Du kender nok det kejtede og unaturlige sprog, som afslører, at en tekst er oversat af en computer - eller måske ligefrem skrevet fra bunden af kunstig intelligens.
Men AI - som står for articifial intelligens altså kunstig intelligens - som du måske kender fra tjenester som chatbotterne ChatGPT og Gemini, har for længst vristet sig fri af mange af begyndervanskelighederne med de gumpetunge hakkebrætsformuleringer og er blevet en del af hverdagen.
Det har hvert tredje af de nyuddannede Djøf-medlemmer også opdaget, og de har brugt kunstig intelligens som en del af deres jobsøgning. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf.
- Den yngre generation er hurtige på tasterne. AI er i vores telefoner og skærme, så det er inden for armslængde, siger karriererådgiver hos Djøf Helle Hvilshøj.
Og selv om hun genkender problemet med den monotone og upersonlige skrivestil, mener hun også, at der er meget hjælp at hente med AI blandt andet som en del af jobsøgningen.
- Der åbner sig et stort potentiale, når man ser på de mange facetter af jobsøgning. Det er meget mere end at skrive en ansøgning og et cv.
- Man kan bruge AI til at få sat ord på, hvad man er god til, skabe overblik over kompetencer fra uddannelse og tidligere job og få hjælp til at afkode, hvordan man matcher jobbet, forklarer Helle Hvilshøj.
Det handler altså langt hen ad vejen om at bruge AI som en sparringspartner, som man indgår i en dialog med.
Du kan ligefrem bruge den til at træne jobsamtalen med. Få den til at agere den anden part, så du kan blive klædt på og øve dig inden den egentlige samtale.
Det fortryllende, men også forbandede ved AI er, at du som hovedregel får det ud, du har puttet ind.
Derfor handler det også i høj grad om at blive verdensmester til at prompte - det vil sige at skrive de rigtige instruktioner til AI. Det er nemlig dem, der afgør dit resultat, mere end det er mekanikken i den anden ende.
Hvis du kun giver den en jobtitel og beder den skrive en ansøgning, får du lige præcis den generiske og gabende forudsigelige ansøgning, du har bedt om.
Men hvis du klæder platformen ordentligt på til at være din karriererådgiver og er vedholdende i dialogen, har du god mulighed for at blive inspireret og få øjnene op for eksempelvis de kompetencer, du bør fremhæve.
- Det handler om det rigtige mindset. Du skal forstå, at hvis du ikke fodrer den med ret meget information, får du en ringe tilbagemelding på noget, der i jobsøgningssammenhæng skal være målrettet og vise, hvem du er, og så i øvrigt være struktureret og læsbart.
- Så man er nødt til at øve sig i, hvordan man formulerer sig over for AI, så den løser opgaven, siger chefkonsulenten.
/ritzau fokus/