uden at være dødelig.
Fjæsingen er en bundfisk, som skjuler sig ved at grave sig ned. Den er sammentrykket fra siden og har en lang rygfinne. Og ved de fire forreste finnestråler er der tilknyttet en giftkirtel. Den har også en kraftig pig ved gællelåget.
- Den er svær at se, og derfor kan man også komme til at træde på den. Oftest vil den dog holde afstand, hvis man kommer soppende i vandkanten, fortæller Rune Kristiansen.
Den almindelige fjæsing er mere farvestrålende end den lille fjæsing, som er mere sølvgrå.
- Hvis du bliver stukket, kan giften neutraliseres med varmt vand. Har du derfor en termokande med kaffe med på stranden, kan du bruge kaffen til at lave et varmeomslag til det berørte område ved at hælde den på noget stof.
- Sikr, at det ikke er for varmt og forårsager skoldning - omkring 45 grader er nok. Varmen smertelindrer og mindsker spredningen af giften i området, lyder det fra Rune Kristiansen
- Hold øje med, om du er allergisk. Er du også allergisk over for bistik, kan du være i samme kategori her. Bliver du svimmel, så søg læge.
Et andet dyr, du skal passe på under badeturen, er brandmanden. Normalt lever den på dybt vand, men den kan komme tæt på stranden med de rigtige vind- og strømforhold.
- En udtørret brandmand brænder ikke så meget, som en i vandet gør. Men generelt skal du passe på dens fangteråde, som den bruger til at fange bytte med.
- Her sidder nemlig giftceller, som får vores hud til at svie, fortæller Rune Kristiansen.
Et godt middel mod smerten er at skrabe trådende af huden med et dankort, æggen af en kniv eller for eksempel en ispind. Skyl efter med saltvand. Du kan også neutralisere giften med eddike, lyder det fra marinbiologen.
Er du uheldig og kommer i karambolage med en fjæsing eller en brandmand, kan du søge hjælp hos livredderne.
- Her vil vi blandt andet kunne give smertelindring til dem, som har brug for det, fortæller kystlivredningschef Anders Myrhøj fra TrygFonden Kystlivredning.
- Derudover advarer vi badegæster med flag og skilte - eksempelvis når vi ved, at der er mange brandmænd i havet, siger han.
De flag og skilte, du skal holde øje med er det røde, rød-gule og det gule.
De røde betyder, at badning kan være livsfarligt, og at det frarådes. Oftest er det på grund af store bølger eller farlig strøm.
De gule betyder, du skal være særligt opmærksom. Eksempelvis på grund af bølger, strøm, fralandsvind, brandmænd eller andre lokale forhold.
De rød-gule betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.
/ritzau fokus/