Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/06/2024 - 10:58

Skatteindtægter giver større offentligt overskud end antaget

Reviderede tal fra Danmarks Statistik viser overskud på offentlige finanser på 92,7 milliarder kroner i 2023.

Af: /ritzau/

Et brandvarmt arbejdsmarked er med til at give et større overskud på de offentlige finanser end hidtil antaget.

I 2023 var der et overskud på 92,7 milliarder kroner på de offentlige finanser. Det viser reviderede tal fra Danmarks Statistik, som er blevet offentliggjort torsdag morgen.

Året før lød overskuddet på 97,9 milliarder kroner.

I marts offentliggjorde Danmarks Statistik foreløbige tal for balancen på de offentlige finanser. Tallene torsdag svarer til en opjustering på 5,6 milliarder kroner for 2023 og 3,3 milliarder kroner for 2022.

Opjusteringen skyldes hovedsageligt, at skatteindtægterne har været højere end antaget, skriver Danmarks Statistik.

Det skyldes, at både lønninger og beskæftigelse er steget, påpeger Kristian Skriver, som er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- De personlige indkomstskatter er høje grundet flot fremgang i beskæftigelsen og høj lønvækst. Det varme arbejdsmarked betyder desuden, at udgifterne til dagpenge er lave, skriver han i en kommentar til tallene.

Det er ottende år i træk, at der er overskud på de offentlige finanser. Det største overskud var i 2021, hvor der var et plus på over 105 milliarder kroner.

Ifølge Kristian Skriver overrasker særligt selskabsskatten positivt i 2023.

- De danske virksomheder har leveret flotte resultater i 2023 på trods af kraftige stigninger i omkostningerne samt svag udvikling på eksportmarkederne. Det har sikret rekordhøje indtægter til statskassen fra de danske virksomheder, skriver han.

I april offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viste, at Danmark og Cypern er de lande, der har det største overskud på de offentlige finanser i forhold til bruttonationalproduktet (bnp).

Begge lande havde i 2023 et overskud på den såkaldte ØMU-saldo på 3,1 procent af bnp.

Bruttonationalprodukt er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det.

/ritzau/

Svendborg, 06/06/2024 - 09:00

BLÅ BOG: Bodil Jørgensen

* Bodil Jørgensen er født den 3. marts 1961 og er opvokset i Vejen i Sønderjylland.

* Hun studerede først engelsk på Aarhus Universitet, men skiftede til Statens Teaterskole i København, hvor hun uddannet som skuespiller i 1990.

* Efterfølgende var hun ansat på Jomfru Ane Teateret i to år. Hun har også været ansat på Det Kongelige Teater.

* Det første årti som færdiguddannet skuespiller brugte hun især på teatret. Men i 1998 fik hun rollen som Karen i Lars von Triers film "Idioterne". En præstation, der sikrede hende både en Robert og en Bodil i kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle.

* Siden har Bodil Jørgensen vundet flere priser for sine filmroller. I 2013 vandt hun igen en Robert for Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Hvidstengruppen", og i 2015 vandt hun både en Robert- og en Svend-statuette for sin hovedrolle i "All Inclusive". Desuden fik hun en Robert i kategorien Bedste Kvindelige Birolle for tv-satireserien "Rytteriet" i 2017.

* Bodil Jørgensen er gift med filmfotograf Morten Søborg. Sammen har parret sønnen Østen og datteren Rigmor. Hun har desuden sønnen Johannes fra sit tidligere ægteskab.

Kilder: Ritzau, dfi.dk og danskefilm.dk

/ritzau/

Læs Mere >>

Svendborg, 06/06/2024 - 09:00

Bodil Jørgensen belønnet: Det er både sjovt at give og få

Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Bodil Jørgensen er særligt stolt af sine roller i filmene "Rom" og "Idioterne". I år er hun blevet valgt til at modtage Årets Hæderspris ved Svend Prisen.

I år er det Bodil Jørgensen, der modtager Svends Hæderspris for sine markante og originale præstationer i dansk film, tv og teater i mere end tre årtier.

Prisen vækker både glæde og stolthed hos skuespilleren.

- Det er søreme flot, lyder reaktionen fra Bodil Jørgensen.

- Jeg bliver lige overrasket hver gang, jeg får en pris. Det er lidt det samme, som når jeg bliver genkendt på gaden - for jeg er jo bare mig, siger hun til Ritzau.

Bodil Jørgensen bliver hædret i Svendborg, der danner rammen om Svend Prisen, fra den 23. august og frem til den 29. august.

Her kulminerer de svendborgensiske filmdage med uddelingen af Svend Prisen, hvor der ud over Hædersprisen til Bodil Jørgensen også uddeles ni statuetter til de seneste 12 måneders mest populære biograffilm og tv-serier.

Med Hædersprisen skriver Bodil Jørgensen sig ind efter blandt andre Ghita Nørby, Lars Mikkelsen og Susanne Bier.

- Jeg ved selv, hvor meget film betyder i menneskers liv, og det er jo utroligt, hvad det bringer af glæder. Så jeg modtager gerne prisen. Det er både sjovt at give og at få, siger hun.

Bodil Jørgensen skal også selv fejre prisen med sin mand, filmfotografen Morten Søborg.

- Vi skal op og nyde det og tænde op i den lille pejs på Falsled Kro og spise den gode, fine mad. Vi har normalt ikke tid til den slags, siger hun og tilføjer:

- Det er noget, som jeg deler med min mand, for han er jo også grunden til, at jeg kan lave alle de ting, som jeg gør. Det er ham, der smører madpakker til mig og børnene og hjælper mig med kontrakter og gennemlæsninger.

Bodil Jørgensen har over 100 film- og tv-roller i bagagen. Hun blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1990, og to år senere fik hun sit gennembrud i teaterstykket "Den menneskelige stemme" på Betty Nansen Teatret.

Selv fremhæver hun det romantiske drama "Rom", som havde premiere tidligere i 2024, samt periodefilmen "Hvidstengruppen", TV 2-succesen "Badehotellet" og Lars von Triers gyserserie "Riget: Exodus" som de roller, hun er mest stolt af.

- "Idioterne" er også en favorit. Den kan jeg også godt lide at se selv, siger hun om endnu et af Lars von Triers værker.

Det var også for sin rolle som Karen i "Idioterne", at hun i 1999 både vandt en Bodil og en Robert i kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle.

Nu får statuetterne selskab af Svends Hæderspris, som den 63-årige skuespiller modtager for sin samlede karriere. Men det er ikke alt, hun er lige så stolt af.

- Jeg havde jo også en kort affære med Far til fire-filmene, siger hun.

Under optagelserne til "Far til fires vilde ferie" var Bodil Jørgensen ude for en ulykke, da hun blev klemt under en traktor.

Alle ribben brækkede. Skambenet blev knust. Hoften brækkede. Begge kraveben brækkede, lungerne klappede sammen, og hun havde blødninger i lever og nyre.

Hun svævede mellem liv og død og lå i respirator i fem dage.

Efter syv måneder og et intenst genoptræningsforløb stod hun igen foran kameraet, da optagelserne af "Badehotellet" gik i gang.

I dag er Bodil Jørgensen kommet sig fuldstændig, og listen af roller bliver længere og længere.

I øjeblikket er hun i gang med at arbejde på en film af Blinkende lygter-instruktøren Anders Thomas Jensen, og så har hun hovedrollen i teaterstykket "Frøken Jensens Kogebog" på Randers Teater.

- Jeg er 63 år, og når jeg er 67 et halvt, så er det der, jeg må gå på folkepension. Det er selvfølgelig svært at trække sig fuldstændig i min branche, men der er da mange andre ting, jeg også gerne vil nå, siger hun og fortsætter:

- Jeg gad godt køre afsted ned gennem Europa i et tog. Bare stå af i nogle byer og kigge mig omkring, mens jeg stadig kan gå.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/06/2024 - 09:00

FAKTA: Husk hygiejnen når du griller

* Sjusker du med hygiejnen, når du griller, risikerer du at gøre både dig selv og andre syge.

* Hav fuld fokus på ikke at sprede bakterier fra råt kød til det færdigstegte kød og til salaten og anden mad.

* Sørg for at have to fade, hvor det ene er til råt kød, og det andet er til stegt kød. Brug heller ikke den samme gaffel eller grillredskab til at vende råt og færdigstegt kød. 

* Vask hænder, hver gang du har rørt ved råt kød.

Kilde: Fødevarestyrelsens grillråd.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/06/2024 - 09:00

Undgå mavepine når du serverer mad i sommervarmen

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Både salaten, dressingen og bøffen har en kort levetid, når solen skinner på dem på havebordet.

Fokus på hygiejne er alfa og omega, hvis du vil sikre dig, at madforgiftning ikke bliver en del af menuen, når du inviterer gæster på sommermad under åben himmel.

- Lad være med at lade maden stå for længe her om sommeren ude på terrassen. Når der er 25-30 grader varmt, bliver det rigtig hurtigt dårligt, siger Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Helt generelt har han en tommelfingerregel om, at maden ikke må stå ude i mere end tre timer. For noget mad ligger grænsen dog endnu længere nede.

Særligt retter med mejeriprodukter bliver hurtigt dårlige. En cremefraichedressing kan for eksempel ikke tåle at stå ude i varmen i mere end 20 minutters tid.

Undgå også gerne at blande maden for meget. Fordærvelsen går nemlig hurtigere, når de forskellige fødevarer påvirker hinanden med hver deres bakterier.

- Blander du noget salt ost sammen med noget tørret skinke og en masse grøntsager i en stor skål, holder det ikke særlig længe. Så er det bedre at dele det lidt op og lave en basissalat, som man kan putte toppings på, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Resterne er også nemmere at gemme bagefter, hvis du holder de forskellige ingredienser adskilt. Gem dog kun det, som kan tåle at blive varmet godt op igen (75 grader), og det, der kan vaskes - som for eksempel friske salatblade.

Selv om du vaskede salaten, inden du serverede den, kan der have kravlet fluer rundt på den, og de kan være bærere af bakterier, der kan gøre dig syg.

Også mennesker spreder bakterier. Hvis du har stillet det helt store buffetbord frem, kan det derfor være en god idé at gøre det muligt for gæsterne at spritte hænderne af.

Det foreslår Pia Bagge Bramsnæs, der er indehaver af festplanlægningsfirmaet ArrangementGuiden ApS.

- Sæt gerne sprit i begge ender, så man spritter sine hænder, inden man tager maden - samt efter - for at minimere risikoen for at smitte andre, lyder rådet.

Derudover opfordrer hun dig til at tænke over måder, hvorpå du kan holde den varme mad varm og den kolde mad kold.

- Det kan være med varmeplader og isklumper eller gemte fryseelementer under serveringsskålene, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Sørg ligeledes for, at der er skygge over dit buffetbord, så solen ikke skinner direkte på maden.

Husk samtidig at have rigeligt med skeer, paletter og andre ting, som gæsterne kan tage maden med, på bordet.

Et sidste tip fra festplanlæggeren går på, at du har et par ekstra rene duge klar.

- Jeg har endnu ikke oplevet en buffet, hvor folk ikke spildte på dugen. Og hvis man skal op igen efter hovedretten til en kagebuffet, så er det ikke særligt lækkert at tage et stykke kage, hvis der ligger en klat tomatsovs på dugen lige ved siden af, siger hun og fortsætter:

- Så er det rart lige at kunne friske buffetbordet op med en ny dug. Hvis dugen ikke er meget beskidt, kan man også bare vende den om. Det handler bare om, at gæsterne bliver mødt af en frisk, dejlig buffet, når de skal op og tage dessert.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek