Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2025 - 10:59

Regeringen åbner for statsstøtte på havvind og annullerer udbud

Det er nødvendigt at sadle om og yde statsstøtte til havvind, siger klimaministeren i stort kursskifte.

Af: /ritzau/

Regeringen skifter kurs og er klar til at give statsstøtte til havvind, efter at Danmarks største havvindmølleudbud til dato endte i sammenbrud før jul.

En model med statsstøtte skal nu forberedes for nye udbud på 2-3 gigawatt havvind, og samtidig annulleres et igangværende stort udbud i de indre danske farvande.

- Der er brug for, at vi sadler om. Vi er klar til at gøre det nødvendige, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) på et pressemøde fredag formiddag.

- Det kræver nok også, at vi er nødt til at yde en større økonomisk håndsrækning til havvind. Regeringen vil gøre det klart i dag, at vi er villige til at kigge på statsstøtte i det omfang, det er nødvendigt.

Der har længe været talt om statsstøtte, men det er et afgørende skifte i regeringen i tilgangen til havvind.

- Vilkårene for havvind har udviklet sig negativt de seneste par år. Derfor skal jeg ikke lægge skjul på, at det er en stor beslutning.

De seneste år har regeringen ønsket, at selskaberne bag havvindmølleparkerne i højere grad har skullet betale staten for at opføre og drive møllerne, fordi vindenergi var blevet en god forretning.

Siden er markedet gået væsentligt tilbage, og kravet om betaling var medvirkende til, at ingen virksomheder bød på det store udbud af havvind i slutningen af 2024.

- Hvis vindenergi er et juletræ, så var det et juletræ, hvor samtlige aftalepartier havde forventning om, at vi kunne plukke pengesedler, men nu skal vi hænge nogle sedler på træet, siger Lars Aagaard.

Lars Aagaard har præsenteret initiativerne for forligskredsen fredag inden pressemødet.

Regeringen har ifølge ministeren ikke taget stilling til, hvor meget statsstøtte, der skal gives i forbindelse med de kommende udbud.

I første omgang handler det om at sende det signal, at der kommer statsstøtte i spil.

- Det vil vi søge politisk opbakning til. Men jeg håber også, at der er folkelig opbakning. Statsstøtte kan kun komme et sted fra, og det er fra danskerne, siger klimaministeren.

Statsstøtte kan komme i mange former, uddyber ministeren. Han peger på, at den blandt andet kan komme i form af, at staten er med til at tage noget af den risiko, der er forbundet med investeringer i havvind.

/ritzau/



København, 31/01/2025 - 10:51

Kongen fortsætter udlandsrejser med smuttur til Japan

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I forlængelse af stats- og tiltrædelsesbesøg til nabolande rejser de kongelige til Frankrig, Finland og Japan.

Kong Frederik og dronning Mary fortsætter turen rundt til lande nær Danmark i deres første besøg som kongepar.

Og så tager kongen alene afsted uden for Europas grænser til Japan. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kongehuset, der løfter sløret for parrets rejser i foråret.

Nærmere bestemt aflægger kongeparret to statsbesøg. Det ene går til Finland 4. til 5. marts, og det andet til Frankrig 31. marts til 2. april.

Kort tid efter rejser kong Frederik 24. april to dage til Japan på et tiltrædelsesbesøg.

Tiltrædelsesbesøg ligger niveauet under statsbesøg, der er det mest omfattende og pompøse besøg for den kongelige familie.

Traditionen tro er der maksimalt ét statsbesøg per land under en regentperiode. Da dronning Margrethe i sin tid overtog tronen fra sin far, tog hun på en række tiltrædelses- og statsbesøg i sin nye rolle.

Fredag er der endnu intet program for kongeparrets statsbesøg. Der fremgår udelukkende oplysninger om datoer.

Kongehuset skriver dog, at kong Frederik skal deltage i verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka i Japan i forbindelse med tiltrædelsesbesøget.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står over for.

Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Rejserne til Frankrig, Finland og Japan kommer i slipstrømmen af kongeparrets rejser til Norge, Sverige og Tyskland.

I forsommeren sidste år - nogle måneder efter tronskiftet - tog kongeparret på statsbesøg i Sverige og Norge.

Efterfølgende rejste de til Tyskland på et tiltrædelsesbesøg i oktober.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/01/2025 - 10:37

Seerredaktør kritiserer dele af TV 2-dokumentaren Den sorte svane

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Berlingske-artikel kaster ifølge seerredaktør "uheldig skygge" over dokumentar med muldvarpen Amira Smajic.

Seerredaktør på TV 2 Lars Bennike kritiserer dele af produktionen af den meget omtalte dokumentar "Den sorte svane".

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af seerredaktørens årsberetning.

Seerredaktøren fremhæver en artikel fra Berlingske 19. december 2024, der efter redaktørens vurdering kaster en "uheldig skygge over årets mest opsigtsvækkende og skelsættende dokumentar".

Artiklen beskriver, at tilrettelæggere havde en korrespondance med dokumentarens hovedperson, erhvervsjuristen Amira Smajic, om at få prominente navne "ned med nakken".

- Efter min vurdering er der stor og principiel forskel på at afdække begivenheder, når de finder sted - og så at arbejde på at få folk "ned med nakken", skriver seerredaktøren i årsberetningen.

Lars Bennike hæfter sig dog ved, at det er "alene i en mulig researchfase, at de pågældende har været nævnt".

Derudover henviser han til, at chefen for TV 2 Dokumentar i et svar til Berlingske har kaldt mediets dækning for "kategorisk forkert" og "med påstande opfundet til lejligheden".

Seerredaktøren mener dog, at Berlingske med sin artikel rejser "væsentlige spørgsmål om selve arbejdsmetoden med muldvarp/agent provocateur, som undertiden også anvendes i andre dokumentarer".

En agent provocateur er en betegnelse for en person, der tilskynder eller provokerer til at begå eller fuldbyrde en forbrydelse for at opklare denne.

"Den sorte svane" vakte stor opsigt, da den blev vist i maj 2024.

I dokumentaren afslører Amira Smajic, at hun i årevis har fungeret som bindeled mellem den kriminelle underverden og advokater og andre indflydelsesrige erhvervsfolk.

Dokumentaren har fået konsekvenser for flere af de personer, der optræder på de skjulte optagelser.

Det gælder blandt andre en advokat, der ifølge Advokatrådet er kommet med udtalelser, som strider imod god advokatskik.

En anden advokat, der også medvirkede i de skjulte optagelser, er blevet tiltalt for blandt andet hvidvask af flere millioner kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 31/01/2025 - 10:00

FAKTA: Prisændringer for danske turister

Her er en oversigt over prisændringerne det seneste år på en række feriemål:

* I Sverige er priserne faldet med 2,5 procent sammenlignet med sidste år.

* I Norge er priserne faldet med 3,6 procent.

* I Tyskland er priserne steget med 0,9 procent.

* I Frankrig er priserne faldet med 0,5 procent.

* I Østrig er priserne steget med 0,3 procent.

* I Italien er priserne faldet med 0,5 procent.

* I Egypten er priserne faldet med 11,9 procent.

* I Thailand er priserne steget med 8,5 procent.

Kilde: Valutakurs- og inflationsanalyse fra Spar Nord.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 31/01/2025 - 10:00

Spis og drik billigere i år på disse vinterferiedestinationer

Lars Laursen/Ritzau Scanpix

Valutakurser og inflation påvirker, hvor meget du som dansk turist får for pengene på vinterferien.

Den varme kop kakao på skibakken koster knap så meget som sidste år, hvis vinterferien går til Sverige eller Norge.

Ifølge en ny analyse af valuta- og inflationsudviklingen fra banken Spar Nord er priserne i Danmarks to nordiske nabolande faldet med henholdsvis 2,5 og 3,6 procent sammenlignet med sidste år.

Selv om prisfaldet er størst i Norge, er det dog ikke ensbetydende med, at det er billigere at bruge penge i det norske end i det svenske.

Det fortæller Jens Nyholm, der er cheføkonom hos Spar Nord.

- Hvis man sammenligner Norge og Sverige, så har valutakurs- og inflationsudviklingen været nogenlunde identisk. Men prisniveauet i Norge er bare generelt meget højere, end det er i Sverige, og det skal man altid huske at være opmærksom på, siger han.

Har du og familien planer om at drage til Østrig, Frankrig eller Italien, vil I opleve, at priserne ligger på nogenlunde samme niveau som sidste år.

- Så der er ikke ret meget forskel på, hvad det koster at få sig en weissbier og en wienerschnitzel på løjperne i Alperne, siger Jens Nyholm.

Omvendt får du en smule mere for pengene i Schweiz sammenlignet med 2024. Det skyldes, at inflationen her er lav, og at schweizerfrancen i december blev svækket af en rentenedsættelse.

På samme vis som Norge, så er forbrugerpriserne i Schweiz dog generelt ret høje, og landet er derfor ikke som sådan billigt at svinge betalingskortet i.

Går vinterferien mod endnu sydligere himmelstrøg, peger Jens Nyholm på Egypten som en destination, hvor du får en hel del for pengene i år. Ifølge Spar Nords beregninger er der her sket et prisfald på 11,9 procent sammenlignet med sidste år.

Måske skåner du både klimaet og pengepungen ved at holde vinterferien hjemme i år. I så fald kan du med høj sandsynlighed se frem til, at det er en smule billigere end i 2024.

- Lønningerne indhenter inflationen, så de fleste danskere vil nok opleve, at det ser relativt fornuftigt ud i forhold til sidste år og forrige år, lyder det fra Jens Nyholm, der samtidig understreger, at Danmark er et af de dyreste lande i verden at leve i.

- Måske lige overgået af USA, hvor jeg lige har været ovre, og hvor jeg sørendansme synes, at det var dyrt, lyder det fra cheføkonomen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv