Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2024 - 08:00

Ulrich Thomsens svar til kritikerne: Du kan ikke vinde

Ulrich Thomsen er tilbage i rollen som Carl Mørck, og selv om skiftet mellem ham og Nikolaj Lie Kaas fik en lunken modtagelse, rører det ikke skuespilleren.

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Skuespiller Ulrich Thomsen træder igen i Carl Mørcks sko, når den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, "Den grænseløse", rammer biograferne 1. februar.

Og at mærke fodsålerne hos den til tider gnavne kriminalbetjent for anden gang passer den garvede skuespiller godt.

- Det er ligesom at møde en gammel ven, som man ikke har set i lang tid, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Jussi Adler-Olsen har skrevet ti bøger om Afdeling Q, og Ulrich Thomsen er klar til at tage rollen på sig, indtil den sidste film er lavet.

- Det sjove ved den karakter er, at den både udvikler sig og ældes med tiden. Både i bøgerne og i filmene.

- Så på den måde kan man bruge sin egen aldring i forhold til filmene også, fortæller Ulrich Thomsen, der fyldte 60 år den 6. december sidste år.

Selv tænker skuespilleren ikke så meget over sin alder.

- Jeg er rimelig god til ikke at bruge så meget tid på noget, jeg ikke kan ændre alligevel, siger han.

- Det er et højere tal end 40, bevares, og man skal da også være fjernt fra livet, hvis ikke man begynder at vide, at tingene ikke varer ved, fordi ens omgangskreds bliver ældre, og ens forældre også bliver ældre.

Egentlig ønsker Ulrich Thomsen blot at ældes med ynde. Og det gør han ved at nære sig selv.

- Jeg træner og spiser sundt, synes jeg selv. Jeg spiser ikke kød, men meget grønt, og så er jeg begyndt at tage kolde brusebade og faste i nogle perioder, fortæller han.

- Jeg sover bedre, huden bliver renere, og jeg har meget mere energi i hverdagen, til forskel fra da jeg var lidt mere sjusket omkring det, tilføjer han.

I forrige film var Carl Mørck-karakteren også lidt mere nede, lurvet og i et personligt kaos. Men i "Den grænseløse" har han strammet lidt op, selv om han stadig ikke er så god til at tale om tingene, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Seriens sjette film tager som dens forgængere afsæt i politiets afdeling for henlagte sager, Afdeling Q, som mod sin vilje involveres i en for længst lukket sag om en ung bornholmsk kvindes død.

Sagen, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, har drevet Carl Mørcks gamle ven og kollega i døden.

Det bringer Carl, Rose - spillet af Sofie Torp - og Assad - spillet af Afshin Firouzi - til solskinsøen, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult og konfronteres med deres egne mørke sider fra fortiden.

I de første film var det Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Johanne Louise Schmidt, der spillede det velkendte trekløver. Men det er ingen hemmelighed, at Jussi Adler-Olsen var utilfreds med de første filmatiseringer af sit krimiunivers. Og siden blev rettighederne overdraget fra Zentropa til Nordisk Film. I samme ombæring blev rollelisten også skiftet ud.

Dengang fortalte Ulrich Thomsen, at han hentede inspiration til rollen ved blandt andet at tyvstjæle fra Nikolaj Lie Kaas, fordi han mente, han havde gjort det godt som Carl Mørck.

Nu har han dog ikke længere helt så lange fingre.

- Jeg synes, at rollen et eller andet sted er landet, siger Ulrich Thomsen.

- Men det er jo klart, at der har været en del ting ved Carl Mørck fra de første fire film og fra bøgerne - alvoren og gnavpotten - som jeg godt kunne bruge. Så jeg har ikke prøvet at lave det fuldstændig om. James Bond er jo også stadig James Bond, selv om det er en anden skuespiller, der spiller ham.

De første fire film blev massive publikumssucceser med sammenlagt mere end tre millioner solgte biografbilletter foruden anmelderroser og prestigefyldte priser.

Det blev ikke helt tilfældet for filmseriens femte indspark, "Marco effekten", som blev mere lunkent modtaget.

Også i kommentarspor på sociale medier var der flere, der udtrykte utilfredshed over, at hovedrollen nu havde skiftet skuespiller.

Men sådanne kommentarer er ikke noget, der rører Ulrich Thomsen.

- Der vil være nogle, som synes, det er fint nok, at jeg spiller rollen, og nogle vil gerne have, at Nikolaj spiller den. Sådan vil det altid være, lyder det fra Ulrich Thomsen.

- Det er simpelthen noget, du ikke kan vinde, og det er noget, du ikke skal bruge tid på. Så det gør jeg heller ikke, slår han fast og retter de store kanoner mod sociale medier.

- Det er det med internettet - der er så mange meninger og holdninger, og der er så mange, der gerne vil høre sig selv have de holdninger og meninger, siger han.

- Du kan simpelthen ikke vinde. Og derfor er der heller ingen grund til at gå ind i det og forsøge at nuancere det eller have noget med det at gøre overhovedet.

Ifølge skuespilleren er den kæmpemæssige tilgang, der er til blandt andet sociale medier, en af tidens problematikker.

- Det går alt for stærkt. Det går så stærkt, at man ikke kan følge med i algoritmerne, og man bliver overrasket over, hvor hurtigt det kan eskalere.

- Det er ikke nødvendigvis fakta længere, men mere volumen af det, der er vigtigt. De ved ikke, hvilket monster de har sat i gang.

Ifølge Ulrich Thomsen kan man sagtens sige, at de sociale medier på mange måder er blevet helt grænseløse, hvis der skal laves en lille krølle på filmens titel.

- Det er også det, der er så interessant ved titlen - og det at være grænseløs. Det har fået en renæssance. Du kan kalde alt, hvad du vil, og det hele er blevet åbent og tilgængeligt.

"Den grænseløse" får biografpremiere 1. februar 2024.

/ritzau/

København, 30/10/2024 - 20:04

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mindes også Erik Clausen, som hun sender en tak til. Det skriver hun på det sociale medie Instagram.

- Tak til vores allesammens gøgler Erik Clausen. For sin samfundskritik, sin kærlighed til de skæve eksistenser, til arbejderklassen og til Sydhavnen. Clausen er lyden af min opvækst, skriver hun.

Mette Frederiksen tilføjer, at til trods for at hende og Clausen ikke altid var enige, var hun aldrig i tvivl om det "bankende hjerte og omsorgen for de udsatte".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 17:47

Venner og kolleger mindes Erik Clausen som gudsbenådet gøgler

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Erik Clausen beskrives af venner og kolleger som sjov, modig og klog. Filmmanden gik bort onsdag, 82 år.

Venner og kolleger mindes Erik Clausen, der gik bort onsdag morgen, som en "gudsbenådet gøgler" og "klog, sjov og modig".

Det skriver flere medier, herunder TV 2 der har snakket med musiker og entertainer Niels Hausgaard, der både var venner og kollega med Clausen.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger han til mediet.

I slutningen af 1990'erne lavet de to venner samtaleprogrammerne "Der ka' man bare se", hvor de to snakkede om stort og småt fra land og by.

Skuespiller Birgitte Raaberg stemmer også i de positive vendinger om filmanden og kunstneren Erik Clausen.

Hun spillede over for ham i Erik Ballings monsterhit fra 1985 "Midt om natten", hvor hun spillede rollen som Susan Himmelblå.

Til B.T. kalder hun Clausen for et "gudsbenådet gøgler".

- Han var et utroligt kreativt menneske, der havde et motto om, at han altid fandt på noget. Den slags kan jeg rigtigt godt lide, siger hun til mediet.

Familien til Erik Clausen oplyser onsdag til Ritzau, at filmmanden efter længere tids sygdom er sovet ind i en alder af 82 år.

- Vi kommer til at savne ham, skriver familien, som nu beder om ro, i en kortfattet besked.

En lang karriere i underholdningsbranchen startede på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Clausen har også - foruden at lave og medvirke egne programmer og film - blandt andet optrådt i et afsnit af tv-serien "Klovn", som Frank Hvam og Casper Christensen står bag.

Sidstnævnte har brug for at synke nyheden, før han sætter flere ord på dødsfaldet, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er jeg virkelig ked af, lyder det fra Casper Christensen.

Han tilføjer dog, at han kun har pæne ord om den nu afdøde filmmand, skriver mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

FAKTA: Sylt patisson og butternut

* Lav nemt syltede græskar, der kan spises som tilbehør til varme retter efteråret og vinteren igennem.

* Skær for eksempel butternutsquash eller patisson-græskar ud i tynde skiver.

* Bland en tredjedel eddike, en tredjedel vand og en tredjedel sukker i en gryde, og kog det op.

* Hæld græskarstykkerne i et patentglas, og hæld syltelagen over - den må ikke være kogende. Lad det stå og trække i 14 dages tid.

* Hvis du har en vakuumpakker, kan du alternativt vakuumpakke det og have det klart samme dag.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kreer smagfulde efterårsretter med græskar

Malte Ossowski/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Græskarsæsonen er over os, og de kæmpestore bær gør sig godt i både det salte og søde køkken.

Runde, aflange, store og små, glatte og nubrede, orange, grønne og gule.

Efterårets græskar findes i et væld af varianter, og de er i den grad lige til at spise, lyder det fra Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på Restaurant Gaia på Vejrø Resort ved Lolland.

- Græskar gør sig godt i både det søde og i det salte køkken. Derudover har de utroligt flotte farver, og smagen kan både være tung og let, afhængigt af, hvilket græskar man bruger, siger han.

Samme begejstring sprudler hos Thomas Rønsch Toftdahl, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Jo mere græskar, jo bedre!, siger han.

1) Tandløbende tærter.

Thomas Rønsch Toftdahl ynder at lave salte tærter af græskarsorten butternutsquash.

Placér en almindelig mørdej i en tærteform. Læg nu skiftevis et lag af tynde skiver butternutsquash og tynde skiver løg, indtil formen er fyldt op.

Toppen pensles med smeltet smør, og til sidst rives parmesanost ud over. Tærten bages nu i 20 minutters tid ved 190 grader varmluft.

- Det er helt fantastisk nemt og sundt og fuldstændig smagfuldt. Det er sådan en nøddeagtig, vintervarm og mørk ret, uden at den er tung at spise, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Lasse Zacho Andersen bager gerne en sød græskartærte. Her benytter han sig også af en mørdej, som han fylder ud med græskarpuré.

- Den er dejlig efterårsagtig med sin flotte orange farve og den lidt tunge smag, siger han.

Puréen laver han ved at skære et hokkaidogræskar ud i tern, som strøs med sukker og bages i ovnen, til de er møre.

Herefter blendes de - eventuelt med et æg - og smages til med sukker. Fordel nu puréen på mørdejen, og bag tærten i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader.

Servér med lidt creme fraiche eller flødeskum til.

2) Fyldige frikadeller.

Den aflange butternutsquash kan nemt forvandles til et fad lækre frikadeller.

- De har en kødfuld konsistens, og så har de bare den der lækre smag af græskar, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Skræl butternutsquashen, og riv kødet til strimler, der blandes med en smule æg og mel, som du ville gøre, hvis det var almindelige frikadeller.

Form farsen til små runde boller, som du steger stille og roligt i lidt klaret smør på en pande.

4) Cremet kompot og praktisk puré.

I det søde hjørne fungerer græskar godt som hovedingrediens i en kompot.

- Det fungerer rigtig godt som tilbehør til ost, fortæller Lasse Zacho Andersen.

Skræl et hokkaidogræskar, og skær det ud i små stykker. Smelt 100 gram sukker i en gryde. Tilsæt halvdelen af græskarstykkerne, og karamellisér dem. Føj saft og skal fra en appelsin til blandingen plus en deciliter vand.

Kog græskarret, til det er mørt, og blend med en stavblender. Tilsæt de resterende græskarstykker, en stang vanilje og en stang kanel. Kog nu igen blandingen ved lav varme, til kompotten er tyknet let.

Køl ned, og servér til ostebordet.

Til varme retter kan du kaste dig ud i at lave en puré af enten butternutsquash eller pattison-squash, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Det er lækkert tilbehør til stegeretter som bøf eller en lækker lammeragout. Der er mange, der også spiser græskarpuré til fisk, fortæller han.

Du laver puréen ved at skære enten butternutsquashen eller pattison-squashen ud i tern, som du koger i mælk, til de er helt møre.

Blend dem herefter med en smule kogelage og en god klat smør, så konsistensen bliver helt glat. Krydr til sidst med lidt salt og peber.

- Du kan putte puréen i fryseren eller på patentglas i køleskabet. De holder længe, fordi der er meget sukkerstof i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek