Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/08/2023 - 10:56

Energibevidste elkunder trækker Norlys-resultat ned

Energiselskabet Norlys kommer ud af første halvår 2023 med et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danskerne er blevet mere opmærksomme på deres elforbrug, og det kan ses i energikoncernen Norlys' regnskab for første halvår 2023.

Her er driftsresultatet skrumpet fra 1,7 milliarder kroner i samme periode året forinden til 1,3 milliarder.

- Det er rigtigt positivt, at forbrugerne holder fast i de gode vaner fra efteråret med at spare på strømmen. Men som en virksomhed, der blandt andet lever af at sælge strøm, har det naturligvis også betydning for vores bundlinje, siger Gert Vinther Jørgensen, der er økonomidirektør i Norlys.

Norlys sælger og distribuerer dog andet end strøm, og tv- og internetforretningen er med til at genere et pænt overskud, der blandt andet skal investeres i at udbygge el- og fibernettet, ligesom Norlys også er i gang med at opbygge en ladestanderforretning til elbiler.

Norlys opnåede i 2022 et rekordoverskud på 4,2 milliarder før skat, blandt andet som følge af en ekstraordinært stor indtjening i datterselskabet Norlys Energy Trading, der nød godt af de kraftigt svingende energipriser.

Men der er faldet ro på energimarkederne, og derfor forventes overskuddet herfra at blive langt mindre i år.

Samtidig har det brugerejede elselskab som følge af sidste års store plus på bundlinjen besluttet at give rabat til sine 800.000 kunder og andelshavere på sammenlagt 750 millioner kroner.

Norlys indgik i foråret en aftale om at købe Telias danske forretning. Hvis handlen får grønt lys af konkurrencemyndighederne, forventes den at blive gennemført i første kvartal 2024.

/ritzau/

København, 08/08/2023 - 08:00

Dansk verdensstjerne: Jeg følte en form for frihed

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Popsangeren Mø har været tilskuer på mange festivaler, før hun selv begyndte at optræde på festivalscenerne. Og især én festival repræsenterer hendes teenageår.

En måned før sin 17-års fødselsdag fik Karen Marie Ørsted - som optræder under kunstnernavnet Mø - tilladelse af sine forældre til at tage på Roskilde Festival for første gang.

Det blev sidenhen til mange flere festivalbesøg, før hun selv begyndte at optræde.

Her deler den verdensberømte danske sanger sine mest mindeværdige festivaloplevelser.

Hvad er din yndlingsfestival og hvorfor?

- For første gang i år har jeg været på Copenhell, og det var virkelig fedt, fordi jeg selv kommer fra en baggrund med lidt mere alternativ musik.

- Men Roskilde Festival er nok min yndlingsfestival, fordi jeg er kommet på festivalen gennem alle mine unge teenageår og start-20'erne, så der er bare rigtig mange gode minder forbundet med den festival.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som artist på en festival?

- Det må have været på Roskilde Festival, da jeg spillede på Arena i 2014. For jeg har set så mange af mine idoler spille på den scene, så det var virkelig stort lige pludselig at stå der selv.

- Så jeg tog indre notits af alt fra hele dagen, fordi det var så vildt - eksempelvis det med at blive kørt ind til det her store backstageområde bag Arena, fortæller Mø.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Da jeg var yngre, kom jeg meget i punk- og aktivistmiljøet, så jeg følte en form for frihed, når jeg var på Roskilde Festival, fordi der var så mange forskellige typer grupper af mennesker.

- Og så symboliserer Roskilde Festival også min tid som stor teenager, hvor jeg kunne tage ud og drikke bajere og feste igennem i ti dage i streg, fortæller Mø med et smil.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på festival?

- Det har altid været en mavebæltetaske, for det er en smart måde at have telefon, penge og så videre med rundt, for solcreme og vand var ikke noget, jeg lige gjorde mig i, da jeg var 16 år, fortæller Mø.

Hvad er det mest unyttige, du har haft med på festival?

- Jeg er ikke typen, der pakker unødvendige ting. Jeg tror altid, jeg manglede ting. Men jeg kan huske en enkelt gang, hvor jeg havde taget et Trangia-sæt til at koge ting i og sådan noget med på Roskilde Festival. Men det endte jeg med ikke at bruge. Jeg levede bare af dåseleverpostej og -makrel, siger Mø og griner.

Hvad har du glædet dig allermest til ved at optræde på Grøn i år?

- Jeg har bare glædet mig til hele Grøn-oplevelsen, fordi folk har snakket så meget om det igennem årene. Både kolleger og gæster, jeg kender, der har været på Grøn. Fordi der er sådan et særligt sammenhold, hvor man rejser rundt og gør det samme otte gange i streg.

- Det er bare meget noget andet end det, jeg er vant til. Her er der ligesom en fællesskabsfølelse, fortæller Mø.

/ritzau/

Læs Mere >>

Montreal, 08/08/2023 - 06:00

Wozniacki har børnene med i tennistasken: Logistikken er svær

Glyn Kirk/Ritzau Scanpix

Wozniacki gør comeback efter at have født to børn. Det er svært, men det er det hele værd, siger hun.

Der er sket meget i Caroline Wozniackis liv, fra hun valgte at indstille sin tenniskarriere i 2020, til hun tirsdag gør comeback.

Den 33-årige tennisstjerne er blevet mor til to børn i mellemtiden, og nu er de begge med under WTA 1000-turneringen i Montreal, fortæller hun på et pressemøde forud for sin imødesete tilbagevenden til toptennis.

- Det er ikke nemt at få børn og at rejse med dem. Det er svært med logistikken og at få det hele til at gå op. Men det er virkelig det værd, siger den danske grand slam-vinder.

Caroline Wozniacki annoncerede i slutningen af juni, at hun genoptager sin karriere og vil spille US Open senere på året.

Sidste år afviste hun ellers et tenniscomeback, fordi hun havde travlt med mange andre ting. Blandt andet har hun været ekspertkommentator på amerikansk tv, mens hun var pensioneret fra sporten.

Sammen med sin mand, den amerikanske basketballspiller David Lee, har hun Olivia på to år og James på ti måneder med rundt til turneringer, fortæller hun.

- Det er ikke let at underholde to børn på et fly, men helt ærligt, så klarede de det fremragende. Jeg var træt efterfølgende, men deres jetlag var nærmest ikke-eksisterende.

- Olivia har haft det vildt sjovt indtil videre. Jeg har oplevet mere af Montreal de sidste par dage, end jeg har gjort, de mange gange jeg har været her før, siger hun.

De seneste år er flere spillere vendt tilbage til WTA Touren efter at have født. Her kan blandt andre nævnes Serena Williams og Kim Clijsters.

- Jeg synes, det var fantastisk at se dem komme tilbage. Det er bestemt en motivation for en mor, for så tænker jeg: Okay, hvis de kan gøre det, kan jeg også, siger Caroline Wozniacki.

På pressemødet sætter hun også ord på det pres, spillerne i verdenseliten er udsat for.

- I starten er der ingen forventninger til dig, hver sejr er kun en bonus, og du er bare spændt på at komme til næste runde. Når du pludselig har en høj placering på verdensranglisten, er det noget helt andet.

- Folk forventer, at du mindst kvalificerer dig til kvartfinalerne hver uge. Og ikke nok med det: Alle spillere ved præcis, hvordan du spiller. Dine kampe vises på tv, og der er flere statistikker om dig. Det er ikke let, siger Wozniacki.

Caroline Wozniacki betragtes som kvinden, der satte dansk tennis på verdenskortet.

Hun har været verdensetter i 71 uger og vandt i 2018 grand slam-turneringen Australian Open.

Hun har indtil videre vundet 235 millioner kroner i præmiepenge.

Straks efter at have annonceret sin tilbagevenden i juni, modtog Caroline Wozniacki wildcards til turneringerne i Montreal og Cincinatti samt til US Open, hvor hun to gange har været i finalen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/08/2023 - 08:00

FAKTA: Frygt ikke gentagelsen

* Planlæg en hel uges madpakker ad gangen. På den måde mindsker du madspild og letter den daglige forberedelse.

* Børn kan godt lide forudsigelighed. Derfor gør det ikke noget, at der for eksempel står pastasalat på menuen en hel uge ad gangen.

* Gør det eventuelt til en rutine, at du spørger barnet hver søndag, hvad det godt kunne tænke sig at have med på madpakken i næste uge. Sæt dog de overordnede rammer først ved for eksempel at sige: Du kan vælge mellem pastasalat, sandwich eller rugbrød.

* Er der brug for fornyelse i madpakken, så husk, at der ikke skal meget til, før barnet oplever maden som ny og spændende. Det kan være nok, at pizzasneglen er formet på en ny måde.

Kilde: Heidi Isager, der er forfatter til bogen "Madpakker med madro".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 08/08/2023 - 08:00

Sådan får du dit barn til at glæde sig til madpakken

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det handler om at finde den rette balance mellem det mættende og det søde, når du kreerer frokosten, dit barn skal have med.

For at undgå at dit barn går sukkerkold i skolegården, skal du først og fremmest give hende medbestemmelse over, hvad der ryger ned i madkassen.

Det siger Heidi Isager, der er vanecoach hos Madroinstituttet og forfatter til bogen "Madpakker med madro".

- Når børnene får indflydelse, har de lyst til at spise det, de får med, siger hun.

Dermed ikke være sagt, at menuen fremover skal stå på mælkesnitter og chokoladepålæg.

- De skal tages med på råd, men det betyder ikke, at der er fuldstændig frit valg. Som forælder kan du sige: Vil du have pitabrød, rugbrød eller toastbrød med?, lyder det fra Heidi Isager.

Det gælder om at lade barnet beslutte udgangspunktet for madpakken, mens du som forælder tager dig af resten.

Falder valget for eksempel på toastbrød, kan du sørge for at købe noget groft af slagsen. Eller står den på pastasalat, så lad barnet vælge de tre grøntsager, der skal i.

Derudover er det ifølge Heidi Isager vigtigt at gøre den medbragte frokost nem at overskue. Det vil sige, at den skal bestå af få elementer, og at de skal pakkes ind på en måde, som gør, at barnet kan se, hvad der er hvad.

Vælg én ting, som udgør den mættende del af madpakken, og tilføj så noget sødt.

- Vi vil gerne lære børn, at sødt er mange ting. Det kan være vindruer, gulerodspandekager eller en figenstang. Noget, som er snackagtigt, og som de nemt kan tage i hånden og rende af sted med, siger hun.

Som den mættende del skal du endelig ikke afskrive en god gammeldags rugbrødsmad. Det siger Jon Fuglsang, der er lektor på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole

- Har man en madkultur, hvor man spiser rugbrød, er det et godt sted at starte. Det er nemt, billigt, og der er en kæmpe ernæringsmæssig fordel ved at spise det, siger han.

Varier gerne pålægget, så barnet får andet end spegepølse og leverpostej. Det kan være hummus, æg eller fiskefrikadeller, som ryger ind i klapsammenmaden i stedet. Pålægschokolade er heller ikke ulovligt.

- Der er ikke noget galt i at spise pålægschokolade, men det stiller krav til den øvrige del af madpakken, understreger Jon Fuglsang.

Ligesom Heidi Isager anbefaler han, at barnet får nogle snacks med i tasken, der er nemme at gå til. Det kan være gnavegrønt, dadelkugler eller nødder, som også fungerer godt som små mellemmåltider i løbet af dagen.

Når hverdagen kører, forstår Jon Fuglsang dog godt, at madpakken kan føles som en overvældende opgave.

- Det er svært. For man vil gerne både give ens børn noget med, de godt kan lide, og sørge for, at de spiser sundt. Og man kommer nok aldrig helt til at gøre det godt nok, siger han.

Samme oplevelse har Heidi Isager. Hun mener, at forældre i dag stiller alt for høje krav til sig selv, når det gælder børnenes medbragte frokost.

- Sænk paraderne, og lyt til dit barn, så bliver der succes med madpakken, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv