Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/01/2024 - 11:00

Kulturministeren vil have Møns Klint på Unescos Verdensarvsliste

Kulturminister Jacob Engel-Schmidt underskriver ansøgning om at få Møns Klint på Unescos liste.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Møns Klints kridhvide kanter og rullende bakker fortjener en plads på Unescos Verdensarvsliste.

Det mener kulturminister Jacob Engel-Schmidt, der torsdag underskriver Danmarks officielle ansøgning om at få optaget naturområdet på den internationale liste.

- Det er en stor dag for Danmark og vores fælles historie, siger Jacob Engel-Schmidt.

Ud over at være smuk natur er Møns Klint også vigtig i forskningsmæssige sammenhænge, påpeger ministeren. Klinten kan give indsigter i istiden og hvordan den geologisk har formet Danmark.

- På den måde er Møns Klint centrum for forskningen i vores fortid og måde at forstå vores nutids landskaber på, siger han.

Det er ikke mere end 10 dage siden, at kulturministeren fik sved på panden, da store skred på 380 meters klintbredde sendte en væsentlig del af klinten 275 meter ud i havet.

- Det er selvfølgelig uundgåeligt, at klimaforandringerne er med til at ændre vores landskab. Men jeg blev en anelse bekymret, da det gik op for mig, at klinten skred i havet, siger Jacob Engel-Schmidt.

Han understreger, at der derfor er endnu mere grund til at passe så godt som muligt på Møns Klint.

Ministeren forventer, at en optagelse på Unescos Verdensarv vil føre flere turister til området.

Men han har ikke umiddelbart planlagt flere penge til at sikre området, hvor der ved flere tilfælde har været dødsulykker for besøgende.

Det er kommunens ansvar, lyder det fra ministeren, som dog er åben for at tale om det.

- Det er bestemt en mulighed. Men det vil jeg lade være op til kommunen, der har det lokale fremvisningsansvar, at afgøre. Hvis de har brug for min hjælp, er jeg sikker på, at jeg hører fra dem.

Nu skal Unesco vurdere ansøgningen, og hvis alt går vel for ministeren, er der svar i 2025.

/ritzau/

København, 18/01/2024 - 03:13

Stockholm Bloodbaths stjernecast begejstrer ikke anmeldere

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

I filmen spiller Claes Bang rollen som Christian II. Også Mikkel Boe Følsgaard og Ulrich Thomsen spiller med.

Godt nok er svenske Mikael Håfströms film "Stockholm Bloodbath" spækket med stjerner, men det er ikke nok til at begejstre anmelderne.

"Henret filmholdet" lyder det fra Ekstra Bladets Rene Fredensborg om filmen, der har premiere torsdag.

- For "Stockholm Bloodbath" er desværre en dybt latterlig parodi på den autentiske historie om dengang, Christian d. 2 i 1520 fik henrettet hele 82 af sine svenske modstandere. Biskopper, adelige og sågar deres tjenestefolk, skriver Fredensborg i Ekstra Bladet.

Filmen forsøger at genskabe det stockholmske blodbad, der fandt sted i november 1520, efter at den danske kong Christian II's kroning som konge af Sverige. Kongen lod henrette mere end 82 medlemmer af den svenske adel, gejstlighed og borgerstand.

I filmen spiller danske Claes Bang rollen som Christian II, i Sverige kendt som Kristian Tyran. Også Mikkel Boe Følsgaard, Jakob Oftebro, Ulrich Thomsen og Alba August præger rollelisten.

Heller ikke Informations anmelder Christian Monggaard er tilfreds. Han kalder "Stockholm Bloodbath" for "et værre rod af en film". Filmmagasinet Ekko giver filmen to stjerner ud af seks mulige.

- Hovederne ruller i det splattede drama om det stockholmske blodbad, men instruktionen er rundt på gulvet i den meget lange film, skriver anmelder Bo Tao Michaëlis.

Filmen varer i alt 2 timer og 25 minutter og er indspillet på engelsk for at rette sig mod et internationalt publikum.

Den længde er dog ikke faldet i god jord hos Jyllands-Postens anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup, der ligeledes giver filmen to stjerner ud af seks mulige.

- Voldsomt skuffende, men samtidig - som det harmonikasammenstød, "Stockholm Bloodbath" er - også sært fascinerende at betragte, skriver avisens anmelder.

Lidt mere positivt stemt er Kristeligt Dagblad. Her får filmen tre stjerner ud af seks.

- Nordisk storfilm finder aldrig balancen mellem komik og alvor, lyder det i avisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/01/2024 - 19:55

Kongebog deler anmeldere: Et nøje tilrettelagt stykke magtretorik

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kong Frederiks nye bog beskrives både som ærlig og åben og som nøje tilrettelagt og afvejet.

Kong Frederiks nye bog er blevet revet af hylderne på første udgivelsesdag, og begejstringen og læselysten fra danskerne er ikke til at tage fejl af. Bogen i det kongeblå omslag har vakt stor interesse.

Men hos anmelderne er begejstringen delt.

I den ene lejr bliver "Kongeord - Kong Frederik X fortæller til Jens Andersen" fremsat som en ærlig og velfortalt bog, hvor den i den anden lejr bliver beskrevet som et nøje tilrettelagt stykke magtretorik, hvor hvert ord er vejet nøje af.

Politikens anmelder kvitterer med fire ud af seks hjerter. De fraværende to stjerner, må man næsten lade sig forstå, mangler, da det er "et nøje tilrettelagt og forberedt stykke magtretorik, der skal give den nyudnævnte konge en makronbund at stå på".

Dog beskriver anmelderen kong Frederik i bogen som værende "menneske, som synes at have hjertet på det rette sted".

Hos Berlingske strækker det sig ikke til mere end tre ud af seks stjerner. Her kalder anmelder og kongehuskommentator på avisen Jakob Steen Olsen det en "mundtlig, stilistisk temmelig slingrende monolog, der fremstår som en udvidelse af den korte tiltrædelsestale" fra balkonen ved tronskiftet.

Kristeligt Dagblad, der siden tronskiftet har italesat manglen af ordet "gud" i den nye konges valgsprog, kan ikke få armene ned over bogen.

Avisens politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen, der står bag anmeldelsen, kvitterer med seks stjerner og lægger særligt vægt på de kapitler i bogen, hvor kong Frederiks forhold til troen og gud fylder på siderne.

Han kalder det et læseværdigt skrift, og bider mærke i, at kong Frederik siger, at ordene "Gud bevare Danmark" giver ham gåsehud, hvorfor han vil fortsætte sin mors linje og sige det i sine nytårstaler.

- Det lyder meget beroligende, skriver han som de sidste ord.

David Trads befinder sig også mere i Kristeligt Dagblads lejr i forhold til begejstringen over kongebogen. Trads har kvitteret med fem ud af seks stjerner i Jyllands-Posten og mener, at den 112 siders lange bog giver et "ærligt og åbent indblik i den nye regents indre tanker".

- Man fornemmer virkelig, at det er netop Frederik, der taler, skriver Trads.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/01/2024 - 10:30

FAKTA: Hurtig start på mikrogrønt med grønne linser

* Økologiske grønne linser er nemme at begynde med, og de kan købes i supermarkedet.

* De grønne linser skal først skylles ordentligt igennem, hvorefter du lægger dem i blød i et glas vand natten over. Vandet skal nå op over frøene.

* Dagen efter skal du hælde vandet fra. Du kan holde din hånd over glasset og bruge den som si.

* Linserne skal hele tiden holdes fugtige, men må ikke ligge i vand. Det kan gøres ved at skylle dem hver dag, og si vandet fra.

* Først vil linserne have en smag hen ad ærter, hvorefter de udvikler sig til at have en lettere sødmefyldt og nøddeagtig smag. Når de har fået blade, bliver de mere salatagtige.

* Du skal være klar på, at de grønne linser vokser betragteligt. Det er derfor en god idé kun at fylde glasset kvart op.

Kilde: Persille Ingerslev, forfatter til bogen "Gendyrk" og indehaver af hjemmesiden "Persilles hjemmedyrk".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/01/2024 - 10:30

Dyrk mikrogrønt til maden: Det kræver minimalt og smager skønt

Mikrogrønt er små spirer med masser af smag. Det kan dyrkes året rundt og med simpelt udstyr hjemme i køkkenet.

Måske er du en af dem, der bare ikke kan vente med, at varmen vender retur og får alt det grønne til at spire. I så fald behøver du ikke vente mere. Og du behøver ikke så meget som en køkkenhave eller et drivhus.

Du kan nemlig tage forskud på forårets glæder ved at dyrke mikrogrønt hjemme i dit køkken. Mikrogrønt er små, smagfulde og næringsrige spirer, som kan bruges som pynt på rugbrødsmadder, i gryderetter eller som snacks.

Det fortæller Persille Ingerslev, der er forfatter til bogen "Gendyrk" og deler gode råd på hjemmesiden "Persilles hjemmedyrk".

- Det er enormt nemt, fungerer året rundt og kræver bare en vindueskarm, siger hun.

1) Find de rigtige frø.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alt, der egner sig til at blive spist som spirer. Det forklarer Helle Haugaard, der er indehaver af webshoppen Tinygardens.dk.

- Spirer fra tomater, chilier og nogle arter af bønner kan man blive syg af at spise, forklarer hun og anbefaler, at du køber frø, der er godkendt til at lave mikrogrønt.

Du kan blandt andet finde frø til hvidløgsspirer, ærteskud, basilikumspirer og meget andet.

Men du kan også lave spirer ud af supermarkedets økologiske, grønne, flade linser eller kikærter, fortæller Persille Ingerslev.

- Det er en virkelig fantastisk proteinkilde, og spirede kikærter kan bruges i nærmest alt, siger hun.

Økologiske hestebønner og chiafrø er også gode kandidater.

2) Lys, vand og ventetid.

Du behøver ikke investere i alt muligt udstyr for at dyrke mikrogrønt. Alfa og omega er, at dine frø til mikrogrønt hele tiden er fugtige, men ikke ligger i vand.

- Det handler om at prøve sig frem, siger Helle Haugaard og fortsætter:

- Alle planter skal have lys, luft og vand. Lyset kan være begrænset i vintermånederne, men så skal man bare give dem mest muligt.

Store frø som grønne linser og kikærter kan gro alene i et glas.

På første dagen skal de lægges i blød natten over. Herefter skal de skylles en til tre gange om dagen. Det er vigtigt at få dryppet frøene godt af for vand, inden de kommer tilbage i glasset.

Små frø som karse og chia kan spire på køkkenrulle, vat og hampemåtter. Du skal sørge for, at underlaget er vådt, når frøene bliver sået, og mens de spirer.

Er du væk et par dage, kan du sætte spirebakken i køleskabet. Det sætter processen på pause, og spirerne vil gro igen, når de kommer ud.

3) Spis alt, og udforsk nye smage.

De små spirer, der udvikler blade, kan for det meste høstes efter fem til seks dage. Spirer fra bælgfrugter kan oftest høstes efter to til tre dage.

Hele spiren indeholder en masse smag og næring, og du kan med fordel spise stænglen.

Er du på jagt efter noget, der kan stille den søde tand eller være et alternativ til fredagsslik, har mikrogrønt også et bud, fortæller Persille Ingerslev.

- En pose økologiske popcornmajs smager i spiret form sødere end sukker, hvilket kan være et hit hos børnene, forklarer hun.

Forsøger du dig med ærteskud, kan de spire to til tre gange, så her kan du virkelig få nytte ud af dit mikrogrønt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek