København, 08/08/2023 - 08:00
Sådan får du dit barn til at glæde sig til madpakken
Det handler om at finde den rette balance mellem det mættende og det søde, når du kreerer frokosten, dit barn skal have med.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
For at undgå at dit barn går sukkerkold i skolegården, skal du først og fremmest give hende medbestemmelse over, hvad der ryger ned i madkassen.
Det siger Heidi Isager, der er vanecoach hos Madroinstituttet og forfatter til bogen "Madpakker med madro".
- Når børnene får indflydelse, har de lyst til at spise det, de får med, siger hun.
Dermed ikke være sagt, at menuen fremover skal stå på mælkesnitter og chokoladepålæg.
- De skal tages med på råd, men det betyder ikke, at der er fuldstændig frit valg. Som forælder kan du sige: Vil du have pitabrød, rugbrød eller toastbrød med?, lyder det fra Heidi Isager.
Det gælder om at lade barnet beslutte udgangspunktet for madpakken, mens du som forælder tager dig af resten.
Falder valget for eksempel på toastbrød, kan du sørge for at købe noget groft af slagsen. Eller står den på pastasalat, så lad barnet vælge de tre grøntsager, der skal i.
Derudover er det ifølge Heidi Isager vigtigt at gøre den medbragte frokost nem at overskue. Det vil sige, at den skal bestå af få elementer, og at de skal pakkes ind på en måde, som gør, at barnet kan se, hvad der er hvad.
Vælg én ting, som udgør den mættende del af madpakken, og tilføj så noget sødt.
- Vi vil gerne lære børn, at sødt er mange ting. Det kan være vindruer, gulerodspandekager eller en figenstang. Noget, som er snackagtigt, og som de nemt kan tage i hånden og rende af sted med, siger hun.
Som den mættende del skal du endelig ikke afskrive en god gammeldags rugbrødsmad. Det siger Jon Fuglsang, der er lektor på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole
- Har man en madkultur, hvor man spiser rugbrød, er det et godt sted at starte. Det er nemt, billigt, og der er en kæmpe ernæringsmæssig fordel ved at spise det, siger han.
Varier gerne pålægget, så barnet får andet end spegepølse og leverpostej. Det kan være hummus, æg eller fiskefrikadeller, som ryger ind i klapsammenmaden i stedet. Pålægschokolade er heller ikke ulovligt.
- Der er ikke noget galt i at spise pålægschokolade, men det stiller krav til den øvrige del af madpakken, understreger Jon Fuglsang.
Ligesom Heidi Isager anbefaler han, at barnet får nogle snacks med i tasken, der er nemme at gå til. Det kan være gnavegrønt, dadelkugler eller nødder, som også fungerer godt som små mellemmåltider i løbet af dagen.
Når hverdagen kører, forstår Jon Fuglsang dog godt, at madpakken kan føles som en overvældende opgave.
- Det er svært. For man vil gerne både give ens børn noget med, de godt kan lide, og sørge for, at de spiser sundt. Og man kommer nok aldrig helt til at gøre det godt nok, siger han.
Samme oplevelse har Heidi Isager. Hun mener, at forældre i dag stiller alt for høje krav til sig selv, når det gælder børnenes medbragte frokost.
- Sænk paraderne, og lyt til dit barn, så bliver der succes med madpakken, siger hun.
/ritzau fokus/