Det kræver hverken et væld af tid eller stor botanisk viden at gendyrke dit køkkenaffald.
- Der er overraskende mange af de ting, som man skærer fra, som kan stikkes ned i urtepotter eller i køkkenhaven, hvis man har sådan en, siger Persille Ingerslev, der er forfatter til bogen "Gendyrk".
Det eneste, du skal bruge for at komme i gang, er noget helt almindeligt pottemuld, nogle urtepotter med hul i bunden, så vandet kan komme ud, og en plads i solen – gerne en vindueskarm.
Forårsløg er nok det nemmeste at få til at gro igen, lyder det fra Persille Ingerslev.
- Det tager lige så lang tid at smide bundene fra forårsløgene ned i jorden som i biospanden, og det gode ved dem, er, at de også vokser i vintermånederne, siger hun.
Har du mod på mere, kan du forsøge at gendyrke spidskål. Her skal du blot tage den hårde stub, der er tilbage, når du har fjernet alle bladene, og putte den i en urtepotte med fugtig jord.
- Kål vokser langsomt, men det lønner sig. Du kan plukke af planten i flere år. Går planten i stok, bliver den dog bitter, siger Persille Ingerslev.
Samme metode virker med ingefær, hvis du har en klump tilovers, fortæller hun.
- Ingefær vokser proportionalt med det, den vokser i. Så gendyrker du den i en lille potte, får du en bonsaiagtig vækst, men bruger du en stor krukke, får du en kæmpe plante, der kan blive op til to meter høj.
Stænglerne fra ingefærplanten kan i øvrigt spises. Det samme gælder bladene på den klatreplante, der vokser op, hvis du gendyrker en sød kartoffel.
- De smager mildt af spinat, siger Persille Ingerslev.
Den søde kartoffel puttes i et glas vand. Efter et par måneder, hvor du periodisk skifter vandet, vil du se den sende spirer til vejrs og rødder til bunds.
Herfra kan du begynde at knække spirer af og sætte dem i vand, hvor de sætter nye rødder. Når de har gjort det, planter du dem i jord.
- På den måde kan du faktisk få tre- til firehundrede planter ud af en enkelt sød kartoffel, fortæller Persille Ingerslev.
Med et lille fed hvidløg kan du også kreere purløg med hvidløgssmag. Stik bare fedet ned i fugtig jord, så vil der komme grønne spirer frem, som kan klippes af som purløg og bruges som topping på en omelet eller i en dip til chips.
Har du en rest økologiske popcornmajs liggende bagest i skabet, skal du endelig heller ikke smide dem ud, mener Persille Ingerslev. Put dem i en urtepotte, og vent 14 dage.
- Så får du nogle helt bløde spirer, som er hysterisk hvinende søde. Især børn synes, det er sjovt at kunne dyrke deres eget fredagsslik. Bliver spirerne over ti centimeter høje, begynder de dog at blive træede og bitre i smagen, siger Persille Ingerslev.
For hende er gendyrkning en daglig glæde.
- Det er gratis mad, grøn omstilling og haveterapi i egen vindueskarm. Og når du laver mad af ting, du selv har gendyrket, spiser du det op, fordi det gør en forskel, at du faktisk har lavet det selv, siger hun.
/ritzau fokus/