Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Madrid, 26/08/2023 - 10:36

Spansk fodboldforbund truer kysset spiller med sagsanlæg

Spaniens Fodboldforbund beskylder Jennifer Hermoso for at lyve og truer med at tage retslige skridt.

Hannah Mckay/Reuters

Af: /ritzau/

Luften mellem den spanske fodboldpræsident, Luis Rubiales, og landets nykårede kvindelige verdensmestre er iskold.

Nu truer Spaniens Fodboldforbund (RFEF) med at lægge sag an mod spilleren Jennifer Hermoso, som forbundet beskylder for at lyve for at sværte præsidenten til.

Det skriver BBC.

Optrapningen af konflikten kommer, efter at Hermoso fredag igennem spillerforeningen FutPro udsendte en erklæring, hvor hun afviste Rubiales' påstand om, at det var med hendes accept, at han kyssede hende på munden under sejrsceremonien efter VM-finalen.

- Jeg vil gerne gøre klart, at den samtale, som Rubiales refererer til, aldrig har fundet sted, og kysset var aldrig med mit samtykke. Jeg vil gentage, hvad jeg har sagt før, at jeg ikke brød mig om den hændelse, skrev Hermoso blandt andet.

Samtidig meddelte samtlige 23 spillere fra VM-truppen og yderligere en lang række landsholdskandidater, at de ikke står til rådighed for landsholdet, så længe Rubiales er forbundets øverste chef.

Det var ventet, at Rubiales ville trække sig fredag, men præsidenten slog fast, at han havde i sinde at blive på posten. Og nu går han og fodboldforbundet i offensiven.

- RFEF og præsidenten vil tilbagevise hver eneste af de løgne, som bliver spredt af nogle på vegne af spilleren eller af spilleren selv.

- På grund af alvoren af indholdet i pressemeddelelsen fra Futpro vil RFEF og præsidenten indlede retslige skridt, lyder det ifølge fra forbundet.

I erklæringen hævder RFEF også, at spillere "har pligt" til at stille op, hvis de bliver udtaget til landsholdet.

/ritzau/

København, 26/08/2023 - 08:00

Shu-bi-dua genopstår: Det er bizart

Shu-bi-dua har 50-års jubilæum - eller Shu-bi-læum, som bandet selv kalder det. - Tiden går. Så længe den går med noget godt, er det jo fint, siger Hardinger.

Siden Michael Bundesen blev alvorligt syg i 2011, har Michael Hardinger, Jørgen Thorup og Kim Daugaard ikke brugt navnet Shu-bi-dua.

Af respekt for "Bunden" og hans familie har de spillet Shu-bi-dua-sangene under navnet Hardinger Band.

Men nu - 12 år efter - genopstår navnet i en version 2.0 i anledning af Shu-bi-duas 50-års jubilæum, som fejres på Plænen i Tivoli i hjertet af København 26. august til koncertkonceptet LørdagsHits.

- Nikolaj Bundesen og Nanna (Michael Bundesens børn, red.), som jeg jo har kendt, siden de blev født, synes, det er sjovt. Det var dem, der sagde: "Gør det! Kald jer Shu-bi-dua 2.0". Nu skal vi fejre 50-års fødselsdag - så det gør vi, siger guitarist og sangskriver Michael Hardinger.

Michael Bundesen måtte indstille sin musikalske karriere i 2011, efter han blev ramt af to blodpropper i hjernen. Sangeren døde af kræft i 2020, 71 år gammel.

Det er hovedsageligt keyboardspiller Jørgen Thorup, der i dag synger signatursangene som "Vuffeli-Vov", "Danmark" og "Den røde tråd".

- Hver gang jeg går på scenen og synger Shu-bi-dua-sange, er det med stor glæde og ydmyghed, har han tidligere fortalt.

- Jeg har aldrig prøvet at efterligne "Bunden", men jeg har prøvet at gøre det på min egen måde, ligesom vi i bandet spiller Shu-bi-dua-sangene i mere rockede udgaver.

Derfor hedder genrejsningen Shu-bi-dua 2.0 og ikke Shu-bi-dua. For Shu-bi-dua er uløseligt forbundet med "Bunden", tilføjer Michael Hardinger.

- Vi ville ikke lede efter en sanger, der skulle lyde som Bundesen. Han var en enestående sanger med en fantastisk intonation. Hvis man går ud og prøver at finde en, er det jo en kopi. Al ære og respekt for dem, der har gjort det. Men det ville vi ikke. Vi ville gøre det på vores måde, siger Michael Hardinger.

- Når vi i bandet har skrevet sange som "Hvalborg", vil vi fandeme også have lov til at spille dem, som vi vil.

Shu-bi-dua opstod i 1973 i kølvandet på indspilningen af nummeret "Fed rock", som var baseret på Elvis Presleys "Jailhouse Rock".

Bandet begyndte at gøre sig bemærket med humoristiske undersættelser.

Roberta Flacks "Killing Me Softly" blev til "Kylling med softice", Chuck Berrys "Johnny B. Goode" blev til "Lulu rocken går", mens Seals & Crofts "Standin' On a Mountain Top" blev til "Står på en alpetop".

Siden er det blevet til mere end 200 sange, som stadig bliver sunget den dag i dag.

- Hvis vi havde skrevet 240 kærlighedssange, tror jeg ikke, folk ville kunne huske os. Men de kan huske "Costa Kalundborg", "Askepot" og "We Wanna Be Free", funderer Michael Hardinger.

- Det er selvfølgelig bizart, at noget, man har været med til at starte, er 50 år gammelt. Jeg fylder 75 år i år. Så tiden går. Så længe den går med noget godt, er det jo fint, siger han.

Shu-bi-dua blev tildelt Æresprisen ved Danish Music Awards i 2013 for bandets bidrag til den danske sangskat.

Den er nu blevet udvidet med det nye nummer "Guld og grønne skove".

- Vi har ikke skrevet så mange kærlighedsmelodier. Alle andre skriver om kærlighed hele tiden - "det er mig, der står herinde" og "kun for dig, kun for dig".

- Vi vil hellere skrive om en kaffemaskine, vejret eller noget andet. Det synes vi, er sjovere. Det er også derfor, jeg tror, det hænger fast, funderer Michael Hardinger.

Man skal ikke tage fejl af, at de sjove tekster beror på en dyb seriøsitet. Undervejs har kreative uoverensstemmelser, personlige problemer og interne stridigheder ført til, at nogle har holdt pause fra bandet, mens andre helt har forladt det.

Shu-bi-dua 2.0 har heldigvis fundet melodien, lyder det fra Jørgen Thorup.

- Vi går meget op i at have det godt sammen. Det er ikke nok, at det er en god forretning. For det er hårdt. Vi skal være fuldstændig på hele tiden, siger han og fortsætter:

- Det har været meget vigtigt at få personer ind, som man har kunnet arbejde sammen med. Det har ikke været sådan: "Nu skal vi bare have en ind, der kan spille trommer eller klaver", men også at få kreative hjerner ind.

Shu-bi-dua 2.0 består foruden af grundlæggeren Michael Hardinger og Jørgen Thorup, der har været med i 40 års tid, også af Shu-bi-dua-veteranen Kim Daugaard på bas.

Derudover tæller Shu-bi-dua 2.0 B-Joe på guitar, mens Flemming Olsen sidder bag trommesættet.

Derudover har Kim Daugaards søn, Kasper Daugaard, som tidligere har spillet med det verdensberømte danske band Lukas Graham, valgt at hellige sig bandet og er med på klaver.

I anledning af Lørdagsrock flyver guitarist Paul Meyendorff, som var med i Shu-bi-dua i begyndelsen, ind fra Canada, hvor han bor, for at fejre shu-bi-læet.

- Det bliver skidesjovt. Uden ham var vi aldrig genopstået, lyder det fra Michael Hardinger.

Shu-bi-læet falder samtidig med Tivolis 180-års fødselsdag.

- Vi har spillet i Tivoli ti gange cirka. Så det er en tradition, siger Michael Hardinger.

- Vi spillede til deres 150-års fødselsdag, og der sagde jeg på scenen: "Tivoli har allerede spurgt os, om vi vil spille til deres 200-års fødselsdag. Det kan vi jo ikke sige ja til. For vi ved jo ikke, om Tivoli eksisterer til den tid". Vi følges ad ti år ad gangen - og så ser vi, hvem der holder længst.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/08/2023 - 13:06

FAKTA: Spansk filmfestival hædrer stjerner med muslinger

Den 71. udgave af filmfestivalen i San Sebastián afholdes i år med to danske film på programmet.

På årets San Sebastián Film Festival er to danske film repræsenteret. Det er filmene "Kalak" af Isabella Eklöf og "Bastarden" af Nicolaj Arcel.

Det er den 71. udgave af filmfestivalen, og den finder sted fra den 22. til 30. september.

I 2022 var tre danske film på programmet. "Den store stilhed", "Resten af livet" og "Vanskabte land".

Læs mere om festivalens historie her:

* San Sebastián International Film Festival, som festivalen rettelig hedder, blev grundlagt i 1953 af en gruppe forretningsfolk.

* De fik hurtigt velsignelse fra general Francisco Franco, den daværende autoritære leder i Spanien. Han så festivalen som en mulighed for at vise Spanien frem som et åbent og venligt land.

* San Sebastián er én ud af blot 15 A-festivaler på filmfestivalernes internationale "rangliste". Af andre festivaler kan blandt andet nævnes Venedig, Cannes og Berlin.

* Klassificeringen foretages af filmproducenternes internationale organisation, Fiape.

* Nogle af filmhistoriens største klassikere lyste for første gang op i biografmørket på den spanske festival. Blandt andet fik Alfred Hitchcocks "Vertigo" international premiere på festivalen med deltagelse af instruktøren selv.

* Den tyske filmfestival Berlinalen uddeler sølv- og guldbjørne, mens Cannes uddeler Guldpalmen for bedste film. San Sebastián uddeler hovedprisen Den Gyldne Muslingskal til bedste film. Bedste mandlige og kvindelige skuespillere modtager muslingskaller i sølv.

* Desuden uddeles æresprisen Donostia til filmfolk, der for altid vil være en del af filmhistorien. Den er blevet givet til skuespillere som Julia Roberts, Meryl Streep, Robert de Niro og senest i år dansk-amerikanske Viggo Mortensen.

Kilder: The Local, San Sebastián Film Festival.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/08/2023 - 08:00

FAKTA: Hvad er Naturskaderådet?

* Naturskaderådet hed før Stormrådet og er et uafhængigt råd, der afgør, om der har været stormflod, oversvømmelse fra vandløb og søer eller tørke.

* Det kan udløse erstatning fra Naturskaderådet, hvis et hus får alvorlige sætningsskader og revner som følge af langvarig tørke i undergrunden.

* Tørkeskadeordningen dækker kun skader, som ikke er omfattet af en almindelig forsikring – uanset om man har tegnet denne forsikring for sin ejendom eller ej.

Kilde: naturskaderaadet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/08/2023 - 08:00

Huset i september: Få bugt med sommervejrets skader før de forværres

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Kalenderen tæller ned til efteråret, som kan være hårdt ved huset. Brug derfor september til at få gennemgået hjemmet fra kælder til kvist.

I september forvandles sensommeren dag for dag til efterår. Derfor er det nu, du skal gøre dit hus klar til de kommende kolde måneder.

Her handler det om at få bugt med eventuelle skader, der kan forværres hen over vinteren.

For eksempel kan tørken tilbage i juni have påvirket jordlagene under huset, hvilket kan få ærgerlige konsekvenser for både fundament og facade.

Det fortæller Morten Svarre Langner, der er seniortaksator i forsikringsselskabet Gjensidige og til daglig vurderer skader på boliger.

- Forestil dig leret på en juledekoration, der sprækker, når det bliver tørt. Noget lignende kan ske med særlige jordlag under huset, og tørrer de ud, har de ikke længere den samme bæreevne, siger han.

Opdager du revner i fundamentet, skal du kontakte dit forsikringsselskab, som kan afgøre, om det er nødvendigt at undersøge sagen nærmere.

Herefter skal det indberettes til Naturskaderådet, der kan udbetale erstatninger for den slags skader.

Sommerens omskiftelige vejr kan også have ført til fyldte tagrender og afløb.

- Når belægninger og mos på tagene bliver varmet igennem, tørrer de ud og løsner sig. Når det så regner, løber de af taget og ned i tagrenderne, forklarer Morten Svarre Langner.

Bliver tagrenderne ikke renset, risikerer du, at de flyder over og forvolder vandskader på huset. Også kloakken kan blive stoppet.

- Kan kloakken ikke lede vandet væk, er der risiko for, at der trænger vand ind i huset. Risikoen er særligt stor, hvis huset er med kælder, siger han.

Tjek samtidig, om fugerne rundt om vinduerne er intakte, da der kan være utætheder, hvor vand kan trænge ind.

- Fuger holder ikke evigt, så det er vigtigt at være obs på dem, lyder det fra taksatoren.

Fugt kan også snige sig ind ovenfra, og derfor skal du huske at tjekke taget.

Det påpeger Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Skulle der lige være en tagsten, der har rykket på sig i en sommerstorm, er det om at få det fikset, så du ikke har skader eller utætheder, der ligger og hygger sig over vinteren, siger han.

Mangler du at få malet gavlen, er det i øvrigt ved at være absolut sidste chance.

- Det kan du gøre en dag, hvor vejret er godt i september. Du kan ikke gøre det, hvis vejret er for koldt eller for ustadigt, understreger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv