Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/05/2024 - 10:58

Flere bor i større byer uden for hovedstaden end for ti år siden

Gennemsnitsalder i større byer uden for hovedstaden er 40 år, hvilket er to år lavere end landsgennemsnit.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Flere bor i dag i byområder uden for hovedstadsområdet med over 50.000 indbyggere sammenlignet med for ti år siden.

I januar 2024 boede 18 procent af befolkningen i disse byområder. I 2014 gjaldt det 15 procent af befolkningen.

Det viser Danmarks Statistiks byopgørelse, som er blevet offentliggjort fredag.

Siden 2014 er både Roskilde, Silkeborg og Herning blevet byer med over 50.000 indbyggere. Byerne har dermed bidraget til det stigende antal, som bor i større byer uden for hovedstaden.

Gennemsnitsalderen i de større byer uden for hovedstadsområdet er desuden en smule lavere end gennemsnitsalderen i hele landet.

I 2024 er gennemsnitsalderen i byer med over 50.000 indbyggere 40 år. Det er to år under landsgennemsnittet på 42 år.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes det især, at Aarhus, Odense og Aalborg alle er store uddannelsesbyer.

I landdistrikterne er befolkningen derimod en smule ældre end landsgennemsnittet. Gennemsnitsalderen for personer, der bor på landet, ligger i 2024 på 44 år.

Generelt fortsætter andelen, der bor på landet, med at falde. I 2024 bor 11 procent af befolkningen i landdistrikterne, mens det gjaldt 12 procent i 2014.

Den samlede befolkning lyder per 1. januar 2024 på lige knap 6 millioner. Heraf bor 5,3 millioner i byområder. I hovedstadsområdet bor 1,4 millioner indbyggere.

Knap tre ud af ti bor i 2024 i byområder med færre end 10.000 indbyggere. Byområder med under 10.000 indbyggere omfatter langt de fleste byområder i Danmark.

Gennemsnitsalderen i de mindre byområder er 45 år, og dermed tre år over landsgennemsnittet.

/ritzau/

København, 31/05/2024 - 10:01

Sag om falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

En lang række kendte tv-værter er blevet udnyttet i falske annoncer, og sagen sendes nu videre til EU.

En række danske tv-værter er blevet brugt i svindelkampagner på sociale medier - heriblandt Divya Das og Anders Lund Madsen

De er ikke alene om at blive udnyttet i falske annoncer, og derfor sender danske myndigheder nu sagen videre.

Det danske DSA-tilsyn har efter indledende undersøgelser sendt sagen om brug af tv-værter i falske annoncer på sociale medier videre til EU-Kommissionen.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker, efter en række eksempler på at tv-værter fra DR og TV 2 uden tilladelse bruges i falske annoncer på de sociale medier Facebook og Instagram, der drives af softwarevirksomheden Meta.

- Meta, som står bag Facebook og Instagram, har pligt til at begrænse risikoen for, at der udbredes ulovligt indhold på Metas platforme. Vi vurderer på baggrund af vores indledende undersøgelser, at Meta kan have overtrådt reglerne, siger styrelsens direktør, Jakob Hald, i pressemeddelelsen.

EU-lovgivning siger, at de sociale platforme har pligt til omhyggeligt at behandle alle anmeldelser om ulovligt indhold og inden for rimelig tid.

Loven pålægger desuden techgiganterne, at de skal begrænse såkaldte systemiske risici ved deres platforme.

Den lov bliver ikke nødvendigvis overholdt, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Derfor har styrelsen nu oversendt sagen til videre behandling hos Europa-Kommissionen og det irske DSA-tilsyn. Det sidste, fordi Meta har sit europæiske hovedsæde i Dublin.

DSA-tilsynet ligger under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og fører tilsyn med digitale formidlingstjenester, og at de lever op til EU-regler.

Svindelreklamerne fik DR og TV 2 til at sige fra over for Meta i et fælles opråb i begyndelsen af maj.

Et par uger forinden havde DR, TV 2 og B.T. også sendt et åbent brev til Meta. Her opfordrede de Meta til at tage ansvar og fjerne falske annoncer og artikler, der vildleder brugerne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/05/2024 - 08:00

Dansk komiker: Jokes om min fars død er befriende

Mikkel Klint Thorius' far døde for seks år siden. Men man går ikke over grænsen, hvis man laver jokes om det. Faktisk er det befriende for den 32-årige komiker.

Der er nærmest ikke nogle jokes om komiker Mikkel Klint Thorius, der går over stregen. Hans grænse er i hvert fald ikke blevet overskredet endnu.

- Men jeg er muligvis også lidt hærdet af en branche, hvor man hører mange hårde jokes, siger han.

Ikke engang hans fars død er et emne, man skal holde sig fra.

Det bliver slået fast i Prime Video-programmet "Roasted: Verdens sjoveste ferie". I det femte afsnit er det Mikkel Klint Thorius, der sidder i den varme stol og bliver "grillet" af blandt andre Lasse Rimmer, Linda P og Tobias Dybvad.

Her handler flere jokes netop om farens død.

- Du er sådan en omvendt Batman. Din far døde alt for sent, siger komiker Simon Talbot i sin "roast" af Mikkel Klint Thorius.

Også komiker Ane Høgsberg bringer farens død ind i sin "roast".

- Så sker der noget i 2017. Noget helt fantastisk. Din far dør. Det er en kæmpe chance for modgang Mikkel. Endelig noget, vi kan bruge til noget, siger hun.

Det er snart syv år siden, at den 32-årige komiker mistede sin far.

- Han er jo død. Så det gør ikke ondt på mig, når andre laver jokes omkring det, siger han.

Faktisk synes Mikkel Klint Thorius, at det var modigt, at de andre turde at gå så hårdt til ham.

- Jeg synes, at det var fedt, at de ikke havde berøringsangst. Det er fedt at vise, hvad humor også kan, og at man ikke altid behøver at sige: "Det gjorde ondt", og "det var for meget", siger Mikkel Klint Thorius og tilføjer:

- En ting er, at de ved, at jeg godt kan tage det, men noget andet er publikums grænser. Jeg tror, at det hjalp, at jeg selv sad og grinte. Hvis jeg bare havde siddet og stirret med tårer i øjnene, så havde publikum nok ikke grint med.

Det er ikke første gang, at kolleger laver jokes om hans fars død. Allerede efter en måned kom de første. Dengang var han stadig midt i sorgen.

- Jeg kan huske, at jeg syntes, at det var sindssygt befriende, at man kunne tale om det på sådan en "livet går videre"-agtig måde. De kunne jo også mærke, at jeg havde brug for, at det hele ikke var så trist og seriøst, siger han.

Mens Mikkel Klint Thorius var i den spanske ferieby Marbella for at optage "Roasted: Verdens sjoveste ferie", sad hans mor og bror hjemme i Danmark. Da komikeren kom hjem, spurgte de, hvilke jokes de andre komikere havde lavet.

- Så sagde jeg, at der blev kørt rigtig meget på, at min far var død, og det syntes de også, var pissegrineren, fortæller han.

Det kan måske lyde barskt, at et nært familiemedlems død bliver brugt i en joke. Men sådan tænker Mikkel Klint Thorius ikke.

- Det er jo lidt sådan, at komikere viser, at de godt kan lide hinanden. Så selv om det godt kunne gøre lidt naller nogle gange, så var det også meget rart og en form for bekræftelse, siger han og tilføjer:

- Det er jo noget, vi altid har gjort i comedy. Backstage er der nærmest blevet sagt hårdere ting end det, der blev sagt på scenen foran publikum.

Det femte afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" kan ses på streamingtjenesten Prime Video fra fredag 31. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/05/2024 - 10:00

FAKTA: Brug resterne fra buffetbordet

* Hvis du har mulighed for hurtigt at nedkøle resterne fra buffetbord, kan de sagtens gemmes.

* Overskud af kogte ris, bulgur og couscous kan bruges i salater, i fars, fyld i en grøntsagssuppe eller tilsættes brøddej.

* Er der kogte kartofler tilovers, kan du mose dem og bruge dem i brøddej. De kan også bruges i en kartoffelsalat, som fyld i en æggekage eller forvandles til kartoffelklatkager.

* Rugbrød kan nedfryses og gemmes til øllebrød. Hvedebrød kan skæres i små tern, som ristes, så de bliver til croutoner.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/05/2024 - 10:00

FAKTA: Styr madpåfyldningen

* Med små tiltag kan du påvirke, hvor meget mad dine gæster fylder på tallerkenen.

* Tænk over størrelsen på tallerkenerne. Jo større tallerkener, jo mere mad er der plads til ad gangen.

* Brug små skeer til de ting, du gerne vil have, at gæsterne skal tage mindre af - for eksempel teskeer i stedet for spiseskeer til dressinger.

* Placer de grønne retter før kødet. På den måde kan det være, at gæsterne tager mere salat og mindre kød.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek