Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/04/2023 - 08:00

Dansk stjerne: Hvor der er kærlighed kan der også være sorg

Det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit eget barn, siger skuespillerinden Danica Curcic.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Uanset hvor langt man bevæger sig fra hinanden, kan man ikke løbe fra sit ophav. Men møder man hinanden på halvvejen, kan man måske finde fælles fodslag for fremtiden.

Det er håbet fra den afdøde hustru og mor til faren og datteren, spillet af Lars Brygmann og Danica Curcic, i Viaplays første danske film, komediedramaet "Camino", der får premiere på streamingtjenesten 5. april.

Far og datter indvilger i at opfylde hendes sidste ønske på dødslejet: at de skal gå den spanske pilgrimsfærd, i håbet om at de kan nærme sig hinanden, når hun ikke længere kan binde dem sammen.

- Hvor der er rigtigt meget kærlighed, kan der også være meget sorg. Og det er det, der er så absurd, siger Danica Curcic og fortsætter:

- Dem, der står os allernærmest, er nogle gange dem, vi har sværest ved at være ærlige overfor.

Op til afgangen - ja faktisk i årevis inden, far og datter drager til Spanien - er vandrerygsækken tynget af tonstung bagage.

Faren føler, at datteren giver alt for let op, og hun føler, at hun aldrig er blevet accepteret eller anerkendt for sine valg.

Allerede få skridt inde i Caminoen begynder bagagen at gnave små sår, der vokser sig til store tragikomiske sammenstød.

De går i ordets bogstavelige forstand hinanden på nerverne, og de ved nøjagtig, hvordan de træder på den andens ømme tå.

- Min karakter er et meget rodløst sted og har måske brugt meget af sit voksenliv på at skyde skylden på sin far.

- Man skal ikke tilgive for enhver pris. Men på et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at tage ansvar for sit eget liv og de ting, man har med sig, i stedet for at det tager styringen, siger Danica Curcic.

Uanset hvor meget man forsøger at flygte fra sin fortid, er fragmenterne af den forankret i os alle sammen, om vi vil det eller ej.

- Jeg kan se nu, hvor jeg selv er blevet forælder, at det er en illusion at tro, at man kan blive helt fri for at bringe noget videre til sit barn, siger Danica Curcic.

- Der vil være ting i mit DNA og i min historik, der vil påvirke mit barn, selv om man har en masse forventninger og forhåbninger om, hvordan man skal være og ikke være.

Danica Curcic er født i Serbien af serbiske forældre.

Da hun var et år gammel, rejste familien til Danmark, hvor hendes far fik arbejde.

Et par planlagte år blev med tiden til en permanent tilværelse.

- Mine forældre voksede op i en anden kultur og i en anden tid. Min far var en ældre far - en del ældre. Hans mor døde, da han var meget ung. Han ville os altid det bedste. Men det kunne nogle gange godt komme ud på hans egen kringlede måde.

- Jeg kunne siden se, at han ikke vidste bedre - man gør jo det bedste ud fra de forudsætninger, man har, siger Danica Curcic.

Hun er heller ikke i tvivl om, at hendes egen lille datter, der bærer sin farfars kælenavn, Mika, som mellemnavn, en dag, når hun bliver voksen, vil reflektere over, hvad hun er formet af.

- Jeg tror på en eller anden måde, at alle generationer vil have en ny måde at se på børneopdragelse og familieliv, i og med at vi ændrer os, og tiden ændrer sig, siger Danica Curcic.

- Det vil altid være foranderligt. Den mildhed og forståelse tror jeg, man skal have med sig, hvis man kan.

Danica Curcic blev uddannet skuespiller fra Dell'Arte International School of Physical Theatre i USA og siden Den Danske Scenekunstskole i 2012.

Hun fik sit store gennembrud i Bille Augusts "Stille hjerte", som indbragte hende en Bodil-statuette og en Robert-pris. Siden har hun udmærket sig i film og serier som "Darling", "Undtagelsen" og "Kastanjemanden".

Selv om man lever af at fortælle historier til publikum, er faget på sin vis også indadskuende.

- Man får lov til at sætte sig selv i forskellige situationer og karakterer. Derfor bliver man hele tiden nødt til på et eller andet plan at kigge på sig selv, fortæller Danica Curcic.

- I mine start-30'ere fyldte det virkelig meget. Man står pludselig fuldvoksen og tænker: Hvem er jeg egentlig? Hvor er jeg på vej hen? Min far døde for to år siden, og det satte også gang i mange tanker om mit ophav, og om hvad tager jeg med mig.

I årene op til hans død var han påvirket af eftervirkningerne af en blodprop.

Den ændrede simpelthen hans sind, og det ændrede deres dynamik. Trods den tragiske omstændighed nærmede de sig hinanden - lidt ligesom en tragisk omstændighed bliver kærlighedskatalysatoren mellem far og datter i "Camino", bemærker Danica Curcic.

- Selv om det var forfærdeligt, viste det sig, at det gav en masse, kan man sige, på andre punkter. En stor åbenhed, en stor intimitet og en anden slags kærlighed, fortæller hun.

- Det er fandeme brutalt at miste en forælder. Så det er vigtigt at få sagt de ting, der skal siges. Om det er på godt eller ondt. For tiden går stærkt. Og tingene kan ændre sig fra den ene dag til den anden.

Selv vil hun ikke lade følelser forblive usagte. Hun øver sig i at sige det svære højt. Selv nu hvor hendes datter stadig er så lille, som hun er.

- I graviditeten læste jeg meget om opdragelse og familieliv. Men nu hvor jeg står i det, tager jeg en dag ad gangen og prøver mest af alt at lytte til min intuition, siger Danica Curcic.

- Jeg kan mærke, at det eneste råd, der rigtigt har holdt ved, og som jeg går med, er, at alt er faser, og at alt er foranderligt. Og med kærlighed, åbenhed og bevidsthed når man længst.

/ritzau/

København, 23/11/2024 - 21:00

Misser bagedystfinalen: Uenig med dommerbedømmelse

Julie Skjoldborg forlader "Den store bagedyst" med hovedet højt, selv om hun lige akkurat misser finalen. - Jeg har stadig min krone på, siger amatørbageren.

Der var udfordringer i både medgang og modgang i lørdagens udgave af "Den store bagedyst", hvor der var bryllup på programmet.

Her endte dommerduoen, Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen, med at skille sig af med Julie Skjoldborg, som dermed misser finalen næste uge.

- Jeg har haft mit livs oplevelse. Noget, mange kun drømmer om, og jeg går herfra med hovedet højt - min krone sidder stadig på, lød det i programmet fra den 30-årige silkeborgenser, der privat er selvstændig og mor til to.

Først skulle de fire semifinalister lave receptions-hapsere fra både det søde og det salte køkken.

Og her hidkaldte dommerne assistance til bedømmelsen.

Tidligere bagedystdeltagere strømmede ind i teltet ved Clausholm Slot nær Randers og smagte på snackene.

Hernæst ventede den hemmelige udfordring, hvor deltagerne skulle kreere en kransekage, og her begyndte bagningen at gå skævt for Julie Skjoldborg.

Nogle af hendes kransekageringe var brændte og flækkede, og hun måtte i al hast kaste nogle nye sammen for at erstatte de mest mislykkede.

Det var dog ikke nok til at redde hende fra endnu en bundplacering.

Så hun skulle virkelig diske op med en himmerigsmundfuld i semifinalens sidste udfordring, hvor amatørbagerne naturligvis skulle kreere en bryllupskage.

- Jeg er sådan lidt fandenivoldsk. Denne her kage skal kraftedeme sidde lige i skabet, lød det fra Julie Skjoldborg inden mesterværksudfordringen.

Men det gjorde den ikke ifølge Markus Grigo.

Hvis han pillede pynten af bryllupskagen, ville den stå skævt tilbage, mente han.

- Hvis jeg tænker på, at I har haft 3,5 time til denne her udfordring, så er jeg en lille smule skuffet over den, lød det fra Markus Grigo, der dog roste smagen og saftigheden.

Julie Skjoldborg sagde efterfølgende til kameraet, at hun har pisket rundt.

- Nu har I lige set mig i det køkken, og jeg har jo ikke stået stille på noget tidspunkt. Så det kunne jeg ikke lige sætte mig helt ind i … Men alt det andet er helt fair, lød det fra hende.

Julie Skjoldborg tilmeldte sig meget impulsivt "Den store bagedyst" og sendte sin ansøgning, mens hun var på barsel med sin søn, har hun tidligere fortalt i et interview med Midtjyllands Avis.

Derfor har hun knoklet for at lære at mestre mousser og bunde under forberedelserne.

Før havde hun mest bagt cookies og kanelsnegle.

- Jeg troede egentlig ikke, at jeg kunne blive valgt. Min erfaring som bager er begrænset, hvilket man nok også vil se i programmet. Men det var bestemt en god overraskelse, da jeg blev inviteret til casting, sagde hun i oktober til mediet.

Men indsatsen udmøntede sig helt til en semifinaleplacering.

Men allermest er hun stolt af, at hun har været tro ved sig selv.

Den selverklærede feminist har flere gange i programmet åbenhjertigt fortalt, at hun har fået lavet skønhedsoperationer og -behandlinger. Noget, som hun også selv har arbejdet med.

- Det er det, der gør mig glad. Det er jeg stolt af. Og folk skal være stolte af sig selv, om det er på den ene eller den anden måde. Jeg kan omfavne alle, lød det fra hende i semifinaleafsnittet.

- Jeg tror godt, jeg kan være en person, der deler vandene lidt, har det lydt i programmet fra Julie Skjoldborg, der godt kan give indtrykket af, at hun er en pæn pige og halv havnearbejder.

- Den kombination kan jeg faktisk rigtigt godt lide.

Mens at Julie Skjoldborg altså er ude af "Den store bagedyst", udmærkede jordemoren Sandra Dahl fra Them sig endnu en gang og blev for femte gang kåret til ugens mesterbager.

Om hun også ender med at vinde hele kagekonkurrencen kan ses på DRTV og DR1 næste lørdag, hvor årets finale løber af stablen.

Finalefeltet fuldendes af Emma Plantener og Emil Møller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/11/2024 - 09:00

Måneder langt hemmelighedskræmmeri bag Vild med dans-frieri

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Realitydeltageren Philip May overraskede sin kæreste, Simone Hvenegaard, med at fri under Vild med dans-finalen i det, han kaldte for en moderne parringsdans.

- I en brudevals … Philip May og Simone Hvenegaard!

Vild med dans-finalen fredag aften tog en overraskende drejning, da realitystjernen Philip May friede til sin kæreste, Simone Hvenegaard, midt ude på dansegulvet foran de snurrende kameraer.

Faktisk har frieriet været måneder undervejs. Det afslører Philip Mays dansepartner, Camilla Dalsgaard, som har spillet en afgørende rolle i frieriet.

Da de mødte hinanden forud for premieren på "Vild med dans", fortalte Philip May, at han drømte om at fri til sin Simone i finalen.

- Alle vores danse har været bygget op omkring Philips liv. Sløjfen skulle bindes til sidst, ved at Philip skulle fri til hende i vores freestyle, fortæller Camilla Dalsgaard.

Men parret blev stemt ud i program syv, og derfor måtte de ændre planer for at gennemføre frieriet.

I årets finale skulle de syv par, som var røget ud undervejs, på gulvet og fremvise en af de danse, de havde været igennem, og her flettede de så frieriet ind.

Philip May og Camilla Dalsgaard dansede deres rumba. Men da den var slut, slog husbandet, der passende hedder Kærligheden, over i Beyoncés megahit "Single Ladies", som handler om at fri, hvis man er vild med sit hjertes udkårne.

Dansen sluttede med, at Philip May kurrede hen ad dansegulvet og endte på knæ foran Simone Hvenegaard, der sad med i studiet på Østerbro i København.

- Produktionen har været så gode til at støtte op omkring det, fortæller Camilla Dalsgaard.

- Ingen har vidst noget, og det har været meget svært.

Men det lykkedes.

- Det har været helt fantastisk. Det har været virkelig rørende at få lov til at være en del af det også, jubler Camilla Dalsgaard, der håber, at hun bliver inviteret med til brylluppet.

- Det er de to smukkeste mennesker, jeg har fået ind i mit liv.

Philip May beskrev dansen som den sværeste, han har stået over for i "Vild med dans".

- Jeg kunne slet ikke trække vejret, før jeg skulle på. Jeg vidste slet ikke, hvordan jeg skulle komme igennem det her - "hvor er jeg henne, hvad fanden sker der, og hvor skal jeg træde henne". Alligevel kom jeg igennem det, lød det efterfølgende fra en sitrende Philip May.

- Simone opdagede det slet ikke. Jeg tænkte: "Hvornår opdager du det? Vi er i gang med at danse en frieridans til dig. En moderne parringsdans".

For det gik først op for Simone Hvenegaard, hvad i alverden der foregik midt på dansegulvet, da Philip May trak en æske med forlovelsesringen i op.

- Jeg kan ikke forestille mig en verden uden dig. Du er hele min verden. Vil du gifte dig med mig?, spurgte han sin Simone.

- Ja! Selvfølgelig vil jeg det!, svarede hun prompte, og parret kyssede og krammede.

Det var også tv, der førte til det første møde mellem Philip May og Simone Hvenegaard.

De tjekkede begge ind på "Paradise Hotel" i 2017, og i programmet spirede kærligheden mellem de to. Undervejs har der dog også været enkelte knubs, og parret har været fra hinanden. Men i dag er de uadskillelige.

Sammen har det vordende brudepar sønnen Vilmar, som fylder fire i december, og lille Athena, der kom til verden i august.

Efter frieriet bad Vild med dans-værten Martin Johannes Larsen den nyforlovede Philip May om at sætte ord på kærligheden.

- Hun betyder alt for mig. Hun fuldender mig. Hvis jeg er et puslespil, er det altid hende, der sætter de sidste brikker. Hun er fantastisk. Hver dag elsker jeg hende mere, sagde han og fortsatte:

- Hver gang jeg kigger på hende, bliver jeg stadig helt blød i knæene. Hun har givet mig to fantastiske børn. Jeg kan slet ikke se en verden uden hende. At skulle giftes med hende er det bedste, der kunne ske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/11/2024 - 10:00

FAKTA: Hjælp hasselmusen helt lokalt

* Hasselmusen lever i buske og krat. Vil du gerne skabe et levested for hasselmusen, er det derfor afgørende, at du lader store buske og krat tage plads på din grund.

* Byg en redekasse til hasselmusen. Kassen skal helst bygges af brædder af lærketræ. Er det ikke muligt at skaffe det, kan brædder af douglas gran også bruges. 

* Sæt redekassen op i et skovområde eller i et vildt hegn, hvor der gerne må være forskellige buske som brombær, hassel og hyld.

* Kassen monteres på et træ i mindst 1,5 meters højde og gerne et sted, hvor hasselmusen kan komme til kassen uden at skulle bevæge sig på jorden.

Kilde: Biolog Zenia Henriksdottir Hansen fra Syddansk Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/11/2024 - 10:00

Forsker beder om hjælp til at finde spor fra Danmarks sødeste syvsover

Erik Thomsen/Ritzau Scanpix

Ved at tage detektivkasketten på næste gang du går en tur i skoven, kan du hjælpe biologer med at blive klogere på den sjældne og truede hasselmus.

Små bidemærker i en nød eller en klat uglegylp under et træ kan afsløre, om der bor en hasselmus i din lokale skov.

Og det er vigtig viden for forskere, som derfor nu opfordrer danskerne til at gå på udkig efter spor fra den lille nuttede gnaver.

- Lige nu ved vi ikke så meget om hasselmusenes udbredelse herhjemme, og hvor den præcist bor, fortæller biolog Zenia Henriksdottir Hansen fra Syddansk Universitet, der står i spidsen for projektet.

En kortlægning af hasselmusen vil hjælpe hende og hendes kolleger med at få et overblik over, hvordan den truede art har det herhjemme. Samtidig kan den give en indikator på tilstanden af landets skove.

- Vi kan bruge hasselmus som et barometer for skovens sundhed. De er meget specifikke med, hvad de spiser, og hvad de bygger reder af, siger Zenia Henriksdottir Hansen.

Hun forklarer, at hasselmusen er afhængig af en høj diversitet i buske og træer, da den ikke samler forråd, men spiser maden på stedet.

- Sådan noget som en brombærbusk er vigtig for hasselmusen, fordi busken både har knopper, blomster, umodne bær og modne bær, som den kan spise over sæsonen. Og jo større diversitet, en skov kan rumme, desto bedre må vi antage, at tilstanden af skoven er, understreger biologen.

Går du på udkig efter hasselmusen, skal du ikke regne med at få den at se. Den lille gnaver, der tilhører arten syvsover, er nemlig meget sky og mest aktiv om natten. Derfor handler det om at lede efter spor fra dens færden, fortæller Zenia Henriksdottir Hansen.

- Det, vi er mest interesserede i, er faktisk nødder. Går du ud i skoven og finder et egetræ eller en hasselbusk og roder lidt i skovbunden dér, så kan du være heldig at finde nødder, der er gnavet i, siger hun.

Hasselmusen gnaver typisk et lille hul i siden af nødden på cirka en centimeter i diameter.

- Når vi kigger på tandmærkerne, så kan vi se, om det er en rødmus eller en hasselmus, der er tale om. Derfor ser vi gerne, at folk samler de her nødder ind, når de finder dem på skovturen, lyder det fra Zenia Henriksdottir Hansen.

Nødderne putter du i en pose med en seddel på, som fortæller, hvor du har fundet dem. Derefter indleverer du posen hos en af de nøddestationer, som forskerne har fået sat op rundt omkring i landet. Du kan finde en oversigt over hvor på Syddansk Universitets hjemmeside.

Ud over nødder modtager forskerne også gerne poser med uglegylp, som de kan kigge igennem for at se, om uglen har spist hasselmus.

Gylpen er ikke altid nem at finde, men er oplagt at lede efter, hvis du har en ugle i haven eller kender til et træ i skoven, hvor en ugle holder til.

Det sidste, forskerne bliver glade for at modtage meldinger om, er reder, siger Zenia Henriksdottir Hansen.

- Hasselmus laver sådan nogle kuglerunde reder af græs og blade, og de laver dem tit i et krat eller i en brombærbusk lidt hævet over jorden, fortæller hun.

Finder du en rede, er det dog vigtigt, at du ikke rører ved den, da den stadig kan være i brug.

- Men man kan tage nogle billeder af den fra forskellige vinkler og sende dem til os sammen med koordinaterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek