Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/02/2023 - 10:51

Københavns Lufthavn sendte flest passagerer til London i januar

1,6 millioner rejsende var gennem Københavns Lufthavn i januar. Det er næsten en fordobling fra sidste år.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En udpræget rejseglæde har i en længere periode indfundet sig hos danskerne, og den ser de ud til at have taget med sig ind i det nye år.

Nye tal fra Københavns Lufthavn viser, at 1,6 millioner passagerer rejste gennem lufthavnen i årets første måned. Blandt rejsemålene var London den mest populære destination.

Det er næsten dobbelt så mange som i samme måned i 2022, som dog var præget af corona.

- Det vi faktisk kan se, er, at rejselysten er intakt på trods af hele den store usikkerhed i verden med krig i Europa og høje energipriser.

- I januar var der 1,6 millioner passagerer. Og det er det højeste tal i tre år. Det svarer til, at otte ud af ti passagerer er tilbage i forhold til i 2019. Så vi er rigtig optimistiske, og udviklingen tegner bestemt til, at rejselysten er intakt, siger Susanne Rose Plum, der er passagerchef i Københavns Lufthavn.

I januar i år var der næsten dobbelt så mange passagerer i forhold til januar sidste år, hvor restriktioner stadig påvirkede flytrafikken.

Der er dog et stykke til januar 2019, hvor knap to millioner rejste gennem lufthavnen i januar.

Det er primært de europæiske destinationer som har været at foretrække for passagererne i Københavns Lufthavn i årets første måned.

Oslo og Stockholm har ligesom London været populære rejsemål.

De interkontinentale ruter har også fået en fin start på året, og man håber, at fem nye langdistanceruter i 2023 vil være med til at fortsætte den tendens.

- Det er vigtigt for os, at vi får flere langdistanceruter ud af Københavns Lufthavn. Det er med til at cementere vores position som trafikknudepunkt i Nordeuropa.

- Vi forventer, at passagertallet fortsætter med at stige i 2023. Rejselysten er der i hvert fald, det er tydeligt, siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, i en pressemeddelelse.

SAS har åbnet sin rute til New York, mens Air India begynder at flyve til New Delhi i marts.

Ethiopian Airlines åbner desuden sin rute til Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Det bliver den første rute i 20 år mellem Københavns Lufthavn og det afrikanske kontinent syd for Sahara, lyder det.

/ritzau/

København, 10/02/2023 - 09:42

Verdensstjerne bejler til kendt dansker

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Batman-skuespilleren Robert Pattinson var så glad for filmen "Speak No Evil", at han tog kontakt til Christian Tafdrup. Nu skal de måske lave en film sammen.

Det danske gyserhit "Speak No Evil" tog både de danske anmeldere og biografseere med storm, da den udkom i 2022.

Filmens popularitet nåede ud over landets grænser og høstede stor anerkendelse i udlandet. Blandt andet i USA, hvor verdensstjernen Robert Pattinson, der er hovedrolleindehaveren i "The Batman" og i Twilight-filmene, tilsyneladende også var imponeret.

Han tog nemlig selv kontakt til filmens instruktør, Christian Tafdrup, efter at have set den, fortæller Christian Tafdrup selv.

Det har banet vej for et nyt projekt, som Christian Tafdrup og gyserens anden manuskriptforfatter - hans bror, Mads Tafdrup - har arbejdet på gennem et halvt år.

- Han (Robert Pattinson, red.) var meget glad for "Speak No Evil", så vi har skrevet en rolle til ham i en film, som er vores take på en amerikansk film, siger Christian Tafdrup.

Filminstruktøren fortæller, at Robert Pattinson forhåbentlig skal spille hovedrollen i filmen. Samtidig understreger han, at verdensstjernen stadig er ved at læse manuskriptet og endnu ikke har svaret hverken ja eller nej.

- Så forhåbentlig skal jeg til Hollywood. Men det siger alle jo. Der er meget snak, og jeg kunne godt tænke mig, at det faktisk skete, siger han.

Selv om der er kommet mange gode ting ud af "Speak No Evil", var det en svær film at komme igennem, fortæller Christian Tafdrup. Indspilningen tog over et år og måtte stoppes flere gange på grund af coronarestriktioner.

- Vi gik rundt og lavede en historie, der var et mareridt, men omgivelserne var endnu mere mareridtsagtige, siger han.

"Speak No Evil" begynder på en sommerferie i Toscana, hvor et dansk forældrepar og deres datter møder en hollandsk familie.

Kort efter ferien bliver den danske familie inviteret til Holland, og her braser ferieidyllen. Værternes facon bliver tiltagende truende, og en rædselsvækkende plan tegner sig.

Filmens tema således meget mørkt, og det kan åbne sluserne til nogle indre dæmoner.

For at leve sig ind i de frygtelige scener, der udspiller sig i filmen, var Christian og Mads Tafdrup nødt til at kigge indad for at finde ud af, hvordan de selv ville reagere i situationerne.

- Der ville vi netop mangle at reagere. Vi ville være så utroligt passive, at vi måske ikke engang ville redde vores egne børn. Der er vi nødt til at være ærlige omkring, når det kommer på papiret, siger han.

Oven på den mørke succes vil Christian Tafdrup i sine næste projekter finde en mere lys tone frem.

For eksempel er den film, han har skrevet til Robert Pattinson, et lidt lettere familiedrama. Dog bærer den stadig præg af det ubehagelige, lidt twistede og grænseoverskridende, som Christian Tafdrup er fortaler for, lyder det fra instruktøren selv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/02/2023 - 08:00

Grandpixdeltager blev mobbet: Nu varmer han op for Metallica

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Nicklas Sonne, der stiller op i det danske melodigrandprix, blev som barn udsat for grov mobning, der har traumatiseret ham. Nu synger han om sine udfordringer.

Når Nicklas Sonne står på scenen og skråler heavy metal ud gennem det store skæg, føler han sig som en stjerne. Han headbanger det lange hår i takt med musikken og lader sig overvælde af publikums bifald.

Men bag det rå look gemmer der sig ni års dystre minder fra folkeskolen, hvor de andre børn kaldte ham øgenavne og holdt ham udenfor.

- Det var rigtig grov mobning, som var meget traumatiserende. Jeg blev bevidst holdt udenfor, fortæller Nicklas Sonne.

11. februar indtager han scenen til Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Freedom", som han selv har produceret, komponeret og skrevet teksten til.

Han har opvarmet for både Metallica og Rammstein og haft flere optrædener på nogle af Europas største festivaler som Copenhell i København.

Mange af Nicklas Sonnes sange handler om de dystre udfordringer, som livet kan byde på. Det er blandt andet stress, depressioner og mobning.

- Det er ting, som rigtig mange kæmper med, men som de ikke har lyst til at sige højt - inklusive mig selv, siger han.

Han tænker tilbage på en folkeskoletid, hvor han konstant blev gjort til grin og holdt uden for fællesskabet.

- Hvis der var snedag, og jeg gik udenfor, kunne jeg være sikker på at få den største vasker nogensinde, og at hele skolen ville grine af det.

- Og hvis jeg endelig fik lov til at spille fodbold med de andre, så skød de bare bolden på mig i stedet, fortæller han.

Mobningen har haft store konsekvenser for hans voksenliv. Han isolerede sig og trak sig ind i sig selv.

- Jeg havde ingen venner, for jeg havde ikke lyst til at snakke med nogen. Jeg ville bare gerne være alene, siger han.

På et tidspunkt blev det så slemt, at Nicklas Sonne fik en depression.

- Der gik rigtig mange år, før jeg havde lyst til at kigge folk i øjnene, når de snakkede til mig. Jeg var sikker på, at de bare tænkte en hel masse grimme ting om mig.

- Så det tog mange succesoplevelser, før jeg fik selvværd og selvtillid nok til at stole på, at jeg var god nok. Og jeg kan stadig have svært ved det den dag i dag, siger han.

Mobningen i folkeskolen satte ikke en stopper for drømmen om at blive musiker. Når han ikke måtte være med i fællesskabet, fik hans musiske talent plads til at udfolde sig.

- Held i uheld havde jeg enormt mange timer til at sidde på mit værelse og øve mig i at skrive musik, spille guitar og synge, siger han.

Hvis han kunne rejse tilbage i tiden, ville han derfor opmuntre sit teenagejeg til at holde fast i drømmen om at blive musiker.

- Men jeg tror ikke helt, at teenage-Nicklas ville tro på, at han en dag skulle spille med Metallica, siger Nicklas Sonne og griner.

I dag er Nicklas Sonne kommet ud på den anden side, hvor han bruger musikken som en form for terapi.

- Jeg har fundet selvværdet igen igennem kreativiteten og musikken. Det er en måde at komme ud med alle traumerne på.

- Jeg håber bare, jeg rammer nogen med nogle af de ting, jeg fortæller om, som gør, at de måske kan komme skridtet videre med at få sat ord på det selv.

- Det ville jeg ønske, der var nogen, der havde gjort med mig, da jeg var lille, funderer han.

Nicklas Sonne og hans band skal dyste mod syv andre deltagere den 11. februar i Arena Næstved ved Dansk Melodi Grand Prix.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/02/2023 - 10:00

FAKTA: Lav en lækker grinebidder

* "Grinebidder" - smoothie med banan, avokado og passionsfrugter.

* Du skal bruge 2 deciliter plantemælk, 1 banan, 1 avokado, 2 passionsfrugter, 1 deciliter frosset mango, 1 deciliter frisk eller frosset broccoli, 1 håndfuld isterninger.

* Blend ingredienserne i den navngivne rækkefølge, og øg gradvist hastigheden fra laveste niveau til det højeste. Blend i cirka 30 sekunder.

* Tilsæt et par isterninger.

Kilde: juicemager Mads Bo fra highonlife.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 10/02/2023 - 10:00

FAKTA: Server en omgang drageblod

* "Drageblod" - børnejuice med rødbede og citron.

* Du skal bruge en halv økologisk citron med skræl, 6 centimeter rødbede, 1 appelsin uden skræl, 2 æbler, 2 centimeter ingefær, 1 mellemstor gulerod.

* Skyl og rens alle ingredienser.

* Pres ingredienserne i din juicemaskine.

* Citronen juices med skræl, men husk, at den skal være økologisk.

* Appelsinen er uden skræl, da det ellers bliver for bittert.

* Tilsæt isterninger i den færdige juice.

Kilde: juicemager Mads Bo fra highonlife.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv