Flere reelle værelser. En have med frugttræer. Nemt at komme til en station.
Hvis du drømmer om en ny bolig, har du sikkert en tjekliste med de ting, du håber på at kunne sætte kryds ved.
Men måske burde du også have en med det modsatte - altså de punkter, der skal få dig til at vende om på hælen til fremvisningen. Her får du i hvert fald lidt inspiration, når to boligeksperter afslører, hvad der kunne få dem til at fordufte, før fremvisningen var færdig.
For ejendomsinvestor Morten Bang er det ikke faldefærdige bygninger, men derimod boliger i middel stand, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på ham.
- Det er fordi, du ofte betaler for meget for noget, der er i middel stand, i forhold til hvis det enten var i rigtig god stand - enten helt nyt eller gennemgående renoveret - eller på den anden side var i rigtig dårlig stand, forklarer han.
Ser du på en bolig i rigtig dårlig stand, er sælger som regel godt klar over, at der skal være indregnet en økonomisk buffer til at renovere.
Og så kan du jo få det, som du vil, bemærker Morten Bang.
- Det, der tit sker med middel stand, er, at du køber noget og tænker: "Nå, men det er da fint nok det her, det kan jeg sagtens leve med". Men så om to år vil du alligevel gerne have nyt køkken, siger ejendomsinvestoren.
Udfordringen er derfor, at mange alligevel kommer til at bruge penge på at renovere boligen, men de har ikke købt den til en tilsvarende lavere pris, som hvis den havde været i dårlig stand til at begynde med.
For Lars Elbæk, som er ejendomsmægler og medindehaver af Elbæks Liebhavermægler, gælder det om at have øjnene med sig, når man er ude at se på boligen.
Ja, faktisk er det ikke selve boligen, han taler om, men hvordan det står til på hver side af den.
- Jeg vil ikke købe en ejendom, hvor det roder for meget hos naboen. For eksempel hvis der står syv gamle biler i indkørslen. Det kan man jo ikke gøre noget ved, for det er naboens grund, så det er deres tallerken, siger Lars Elbæk.
Det handler for ejendomsmægleren om, at ankomsten til boligen skal være pæn og ordentlig. Og så pointerer han også, at naboerne siger en hel del om det kvarter, man overvejer at flytte ind i.
- Der skal for eksempel ikke være skrald alle mulige steder på matriklen ud over i skraldespanden.
- Det er et helhedsindtryk af nabolaget. Så man kan ikke kigge på ejendommen alene, mener ejendomsmægleren.
/ritzau fokus/