Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/01/2024 - 08:00

Ulrich Thomsens svar til kritikerne: Du kan ikke vinde

Ulrich Thomsen er tilbage i rollen som Carl Mørck, og selv om skiftet mellem ham og Nikolaj Lie Kaas fik en lunken modtagelse, rører det ikke skuespilleren.

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Skuespiller Ulrich Thomsen træder igen i Carl Mørcks sko, når den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, "Den grænseløse", rammer biograferne 1. februar.

Og at mærke fodsålerne hos den til tider gnavne kriminalbetjent for anden gang passer den garvede skuespiller godt.

- Det er ligesom at møde en gammel ven, som man ikke har set i lang tid, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Jussi Adler-Olsen har skrevet ti bøger om Afdeling Q, og Ulrich Thomsen er klar til at tage rollen på sig, indtil den sidste film er lavet.

- Det sjove ved den karakter er, at den både udvikler sig og ældes med tiden. Både i bøgerne og i filmene.

- Så på den måde kan man bruge sin egen aldring i forhold til filmene også, fortæller Ulrich Thomsen, der fyldte 60 år den 6. december sidste år.

Selv tænker skuespilleren ikke så meget over sin alder.

- Jeg er rimelig god til ikke at bruge så meget tid på noget, jeg ikke kan ændre alligevel, siger han.

- Det er et højere tal end 40, bevares, og man skal da også være fjernt fra livet, hvis ikke man begynder at vide, at tingene ikke varer ved, fordi ens omgangskreds bliver ældre, og ens forældre også bliver ældre.

Egentlig ønsker Ulrich Thomsen blot at ældes med ynde. Og det gør han ved at nære sig selv.

- Jeg træner og spiser sundt, synes jeg selv. Jeg spiser ikke kød, men meget grønt, og så er jeg begyndt at tage kolde brusebade og faste i nogle perioder, fortæller han.

- Jeg sover bedre, huden bliver renere, og jeg har meget mere energi i hverdagen, til forskel fra da jeg var lidt mere sjusket omkring det, tilføjer han.

I forrige film var Carl Mørck-karakteren også lidt mere nede, lurvet og i et personligt kaos. Men i "Den grænseløse" har han strammet lidt op, selv om han stadig ikke er så god til at tale om tingene, lyder det fra Ulrich Thomsen.

Seriens sjette film tager som dens forgængere afsæt i politiets afdeling for henlagte sager, Afdeling Q, som mod sin vilje involveres i en for længst lukket sag om en ung bornholmsk kvindes død.

Sagen, der officielt blev skrinlagt som en trafikulykke, har drevet Carl Mørcks gamle ven og kollega i døden.

Det bringer Carl, Rose - spillet af Sofie Torp - og Assad - spillet af Afshin Firouzi - til solskinsøen, hvor de ledes på sporet af en fordækt, soldyrkende kult og konfronteres med deres egne mørke sider fra fortiden.

I de første film var det Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares og Johanne Louise Schmidt, der spillede det velkendte trekløver. Men det er ingen hemmelighed, at Jussi Adler-Olsen var utilfreds med de første filmatiseringer af sit krimiunivers. Og siden blev rettighederne overdraget fra Zentropa til Nordisk Film. I samme ombæring blev rollelisten også skiftet ud.

Dengang fortalte Ulrich Thomsen, at han hentede inspiration til rollen ved blandt andet at tyvstjæle fra Nikolaj Lie Kaas, fordi han mente, han havde gjort det godt som Carl Mørck.

Nu har han dog ikke længere helt så lange fingre.

- Jeg synes, at rollen et eller andet sted er landet, siger Ulrich Thomsen.

- Men det er jo klart, at der har været en del ting ved Carl Mørck fra de første fire film og fra bøgerne - alvoren og gnavpotten - som jeg godt kunne bruge. Så jeg har ikke prøvet at lave det fuldstændig om. James Bond er jo også stadig James Bond, selv om det er en anden skuespiller, der spiller ham.

De første fire film blev massive publikumssucceser med sammenlagt mere end tre millioner solgte biografbilletter foruden anmelderroser og prestigefyldte priser.

Det blev ikke helt tilfældet for filmseriens femte indspark, "Marco effekten", som blev mere lunkent modtaget.

Også i kommentarspor på sociale medier var der flere, der udtrykte utilfredshed over, at hovedrollen nu havde skiftet skuespiller.

Men sådanne kommentarer er ikke noget, der rører Ulrich Thomsen.

- Der vil være nogle, som synes, det er fint nok, at jeg spiller rollen, og nogle vil gerne have, at Nikolaj spiller den. Sådan vil det altid være, lyder det fra Ulrich Thomsen.

- Det er simpelthen noget, du ikke kan vinde, og det er noget, du ikke skal bruge tid på. Så det gør jeg heller ikke, slår han fast og retter de store kanoner mod sociale medier.

- Det er det med internettet - der er så mange meninger og holdninger, og der er så mange, der gerne vil høre sig selv have de holdninger og meninger, siger han.

- Du kan simpelthen ikke vinde. Og derfor er der heller ingen grund til at gå ind i det og forsøge at nuancere det eller have noget med det at gøre overhovedet.

Ifølge skuespilleren er den kæmpemæssige tilgang, der er til blandt andet sociale medier, en af tidens problematikker.

- Det går alt for stærkt. Det går så stærkt, at man ikke kan følge med i algoritmerne, og man bliver overrasket over, hvor hurtigt det kan eskalere.

- Det er ikke nødvendigvis fakta længere, men mere volumen af det, der er vigtigt. De ved ikke, hvilket monster de har sat i gang.

Ifølge Ulrich Thomsen kan man sagtens sige, at de sociale medier på mange måder er blevet helt grænseløse, hvis der skal laves en lille krølle på filmens titel.

- Det er også det, der er så interessant ved titlen - og det at være grænseløs. Det har fået en renæssance. Du kan kalde alt, hvad du vil, og det hele er blevet åbent og tilgængeligt.

"Den grænseløse" får biografpremiere 1. februar 2024.

/ritzau/

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Peter Hesse Overgaard

* Peter Hesse Overgaard fylder 70 år til maj.

* Han er uddannet skuespiller fra Team Teatret i Herning.

* Han har været en del af dansk scenekunst siden 80'erne.

* Han fik sin filmdebut og sit gennembrud i filmen "Isfugle", som gav ham en bodilstatuette og en robertpris i 1984.

* Skuespilleren fik endnu en bodilstatuette i 1987. Den blev han belønnet med for sin præstation i "Flamberede hjerter".

* Privat er han gift med skuespiller og dramatiker Hanne Trolle.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Badehotellets hr. Aurland: Vi blev hånet lidt i starten

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Peter Hesse Overgaard beskriver "Badehotellet" som noget helt usædvanligt og ekstraordinært.

Skuespilleren Peter Hesse Overgaard var i et helt andet ærinde, da han var forbi producenten af "Badehotellet" for over ti år siden.

Bag producenten hang der et tre meter langt stykke papir med skitser på.

- Hvad er det?, spurgte Peter Hesse Overgaard og pegede på papiret.

- Jamen, vi skal i gang med en tv-serie, der hedder "Badehotellet", der skal foregå på et badehotel oppe ved Vesterhavet.

Peter Hesse Overgaard blev straks betaget.

- Jeg tænkte bare: "Hold da kæft, det kunne jeg godt tænke mig at være med i", genfortæller Peter Hesse Overgaard nu.

Det er mere end et helt årti siden.

"Badehotellet" fik premiere tilbage i 2013, og dengang var det slet ikke planen eller troen, at serien ville strække sig så længe.

Peter Hesse Overgaard var i Indien på premieredagen og læste anmeldelserne fra distancen.

- Jeg tænkte bare: "Det var det. Det skal der vist ikke laves mere af".

Spillestilen i "Badehotellet" var inspireret af lystspil, og det blev vurderet som karikeret og overspillet.

- Men så ringede producenten til mig dernede i Indien og sagde: "Ja, vi har ikke fået så gode anmeldelser. Men vi har haft et fantastisk højt seertal, og folk har været glade for det, de har set, så vi fortsætter". Og så tænkte jeg: "Det er skønt, sådan skal det være" og tog hjem, fortæller Peter Hesse Overgaard.

- Jeg tror også, der skete sådan en vi-skal-sgu-nok-vise-dem!, lyder det fra den 69-årige skuespiller.

I serien spiller han Hjalmer Aurland, der er kontorchef i Undervisningsministeriet og hver sommer ferierer ved Vesterhavet. Men han kan aldrig slippe arbejdet helt og hengive sig til strandstolen og har pakket sin radio med ned i kufferten for at følge med i verdens gang.

Han er så optaget af storpolitik, at han gennem de første sæsoner ikke opdager bedraget fra sin hustru, spillet af Cecilie Stenspil, der har en affære med Edward Weyse, en af hotellets øvrige gæster, spillet af Jens Jacob Tychsen.

Han ænser heller ikke stuepigen Otilia - spillet af Merete Mærkedahl - og hendes talrige tilnærmelser. De deler samme interesser, men hr. Aurland har kun bekymringer i hovedet.

- Vi kunne mærke publikumsbegejstringen, hvor vi kom og gik, og følte lidt, at nogle af anmelderne ikke rigtigt havde forstået, at der kom noget nyt - en ny måde at fortælle på - og det var meningen, at det var, som det var. Det var ikke en fejl. Det var helt overlagt alt sammen, siger Peter Hesse Overgaard.

- Det gav også et sammenhold på holdet, at vi sagde: "Det skal blive løgn! Vi skal nok vise, at det har en idé bag sig. Vi tror på det, og vi vil fortsætte for fuld kraft".

Peter Hesse Overgaard har heller ikke på noget tidspunkt overvejet, om han skulle stoppe i serien.

- Slet, slet, slet ikke, understreger skuespilleren.

- Vi blev jo hånet lidt i starten, også blandt kolleger, der syntes, at det her - "Badehotellet" - var da noget mærkeligt noget. Men det overkom vi, siger han.

- Når man går i gang, så går man jo bare 100 procent ind i det og giver den alt, hvad den skal have. Så det var ikke sådan, at vi blev glædesløse eller mistede modet - på noget tidspunkt. Det har jeg slet ikke følt.

Det er da også blevet til ti sæsoner, som er blevet hædret med flotte seertal og publikumsbestemte priser. Men nu lukker "Badehotellet", og Peter Hesse Overgaard har afsluttet en epoke i sin karriere.

- Det skulle jo komme. Men det er da lidt vemodigt. Det bliver det helt sikkert også her til april, hvor vi plejede at gå i gang, siger han.

- Det tror jeg, fordi det har været en usædvanlig god produktion og usædvanligt godt styret og tilrettelagt. Og så har vi været heldige at have så godt et hold af folk, der har været så glade for hinanden, både skuespillere imellem, filmholdet imellem og skuespillerne og filmholdet imellem, fortæller han.

- Det kan man jo også se ved, at der er så mange, der har været med i så mange år.

Skuespilleren, som fylder 70 år i maj, har været en del af dansk scenekunst siden slutningen af 70'erne.

Han fik sin filmdebut og sit gennembrud i "Isfugle", som gav ham en bodilstatuette og en robertpris i 1984. Han fik endnu en bodilstatuette i 1987. Den blev han belønnet med for sin præstation i "Flamberede hjerter".

Derudover er Peter Hesse Overgaard efter årtusindskiftet kendt fra roller i serier som "Rejseholdet", "Arvingerne" og "Krøniken".

Hvad Peter Hesse Overgaard skal kaste sig over nu, ved skuespilleren endnu ikke.

- Nu er der en pause, og så må jeg se, hvad der kommer, siger han.

- Sådan har det jo altid været. Men det her kommer nok ikke igen med en produktion på ti år. Det tror jeg ikke. Det er helt ekstraordinært.

"Badehotellet" kan ses på TV 2 og TV 2 Play hver søndag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek