København, 11/04/2023 - 10:00
Ulovlige e-cigaretter hitter blandt unge: Sådan tager du snakken
Det er vigtigt at tale med dit barn om farerne ved de farverige og søde puff bars. Nikotin påvirker nemlig i særdeleshed den unge hjerne.
Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus
Farvestrålende og nikotinfyldte e-cigaretter med smag af for eksempel cola eller is kaldes populært puff bars, og de er efterhånden et velkendt fænomen blandt unge.
Puff bars er ulovlige at sælge, men de er dog til at få fat i alligevel, og ifølge politiet bruges de af børn helt ned til 5. og 6. klasse.
Derfor er det også noget, man er opmærksom på hos SSP, der er et samarbejde mellem skole, socialforvaltningen og politi.
Det fortæller SSP-konsulent i Silkeborg Kommune og medlem af SSP-samrådets bestyrelse Lærke Mogensen.
- Vi interesserer os selvfølgelig mest for de unge under 18, da det er den del af vores målgruppe i SSP-samarbejdet, som ikke lovligt må købe nikotinprodukter, men det er ofte i den alder, hvor de debuterer, siger hun.
Selv om puff bars er ulovlige at sælge, får de unge altså fingre i dem alligevel. Det kan ske på flere måder, alt afhængig af hvordan der lokalt er adgang til dem, forklarer Lærke Mogensen.
- Men den måde, man tit debuterer på, er ofte gennem en ven eller veninde, siger hun.
For nogle forældre kan det måske være svært at tage samtalen med den unge om disse ulovlige e-cigaretter.
- Mange forældre har haft snakken med deres børn om cigaretter, men nu skal vi til at udbrede det til en snak om nikotinprodukter som helhed, siger hun.
Her lyder rådet, at man tydeligt skal give udtryk for sin egen holdning til puff bars og andre nikotinprodukter.
Lærke Mogensen forklarer desuden, at det kan være en god idé at sætte sig ned med den unge og se et tv-program om emnet. Her er der for eksempel gode erfaringer med DR's program "Kontant" om puff bars.
- Så bliver det lidt mindre konfronterende, og så kan man tale om noget fælles ud fra det, man ser, siger Lærke Mogensen.
Inden man kaster sig ud i samtalen, kan man også med fordel hente information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, så man er klædt ordentligt på, lyder rådet.
Og netop samtalen kan være vigtig. For nikotin er skadeligt - og i særdeleshed for den unge hjerne, forklarer Jesper Andreasen, der er lektor på Københavns Universitet og blandt andet forsker i effekten af nikotin.
En voksen hjerne, der udsættes for nikotin, men ikke er afhængig af det, er relativt tolerant, forklarer han.
- Hos unge mennesker ser det helt anderledes ud. Der er hjernen under udvikling, og det betyder, at den er meget påvirkelig over for, hvad den udsættes for, siger Jesper Andreasen.
Konsekvenserne kan blandt andet være, at nikotinen er med til at bremse hjernens udvikling.
- Så når hjernen ikke at udvikle sig fuldt ud, og så strander man lidt i en teenagehjerne, som har ringe styring af impulser og følelser og hurtigere bliver afhængig, siger han.
Har man været eksponeret for nikotin som ung, er man desuden også mere tilbøjelig til at blive afhængig af nikotin i voksenlivet.
- Hjernen husker, hvad man har opdraget den til, lyder det fra Jesper Andreasen.
Dyreforsøg har blandt andet også vist, at man hurtigere bliver draget af andre rusmidler som for eksempel kokain og alkohol, hvis man eksponeres for nikotin i ungdommen, og at der er øget risiko for at udvikle psykisk sygdom.
/ritzau fokus/