Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/08/2023 - 08:00

Shu-bi-dua genopstår: Det er bizart

Shu-bi-dua har 50-års jubilæum - eller Shu-bi-læum, som bandet selv kalder det. - Tiden går. Så længe den går med noget godt, er det jo fint, siger Hardinger.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Siden Michael Bundesen blev alvorligt syg i 2011, har Michael Hardinger, Jørgen Thorup og Kim Daugaard ikke brugt navnet Shu-bi-dua.

Af respekt for "Bunden" og hans familie har de spillet Shu-bi-dua-sangene under navnet Hardinger Band.

Men nu - 12 år efter - genopstår navnet i en version 2.0 i anledning af Shu-bi-duas 50-års jubilæum, som fejres på Plænen i Tivoli i hjertet af København 26. august til koncertkonceptet LørdagsHits.

- Nikolaj Bundesen og Nanna (Michael Bundesens børn, red.), som jeg jo har kendt, siden de blev født, synes, det er sjovt. Det var dem, der sagde: "Gør det! Kald jer Shu-bi-dua 2.0". Nu skal vi fejre 50-års fødselsdag - så det gør vi, siger guitarist og sangskriver Michael Hardinger.

Michael Bundesen måtte indstille sin musikalske karriere i 2011, efter han blev ramt af to blodpropper i hjernen. Sangeren døde af kræft i 2020, 71 år gammel.

Det er hovedsageligt keyboardspiller Jørgen Thorup, der i dag synger signatursangene som "Vuffeli-Vov", "Danmark" og "Den røde tråd".

- Hver gang jeg går på scenen og synger Shu-bi-dua-sange, er det med stor glæde og ydmyghed, har han tidligere fortalt.

- Jeg har aldrig prøvet at efterligne "Bunden", men jeg har prøvet at gøre det på min egen måde, ligesom vi i bandet spiller Shu-bi-dua-sangene i mere rockede udgaver.

Derfor hedder genrejsningen Shu-bi-dua 2.0 og ikke Shu-bi-dua. For Shu-bi-dua er uløseligt forbundet med "Bunden", tilføjer Michael Hardinger.

- Vi ville ikke lede efter en sanger, der skulle lyde som Bundesen. Han var en enestående sanger med en fantastisk intonation. Hvis man går ud og prøver at finde en, er det jo en kopi. Al ære og respekt for dem, der har gjort det. Men det ville vi ikke. Vi ville gøre det på vores måde, siger Michael Hardinger.

- Når vi i bandet har skrevet sange som "Hvalborg", vil vi fandeme også have lov til at spille dem, som vi vil.

Shu-bi-dua opstod i 1973 i kølvandet på indspilningen af nummeret "Fed rock", som var baseret på Elvis Presleys "Jailhouse Rock".

Bandet begyndte at gøre sig bemærket med humoristiske undersættelser.

Roberta Flacks "Killing Me Softly" blev til "Kylling med softice", Chuck Berrys "Johnny B. Goode" blev til "Lulu rocken går", mens Seals & Crofts "Standin' On a Mountain Top" blev til "Står på en alpetop".

Siden er det blevet til mere end 200 sange, som stadig bliver sunget den dag i dag.

- Hvis vi havde skrevet 240 kærlighedssange, tror jeg ikke, folk ville kunne huske os. Men de kan huske "Costa Kalundborg", "Askepot" og "We Wanna Be Free", funderer Michael Hardinger.

- Det er selvfølgelig bizart, at noget, man har været med til at starte, er 50 år gammelt. Jeg fylder 75 år i år. Så tiden går. Så længe den går med noget godt, er det jo fint, siger han.

Shu-bi-dua blev tildelt Æresprisen ved Danish Music Awards i 2013 for bandets bidrag til den danske sangskat.

Den er nu blevet udvidet med det nye nummer "Guld og grønne skove".

- Vi har ikke skrevet så mange kærlighedsmelodier. Alle andre skriver om kærlighed hele tiden - "det er mig, der står herinde" og "kun for dig, kun for dig".

- Vi vil hellere skrive om en kaffemaskine, vejret eller noget andet. Det synes vi, er sjovere. Det er også derfor, jeg tror, det hænger fast, funderer Michael Hardinger.

Man skal ikke tage fejl af, at de sjove tekster beror på en dyb seriøsitet. Undervejs har kreative uoverensstemmelser, personlige problemer og interne stridigheder ført til, at nogle har holdt pause fra bandet, mens andre helt har forladt det.

Shu-bi-dua 2.0 har heldigvis fundet melodien, lyder det fra Jørgen Thorup.

- Vi går meget op i at have det godt sammen. Det er ikke nok, at det er en god forretning. For det er hårdt. Vi skal være fuldstændig på hele tiden, siger han og fortsætter:

- Det har været meget vigtigt at få personer ind, som man har kunnet arbejde sammen med. Det har ikke været sådan: "Nu skal vi bare have en ind, der kan spille trommer eller klaver", men også at få kreative hjerner ind.

Shu-bi-dua 2.0 består foruden af grundlæggeren Michael Hardinger og Jørgen Thorup, der har været med i 40 års tid, også af Shu-bi-dua-veteranen Kim Daugaard på bas.

Derudover tæller Shu-bi-dua 2.0 B-Joe på guitar, mens Flemming Olsen sidder bag trommesættet.

Derudover har Kim Daugaards søn, Kasper Daugaard, som tidligere har spillet med det verdensberømte danske band Lukas Graham, valgt at hellige sig bandet og er med på klaver.

I anledning af Lørdagsrock flyver guitarist Paul Meyendorff, som var med i Shu-bi-dua i begyndelsen, ind fra Canada, hvor han bor, for at fejre shu-bi-læet.

- Det bliver skidesjovt. Uden ham var vi aldrig genopstået, lyder det fra Michael Hardinger.

Shu-bi-læet falder samtidig med Tivolis 180-års fødselsdag.

- Vi har spillet i Tivoli ti gange cirka. Så det er en tradition, siger Michael Hardinger.

- Vi spillede til deres 150-års fødselsdag, og der sagde jeg på scenen: "Tivoli har allerede spurgt os, om vi vil spille til deres 200-års fødselsdag. Det kan vi jo ikke sige ja til. For vi ved jo ikke, om Tivoli eksisterer til den tid". Vi følges ad ti år ad gangen - og så ser vi, hvem der holder længst.

/ritzau/

København, 03/04/2025 - 08:15

Gordon Kennedy rystede da chokerende familiehemmelighed kom frem

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den danske skuespiller Gordon Kennedy som 30-årig fandt ud af, at han ikke havde den samme far som sin bror, mærkede han fysisk chokket.

Da Gordon Kennedy var 30 år gammel, fandt han ud af, at der var noget, hans familie aldrig havde fortalt ham.

Den danske skuespiller medvirker i DR-dramaserien "Generationer". En fortælling om familiehemmeligheder, der kommer op til overfladen efter at være holdt skjult i årtier. Og fra sit eget liv kender han til følelsen af, at en fortielse efter mange år pludselig ser dagens lys.

Midt i sit voksne liv fik han at vide, at han ikke havde den samme far som sin bror.

- Jeg rystede, da jeg fik det at vide. Hele mit familiemønster blev jo bare trukket væk under mig, fortæller Gordon Kennedy nu.

Det viste sig, at hans storebrors biologiske far var en portugisisk mand, som de stadigvæk ikke har kendskab til den dag i dag.

Gordon Kennedys biologiske far besluttede sig for at adoptere storebroren, inden han blev født.

De er derfor praktisk talt vokset op med den samme far.

For Gordon Kennedy var informationen derfor også hurtigt uden den store betydning for deres indbyrdes forhold, men chokket satte sig alligevel i ham.

- Jeg var irriteret over, at man skulle holde noget så ligegyldigt hemmeligt, siger han og fortsætter:

- Det ændrede jo ikke en skid. Men jeg kan huske, at i den første uge reagerede min krop mere, end mit sind gjorde. Jeg rystede og syntes, at det var mærkeligt, at man ikke fortæller det.

Gordon Kennedys bror havde vidst det, siden han selv var 18 år gammel. Det var på den måde en hemmelighed i deres søskendeflok gennem 15 år.

- Det var jo en forløsning for ham endelig at få fortalt mig og min søster, at det var sådan, det hang sammen, fortæller Gordon Kennedy.

Broren prøver faktisk nu at opsøge sin biologiske far. De har navnet på ham, men det er et almindeligt navn i Portugal, hvor de formoder, at han befinder sig.

- Det var sådan en flirt, min mor havde, da hun var i Lissabon. Så det sker jo, siger Gordon Kennedy.

Manden har derfor heller ikke spillet nogen rolle i deres liv.

Den i dag 57-årige skuespiller og komiker har selv sit britiske navn fra sin skotske far. Selv om han blev født i Skotland, har han boet hele sit liv i Danmark.

Han er kendt for at være den ene halvdel af komedieduoen Timm og Gordon med Timm Vladimir. De var særligt populære i 1990'erne, hvor de blandt andet lavede tv-programmet "Transit" og filmen "Stjerner uden hjerner".

"Generationer" får premiere fredag 11. april på DRTV og søndag 13. april på DR1.

Læs Mere >>

København, 03/04/2025 - 08:00

Medina og Gilli gæster Grøn og sætter billetsalget i gang

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

To af de otte artister til årets Grøn-turné er offentliggjort, og dermed er billetsalget begyndt.

Medina og Gilli spiller på sommerens Grøn-turné. Det er de to første artister, som er offentliggjort til Grøn 2025. Offentliggørelsen markerer samtidig åbningen af billetsalget.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Grøn-turné består af koncerter med i alt otte kunstnere, og der mangler altså at blive annonceret seks andre kunstnere til årets Grøn.

Det er første gang, at sangeren Gilli som soloartist skal optræde på Grøn-turnéen. Kunstneren glæder sig særligt til stemningen.

- Jeg glæder mig til at spille på Grøn i år - det bliver en uforglemmelig oplevelse. Jeg har hørt så meget godt om den fantastiske stemning mellem fans, frivillige og de andre musikere, som jeg ser frem til at blive en del af, siger Gilli i pressemeddelelsen.

Gilli har indtaget førstepladsen over landets mest streamede artister de seneste seks år.

Popsangeren Medina optræder også på Grøn i 2025. For hende er Grøn noget helt særligt.

- Jeg er kommet der, siden jeg var helt lille og har så mange fantastiske minder derfra, siger Medina i pressemeddelelsen.

- Grøn-publikummet er noget helt særligt; uanset vejret er folk der altid talstærkt for at støtte op om en god sag, siger hun.

Sangeren har mere end 350 millioner streams på Spotify. I 2023 var Medina Danmarks mest streamede kvindelige artist.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Indsamlingschef i Muskelsvindfonden, Theis Petersen, er glad for, at netop de to kunstnere skal optræde på Grøn i 2025.

- Vi ved, at både Gilli og Medina leverer fest, fællessang og utallige hits i særklasse. Så vi er enormt glade og stolte over, at de har sagt ja til at være med på årets turné, siger Theis Petersen i pressemeddelelsen.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.

I 2024 kunne Grøn-turnéen for første gang melde udsolgt i de otte byer, inden koncerterne begyndte. Cirka 195.000 gæster besøgte Grøn-turnéen det år.

Den grønne koncert besøger også otte forskellige byer rundt omkring i Danmark i 2025. Det er på datoerne 17. til 27. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

FAKTA: Det viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforening

* De ansatte, der oplever et godt samarbejde på arbejdet, havde i 2023 7,8 sygefraværsdage i gennemsnit. For dem, der ikke har et godt samarbejde, var antallet 10 sygefraværsdage.

* 28 procent af ansatte uden gode relationer på arbejdet føler sig ofte eller hele tiden stressede. Det gælder kun for 14 procent af dem, der har et godt samarbejde.

Kilde: Analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Der er 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

Gode kolleger har betydning for din sundhed: Det kan du selv gøre

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dine relationer på arbejdet kan spille en rolle for din sundhed. Du kan selv forsøge at bidrage til et bedre arbejdsmiljø, men det kan ikke stå alene.

Når du har et godt forhold til dine kolleger, bliver arbejdsdagen ikke bare nemmere.

Gode relationer på arbejdet gavner også din sundhed, viser en ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening.

Medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kolleger, har i gennemsnit to færre sygedage om året end dem, der ikke har.

Og 28 procent af ansatte uden gode relationer føler sig ofte eller hele tiden stressede. Til sammenligning gælder det for 14 procent af dem, der oplever et godt samarbejde, viser analysen.

Ifølge lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Ligaya Dalgaard er det velkendt, at gode relationer på arbejdspladsen er beskyttende for trivsel og stress.

- Omvendt kan konflikter, manglende social støtte og uklare roller udgøre risikofaktorer i forhold til stress og sygefravær, siger hun.

Også Janne Skakon, der er organisationspsykolog og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan genkende fordelene ved godt kollegaskab.

- Vi ved, at gode kolleger kan bidrage til at sænke stress og sygefravær. Det kaldes også for beskyttende og forebyggende faktorer, siger hun og uddyber:

- Men gode kolleger kan ikke stå alene, da blandt andet den enkeltes situation og øvrige organisatoriske forhold også har betydning.

Både Ligaya Dalgaard og Janne Skakon vurderer, at man som medarbejder selv kan gøre en indsats for at bidrage til en positiv kollegial kultur.

Men et sundt arbejdsmiljø kræver en fælles indsats, understreger Janne Skakon:

- Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, kan iglo-modellen bruges til at analysere og foreslå indsatser.

Iglo står for individ, gruppe, ledelse og organisation.

- De repræsenterer fire niveauer, som påvirker hinanden, og man kan ofte gøre en indsats på alle niveauer, siger hun.

- På individ- og gruppeniveau kan man som kollega prøve at være tilgængelig, eksempelvis hvis kolleger har brug for at sparre.

Man skal også selv turde række ud til sine kolleger, hvis man har brug for hjælp.

Den enkelte medarbejder kan desuden med fordel reflektere over sin egen rolle på arbejdspladsen, og hvordan man selv kan bidrage til, at der er gode relationer.

- Har man det svært på arbejdet, kan man overveje at tale med en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder, siger Ligaya Dalgaard og fortsætter:

- Hvis det heller ikke hjælper, og problemerne har stået på i længere tid, skal man måske overveje, om man er det rigtige sted.

Man kan også huske at gøre mere lavpraktiske ting som at huske at sige godmorgen, fortæller Janne Skakon.

- Det signalerer, at man ser og værdsætter hinanden. Der er også noget overskud i det, siger hun.

- Ligesom i andre relationer er en god kollega ærlig og handler med de bedste intentioner. Det gør også, at tilliden til hinanden bliver større, og at man kan forvente både med- og modspil.

Og ifølge Ligaya Dalgaard kan gode relationer gøre en forskel, fordi kolleger så typisk holder øje med og støtter hinanden:

- Det kan dreje sig om både følelsesmæssig støtte og en hjælpende hånd med arbejdsopgaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek