Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Greve, 24/01/2025 - 10:59

Skole i Greve er blevet evakueret efter hoste og ubehag hos elever

Umiddelbart er det ikke klart, hvad der er årsag til, at flere elever i samme klasse er begyndt at hoste.

Af: /ritzau/

Alle elever på Arenaskolen i Greve er blevet evakueret, efter at nogle elever i den samme klasse er begyndt at hoste og har følt ubehag.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

De berørte elever bliver tilset af en læge, lyder det. Umiddelbart er det ikke klart, hvad der har ført til hoste og ubehag hos eleverne. Det undersøges af politiet.

Der er tale om elever, som går i den samme klasse, og som har befundet sig i det samme klasselokale, lyder det fra politikredsen.

Politiet fik henvendelsen klokken 09.53. Herefter er politi og brandvæsen rykket ud til skolen. Der er også en ambulance på stedet.

Politiet har fredag formiddag flere patruljer til stede ved skolen for at håndtere situationen.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet gik der 395 elever på Arenaskolen i skoleåret 2023/2024.

/ritzau/

København, 24/01/2025 - 08:14

Kulturminister nedsætter udvalg til at modernisere TV 2-regioner

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt vil reformere de regionale tv-stationer og nedsætter nyt udvalg fredag.

Da TV 2-regionerne rullede over skærmen for første gang, hørte folk musik fra cd og så film på VHS-bånd.

Internettet var for de få, og ingen havde hørt om sociale medier.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ser derfor et behov for at gøre de regionale tv-stationer tidssvarende.

Det skal et nyt ekspertudvalg, som kulturministeren nedsætter fredag, udarbejde forslag til.

- Status quo er ikke en mulighed, siger han.

Baggrunden for revideringen af de regionale tv-stationer er, at antallet af lokale medier falder drastisk.

Nye tal fra Kulturministeriet viser, at antallet af lokale journalistiske redaktioner er faldet fra 111 til 68 de sidste 15 år.

Antallet af trykte ugeaviser er faldet fra 248 til 135.

Risikoen for nyhedsørkener i områder af Danmark bekymrer Jakob Engel-Schmidt.

- I en tid, hvor rigtig journalistik og troværdige nyheder kæmper om pladsen med falske nyheder og misinformation, er vilkårene for lokale og regionale medier ekstra pressede, han.

TV 2's regionale tv-stationer har både penge og platforme til at modvirke udviklingen, men for ministeren udnyttes det ikke optimalt.

Jakob Engel-Schmidt nævner, at de regionale stationer som TV2 Nord, TV2 Øst, TV Midtvest, TV 2 Fyn, TV Syd og TV 2 Kosmopol i alt modtager omkring 600 millioner kroner om året.

- Tiden er kommet til, at vi skal se på, hvordan vi får mere for pengene, siger han.

Ministeren vil ikke sige konkret, hvad han vil ændre. Det skal ekspertudvalget først give forslag til.

Men han peger eksempelvis på, at de geografiske dækningsområder kan være for store i øjeblikket.

- Når TV2 Øst fortæller nyheder om skolesammenlægninger i Odsherred, er det mindre relevant for tv-seeren i Maribo, siger han.

Det er planen, at ekspertudvalget skal aflevere sine anbefalinger inden udgangen af 2025. Herefter kan reformeringen af de regionale stationer tages med i forhandlingerne om det næste medieforlig, der skal finde sted i 2026.

Forpersonen i udvalget bliver Lene Heiselberg, der er tilknyttet som professor ved Syddansk Universitet og medlem af Radio- og tv-nævnet.

I udvalget sidder folk som den tidligere chefredaktør på Nordjyske medier Lars Raakilde Jespersen, forhenværende analysechef for YouTube i Europa Carsten Andreasen Fangel og Hans Christian Kromann, der er tidligere redaktionschef for TV 2 Fyn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/01/2025 - 08:03

Prins Joachims datter bliver teenager

Prins Joachims og prinsesse Maries yngste barn, komtesse Athena, har sin hverdag i USA. Den 24. januar fylder hun 13 år.

Prins Joachim og prinsesse Marie har fået endnu en teenager i huset på bopælen i Washington D.C.

For andet år i træk kan komtesse Athena fejre sin fødselsdag på tværs af Atlanten, når hun 24. januar fylder 13 år.

I anledning af fødselsdagen har kongehuset delt et billede af komtesse Athena, som hendes mor, prinsesse Marie, har foreviget.

Familien flyttede til Washington D.C. i 2023, hvor prins Joachim arbejder som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade.

I april sidste år gav prins Joachim og prinsesse Marie interview til avisen The Washington Post, hvor de fortalte om familiens nye tilværelse.

- Vi har boet her i syv måneder nu, og de færreste ved, hvem vi er, bortset fra danskere, sagde prins Joachim til avisen.

For prinsesse Maries vedkommende stod den første tid i USA i familiens tegn. Her fokuserede hun på, at familien fandt sig til rette i det nye land, lød det.

Komtesse Athena blev født prinsesse til Danmark. Men da hun sprang ind i 2023, blev prinsessetitlen sløjfet og erstattet af en adelstitel.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give prins Joachims børn større frihed til at forme livet uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, som dronning Margrethe begrundede det.

Overgangen var ikke nem for komtesse Athena. Hun var blevet drillet med, at hun ikke længere skulle være eller skulle hedde "prinsesse".

Det harcelerede hendes forældre, prins Joachim og prinsesse Marie, over, da de mente, at de ikke havde haft tid nok til at forberede hende og hendes søskende, greverne Henrik på 15 år, Felix på 22 og 25-årige Nikolai, på forandringen.

Men forandringen fandt sted, og det er nu godt to år siden, den trådte i kraft.

Trods alle ændringerne - fratagelsen af titlen og det nylige tronskifte - er komtesse Athena fortsat en del af arvefølgen. Faktisk er hun rykket en plads frem, efter at dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til komtesse Athenas onkel, kong Frederik.

Komtessen er nu nummer ni - foran dronning Margrethes 80-årige lillesøster, prinsesse Benedikte.

Komtesse Athena kom til verden i København og fik ved sin dåb i Møgeltønder Kirke navnene Athena Marguerite Françoise Marie.

Det sønderjyske Schackenborg Slot dannede kun ramme om komtessens første år, for i 2014 flyttede prinsefamilien nord for København.

I august denne sommer var komtessen dog tilbage i Tønder tæt på barndomshjemmet Schackenborg Slot, da hun deltog i Tønder Festivalen med sin bror, grev Henrik, og mor, prinsesse Marie, der har været protektor for festivalen siden 2009.

I 2017 begyndte komtesse Athena i 0. klasse på Sct. Joseph Søstrenes Skole i Ordrup og gik der i to år, inden familien flyttede til Paris, hvor de boede i fire år, da hendes far, prins Joachim, først tog en militær lederuddannelse og siden fik job på den danske ambassade i Frankrig som forsvarsattaché.

Komtessen har flere franske forbindelser, da både hendes mor, prinsesse Marie, og hendes farfar, prins Henrik, er derfra.

Selv om prins Joachim og prinsesse Marie er flyttet over Atlanten, blev julen holdt i det franske hos prinsessens familie.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

FAKTA: Sådan kan du lave et budget

* Du kan finde en overskuelig skabelon til et budget på hjemmesiden raadtilpenge.dk. Men du skal skynde dig, da Finanstilsynet, der står for driften af raadtilpenge.dk, lukker hjemmesiden ned den 28. februar 2025.

* Vælg "Beregnere" i menuen og derefter "Budgetskabelon". Sørg for at gemme dit budget, inden hjemmesiden lukker.

* De fleste banker vil også kunne sende dig et budgetskema, hvis du spørger.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/01/2025 - 10:00

Disse tre ting kan du skrue på for at forbedre din økonomi

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Få mere økonomisk overskud ved at øge indtægter og skære ned på udgifter. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel, lyder rådet fra privatøkonom.

Året er for alvor skudt i gang, men det er endnu ikke for sent at få kigget på din økonomi for 2025.

Hvis du ønsker mere luft i økonomien, så der er plads til at realisere dine drømme i fremtiden, skal du læse med her.

Der er overordnet tre håndtag, som du kan dreje på i din privatøkonomi. Det fortæller privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Ofte er det mest effektivt at dreje lidt på alle tre, siger hun.

- Som det første kan man undersøge muligheden for at øge sine indtægter.

Det kan være, at du har noget, som du kan sælge, fordi du ikke længere har brug for det.

Deleøkonomi kan også være en mulighed, hvis du i perioder kan udleje bolig eller bil.

- Man skal heller ikke være bleg for at indkalde sin chef til en lønsamtale. Lønmodtagere står faktisk i en god forhandlingssituation, fordi beskæftigelsen er høj, og arbejdsløsheden er lav, siger Camilla Schjølin Poulsen og uddyber:

- Føler man, at man er blevet lidt overset i et stykke tid, er det et godt tidspunkt at gøre noget ved det nu.

Hun anbefaler, at du fortæller chefen med det samme, at du gerne vil tale om løn, så chefen har mulighed for at forberede sig og ikke bliver taget med bukserne nede til mødet.

- Det næste håndtag er at bruge færre penge. For nogle vil det nok forekomme nemmere at skrue ned for udgifter end at tjene mere, siger hun.

Det vil være en stor hjælp for dig selv, hvis du starter med at lave et budget, så du får et klart billede af, hvad dine penge går til.

De fleste vil nok blive overraskede over, hvor mange penge de rent faktisk bruger, vurderer Camilla Schjølin Poulsen.

- Her er de lavthængende frugter at finde frem til udgifter på ting, som man ikke længere bruger. Det kan blandt andet være streamingtjenester, abonnementer og fitness, siger hun.

- Og husk mange bække små. En streamingtjeneste til 149 kroner om måneden koster årligt 1788 kroner.

Camilla Schjølin Poulsen anbefaler desuden, at du gennemgår dine forsikringer minimum hvert tredje år.

Der er ofte tilbud, og derfor kan det typisk betale sig.

- Sidste år skiftede jeg selv til et andet forsikringsselskab og sparede over 2000 kroner årligt. Jeg fik endda et produkt, der passer mig bedre og har lavere selvrisiko, siger hun.

Købestop har været en trend i noget tid, og den kan du også tappe ind i.

- Den personlige udfordring kan så være, at man skal undgå at købe for eksempel tøj og sko i de næste seks måneder, siger Camilla Schjølin Poulsen.

En anden metode er at give dig selv en tænkepause på minimum én dag for at finde ud af, om du virkelig behøver det, hvis du skal bruge mere end 300 kroner på noget nyt.

- Og det sidste håndtag er at skabe passiv indkomst. Det vil sige, at man i starten af måneden overfører penge fra sin lønkonto til en opsparingskonto, siger hun.

- De penge skal bruges til langsigtede investeringer. Vær tålmodig. I starten kan man måske føle, at det går lidt langsomt, men der skal nok komme mere fart på.

Har du dyr gæld, kan det dog give mening at komme af med den, før du overvejer investering, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek