Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Moskva, 15/08/2023 - 10:36

Rusland hæver renten markant for at stoppe rublens tilbagegang

Den russiske valuta er presset på grund af krigen i Ukraine. Tirsdag er centralbank skredet til handling.

Maxim Shemetov/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

Den russiske centralbank har tirsdag hævet den ledende rente i landet med 3,5 procentpoint. Dermed stiger renten fra 8,5 til 12 procent.

Rentestigningen er blevet besluttet på et ekstraordinært møde, som er blevet afholdt, efter at den russiske valuta, rublen, mandag faldt til det laveste niveau over for dollaren i 16 måneder.

Mandag var det første gang siden 23. marts 2022, at en dollar kostede over 100 rubler.

Krigen i Ukraine er en stærkt medvirkende årsag til den pressede russiske økonomi.

Ruslands høje udgifter til militæret i samspil med vestlige sanktioner mod landet har bidraget til, at landets valuta er under pres.

Centralbanken indkaldte til hastemøde, da rublen mandag faldt til en værdi på 102 rubler til en dollar.

- Inflationspresset tager til. Beslutningen har til formål at mindske risici angående prisstabilitet, siger centralbanken i en erklæring efter renteforhøjelsen.

Den advarer om, at der er risiko for at misse inflationsmål for 2024, hvis priserne fortsætter med at stige som hidtil.

Inflationen er forblevet på et stædigt højt niveau, selv om banken har strammet sin pengepolitik. Forbrugerpriserne var i juli 4,3 procent højere end for et år siden.

Der er i Rusland bekymring om, at rublens fald og inflationen kan gå ud over levestandarden for de almindelige russiske borgere.

Tirsdag står rublen i en værdi, der svarer til 99 rubler til en dollar.

Centralbanken hævede også renten markant i slutningen af februar 2022, da Rusland invaderede Ukraine.

Dengang blev renten hævet til 20 procent. Siden blev den løbende sænket til at nå et niveau på 7,5 procent. I juli blev den hævet med et procentpoint til 8,5 procent, og nu er den blevet hævet endnu en gang.

Næste gang, centralbanken skal tage stilling til renten, er ved et møde 15. september.

/ritzau/Reuters

København, 15/08/2023 - 09:32

TV 2-korrespondenter bytter kontinenter i stor rokade

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Jesper Steinmetz bliver TV 2's nye Europa-korrespondent, mens Lotte Mejlhede tager turen over Atlanten og får base i Washington. Der er også skifte i Bruxelles.

Efter 13 år i USA pakker TV 2's USA-korrespondent Jesper Steinmetz flyttekasserne og forlader landet "over there" til fordel for London.

Den erfarne udlandsjournalist bliver TV 2's nye Europa-korrespondent.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse, og her sætter 56-årige Jesper Steinmetz selv flere ord på beslutningen.

- Jeg har haft 13 fuldstændig forrygende år i USA. Men jeg har også et stykke tid ønsket at komme videre og prøve nye græsgange, uddyber han blandt andet.

De nye græsgange ligger i London, hvorfra Jesper Steinmetz bliver kanalens nye Europa-korrespondent.

Den ledige plads i USA efter Jesper Steinmetz besættes af Lotte Mejlhede, som fremover får base i Washington.

Lotte Mejlhede har de seneste to år fungeret som korrespondent for international sikkerhedspolitik med base i Danmark. Men den 57-årige journalist har tidligere været udstationeret. Blandt andet otte år i Bruxelles.

Og apropos Bruxelles så er der også der udskiftning. Lise Toft Hessellund bliver kanalens nye EU-korrespondent og overtager posten efter Divya Das.

TV 2 oplyser ikke, hvad Divya Das nu skal.

Før sommerferien tilknyttede TV 2 sinologen Casper Wichmann som ny Kina-korrespondent.

Der er ikke andre ændringer i TV 2's korrespondentnetværk, oplyser kanalen.

Ulla Terkelsen fortsætter som international korrespondent med udgangspunkt i Frankrig. Rasmus Tantholdt er krigs- og konfliktkorrespondent, mens Claus Borg Reinholdt dækker krigen i Ukraine.

Jesper Zølck er TV 2's nordiske korrespondent med adresse i Sveriges hovedstad, Stockholm. Eva Ravnbøl rapporterer fra Sydeuropa, mens Uffe Dreesen dækker Tyskland og Østeuropa.

- Vores korrespondenters fornemmeste opgave er at give os danskere et vindue ud til verden med oplevelser og indsigt. De spiller en afgørende rolle for vores forståelse af ikke bare, hvad der sker, men også hvorfor, siger TV 2's udlandschef, Jakob Vissing, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Derfor har vi sat et stærkt hold af erfaring og fornyelse, der fokuserer på de vigtigste internationale scener. Europa under pres udefra og indefra, USA's stigende splittelse, og mere aggressive magtspillere østpå.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 14/08/2023 - 11:39

Hollywood-forfattere overvejer tilbud som kan ende strejken

Mario Anzuoni/Reuters

Næste uge vil de strejkende manuskriptforfattere i Hollywood vende tilbage med svar på nyt tilbud fra studier.

Hollywood er lagt ned af en langtrukken dobbeltstrejke, hvor skuespillere og manuskriptforfattere har nedlagt arbejdet.

Men en løsning begynder muligvis at nærme sig.

De strejkende Hollywood-manuskriptforfattere modtog fredag et nyt tilbud fra de store filmstudier efter et møde mellem de stridende parter.

Et tilbud som de overvejer i disse dage og vil vende tilbage med svar på næste uge.

Det oplyste The Writers Guild of America (WGA), der er manuskriptforfatternes fagforening, i en pressemeddelelse fredag efter mødet.

Manuskriptforfatterne har i over 100 dage strejket i kampen for bedre arbejdsvilkår i en branche, der er udfordret af kunstig intelligens og streaming.

Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), der er underholdningsselskaberne organisation, kom fredag med et modbud på et tidligere tilbud fra manuskriptforfatterne.

AMPTP er repræsentant for over 350 amerikanske filmproducenter og -studier. De forhandler på vegne af mediegiganter som Netflix, Amazon og Disney.

Manuskriptforfatternes fagforeningen skriver i pressemeddelelsen, at der nogle gange kan gøres flere fremskridt i forhandlinger, når de ikke bliver dissekeret i offentligheden.

- Det vil være vores tilgang, i hvert fald indtil videre, indtil der er noget af betydning at berette, skriver WGA's forhandlingsudvalg i meddelelsen.

I mellemtiden opfordrer de medlemmerne til at blive ved med at vise engagement ved at møde op til strejkerne.

- For jer selv, jeres medskribenter, SAG-AFTRA (skuespillernes fagforening), fagforeningsmedlemmer og alle dem i vores samfund, der er påvirket af strejkerne.

SAG-AFTRA er Hollywood-skuespillernes fagforening. Fagforeningen repræsenterer 160.000 skuespillere - fra de største stjerner til ukendte statister.

Skuespillerne sluttede sig til strejken i begyndelsen af juli.

Begge faggrupper har kæmpet for at få mere i løn.

Der har også været bekymringer om studiernes brug af kunstig intelligens til at skabe manuskripter.

Den nuværende forfatterstrejke, som omfatter omkring 11.500 manuskriptforfattere, har ført til aflysninger af nye serieafsnit, forstyrret produktionen af tv til efteråret og standset arbejdet med store Hollywood-film.

Blandt serier, der er blevet forsinket på grund af strejken, kan nævnes HBO's "The Last of Us" og Disneys Star Wars-serie "The Mandalorian".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/08/2023 - 08:00

FAKTA: Madlavning styrker selvstændighed

* Når børn får lov til at lave mad på egen hånd, får de en følelse af ejerskab og stolthed. Begge dele er med til at opbygge større selvstændighed.

* Ved at lave maden selv lærer børn at tage stilling til det, de spiser. Det gør dem til kritiske madforbrugere i fremtiden.

* Madlavning er et rum, hvor der er plads til at fejle. Pisker barnet æggehviderne for hårdt, prøver det bare igen.

* Når børn laver mad sammen, roser de hinanden og bliver ikke kun stolte af sig selv, men også af kammeraterne.

Kilde: professor Karen Wistoft fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/08/2023 - 08:00

Få styr på sikkerheden når børnene kokkererer

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Særlige redskaber og et langsomt tempo hjælper med at forebygge, at børn kommer ud for ulykker i køkkenet.

En kniv, der smutter, eller en lille hånd på et brandvarmt blus. Det er enhver forælders frygt, at børnene kommer til skade i køkkenet.

Så hvordan inddrager du dem sikkert i madlavningen?

Ifølge Charlotte Seeger, der specialist i børns spisevaner og forfatter til bogen "Magiske Måltider", kan det være en god idé at anskaffe køkkenredskaber, der er designet til børn.

- Det kan være børneknive eller en lille skræller, der passer ergonomisk til børn og gør det nemmere for dem at bruge, så der ikke sker ulykker, siger hun.

Med små børn skal du sørge for at være til stede sammen med barnet, så du kan hjælpe eller skride ind, hvis der sker noget.

- Men der skal være en balance. Man kan godt være så bekymret, at man ikke lader barnet prøve. Men barnet kan sagtens, hvis du viser, hvordan man gør, siger Charlotte Seeger.

Vis for eksempel, hvordan man skræller en gulerod, ved at tage barnets hænder i dine, og skræl den første i fællesskab. Sørg for, at I har god tid, så madlavningen kan foregå i et langsomt tempo.

Det er også vigtigt, at barnet har et skridsikkert underlag at arbejde på.

- Læg en våd karklud ind under skærebrættet, så det står sikkert på bordet. Og start med at give barnet blød mad at skære i, lyder rådet fra Charlotte Seeger.

Når det gælder kogeplader og ovn, handler det om at supervisere børnene, indtil du er sikker på, at de har lært, hvordan man gør, understreger hun.

- Men man skal også huske at give slip og lade børnene prøve. Ens frygt kan godt overskygge en lille smule og bremse lidt.

Alt for mange forældre har et alt for stort kontrolbehov, når det gælder børns gøren og laden i køkkenet.

Det mener Karen Wistoft, der er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet forsker i læring og madkundskab.

- Vi ser børn i skolehaver, der arbejder med forskellige haveredskaber og snitter grøntsager i udekøkkener uden at komme til skade, fordi de får lov til at tage ansvar, siger hun.

Der kan dog godt være nogle ting omkring hygiejne, som du som forælder skal hjælpe børnene med. Det kan være i forhold til at lære dem at vaske al jord af grøntsagerne og at vaske hænder.

- Man kan have nogle skærebrætter i forskellige farver, så man ved, hvad der er til kød, og hvad der er til grøntsager, siger hun.

Men frygten for, at børnene kommer til skade, hvis de får lov til at slå sig løs i køkkenet, er mest et psykologisk problem for forældrene, mener hun.

- Hvis der skulle ske noget, kunne det lige så godt ske, når far står lige ved siden af, siger Karen Wistoft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv