Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/11/2024 - 10:49

Krigen i Ukraine pumper drivhusgasser ud i atmosfæren

CO2-udledningen fra krigen i Ukraine svarer til 4,5 gange Danmarks årlige udledning, estimerer Ukraine.

Af: /ritzau/

Krigen i Ukraine forårsager store skader på miljøet og har øget udledningen af drivhusgasser.

Det fortæller Ukraines minister for miljøbeskyttelse og naturressourcer Svitlana Gryntjuk på klimatopmødet COP29 i Baku. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Naturen er det skjulte offer i den her krig, siger Svitlana Gryntjuk.

Ukraine har opgjort miljøskaderne til 71 milliarder dollar svarende til 529,6 milliarder kroner som følge af Ruslands invasion.

Krigen vurderes at have medført en udledning af 180 millioner tons CO2, fortæller ministeren.

Til sammenligning blev der i 2023 i Danmark udledt 40 millioner tons CO2 eller CO2-ækvivalenter, viser tal fra Danmarks Statistik.

Tirsdag i denne uge var det 1000 dage siden, at Ukraine blev angrebet af Rusland.

/ritzau/

København, 20/11/2024 - 08:00

Ny kagekonkurrence på DR: Fællesskabet er vigtigere end snittet

Skuespillere og kagekendisser allierer sig med hinanden, når de skal bage i blinde i DR's nye kagekonkurrence, "Det sorte kageshow".

DR har fundet ingredienser i egne rækker til public service-stationens underholdningssatsning i december.

Skuespillere fra årets julekalender, "Tidsrejsen 2", og velkendte deltagere fra både "Den store bagedyst" og "Den store juniorbagedyst" går i køkkenet sammen i "Det sorte kageshow", hvor de skal bage i blinde.

Det annoncerer DR i en pressemeddelelse.

- "I Det sorte kageshow" samarbejder børn og voksne om at lege i køkkenet. Vi ved fra tidligere undersøgelser af danske børn mellem 9-14 år, at de synes, det er sjovt at være med i køkkenet, men mangler færdigheder, siger Marlene Boel, der er chef i DR's børne- og ungeafdeling, B&U.

- Derfor vil vi med "Det sorte kageshow" gerne styrke lysten til at se køkkenet som et sted, hvor leg, samarbejde og sjov er i højsædet, og hvor fællesskabet er vigtigere end det perfekte snit, siger B&U-bossen i pressemeddelelsen.

Der stiller seks hold til start i "Det sorte kageshow", og hvert hold består af en skuespiller og en bagedystdeltager.

Blandt holdene finder man skuespiller Rasmus Hammerich og juniorbager Bertram Lyng Engelsted Jarkilde samt skuespiller Julian Brix og bagedyst-finalisten Frederik Haun.

Flere elementer i "Det store kageshow" er taget fra børneprogrammet "Ultras sorte kageshow", som DR sendte frem til 2018. Men både koncept og udseende er fornyet, og der er fokus på fællesskabet, når børn og voksne skal bage i bælgragende mørke, lyder det fra DR.

- Det ville være smukt, hvis vores deltageres gåpåmod får inspireret flere til at forsøge sig frem - med eller uden lys i køkkenet, siger B&U-chef Marlene Boel i pressemeddelelsen.

Værterne, der skal guide amatørbagere og skuespillere igennem "Det sorte kageshow", er komiker Victor Lander og bagedystvinderen Liv Martine Hansen, der vandt den fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

"Det sorte kageshow" får premiere søndag 1. december.

Herefter sendes kagekonkurrencen hver lørdag og søndag fra morgenstunden på DRTV og om aftenen på DR1 frem til jul.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 19/11/2024 - 17:39

Kronprins savner sin hustru efter voldtægtssigtelse mod stedsøn

Beate Oma Dahle/Ritzau Scanpix

Den norske kronprins Haakon siger, det er alvorlige anklager, hans stedsøn Marius står over for nu.

Den norske kronprins Haakon er ked af, at han ikke er hjemme ved sin hustru, kronprinsesse Mette-Marit, efter at kronprinsessens søn er blevet sigtet for voldtægt.

Det siger kronprinsen til NRK, som har snakket med ham i Jamaica, hvor han er på et officielt besøg.

- Jeg ville gerne have været hjemme hos Mette i dag. Jeg savner hende, siger han.

Marius Borg Høiby, der er søn af Norges kronprinsesse Mette-Marit, er mandag aften blevet anholdt og sigtet for voldtægt.

Ifølge sigtelsen har 27-årige Marius Borg Høiby haft seksuel omgang med en person, der var bevidstløs eller af andre årsager ikke kunne gøre modstand.

Der er ifølge politiet tale om et andet seksuelt forhold end samleje, men det betragtes altså som voldtægt.

Kronprins Haakon siger til NRK, at situationen påvirker alle omkring Høiby.

- Det er alvorlige sigtelser, som Marius nu står over for. I dag tænker vi selvfølgelig på alle de berørte, siger han.

Høiby blev anholdt mandag aften klokken 23.12.

Han nægter sig skyldig, men samarbejder med politiet, oplyser hans advokat, Øyvind Bratlien, til den norske avis VG.

Kvindens bistandsadvokat, Hege Salomon, fortæller til avisen, at offeret ikke er en del af miljøet omkring Marius Borg Høiby, og at hun ikke kender ham. Kvinden er i 20'erne.

Kronprinsesse Mette-Marits søn efterforskes i forvejen for flere andre forhold og har tidligere været anholdt.

Således blev han anholdt 4. august i Oslo og sigtet for vold mod sin daværende kæreste. Siden er han også blevet sigtet for vold begået mod to andre kvinder, som han tidligere har været i forhold med.

Ud over at sigte Høiby for voldtægt i den seneste sag, har politiet skærpet sigtelsen i sagen fra august om vold mod Høibys daværende kæreste.

I stedet for vold sigtes han for mishandling i nære relationer, skriver NTB. Derudover sigtes han for at have brudt et forbud mod at opsøge offeret i sagen og for at have kørt uden gyldigt kørekort.

Høiby sigtes også for mishandling af kvinderne i de to andre sager og for drabstrusler mod en mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/11/2024 - 10:00

FAKTA: Bestil din økologiske and i god tid

* Dyreværnsorganisation Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at du går efter danske økologiske ænder, fordi de ikke bliver næbkuperet, og de lever i mindre flokke. Desuden har ænderne adgang til det fri og badevand.

* Men ifølge organisationen er der få af de ænder i butikkerne, og derfor bør du også i år bestille din and i god tid, da der typisk er rift om dem.

* Der er forskellige anderacer at vælge imellem. Berberianden opdrættes normalt i udlandet og er fra naturens side aggressiv over for artsfæller. Derfor får denne race ofte kuperet næbbet.

* Det fremgår typisk ikke af salgsemballagen, om ændernes næb er blevet kuperet. Derfor er en overordnet anbefaling, at du bør gå efter pekinganden eller mulardanden, der er mindre aggressive. 

Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/11/2024 - 10:00

Imponer familien med en juleand der sidder lige i skabet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det tager typisk omkring fire timer at tilberede en juleand helt perfekt, siger kok og kokkeunderviser Thomas Rønsch Toftdahl.

Når familien samles til middag juleaften, er der nok mange knurrende maver, som ser frem til den lækre andesteg.

Men anden kan også udløse en form for præstationsangst, fordi flere kun tilbereder den én gang om året.

Hvis du søger inspiration til eller vil have genopfrisket, hvordan du får juleanden til at sidde lige i skabet, får du her et par gode råd fra kyndige kokkehænder til at komme sikkert i mål.

Som tommelfingerregel er omkring 3600 gram en god størrelse på en and.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen i København.

- Den giver typisk nok mad og pæne stykker til omkring fire voksne, siger han.

Hvis du også har andet kød, såsom flæskesteg, kan der være nok and til lidt flere.

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at anden er helt optøet, hvis den er købt frossen.

Fjern så eventuelle fjerrester, og klip det yderste af vingespidserne af.

- Jeg bruger de afklippede vingespidser i bradepanden, så anden hviler på dem og står jævnt under stegning, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Nu skal du komme dit fyld i anden. Og det er vigtigt, at fyldet giver både smag og fugt. For anden kan blive tør, hvis ikke den får tilført noget fugt.

Det mest almindelige fyld består af æbler og svesker.

- Men jeg kommer også et par sprøjtefri kvarte appelsiner i anden, siger han og fortsætter:

- Sødmen og syren fra appelsinerne gør også noget godt i sovsen.

Anden skal nu krydres. Gnid den godt indvendigt og udvendigt med salt og peber.

Thomas Rønsch Toftdahl lukker fyldet inde ved at tage gumpen op - altså andens bageste flap - og sætte den fast med en kødnål eller et bambusspyd.

Det gør nemlig, at væsken og dampen har bedre mulighed for at blive inde i anden.

- Jeg pifter gerne anden lidt ekstra op med en krydret smørblanding, der består af en pakke smør, appelsinskal, nelliker og kanel, siger han.

- Rør det hele sammen. Løft skindet på brystet med en dejskraber, og kom smørblandingen under skindet.

Det giver både smag og ekstra fedt, så brystet ikke bliver tørt.

- Jeg fraråder, at man kommer julekrydderier udvendigt, for de bliver branket og bitre. Mit råd er, at man kun kommer julekrydderier indvendigt eller i smørblandingen, siger han.

Nu skal anden i ovnen. Thomas Rønsch Toftdahl starter med at stege den ved 250 grader varmluft i et kvarter. Det bruner anden af og lukker porerne, så den bliver forseglet og holder på saften.

Derefter skal den have omkring en time per kilo ved 160 grader varmluft. Hvis anden vejer 3600 gram, skal den have tre timer.

- De sidste 600 gram indgår i det kvarter, som anden fik ved høj varme, siger han.

Hvis du tilbereder anden dagen før, skal du starte med at give den tre timer ved 160 grader. Skær derefter anden ud, og lad den køle lidt ned, før du kommer den i køleskabet.

- Dagen efter skal du sprede anden ud på et ildfast fad, pensle skindet med andefedt og brune den ved 250 grader i et kvarter, siger han.

Anden skal hvile i omkring en halv time, før du skærer den ud.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek