Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/04/2023 - 10:59

Sara Omar kan forhindre optagelser i at blive vist

Landsret stadfæster kendelse i en strid mellem forfatter Sara Omar og instruktør Manyar Parwani om dokumentar.

Af: /ritzau/

Endnu en gang har forfatteren Sara Omar fået medvind i retten i en sag om optagelser til en dokumentarfilm om hende, som hun ikke ønsker vist.

Denne gang er det Østre Landsret, der onsdag giver hende medhold.

Der er tale om en stadfæstelse af en afgørelse fra Retten på Frederiksberg i februar sidste år, skriver Berlingske på baggrund af oplysning fra Sara Omars advokat Erik Nyborg.

Dermed må billed- og lydoptagelserne af Sara Omar ikke vises.

Stridens kerne handler om timevis af optagelser af Sara Omar i kølvandet på udgivelsen af hendes roman "Dødevaskeren". Optagelserne er foretaget af filminstruktøren Mohammad Parwani, også kendt som Manyar Parwani.

Med i Parwanis projekt er komikeren Omar Marzouk, der har fungeret som producent på filmen.

/ritzau/

København, 05/04/2023 - 08:00

Dansk stjerne: Hvor der er kærlighed kan der også være sorg

Det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit eget barn, siger skuespillerinden Danica Curcic.

Uanset hvor langt man bevæger sig fra hinanden, kan man ikke løbe fra sit ophav. Men møder man hinanden på halvvejen, kan man måske finde fælles fodslag for fremtiden.

Det er håbet fra den afdøde hustru og mor til faren og datteren, spillet af Lars Brygmann og Danica Curcic, i Viaplays første danske film, komediedramaet "Camino", der får premiere på streamingtjenesten 5. april.

Far og datter indvilger i at opfylde hendes sidste ønske på dødslejet: at de skal gå den spanske pilgrimsfærd, i håbet om at de kan nærme sig hinanden, når hun ikke længere kan binde dem sammen.

- Hvor der er rigtigt meget kærlighed, kan der også være meget sorg. Og det er det, der er så absurd, siger Danica Curcic og fortsætter:

- Dem, der står os allernærmest, er nogle gange dem, vi har sværest ved at være ærlige overfor.

Op til afgangen - ja faktisk i årevis inden, far og datter drager til Spanien - er vandrerygsækken tynget af tonstung bagage.

Faren føler, at datteren giver alt for let op, og hun føler, at hun aldrig er blevet accepteret eller anerkendt for sine valg.

Allerede få skridt inde i Caminoen begynder bagagen at gnave små sår, der vokser sig til store tragikomiske sammenstød.

De går i ordets bogstavelige forstand hinanden på nerverne, og de ved nøjagtig, hvordan de træder på den andens ømme tå.

- Min karakter er et meget rodløst sted og har måske brugt meget af sit voksenliv på at skyde skylden på sin far.

- Man skal ikke tilgive for enhver pris. Men på et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at tage ansvar for sit eget liv og de ting, man har med sig, i stedet for at det tager styringen, siger Danica Curcic.

Uanset hvor meget man forsøger at flygte fra sin fortid, er fragmenterne af den forankret i os alle sammen, om vi vil det eller ej.

- Jeg kan se nu, hvor jeg selv er blevet forælder, at det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit barn, siger Danica Curcic.

- Der vil være ting i mit DNA og i min historik, der vil påvirke mit barn, selv om man har en masse forventninger og forhåbninger om, hvordan man skal være og ikke være.

Danica Curcic er født i Serbien af serbiske forældre.

Da hun var et år gammel, rejste familien til Danmark, hvor hendes far fik arbejde.

Et par planlagte år blev med tiden til en permanent tilværelse.

- Mine forældre voksede op i en anden kultur og i en anden tid. Min far var en ældre far - en del ældre. Hans mor døde, da han var meget ung. Han ville os altid det bedste. Men det kunne nogle gange godt komme ud på hans egen kringlede måde.

- Jeg kunne siden se, at han ikke vidste bedre - man gør jo det bedste ud fra de forudsætninger, man har, siger Danica Curcic.

Hun er heller ikke i tvivl om, at hendes egen lille datter, der bærer sin farfars kælenavn, Mika, som mellemnavn, en dag, når hun bliver voksen, vil reflektere over, hvad hun er formet af.

- Jeg tror på en eller anden måde, at alle generationer vil have en ny måde at se på børneopdragelse og familieliv, i og med at vi ændrer os, og tiden ændrer sig, siger Danica Curcic.

- Det vil altid være foranderligt. Den mildhed og forståelse tror jeg, man skal have med sig, hvis man kan.

Danica Curcic blev uddannet skuespiller fra Dell'Arte International School of Physical Theatre i USA og siden Den Danske Scenekunstskole i 2012.

Hun fik sit store gennembrud i Bille Augusts "Stille hjerte", som indbragte hende en Bodil-statuette og en Robert-pris. Siden har hun udmærket sig i film og serier som "Darling", "Undtagelsen" og "Kastanjemanden".

Selv om man lever af at fortælle historier til publikum, er faget på sin vis også indadskuende.

- Man får lov til at sætte sig selv i forskellige situationer og karakterer. Derfor bliver man hele tiden nødt til på et eller andet plan at kigge på sig selv, fortæller Danica Curcic.

- I mine start-30'ere fyldte det virkelig meget. Man står pludselig fuldvoksen og tænker: Hvem er jeg egentlig? Hvor er jeg på vej hen? Min far døde for to år siden, og det satte også gang i mange tanker om mit ophav, og om hvad tager jeg med mig.

I årene op til hans død var han påvirket af eftervirkningerne af en blodprop.

Den ændrede simpelthen hans sind, og det ændrede deres dynamik. Trods den tragiske omstændighed nærmede de sig hinanden - lidt ligesom en tragisk omstændighed bliver kærlighedskatalysatoren mellem far og datter i "Camino", bemærker Danica Curcic.

- Selv om det var forfærdeligt, viste det sig, at det gav en masse, kan man sige, på andre punkter. En stor åbenhed, en stor intimitet og en anden slags kærlighed, fortæller hun.

- Det er fandeme brutalt at miste en forælder. Så det er vigtigt at få sagt de ting, der skal siges. Om det er på godt eller ondt. For tiden går stærkt. Og tingene kan ændre sig fra den ene dag til den anden.

Selv vil hun ikke lade følelser forblive usagte. Hun øver sig i at sige det svære højt. Selv nu hvor hendes datter stadig er så lille, som hun er.

- I graviditeten læste jeg meget om opdragelse og familieliv. Men nu hvor jeg står i det, tager jeg en dag ad gangen og prøver mest af alt at lytte til min intuition, siger Danica Curcic.

- Jeg kan mærke, at det eneste råd, der rigtigt har holdt ved, og som jeg går med, er, at alt er faser, og at alt er foranderligt. Og med kærlighed, åbenhed og bevidsthed når man længst.

/ritzau/

Læs Mere >>

Washington D.C., 05/04/2023 - 04:39

Joe Biden sender førstedamen til kroning af kong Charles

David Zalubowski/Ritzau Scanpix

USA's førstedame, Jill Biden, skal repræsentere USA, når den britiske kong Charles skal krones 6. maj.

Fra USA bliver det førstedame Jill Biden, der deltager i den britiske kong Charles' kroning til maj.

Præsident Joe Biden orienterede kongen om beslutningen i et telefonopkald tirsdag.

Det oplyser Det Hvide Hus i en erklæring.

I telefonsamtalen lykønskede Biden kong Charles med den kommende kroning og sagde, at han gerne vil mødes med ham i Storbritannien på et senere tidspunkt.

Charles og hans hustru, dronningegemalinde Camilla, bliver formelt kronet ved en stor ceremoni i Londons Westminster Abbey 6. maj. Her har kroninger af konger og dronninger fundet sted i størstedelen af de sidste 1000 år.

Snesevis af ledere fra hele verden ventes at deltage i kroningen.

Traditionelt set har amerikanske præsidenter ikke deltaget i kroningen af den britiske monark. Præsident Joe Biden deltog dog i begravelsen af Charles' mor, dronning Elizabeth, i september.

Det er ventet, at Biden senere i april vil besøge både Nordirland og Irland.

I marts fortalte Biden således, at han har accepteret en invitation fra den britiske premierminister, Rishi Sunak, til at besøge Nordirland i april til 25-års-dagen for Langfredagsaftalen.

Med fredsaftalen mellem Irland og Nordirland, der blev underskrevet den 10. april 1998, blev der sat en stopper for 30 års væbnet konflikt i Nordirland.

Også prins Harry og hans hustru, hertuginde Meghan, har fået en invitation til kong Charles' kroning.

Det er dog uvist, om de kommer.

Prins Harry og hertuginde Meghan bor i Californien i USA sammen med deres to børn, Archie og Lilibet.

Parret trak sig i 2020 som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus. Siden har de flere gange offentligt fortalt om deres oplevelser af at være en del af det britiske kongehus og bruddet med institutionen.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 05/04/2023 - 10:00

FAKTA: Tag snakken med din bitre partner

* Det er vigtigt at få talt om problemet, hvis den ene part i et parforhold bliver mere og mere mavesur.

* Den af jer, der har det skidt, kan have svært ved at overskue en stor snak. Afgræns derfor samtalerne om det. Sig: "Kan vi tale i et kvarter om, hvordan det går imellem os?".

* Vær meget konkret, når du som partner spørger ind til den andens bitterhed. Stil for eksempel spørgsmålet: "Hvornår begyndte du at have det sådan her?" i stedet for at spørge: "Hvordan har du det?".

Kilde: Svend Aage Madsen, psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/04/2023 - 10:00

Sådan undgår du at blive bitter med alderen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du bør tage det alvorligt, hvis du med årene bliver mere og mere sur på din omverden, lyder det fra to psykologer.

Gammel og gnaven behøver ikke at høre sammen. Mærker du bitterheden snige sig ind i dit sind med alderen, bør du kigge grundigt på den og finde ud af, hvor den kommer fra.

Det siger Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

- At være bitter er ofte et udtryk for en mangel på nuancer i det følelsesmæssige sprog. Det ligger tæt på vrede og irritabilitet og kan gøre, at du trækker dig fra andre, siger han og fortsætter:

- For nogle fører det ind i en depression, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på bitterheden.

Måske bebrejder du din omverden for alt det, du føler, der er gået galt i dit liv. Måske er du sur på de yngre generationer.

Prøv at analysere dig frem til, hvad din egen rolle er i det, som du bebrejder "de andre" for. Hvad føler du dig snydt for, og hvilket ansvar har du selv?

Herfra skal du prøve at fokusere på, hvilke muligheder tilværelsen byder dig.

- Det er vigtigt i vores livsforløb, at vi tænker på næste fase, og hvilken karakter den kan have. Tænk over: "Hvad er min rolle, når der sker nogle forandringer?", siger Svend Aage Madsen.

Her handler det om at forsone sig med det, som du ikke kan lave om på, lyder det fra psykolog Christoffer Kølgaard, der beskæftiger sig med livskriser i klinikken "Den krøllede hjerne".

- Der skal ske en accept af, at når vi bliver ældre, er der nogle ting, der ikke kan forblive på samme måde, siger han.

Samtidig peger han på, at du kan være kommet for langt væk fra det, der plejede at være vigtigt for dig.

Hvis det er tilfældet, skal du finde ud af, hvad du kan gøre for at få kontakt til det igen.

- Det er relevant hele livet igennem at forholde sig til, hvad dine værdier er, og om de stemmer overens med det liv, som du lever, siger Christoffer Kølgaard.

Ifølge begge psykologer er bitterheden dog svær at bekæmpe på egen hånd. Derfor råder de til, at du rækker ud til de mennesker, der er omkring dig.

- Det er vigtigt at dele sine følelser med andre. Det kan være meget skadende at sidde alene uden nogen at tale med om det, siger Svend Aage Madsen.

Her skal du ikke miste modet, hvis du ikke føler, at du har nogen at kontakte.

Spørg ham fra dit gamle arbejde, som du svingede godt med. Eller genetabler forbindelsen til en gammel skolekammerat.

- Mine klienter finder næsten altid nogen og får næsten altid supergode oplevelser ud af det, siger Svend Aage Madsen.

Christoffer Kølgaard mener også, at det kan hjælpe at kickstarte dit sociale liv i en bredere forstand.

- Det kan være at melde sig til et kursus på en aftenskole, eller gå til træning med andre, så du føler dig som en del af et fællesskab. For ofte handler bitterhed også om, at man er faldet ud af et fællesskab, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv