København, 06/06/2024 - 09:00
Undgå mavepine når du serverer mad i sommervarmen
Både salaten, dressingen og bøffen har en kort levetid, når solen skinner på dem på havebordet.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Fokus på hygiejne er alfa og omega, hvis du vil sikre dig, at madforgiftning ikke bliver en del af menuen, når du inviterer gæster på sommermad under åben himmel.
- Lad være med at lade maden stå for længe her om sommeren ude på terrassen. Når der er 25-30 grader varmt, bliver det rigtig hurtigt dårligt, siger Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen.
Helt generelt har han en tommelfingerregel om, at maden ikke må stå ude i mere end tre timer. For noget mad ligger grænsen dog endnu længere nede.
Særligt retter med mejeriprodukter bliver hurtigt dårlige. En cremefraichedressing kan for eksempel ikke tåle at stå ude i varmen i mere end 20 minutters tid.
Undgå også gerne at blande maden for meget. Fordærvelsen går nemlig hurtigere, når de forskellige fødevarer påvirker hinanden med hver deres bakterier.
- Blander du noget salt ost sammen med noget tørret skinke og en masse grøntsager i en stor skål, holder det ikke særlig længe. Så er det bedre at dele det lidt op og lave en basissalat, som man kan putte toppings på, siger Thomas Rønsch Toftdahl.
Resterne er også nemmere at gemme bagefter, hvis du holder de forskellige ingredienser adskilt. Gem dog kun det, som kan tåle at blive varmet godt op igen (75 grader), og det, der kan vaskes - som for eksempel friske salatblade.
Selv om du vaskede salaten, inden du serverede den, kan der have kravlet fluer rundt på den, og de kan være bærere af bakterier, der kan gøre dig syg.
Også mennesker spreder bakterier. Hvis du har stillet det helt store buffetbord frem, kan det derfor være en god idé at gøre det muligt for gæsterne at spritte hænderne af.
Det foreslår Pia Bagge Bramsnæs, der er indehaver af festplanlægningsfirmaet ArrangementGuiden ApS.
- Sæt gerne sprit i begge ender, så man spritter sine hænder, inden man tager maden - samt efter - for at minimere risikoen for at smitte andre, lyder rådet.
Derudover opfordrer hun dig til at tænke over måder, hvorpå du kan holde den varme mad varm og den kolde mad kold.
- Det kan være med varmeplader og isklumper eller gemte fryseelementer under serveringsskålene, siger Pia Bagge Bramsnæs.
Sørg ligeledes for, at der er skygge over dit buffetbord, så solen ikke skinner direkte på maden.
Husk samtidig at have rigeligt med skeer, paletter og andre ting, som gæsterne kan tage maden med, på bordet.
Et sidste tip fra festplanlæggeren går på, at du har et par ekstra rene duge klar.
- Jeg har endnu ikke oplevet en buffet, hvor folk ikke spildte på dugen. Og hvis man skal op igen efter hovedretten til en kagebuffet, så er det ikke særligt lækkert at tage et stykke kage, hvis der ligger en klat tomatsovs på dugen lige ved siden af, siger hun og fortsætter:
- Så er det rart lige at kunne friske buffetbordet op med en ny dug. Hvis dugen ikke er meget beskidt, kan man også bare vende den om. Det handler bare om, at gæsterne bliver mødt af en frisk, dejlig buffet, når de skal op og tage dessert.
/ritzau fokus/