Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/06/2024 - 09:00

Undgå mavepine når du serverer mad i sommervarmen

Både salaten, dressingen og bøffen har en kort levetid, når solen skinner på dem på havebordet.

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Fokus på hygiejne er alfa og omega, hvis du vil sikre dig, at madforgiftning ikke bliver en del af menuen, når du inviterer gæster på sommermad under åben himmel.

- Lad være med at lade maden stå for længe her om sommeren ude på terrassen. Når der er 25-30 grader varmt, bliver det rigtig hurtigt dårligt, siger Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.

Helt generelt har han en tommelfingerregel om, at maden ikke må stå ude i mere end tre timer. For noget mad ligger grænsen dog endnu længere nede.

Særligt retter med mejeriprodukter bliver hurtigt dårlige. En cremefraichedressing kan for eksempel ikke tåle at stå ude i varmen i mere end 20 minutters tid.

Undgå også gerne at blande maden for meget. Fordærvelsen går nemlig hurtigere, når de forskellige fødevarer påvirker hinanden med hver deres bakterier.

- Blander du noget salt ost sammen med noget tørret skinke og en masse grøntsager i en stor skål, holder det ikke særlig længe. Så er det bedre at dele det lidt op og lave en basissalat, som man kan putte toppings på, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Resterne er også nemmere at gemme bagefter, hvis du holder de forskellige ingredienser adskilt. Gem dog kun det, som kan tåle at blive varmet godt op igen (75 grader), og det, der kan vaskes - som for eksempel friske salatblade.

Selv om du vaskede salaten, inden du serverede den, kan der have kravlet fluer rundt på den, og de kan være bærere af bakterier, der kan gøre dig syg.

Også mennesker spreder bakterier. Hvis du har stillet det helt store buffetbord frem, kan det derfor være en god idé at gøre det muligt for gæsterne at spritte hænderne af.

Det foreslår Pia Bagge Bramsnæs, der er indehaver af festplanlægningsfirmaet ArrangementGuiden ApS.

- Sæt gerne sprit i begge ender, så man spritter sine hænder, inden man tager maden - samt efter - for at minimere risikoen for at smitte andre, lyder rådet.

Derudover opfordrer hun dig til at tænke over måder, hvorpå du kan holde den varme mad varm og den kolde mad kold.

- Det kan være med varmeplader og isklumper eller gemte fryseelementer under serveringsskålene, siger Pia Bagge Bramsnæs.

Sørg ligeledes for, at der er skygge over dit buffetbord, så solen ikke skinner direkte på maden.

Husk samtidig at have rigeligt med skeer, paletter og andre ting, som gæsterne kan tage maden med, på bordet.

Et sidste tip fra festplanlæggeren går på, at du har et par ekstra rene duge klar.

- Jeg har endnu ikke oplevet en buffet, hvor folk ikke spildte på dugen. Og hvis man skal op igen efter hovedretten til en kagebuffet, så er det ikke særligt lækkert at tage et stykke kage, hvis der ligger en klat tomatsovs på dugen lige ved siden af, siger hun og fortsætter:

- Så er det rart lige at kunne friske buffetbordet op med en ny dug. Hvis dugen ikke er meget beskidt, kan man også bare vende den om. Det handler bare om, at gæsterne bliver mødt af en frisk, dejlig buffet, når de skal op og tage dessert.

/ritzau fokus/

Tyler, 08/09/2024 - 01:07

Lyrikeren bag My Heart Will Go On og Tears In Heaven er død

Vince Bucci/Ritzau Scanpix

Will Jennings, som er medforfatter til kæmpehits fra Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død som 80-årig.

Den amerikanske sangforfatter Will Jennings, som er medforfatter til en række kæmpehits fra blandt andet Céline Dion og Eric Clapton, er fredag død i en alder af 80 år efter længere tids dårligt helbred.

Det oplyser sangforfatterens læge til det amerikanske underholdningsmedie The Hollywood Reporter.

Jennings, som er døbt Wilbur Herschel Jennings, døde i sit hjem i Tyler i den amerikanske delstat Texas, kun cirka en halv times kørsel mod vest fra Kilgore, hvor lyrikeren voksede op.

Jennings skrev i løbet af sin karriere for flere store musikere.

I 1990'erne skrev han sammen med Eric Clapton "Tears In Heaven" til filmen "Rush".

Sangen vandt en Grammy for Årets Sang.

I 1990'erne var han også med til at skrive Celine Dions "My Heart Will Go On", som blev udødeliggjort i filmen "Titanic", hvor Leonardo Di Caprio og Kate Winslet spillede et ungt forelsket par om bord på det synkende skib.

Han er også manden bag teksten til Barry Manilows hitsang "Looks Like We Made It".

Ud over det har han skrevet sange for et hav af kunstnere som Whitney Houston, B.B. King, Mariah Carey, Jimmy Buffett, Joe Sample, Rodney Crowell og Roy Orbinson, skriver The Hollywood Reporter.

Inden Jennings for alvor fik succes i underholdningsindustrien underviste han på en række universiteter i USA, blandt andet Austin State University og University of Wisconsin-Eau Claire.

Han efterlader sig sin hustru, Carole, og sine søstre Joyce og Gloria.

/ritzau/

Læs Mere >>

Lido, 07/09/2024 - 21:33

Spansk film med dansk skuespiller vinder Den Gyldne Løve i Venedig

Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix

Danske Alex Høgh Andersen spiller med i "The Room Next Door", som lørdag vinder Den Gyldne Løve i Venedig.

Dramafilmen "The Room Next Door" vinder lørdag aften prisen for bedste film i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Venedig.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den danske skuespiller Alex Høgh Andersen medvirker i filmen, som er instrueret af den spanske mesterinstruktør Pedro Almodóvar.

Filmstjernerne Tilda Swinton, Julianne Moore og John Turturro har også roller i "The Room Next Door".

Filmen handler om en mor og en datter, der mister kontakten til hinanden på grund af en misforståelse med deres fælles ven i midten.

"The Room Next Door" er Pedro Almodóvars første engelsksprogede film.

Den 74-årige instruktør, som også er manuskriptforfatter, har vundet en række priser gennem sin lange karriere - heriblandt en oscarpris for sin film "Alt om min mor" fra 1999, skriver Reuters.

Tidligere på ugen fik "The Room Next Door" premiere under filmfestivalen i Venedig, hvor den fik 18 minutters klapsalver.

Under sin takketale lørdag aften fremhæver Pedro Almodóvar skuespillerne Tilda Swinton og Julianne Moore for deres roller i filmen.

- Denne pris tilhører virkelig dem. Det er en film om to kvinder, og de to kvinder er Julianne og Tilda, lyder det fra den spanske filminstruktør.

Under filmfestivalen vandt den australsk-amerikanske filmstjerne Nicole Kidman prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin medvirken i "Babygirl".

Lørdag var hun i Venedig, men deltog ikke i prisuddelingen. Det skyldes, at hendes mor døde uventet, skriver Reuters.i

Prisen for den bedste mandlige skuespiller gik til franske Vincent Lindon for hans rolle i "The Quiet Son".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

FAKTA: Det indeholder hytteost

Makronæringsstoffer i 100 gram hytteost (5 procent):

* Energi: 321 kilojoule / 76 kalorier.

* Protein: 13,6 gram.

* Kulhydrat: 2,7 gram.

* Fedt: 1,2 gram.

* Salt: 0,9 gram.

Kilde: frida.fooddata.dk, som drives af DTU Fødevareinstituttet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/09/2024 - 10:00

Hytteosten er blevet en stjerne på sociale medier - og i madlavningen

Helena Dolderer/Ritzau Scanpix

Hytteosten rider på en bølge af popularitet på sociale medier. Brug den til gøre dine retter cremede og proteinrige.

Fra at have levet en tilbagetrukket tilværelse på mejerihylden er hytteosten trådt frem i spotlightet. På sociale medier som TikTok og Instagram optræder den i et hav af opskrifter.

Det er både dens næringsindhold og kulinariske egenskaber, der har taget internettet og hjemmekokke med storm. Og der er god grund til at inkorporere det proteinrige mælkeprodukt i madlavningen, fortæller autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig fra diætistfirmaet Hartvig & Engell.

- Hytteost indeholder cirka 12-13 gram protein per 100 gram, og det er meget i forhold til andre mejeriprodukter som A38, creme fraiche eller yoghurt.

- Den har også et meget lavt fedtindhold. Man kan få en helt mager version i Danmark, men den normale version er faktisk mager i forvejen, så det behøver man ikke, siger Alice Hartvig.

Begejstringen for det alsidige mejeriprodukt bliver delt af kok og opskriftsudvikler Christine Bille Nielsen, som bedst kan sammenligne hytteosten med en helt masse små mozzarellaer.

- Det er enormt sjovt med den hype, der er opstået, og som er startet i Norge, for det går amok med opskrifter. Det er som en glemt lille skat. Men hytteosten kan også rigtig meget både varm og kold.

- Hytteosten tilfører et cremet element, som er utroligt lækkert at spise. Og den har nogle gode bagetekniske egenskaber. Den smelter på en ret lækker måde og er utroligt let at bruge til alle mulige ting, du laver i ovnen, siger Christine Bille Nielsen.

Hytteosten kan tilføjes til boller og vafler, og selv spiser Christine Bille Nielsen den også gerne til sprøde grøntsager.

Den kan også bruges som et simpelt pålæg på rugbrød med tomat eller agurk samt salt og peber.

- Den har det cremede, uden at det bliver enormt fedt. Og så er den smagsneutral, så den er som et blankt lærred, som tager imod al mulig tilsmagning, siger hun og foreslår at blande den med krydderurter som karse, purløg, persille, basilikum eller dild.

Hytteosten kan også serveres med fintsnittede løg og citron - eksempelvis på et stykke sprødt knækbrød.

Christine Bille Nielsen anbefaler også at prøve hytteost i wraps - eksempelvis spinatwraps - sammen med en varm tomatsovs.

Har du en intention om at skære ned på kødet, er det også en god idé at lægge mejeriproduktet i indkøbskurven, supplerer autoriseret klinisk diætist Alice Hartvig.

- Det er en gave, hvis man kan lide hytteost, for ellers kan det være lidt bøvlet at få nok protein, siger hun.

Hun fortæller, at med 12-13 gram protein per 100 gram hytteost, ligger det ikke så langt fra eksempelvis magert kyllingekød, der indeholder cirka 20 gram protein per 100 gram.

Det er også værd at notere sig, hvis du er i overgangsalderen, hvor det kan være svært at få protein nok gennem kosten. Her er calciumindholdet også en fordel.

Med sin bløde konsistens og sit høje proteinindhold er hytteost også velegnet til småtspisende personer, tilføjer diætisten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek