Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/04/2024 - 10:55

Kulturminister: For tidligt at tale om genopbygning af Børsen

Børsen er i flammer, og det begræder Jakob Engel-Schmidt. Han vil først tale genopbygning senere.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det er endnu for tidligt at tale om en eventuel genopbygning af Børsen, som står i flammer.

Det siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til Ritzau.

Hans mavefornemmelse siger ham, at det ville være rigtigt at få bygget den op igen, men det skal ikke tolkes som en officiel regeringsholdning endnu:

- Det er alt for tidligt for mig at sige noget begavet om. Flammerne er stadig i gang med at rasere bygningen, siger han.

Ministeren henviser desuden til, at bygningen ejes af Dansk Erhverv. Organisationen har kontor i bygningen.

- Jeg kan ikke forestille mig, at Børsen ikke ligger der, hvor den altid har ligget, siger Jakob Engel-Schmidt.

- Når du spørger, om den skal genopbygges og hvordan, er jeg nødt til at sige, at det er for tidligt at svare på, siger han.

Ministeren er chokeret over de hændelser, der har fundet sted. Børsen er, siger han, et vartegn for hele København og indeholder utallige kulturskatte.

Derfor har ministeren også været i dialog med Statens Museum for Kunst, som vil opbevare kunstværker og andet, der er blevet reddet ud af Børsen.

Blandt andet er et af Skagen-maleren P.S. Krøyers mest kendte værker blevet reddet ud.

/ritzau/

København, 16/04/2024 - 10:13

Historisk P.S. Krøyer-maleri reddes ud fra brændende Børsen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tv-billeder viser, hvordan P.S. Krøyers maleri "Fra Københavns Børs" bæres ud fra brændende Børsen-bygning.

Et af Skagen-maleren P.S. Krøyers mest kendte værker er blevet reddet fra at blive flammernes bytte i den brand, der tirsdag morgen hærger Børsen-bygningen i København.

Tv-billeder viser, hvordan billedet "Fra Københavns Børs" bæres ud af bygningen og ind i sikkerhed.

Der måtte fem-seks personer til at bære det store billede væk. Billedet måler to en halv meter på den ene led og fire meter på den anden led.

Billedet er malet i 1895 og er et gruppeportræt af en lang række af børsfolk, som står i Børssalen.

Blandt dem finder man den store erhvervsmand C.F. Tietgen, der blandt andet var med til at stifte Privatbanken, Burmeister & Wain og De Danske Sukkerfabrikker.

Alle de portrætterede forretningsfolk betalte for at være med på billedet, der kostede knap 20.000 kroner i datidens mønt.

Flere andre malerier er også reddet ud fra den brændende historiske bygning.

Statens Museum for Kunst har stillet sig til rådighed for at opbevare dem, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt til TV 2 News.

- Bygningen er fyldt med uerstatteligt kunst, der fortæller meget om, hvem vi er som folk - vores fælles historie, siger han.

Blandt de malerier, der befandt sig i Børsen inden branden, finder man fire kultegninger af Lorenz Frølich, der symboliserer arbejde, retfærdighed, mod og kærlighed.

Børssalen indeholder desuden en statue udført af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, som forestiller Christian IV.

/ritzau/

Læs Mere >>

USA, 16/04/2024 - 09:57

Dansk supermodel venter barn med verdensstjerne

Kevin Jairaj/Ritzau Scanpix

Danske Nina Agdal og hendes forlovede, den amerikanske mediepersonlighed Logan Paul, bliver forældre for første gang senere på året.

Et lille nyt stjerneskud er på vej til verden.

Den danske supermodel Nina Agdal og hendes forlovede, den amerikanske mediepersonlighed, youtuber og wrestler Logan Paul, venter deres første barn.

Det annoncerer parret i et opslag på Instagram.

- Endnu en Paul kommer til efteråret, lyder det i opslaget på det sociale medie, hvor Nina Agdal og Logan Paul kysser hinanden og viser en stribe skanningsbilleder frem.

Den 32-årige danske supermodel og den 29-årige amerikanske stjerne mødte hinanden til et event i New York og har været sammen siden 2022.

Det fortalte Nina Agdal i et interview med The Daily Front Row sidste år.

- Jeg fandt ud af, at han var der, og min mave skreg bare, at jeg var nødt til at sige hej til ham. Jeg overbeviste ham om at møde mig og mine venner til en drink. Vi begyndte straks at joke rundt.

- Det føltes med det samme, som om jeg havde kendt ham i årevis. Og nu er vi her. Det er vildt, fortalte Nina Agdal til det amerikanske medie.

Her afslørede hun også, at hun har haft Logan Paul med til Danmark for at vise ham sin hjemby i Nordsjælland. Logan Paul var også i Danmark sidste sommer under stor palaver for at promovere den hypede drink Prime.

Nina Agdal, som tidligere har været kædet sammen med den oscarvindende Hollywood-stjerne Leonardo DiCaprio, har boet i USA i mere end en tredjedel af sit liv.

Hun fik sit helt store internationale gennembrud som model i 2014, da hun kom på forsiden af Sports Illustrateds badetøjsudgave af magasinet sammen med de amerikanske supermodeller Chrissy Teigen og Lily Aldridge.

Derudover har Nina Agdal haft job hos lingerigiganten Victoria's Secret og medvirket i en burgerreklame, der blev vist under sportsbegivenheden Super Bowl.

Nina Agdal laver stadig modeljob. Men ved siden af det har hun skabt sit eget app-univers, hvor hun deler opskrifter og træningsvideoer og sine egne erfaringer med kost, motion og mental sundhed.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

FAKTA: Flere underkategorier af leasing

* Ud over operationel-/privatleasing og finansiel leasing findes der andre leasingtyper, som kan karakteriseret som underkategorier til de to andre.

* Knækleasing er en del af almindelig privatleasing, hvor din leasingydelse bliver opdelt, så at du betaler en høj del af ydelsen i den første del af leasingperioden, hvorefter ydelsen falder.

* Minileasing eller billeje er for en kortere periode op til seks måneder.

* Splitleasing betyder, at du leaser en bil, hvor kontrakten og udgiften til bilen deles mellem firma- og privatkørsel.

* Brugtbilsleasing eller releasing er leasing af en bil med nogle kilometer i banken, hvor nyvognsgarantien ofte er udløbet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

Den billigste leasingform kan risikere at blive den dyreste

Pr-Foto Lexus/Ritzau Scanpix

Der findes flere forskellige leasingtyper, og har du ikke styr på dem, kan du ende med at skulle have pengepungen op en gang for meget.

Der er flere måder at finansiere dine køredrømme på, og det gør mange danskere gennem leasing.

En populær metode er såkaldt finansiel leasing, hvor du kan lease relativt dyre biler til en forholdsvis lav månedlig ydelse.

Men selv om du kan køre rundt i en lækker bil, kan det ende med at blive en rigtig dyr omgang, hvis du ikke har helt styr på, hvad du laver. For vilkårene er anderledes i forhold til privatleasing, som nok er det flest har stiftet bekendtskab med.

- I modsætning til privatleasing er der lidt flere ubekendte i finansiel leasing. Men der er også en gevinst at hente, hvis du gerne vil køre i en dyrere bil, siger Rasmus Krath, der er direktør for den digitale markedsplads Bilhandel.dk, der både sælger og udleaser biler.

- Men det kræver noget økonomi, og at du sætter dig ind i det. Der er nogle, som tror, de kan køre en lækker bil for små penge. Det kan også være færre penge end ved eksempelvis at købe bilen, men der er stadig tale om mange penge, siger Rasmus Krath og understreger, at du nemt kan ende med håret i postkassen.

Når du leaser en bil, er der overordnet to forskellige leasingtyper - privatleasing - også kaldet operationel leasing - og så er der finansiel leasing.

Privatleasing kender de fleste. Her betaler du en førstegangsydelse og en fast ydelse om måneden. I kontrakten har du ofte goder som serviceaftale og reklamationsret med. Du har desuden også en fast grænse for, hvor mange kilometer du må køre. Når din kontrakt udløber, afleverer du bilen igen.

Ved finansiel leasing skal du af med en relativt lav ydelse om måneden. Her er der typisk ingen kilometerbegrænsning eller andre forbehold. Det er en leasingform, der typisk tilbydes på dyrere biler.

Her har du potentielt heller ikke så gode forbrugerrettigheder, som du har ved operationel leasing, lyder det fra Michael Ern Hansen, der er advokat hos FDM.

- Det er ikke sikkert, du kan reklamere over fysiske fejl, og så står du ofte også selv med vedligeholdelse og reparationer, siger han.

Ved finansiel leasing afleverer du ikke blot bilen tilbage til udbyderen, når din kontrakt er udløbet, som er tilfældet ved almindelig privatleasing.

I stedet aftaler du og leasingselskabet en restværdi af bilen, inden du underskriver kontrakten. Den restværdi er gældende, når kontrakten udløber. Restværdien er det beløb, som du minimum skal købe eller sælge bilen videre til.

Kan du ikke det, så hænger du selv på den. Og har du leaset en dyr bil, du ikke har råd til, kan det godt blive et problem.

- Det gør det til en mere risikabel proces. Finansiel leasing kan være den billigste løsning, hvis risiko forbliver risiko. Men det er den dyreste, hvis risiko bliver en realitet, siger Michael Ern Hansen og peger på, at det er utroligt vigtigt, at du forstår, hvad du gør, inden du giver dig i kast med leasingtypen.

Derfor er det meget vigtigt, at du har helt styr på vilkårene, hvad du betaler i ydelse, og hvad bilen har af restværdi, lyder det fra Rasmus Krath.

- Jeg har talt med folk, som troede, at de kunne køre i en dyr bil til billige penge. De troede, at det var operationel leasing, og så bliver de overraskede, når de ikke kan aflevere bilen tilbage.

Når kontrakten udløber, skal du enten sælge bilen videre til en anden privatperson eller forlænge kontrakten. Gør du det sidstnævnte, skal du betale førstegangsydelsen igen. Du kan også selv købe bilen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek