Mange danskere har den seneste tid oplevet betydelige prisstigninger på deres forsikringer.
En ny analyse fra Konkurrencerådet viser nu, at markedet for forsikringer har indikationer på manglende effektiv konkurrence.
Desuden er der loyalitetsbetaling. Det vil sige, at loyale kunder bidrager mere til selskabernes indtjening, fordi de har højere priser end nye kunder.
Og kunder, som er fyldt 65 år, og kunder med en kort uddannelse betaler også mere.
Ifølge projektleder i Forbrugerrådet Tænk Emil Rosager Schaarup viser den seneste tids prisstigninger og den udfordrede konkurrence på markedet, hvor vigtigt det er, at forbrugere holder øje med deres forsikringspriser.
- En af de åbenlyse grunde til prisstigningerne er jo selvfølgelig, at især de kommercielle forsikringsselskaber skal tjene penge, hvilket er helt naturligt, siger han.
- Men det er også svært at komme udenom, at forsikringsselskaberne har fået højere omkostninger især på hus- og bilforsikringer.
I fremtiden står forsikringsselskaberne overfor større risici - blandt andet på grund af klimaforandringerne.
- Men som forbruger skal man ikke tøve med at lægge pres på sit forsikringsselskab - for eksempel ved at indhente tilbud fra andre selskaber, siger Emil Rosager Schaarup.
Ifølge analysen fra Konkurrencerådet får langt de fleste forsikringskunder - 80 procent - noget ud af at forhandle prisen på deres forsikringer.
- Der er naturligvis en sammenhæng mellem de store prisstigninger, nogle forbruger oplever, og de overskud, som flere forsikringsselskaber har haft. Vi har set eksempler på, at prisen er blevet mere end fordoblet, siger han.
I februar 2025 var forsikringer i gennemsnit knap 17 procent dyrere i forhold til februar 2022.
De største prisstigninger var på blandt andet bolig- og rejseforsikringer. Det viser Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.
Hos Tryg, der er landets største forsikringsselskab, er den såkaldte combined ratio faldet fra 84,5 i 2022 til 81 i 2024. Kort fortalt er det et nøgletal, der viser forholdet mellem selskabets udgifter og indtægter.
Når tallet er under 100, tjener forsikringsselskabet penge. Jo lavere, tallet er, desto bedre indtjening.
Hvis combined ratio er 81, betyder det, at udgifterne udgør 81 kroner for hver 100 kroner i præmieindtægter. De resterende 19 kroner er selskabets indtjening.
Det varierer meget, hvad den enkelte kunde betaler, og hvilke prisstigninger der har været, fordi der er individuelle priser.
Derfor er det vigtigt som forbruger at være opmærksom på, hvad man betaler for sine forsikringer, lyder rådet fra Emil Rosager Schaarup.
- Vi anbefaler, at forbrugere i hvert fald en gang hvert andet år orienterer sig om deres egen forsikringspris og sammenligner den med priser fra andre forsikringsselskaber, siger han.
Brancheforeningen Forsikring & Pension undrer sig over, at Konkurrencerådets analyse viser, at der skulle være indikationer på, at konkurrencen ikke er velfungerende.
- Forsikringsselskaberne kæmper benhårdt om kunderne, lyder det fra administrerende direktør Kent Damsgaard i en pressemeddelelse.
/ritzau fokus/