Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Teheran, 12/03/2023 - 10:58

Over 100 personer er anholdt for mystiske giftangreb i Iran

Siden november har flere iranske skolepiger oplevet blandt andet åndedrætsbesvær efter formodede giftangreb.

Af: /ritzau/AFP

Over 100 personer er blevet anholdt i Iran for angiveligt at have været involveret i en lang række giftangreb mod skolepiger i landet.

Det oplyser det iranske indenrigsministerium.

- Mere end 100 personer, der er ansvarlige for de seneste hændelser på skoler, er blevet identificeret, anholdt og efterforskes, siger ministeriet i en udtalelse ifølge det statslige nyhedsbureau Irna.

Tusindvis af skolepiger i Iran har siden november sidste år været udsat for formodede giftangreb. De uopklarede angreb har resulteret i besvimelser, kvalme, åndedrætsbesvær og andre symptomer.

Angrebene menes at være udført på over 200 skoler.

Motivet skal blandt andet være at få lukket pigeskolerne.

- Blandt de anholdte er personer med fjendtlige motiver og med et mål om at terrorisere folk og studerende og få lukket skoler, skriver ministeriet.

Ministeriet tilføjer, at "antallet af hændelser heldigvis er faldet drastisk siden midten af ugen og indtil nu, og der har ikke været meldinger om syge studerende".

/ritzau/AFP

København, 12/03/2023 - 08:18

Sussie fra Dansegarderoben: Jeg vil åbne de usynlige pigers munde

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Skuespillerinden Marie Bach Hansen gik nærmest i ordets bogstavelige forstand ind i rollen som danseren Sussie i TV 2-serien "Dansegarderoben" med hud og hår.

Det er ikke Cirkusrevyens stjerner, men derimod danserne bag revylegenderne, der er stjernerne i TV 2's anmelderroste dramasatsning "Dansegarderoben".

Serien udspiller sig i 70'erne og skildrer blandt andet overgreb og sexisme, der forties af tavshedskulturen, som hersker af frygt for repressalier.

I front for fortællingen står skuespillerinden Marie Bach Hansen i rollen som Sussie.

- Det er privilegiet som skuespiller at få lov til at give dem, man ikke har hørt i det daglige, en stemme, siger hun og fortsætter:

- Det syntes jeg, var en smuk tanke, og det giver så meget mening. Jeg havde helt vildt lyst til at være med til at åbne de usynlige pigers munde. Min karakter er ret isoleret i skyld og skam. Men det viser sig, at hun ikke er alene.

Sussie, som Marie Bach Hansen spiller, bliver udsat for partnervold og bliver tvunget til at komme op med dækhistorier over, hvorfor hun kommer på arbejde med blå mærker og blodige skrammer.

Inden optagelserne fik Marie Bach Hansen klippet tungt pandehår, og i sminken fik hun et tykt lag makeup på, så Sussie fik et slags skjold, som kunne skjule smerten i hendes øjne.

- Jeg synes, det har været fantastisk at få en maske på og stille mig til rådighed for fortællingen, siger Marie Bach Hansen og fortsætter:

- Heldigvis kan jeg godt privat også lide at lege med looks. Jeg synes faktisk, det er ret sjovt - det er sikkert også derfor, jeg blev skuespiller, funderer hun.

Marie Bach Hansen gik nærmest i ordets bogstavelige forstand ind i rollen med hud og hår.

- Jeg er selv meget social og ville normalt stå og hygge, pjatte og drikke kaffe med de andre i pauserne på optagelserne.

- Men nogle gange har jeg lige været nødt til at trække mig lidt inden en scene, hvor Sussie har skullet være ensom og isoleret, for at huske på hende, fortæller Marie Bach Hansen.

De otte dansere har hver deres historie og hemmeligheder. Men med tiden finder de styrken i sammenholdet, og det giver dem modet til at forandre den situation, de er i.

Marie Bach Hansen håber, at styrken i fællesskabet skinner gennem skærmen.

- For mig er det i virkeligheden fortællingen i serien: At vi ikke kan klare alt alene, men at vi skal række ud og dele. Vi har brug for hinanden, siger hun.

"Dansegarderoben" kan ses på TV 2 søndag den 12. marts klokken 20.00, mens at næste uges afsnit fra samme dag er tilgængeligt på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 12/03/2023 - 08:00

Trods Oscar-succes: Kalenderen er gabende tom for Vicki Berlin

Loic Venance/Ritzau Scanpix

Vicki Berlin har bevist, at hun kan spille med i en oscarnomineret film, men hun mangler nye roller.

Egentlig skulle hun kun have været med i halvdelen af filmen. Men da den svenske instruktør Ruben Östlund først så, hvordan Vicki Berlin udfoldede sine talenter som chefstewarden Paula i hans film "Triangle of Sadness", var han solgt.

Så han skrev om i manuskriptet, og den danske skuespillerinde endte således med at spille en af de bærende roller i filmen, der har muligheden for at tage ikke mindre end tre oscarstatuetter med hjem fra årets uddeling.

Men selv om Vicki Berlin kan skrive den flotte bedrift på sit cv, har hendes telefon været bemærkelsesværdigt tavs. Ingen danske instruktører har henvendt sig med en rolle eller tilbudt hende at komme til casting.

- Det er egentlig ret vildt. Man tænker, at man har bevist, at man kan spille med i en oscarnomineret film. Men jeg ved ikke, om det er, fordi det ikke er gået op for folk, eller om det er, fordi de fejlagtigt tror, jeg har travlt, siger hun.

Når skuespillerinden kommer hjem fra årets oscarfest i Hollywood, er der kun én ny opgave i kalenderen.

- Så starter jeg prøver på Odense Sommerrevy, som jeg laver hvert år, og når den slutter i juli, så har jeg ikke mere arbejde. Det gør da lidt ondt i hjertet, at der ikke er dukket mere op herhjemme og på mit eget modersmål, siger hun.

Siden "Triangle of Sadness" vandt Guldpalmen tilbage i maj sidste år, har der ellers været stor opmærksomhed om filmen, der har gået sin sejrsgang ved alverdens prisuddelinger.

Derfor har Vicki Berlin skaffet sig en engelsk agent, der skal hjælpe hende til at komme til castings i udlandet. Det kan være, at det næste store eventyr gemmer sig her.

- Jeg vil rigtig gerne prøve at spille med i en Hollywood-film. Det synes jeg, ville være fedt, siger Vicki Berlin.

Mens hun er i Hollywood i forbindelse med oscaruddelingen, skal hun til forskellige arrangementer med blandt andre George Clooney og Cate Blanchett.

Hun har lovet sig selv at suge alle de oplevelser til sig, hun kan - også til selve oscarshowet, hvor hun er en af de få heldige fra filmholdet, der får lov at komme med i salen.

Når oscarfesten løber af stablen natten til mandag, har Vicki Berlin således iført sig en Jesper Høvring-kjole og smykker fra danske Dulong og er klar til at mingle i baren i det ikoniske Dolby Theater i pauserne.

- Jeg håber, at jeg møder Tom Hanks og Steven Spielberg. Det er mine to helt store forbilleder. Så det ville være fantastisk, siger hun.

Oscaruddelingen finder sted natten mellem søndag og mandag dansk tid. Også den danske dokumentar "Et hus af splinter" og kortfilmen "Ivalu" samt den danske filmklipper Mikkel E.G. Nielsen har mulighed for at snuppe en pris.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/03/2023 - 10:00

FAKTA: Hold rollatoren rullende

* Der er forskel på rollatorer, og hvordan de skal vedligeholdes. Læs derfor brugsanvisningen grundigt.

* Ligesom en cykel skal en rollator jævnligt efterspændes, da den med tiden kan blive løs og ustabil. Især er det vigtigt, at bremserne bliver efterset.

* Sørg også for, at slidbanerne på hjulene er i orden, og at dækkene har det korrekte lufttryk, så rollatoren kører, som den skal.

* Er du i tvivl om, hvordan du vedligeholder din rollator, eller har reservedele, der skal udskiftes, kan du kontakte hjælpemiddelafdelingen i din kommune.

Kilde: Social- og Boligstyrelsens tjeneste "Hjælpemiddelbasen".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/03/2023 - 10:00

Brug for hjælpemidler som ældre? Det skal du vide

Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, når du går til kommunen for at få en rollator eller et andet form for hjælpemiddel.

Med alderen begynder benene måske at ekse under dig, og turen op og ned ad trapperne føles mere og mere faretruende.

Hverken rollatoren eller det ekstra gelænder havner dog nødvendigvis hjemme hos dig med et fingerknips.

- For at få et varigt eller et midlertidigt hjælpemiddel fra kommunen skal borgeren have en nedsat funktionsevne, og det hjælpemiddel, man giver, skal kunne afhjælpe funktionsnedsættelsen, fortæller Gitte Rahbek Hansen, der er socialrådgiver hos Ældre Sagens rådgivning.

Din kommune er forpligtet til at rådgive dig om, hvilke hjælpemidler der findes, og hvilke af dem der kunne være relevante for dig.

- Her er det godt at beskrive det, du har svært ved eller har brug for hjælp til, i stedet for at pege på et bestemt produkt, siger ergoterapeut og afdelingsleder i Hjælpemiddelcenteret i Københavns Kommune Rikke Pedersen.

- Hvis du for eksempel har svært ved at rejse dig fra toilettet, kan der være flere løsninger. Det kan være, du skal have en toiletforhøjer eller et greb i væggen. Nogle gange kan det også være, at det vil hjælpe med noget træning, uddyber hun.

Er du digitalt anlagt, kan du gøre brug af Social- og Boligstyrelsens tjeneste "Hjælpemiddelbasen", som er en hjemmeside, der giver et fuldt overblik over, hvilke hjælpemidler der findes.

Derefter foregår selve ansøgningsprocessen ved, at du udfylder et skema på borger.dk eller på dit lokale borgerservicekontor.

Her er det afgørende, at du dokumenterer, at din funktionsevne er blevet dårligere.

Dernæst kan der komme en ergoterapeut ud for at vurdere din situation.

- Her handler det også om at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, der kan udsætte behovet for et hjælpemiddel. Kan du træne dig til en bedre funktionsevne? Kan der ændres noget ved måden, boligen er indrettet på, siger Rikke Pedersen.

Under besøget anbefaler Gitte Rahbek Hansen fra Ældre Sagen, at du har en bisidder med, så I er to, der hører, hvad der bliver sagt.

Ender vurderingen med et afslag, skal du bede om at få den på skrift, lyder rådet fra socialrådgiveren.

- Du har krav på at få en skriftlig afgørelse. Den skal henvise til, hvilke paragraffer og bestemmelser den lægger til grund, og så skal den også indeholde en klagevejledning.

Klagen skal sendes til kommunen, senest fire uger efter at du har fået afgørelsen. Hvis kommunen fastholder beslutningen, ryger din klage automatisk videre til Ankestyrelsen.

Men et afslag behøver ikke at være noget negativt, lyder det fra Rikke Pedersen.

- En ergoterapeut træffer altid afgørelse på baggrund af en faglig vurdering. Det er ikke altid, at et hjælpemiddel er den optimale løsning. Ergoterapeuten skal altid se borgerens behov i en større helhed, siger hun.

Du kan for eksempel få et nej til at få en rollator, hvis det vurderes, at du kan forbedre din gangfunktion med noget træning.

- I disse situationer er det den bedste løsning, da det giver borgeren større frihed til at færdes og skaber mindre besvær, siger Rikke Pedersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv