Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/04/2023 - 10:57

Landsret skal granske sag om dødelig vold mod nyfødt tvilling

Et forældrepar blev i marts frifundet i sag om grov vold mod deres nyfødte tvillinger. Anklagemyndighed anker.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Moren græd, mens faren gemte sit ansigt i hænderne, da et nævningeting i marts frifandt dem i en sag om grov vold mod deres spæde tvillingedøtre.

Men det sidste punktum i sagen er ikke sat, for anklagemyndigheden har anket dommen.

Det oplyser Rigsadvokaten til Ritzau.

Børnene blev født i juli 2020, og forældrene var tiltalt for i månederne efter fødslen at have udøvet grov vold mod den ene datter og grov vold med døden til følge mod den anden. Hun døde i oktober 2020.

Det var et splittet nævningeting ved Retten i Frederiksberg, der 28. marts kom frem til den frifindende dom.

Egentlig var der flertal for at kende faren skyldig. Alle tre dommere og tre af de seks nævninger fandt det bevist, at han havde udøvet den vold, som førte til det ene barns død.

Men trods flertallet blev han frifundet, og det skyldes en bestemmelse i retsplejeloven.

Her fremgår det, at hvis en person skal kendes skyldig i en nævningesag, kræver det, at der er flertal for at dømme både blandt de juridiske dommere og blandt nævningerne.

Altså kræver det, at mindst fire nævninger stemmer for at kende personen skyldig. I denne sag blev faren dermed frifundet med én nævnings stemme.

Det var også alle tre juridiske dommere og tre nævninger, der fandt, at begge forældre var medvirkende til den vold, der blev begået mod begge spædbørn, fra det tidspunkt, hvor de på baggrund af børnenes tidligere skader måtte have anset det for overvejende sandsynligt, at børnene blev udsat for vold.

De øvrige tre nævninger mente ikke, at der var nok beviser til at sige, hvilken af forældrene der havde udøvet volden. De fandt heller ikke grundlag for at dømme begge forældre for medvirken til vold, så de stemte for at frifinde.

Der var dog ingen tvivl i nævningetinget om, at børnene var blevet udsat for grov vold, og at det ikke kunne være andre end forældrene, som kunne have udsat tvillingerne for de voldelige overgreb.

Det har dog ikke været muligt at placere ansvaret hos hverken en eller begge forældre.

Forældrene har nægtet sig skyldige. Forældrene, der ikke længere danner par, har under sagen peget på den anden forælder som den, der måtte have udsat børnene for overgreb.

Den overlevende pige bor hos et familiemedlem.

/ritzau/

København, 11/04/2023 - 10:46

Ikonisk Manchester-band gæster Royal Arena til september

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Britiske New Order kommer i år til Danmark under deres forestående koncert-tour.

Det britiske band New Order, der blandt andet har udgivet 80'er-hittet "Blue Monday", spiller til september i Royal Arena i København.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Live Nation Denmark.

Koncerten bliver afholdt torsdag 21. september, og billetsalget begynder 14. april klokken 10.30 via livenation.dk og ticketmaster.dk.

I januar i år udgav bandet the Definitive Edition af deres album "Low-Life" fra 1985, efterfulgt af 40-års jubilæet for deres ikoniske single "Blue Monday" der udkom 7. marts, skriver Live Nation.

New Order blev dannet af de resterende medlemmer af Joy Division efter forsangeren Ian Curtis død i 1980.

Senest New Order spillede i Danmark var i 2019, hvor de spillede på den aarhusianske festival Northside.

Hvis man er forhindret i at nå koncerten i Danmark, så er der mulighed for at nå en af deres andre koncerter i Europa.

Bandet spiller i Amsterdam 23. september, Paris 26. september, London 29. september, Dublin 1. oktober, Glasgow 5. oktober og Leeds 7. oktober.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/04/2023 - 08:00

Ung musicalkomet: Jeg kunne ikke sige nej

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Skuespiller Johanne Milland er helt vild med eventyr, og nu skal hun spille hovedrollen i "Askepot - The Musical" med musik af Rasmus Seebach.

Den 27-årige musicalskuespiller Johanne Milland har hovedrollen i den nye store musical "Askepot - The Musical", som Rasmus Seebach har skrevet musik til.

Her skal hun spille Askepot og karakteren Ella i nyfortolkningen af det klassiske eventyr.

Ifølge skuespilleren selv var der ikke meget at rafle om, da hun fik rollen tilbudt.

- Jeg sagde ja, fordi jeg ikke kunne sige nej, fortæller Johanne Milland, der har været med i filmen "Venuseffekten", hvor hun blev nomineret til en Robert- og en Bodilpris.

- Det er et for stort skridt i min karriere, og noget man nærmest aldrig får lov til.

Hun er selv en "storsucker" for eventyr og kærlighedshistorier, som hun selv siger det, og glæder sig til at sætte sig eget præg på karakteren.

- Det er superfedt, at vi får lov til at lave Askepot med et tvist og lave det mere moderne, med lidt mere ben i næsen.

- Jeg tror, at folk er klar til at se eventyret udvikle sig, siger Johanne Milland.

Men selv om der er tale om Askepot med et moderne tvist, så handler historien stadig om en ung piges kamp for at finde sit sande jeg.

Og det er et budskab, som Johanne Milland resonerer meget med, fortæller hun.

- Som ungt menneske går man gennem mange forandringer hele tiden og skal finde ud af, hvem man er som menneske, og hvem man har lyst til at være, fortæller Johanne Milland.

I "Askepot - The Musical" drømmer Ella, der er en hårdtarbejdende og håbefuld ung kvinde, om en plads blandt designere, catwalks og topmodeller.

Men Ella er i bunden af hierarkiet i modeverdenen og er ude af stand til at sige fra over for urimelige chefer og dårlige arbejdsforhold.

I et kikset forsøg på at servere kaffe for showets supermodel, Jean Claude Barriere, slår hun hovedet og besvimer.

Da hun vågner, befinder hun sig pludselig midt på en travl markedsplads i en magisk eventyrverden.

Nu skal Ella finde hjem, men først må hun gennemleve hele eventyret om Askepot og forbi en særdeles ond stedmor og to rædselsfulde stedsøstre uden skyggen af søster-sind.

Heldigvis byder Ellas vej tilbage til virkeligheden også på et møde med en god fe, et par smukke sko af glas og ikke mindst et romantisk kys med prinsen under stjernerne, lyder det om musicalen.

Bag manuskriptet er dramatiker Line Knutzon, mens modedesigner Søren Le Schmidt står for forestillingens kjoler og kostumer.

"Askepot - The Musical" får verdenspremiere 7. marts 2024 i Tivolis Koncertsal i København efterfulgt af en danmarksturné, som når forbi Aarhus, Odense, Esbjerg, Aalborg, Ringsted, Viborg, Vejle og Randers.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/04/2023 - 10:00

FAKTA: Hvad er puff bars

* En puff bar er et mærke inden for engangs e-cigaretter. Et andet kendt mærke er elf bar.

* Puff bar og elf bar er ulovlige i Danmark.

* De har forskellige smagsstoffer af blandt andet søde sager som slik og frugt. Lovlige e-cigaretter må kun indeholde smag af mentol og tobak.

* Man er forpligtet til at have en børnesikring på lovlige e-cigaretter. Det har elf- og puff bar ikke.

* E-cigaretter og væsker må kun sælges i neutrale pakker. Det overholder puff- og elf bar ikke.

Kilder: Medlem af SSP-samrådets bestyrelse Lærke Mogensen, cancer.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/04/2023 - 10:00

Ulovlige e-cigaretter hitter blandt unge: Sådan tager du snakken

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er vigtigt at tale med dit barn om farerne ved de farverige og søde puff bars. Nikotin påvirker nemlig i særdeleshed den unge hjerne.

Farvestrålende og nikotinfyldte e-cigaretter med smag af for eksempel cola eller is kaldes populært puff bars, og de er efterhånden et velkendt fænomen blandt unge.

Puff bars er ulovlige at sælge, men de er dog til at få fat i alligevel, og ifølge politiet bruges de af børn helt ned til 5. og 6. klasse.

Derfor er det også noget, man er opmærksom på hos SSP, der er et samarbejde mellem skole, socialforvaltningen og politi.

Det fortæller SSP-konsulent i Silkeborg Kommune og medlem af SSP-samrådets bestyrelse Lærke Mogensen.

- Vi interesserer os selvfølgelig mest for de unge under 18, da det er den del af vores målgruppe i SSP-samarbejdet, som ikke lovligt må købe nikotinprodukter, men det er ofte i den alder, hvor de debuterer, siger hun.

Selv om puff bars er ulovlige at sælge, får de unge altså fingre i dem alligevel. Det kan ske på flere måder, alt afhængig af hvordan der lokalt er adgang til dem, forklarer Lærke Mogensen.

- Men den måde, man tit debuterer på, er ofte gennem en ven eller veninde, siger hun.

For nogle forældre kan det måske være svært at tage samtalen med den unge om disse ulovlige e-cigaretter.

- Mange forældre har haft snakken med deres børn om cigaretter, men nu skal vi til at udbrede det til en snak om nikotinprodukter som helhed, siger hun.

Her lyder rådet, at man tydeligt skal give udtryk for sin egen holdning til puff bars og andre nikotinprodukter.

Lærke Mogensen forklarer desuden, at det kan være en god idé at sætte sig ned med den unge og se et tv-program om emnet. Her er der for eksempel gode erfaringer med DR's program "Kontant" om puff bars.

- Så bliver det lidt mindre konfronterende, og så kan man tale om noget fælles ud fra det, man ser, siger Lærke Mogensen.

Inden man kaster sig ud i samtalen, kan man også med fordel hente information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, så man er klædt ordentligt på, lyder rådet.

Og netop samtalen kan være vigtig. For nikotin er skadeligt - og i særdeleshed for den unge hjerne, forklarer Jesper Andreasen, der er lektor på Københavns Universitet og blandt andet forsker i effekten af nikotin.

En voksen hjerne, der udsættes for nikotin, men ikke er afhængig af det, er relativt tolerant, forklarer han.

- Hos unge mennesker ser det helt anderledes ud. Der er hjernen under udvikling, og det betyder, at den er meget påvirkelig over for, hvad den udsættes for, siger Jesper Andreasen.

Konsekvenserne kan blandt andet være, at nikotinen er med til at bremse hjernens udvikling.

- Så når hjernen ikke at udvikle sig fuldt ud, og så strander man lidt i en teenagehjerne, som har ringe styring af impulser og følelser og hurtigere bliver afhængig, siger han.

Har man været eksponeret for nikotin som ung, er man desuden også mere tilbøjelig til at blive afhængig af nikotin i voksenlivet.

- Hjernen husker, hvad man har opdraget den til, lyder det fra Jesper Andreasen.

Dyreforsøg har blandt andet også vist, at man hurtigere bliver draget af andre rusmidler som for eksempel kokain og alkohol, hvis man eksponeres for nikotin i ungdommen, og at der er øget risiko for at udvikle psykisk sygdom.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv