Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2024 - 10:53

Professor kalder minkerstatning for unødig dyr og bureaukratisk

Erstatning til minkavlere stiger med seks milliarder kroner til knap 30 milliarder kroner efter nyt skøn.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det er en enorm dyr ordning for kompensation af minkavlere, som nu er blevet endnu dyrere, end den havde behøvet at være. Det siger professor i forvaltningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet.

Skønnet for erstatning stiger onsdag med over seks milliarder kroner til samlet 29,5 milliarder kroner inklusiv nedrivning. Og det kunne have været håndteret anderledes, mener professoren.

- Man kan nok stille spørgsmål til, om man burde have gjort det anderledes. Det har vist sig at være en vanvittig dyr ordning.

- Det er næppe den måde, man ville gøre det på, hvis man havde kunnet se ud i fremtiden for to år siden, siger Frederik Waage.

For over tre år siden besluttede et flertal i Folketinget, at millioner af danske mink skulle aflives for at dæmme op for en mulig mutation af coronavirus i mink.

Dermed blev minkavlerne berettiget til erstatning fra staten, hvilket et flertal i Folketinget aftalte.

Juraprofessoren peger særligt på én ting, som har fordyret ordningen, som han kalder unødvendig bureaukratisk.

Minkavlerne har skullet vedligeholde de mange millioner aflivede minks bure, indtil deres værdi var blevet opgjort af myndighederne.

I stedet kunne man have nedlagt minkfarmene og rekonstrueret, hvor mange penge hver bedrift havde krav på, fremfor at lade dem køre videre.

- Man burde have fundet en løsning, hvor minkavlerne kunne være kommet videre med deres liv, fremfor at de har skullet holde det hele gående. De har i nogen grad været stavnsbundet til deres bedrifter, indtil man har udbetalt erstatning.

- Det virker meget bureaukratisk, for man bruger utrolig mange penge, siger Frederik Waage.

Han kalder det samlet for den største skandale i Mette Frederiksens (S) tid som statsminister.

- Man har været mere rundhåndet, fordi man var under et politisk pres fra blandt andet det nuværende regeringsparti Venstre.

- Man stod i en forhandlingssituation, hvor regeringen var truet på livet med den her sag, og som gjorde, at man måtte finde en meget flot løsning for minkavlerne, siger han.

Det var på et pressemøde i november 2020, at statsministeren sagde, at alle mink skulle aflives af frygt for et muteret coronavirus.

Det kom senere frem, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen. Det kom der efterfølgende. Desuden blev der sået tvivl om selve det sundhedspolitiske grundlag for aflivningen.

- Det er en kæmpestor skandale, blandt andet fordi det ikke var nødvendigt at aflive alle de her mink.

- Samfundsøkonomisk er det katastrofalt, og det var formentlig ikke nødvendigt at aflive alle mink, kan man sige i bagklogskabens lys, siger Frederik Waage.

/ritzau/

København, 31/01/2024 - 08:00

Ulrich Thomsens svar til kritikerne: Du kan ikke vinde

Ulrich Thomsen er tilbage i rollen som Carl Mørck, og selv om skiftet mellem ham og Nikolaj Lie Kaas fik en lunken modtagelse, rører det ikke skuespilleren.

Skuespiller Ulrich Thomsen træder igen i Carl Mørcks sko, når den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, "Den grænseløse", rammer biograferne 1. februar.

Og at mærke fodsålerne hos den til tider gnavne kriminalbetjent for anden gang passer den garvede skuespiller godt.

- Det er ligesom at møde en gammel ven, som man ikke har set i lang tid, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Jussi Adler-Olsen har skrevet ti bøger om Afdeling Q, og Ulrich Thomsen er klar til at tage rollen på sig, indtil den sidste film er lavet.

- Det sjove ved den karakter er, at den både udvikler sig og ældes med tiden. Både i bøgerne og i filmene.

- Så på den måde kan man bruge sin egen aldring i forhold til filmene også, fortæller Ulrich Thomsen, der fyldte 60 år den 6. december sidste år.

Selv tænker skuespilleren ikke så meget over sin alder.

- Jeg er rimelig god til ikke at bruge så meget tid på noget, jeg ikke kan ændre alligevel, siger han.

- Det er et højere tal end 40, bevares, og man skal da også være fjernt fra livet, hvis ikke man begynder at vide, at tingene ikke varer ved, fordi ens omgangskreds bliver ældre, og ens forældre også bliver ældre.

Egentlig ønsker Ulrich Thomsen blot at ældes med ynde. Og det gør han ved at nære sig selv.

- Jeg træner og spiser sundt, synes jeg selv. Jeg spiser ikke kød, men meget grønt, og så er jeg begyndt at tage kolde brusebade og faste i nogle perioder, fortæller han.

- Jeg sover bedre, huden bliver renere, og jeg har meget mere energi i hverdagen, til forskel fra da jeg var lidt mere sjusket omkring det, tilføjer han.

I forrige film var Carl Mørck-karakteren også lidt mere nede, lurvet og i et personligt kaos. Men i "Den grænseløse" har han strammet lidt op, selv om han stadig ikke er så god til at tale om tingene, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Seriens sjette film tager som dens forgængere afsæt i politiets afdeling for henlagte sager, Afdeling Q, som mod sin vilje involveres i en for længst lukket sag om en ung bornholmsk kvindes død.

Sagen, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, har drevet Carl Mørcks gamle ven og kollega i døden.

Det bringer Carl, Rose - spillet af Sofie Torp - og Assad - spillet af Afshin Firouzi - til solskinsøen, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult og konfronteres med deres egne mørke sider fra fortiden.

I de første film var det Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Johanne Louise Schmidt, der spillede det velkendte trekløver. Men det er ingen hemmelighed, at Jussi Adler-Olsen var utilfreds med de første filmatiseringer af sit krimiunivers. Og siden blev rettighederne overdraget fra Zentropa til Nordisk Film. I samme ombæring blev rollelisten også skiftet ud.

Dengang fortalte Ulrich Thomsen, at han hentede inspiration til rollen ved blandt andet at tyvstjæle fra Nikolaj Lie Kaas, fordi han mente, han havde gjort det godt som Carl Mørck.

Nu har han dog ikke længere helt så lange fingre.

- Jeg synes, at rollen et eller andet sted er landet, siger Ulrich Thomsen.

- Men det er jo klart, at der har været en del ting ved Carl Mørck fra de første fire film og fra bøgerne - alvoren og gnavpotten - som jeg godt kunne bruge. Så jeg har ikke prøvet at lave det fuldstændig om. James Bond er jo også stadig James Bond, selv om det er en anden skuespiller, der spiller ham.

De første fire film blev massive publikumssucceser med sammenlagt mere end tre millioner solgte biografbilletter foruden anmelderroser og prestigefyldte priser.

Det blev ikke helt tilfældet for filmseriens femte indspark, "Marco effekten", som blev mere lunkent modtaget.

Også i kommentarspor på sociale medier var der flere, der udtrykte utilfredshed over, at hovedrollen nu havde skiftet skuespiller.

Men sådanne kommentarer er ikke noget, der rører Ulrich Thomsen.

- Der vil være nogle, som synes, det er fint nok, at jeg spiller rollen, og nogle vil gerne have, at Nikolaj spiller den. Sådan vil det altid være, lyder det fra Ulrich Thomsen.

- Det er simpelthen noget, du ikke kan vinde, og det er noget, du ikke skal bruge tid på. Så det gør jeg heller ikke, slår han fast og retter de store kanoner mod sociale medier.

- Det er det med internettet - der er så mange meninger og holdninger, og der er så mange, der gerne vil høre sig selv have de holdninger og meninger, siger han.

- Du kan simpelthen ikke vinde. Og derfor er der heller ingen grund til at gå ind i det og forsøge at nuancere det eller have noget med det at gøre overhovedet.

Ifølge skuespilleren er den kæmpemæssige tilgang, der er til blandt andet sociale medier, en af tidens problematikker.

- Det går alt for stærkt. Det går så stærkt, at man ikke kan følge med i algoritmerne, og man bliver overrasket over, hvor hurtigt det kan eskalere.

- Det er ikke nødvendigvis fakta længere, men mere volumen af det, der er vigtigt. De ved ikke, hvilket monster de har sat i gang.

Ifølge Ulrich Thomsen kan man sagtens sige, at de sociale medier på mange måder er blevet helt grænseløse, hvis der skal laves en lille krølle på filmens titel.

- Det er også det, der er så interessant ved titlen - og det at være grænseløs. Det har fået en renæssance. Du kan kalde alt, hvad du vil, og det hele er blevet åbent og tilgængeligt.

"Den grænseløse" får biografpremiere 1. februar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/01/2024 - 17:16

Kronprins Christian skal være regent mens hans far er i Polen

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Mens kong Frederik X er i Polen på erhvervsfremstød vil kronprins Christian fungere som regent for kongehuset.

Kronprins Christian skal for første gang siden tronskiftet være regent, mens hans far, kong Frederik X, er i Polen til erhvervsfremstød.

Det bekræfter kongehuset over for Ritzau.

Det vil sige, at han skal tage sig af pligterne i kongehuset i de dage, hvor kongen er væk. Det kan eksempelvis være at stadfæste et lovforslag.

Kronprinsen trådte ind i sin nye rolle som den nye tronfølger, da hans far blev udnævnt til konge søndag den 14. januar.

Det skete, fordi kronprins Christian er den ældste søn af kong Frederik X og dronning Mary.

Som tronfølger vil han fungere som regent, hvis hans far er forhindret af et udlandsophold eller på grund af sygdom.

Inden dronning Margrethe i sin nytårstale fortalte, at hun vil abdicere, var det planen, at prins Christian først skulle have apanage, når han fyldte 21 år - i modsætning til både hans far og farmor, der fik apanage, fra de var 18 år.

Turen til Polen er kong Frederiks første udlandsrejse som konge, og han skal ifølge Udenrigsministeriet være afsted fra den 30. januar til den 2. februar.

Kongen skal i løbet af de dage både forbi Polens hovedstad, Warszawa, og byen Szczecin, hvor mange danske virksomheder befinder sig.

Her vil han blandt andre være ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), og turen skal primært handle om energieffektivitet og klimavenligt landbrug.

Fremstødet har været planlagt længe og var i første omgang tiltænkt ham, da dronningens planer om at abdicere stadig var en velholdt hemmelighed.

Turen bliver derfor usædvanlig for regenten, fordi erhvervsrejser normalt er noget, en regent skal være hævet over.

Kronprins Christian går i øjeblikket i 3.g på Ordrup Gymnasium, men det er ikke kendt i offentligheden, hvad han skal efter sin studentereksamen.

Historien taler for, at han tager en form for militær uddannelse og siden en civil uddannelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/01/2024 - 10:00

FAKTA: Drop melet på bordet

* Hæld ikke mel ud på køkkenbordet, når du ælter dejen eller skærer den ud.

* Dejen suger melet til sig og tørrer nemt ud. Dryp i stedet olivenolie direkte på bordet, og arbejd med dejen oven i det.

* Olivenolien gør dejen mere smidig, samtidig med at den forhindrer dejen i at hænge fast i bordet.

Kilde: Niels Ingemann Steffensen, overlærer på bager- og konditoruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/01/2024 - 10:00

FAKTA: Lav Louisa Lorangs speltboller

Opskiften giver 12-16 boller.

* 25 gram gær.

* Fire deciliter vand, lunet til cirka 37 grader.

* Fire spiseskefulde honning.

* En teske salt.

* En kvart deciliter ekstra jomfruolivenolie.

* 300 gram groft speltmel.

* 75 gram hvedemel.

* Opløs gæren i vand, og tilsæt honning, salt og olie. Rør begge slags mel i. Dejen skal være som havregrød.

* Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 40-45 minutter.

* Smør muffinforme, og fyld dejen halvvejs op i formene. Bag ved 220 grader i cirka 12 minutter.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek