Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/05/2023 - 10:56

EU-domstol omstøder grønt lys til tysk milliardhjælp til Lufthansa

EU-godkendelse af tysk milliard-redning af Lufthansa er onsdag blevet annulleret af EU-Retten.

Af: /ritzau/Reuters

EU's godkendelse af en milliardstor redningspakke fra den tyske stat til det tyske luftfartsselskab Lufthansa er onsdag blevet annulleret ved EU-Retten.

EU-Retten har onsdag givet det irske luftfartsselskab Ryanair medhold i selskabets klage over redningspakken, som den tyske konkurrent Lufthansa fik i 2020 af den tyske stat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tilbage i 2020 fik Lufthansa og den tyske stat ellers EU-Kommissionens godkendelse.

Lufthansa havde som en række andre luftfartsselskaber akut behov for penge i kassen, da flytrafikken tørrede ind under coronaepidemiens rejserestriktioner.

I grove træk gik redningspakken ud på, at den tyske stat købte sig ind som medejer af luftfartsselskabet. For seks milliarder euro købte den tyske stat 20 procent af Lufthansa. Derudover stillede staten garanti for tre milliarder euro mere.

Det svarede til henholdsvis 45 og 22 milliarder kroner.

Ryanair klagede omgående til EU-Retten over EU-kommissionens godkendelse. Her er den første instans EU-Retten. Det er her Ryanair onsdag har fået medhold.

Dermed er det teknisk set kommissionens godkendelse, som EU-Retten har slået ned. Ifølge domstolen har kommissionen begået fejl i processen, der førte til godkendelsen.

Blandt andet peger domstolen på, at EU-Kommissionen fejlede i en vurdering af, at Lufthansa ikke kunne finde pengene på de finansielle markeder i stedet for af den tyske stat.

Samtidig indeholdt redningspakken ikke en mekanisme, der skulle få Lufthansa til at købe den tyske stat ud hurtigst muligt.

En afgørelse i EU-Retten kan ankes til EU-Domstolen. Dermed kan EU-Kommissionen anke afgørelsen til EU-Domstolen.

/ritzau/Reuters

København, 10/05/2023 - 10:00

Michael Falch har giftet sig med sin Ginnalee

Alle odds har været imod Michael Falch og den asiatiske kvinde Ginnalee. I sin nye erindringsbog "Under månen" fortæller Michael Falch deres eventyr.

Pandemiens mange benspænd kunne have haft fatale følger for musikeren Michael Falch, der både måtte vinke farvel til sit levebrød og sin nye kærlighed, da landet blev lukket ned.

Efter kun fem koncerter måtte hans rockband, Malurt, i foråret 2020 trække stikket på den turné, der ikke bare var et comeback af dimensioner, men også en koncertrække, der skulle være "once in a lifetime".

- Det var jo noget, vi havde trænet virkelig hårdt op til i flere år, så det var et slag, da det hele måtte udskydes, fortæller Michael Falch.

Coronapandemien gjorde det umuligt at spille koncerter. Men samtidig måtte Michael Falch også indstille sig på, at den 42-årige thailandske kvinde Ginnalee, som han havde udviklet et kærlighedsforhold til, nu befandt sig 8500 kilometer fra ham.

Og den flybillet, han havde købt for at rejse ud til hende og blive genforenet, blev igen og igen annulleret på grund af restriktioner.

- Min lillesøster, Dorte, er nok det menneske, der kender mig bedst, og hun kunne mærke på mig, at det bare var en nedadgående spiral for mig. Hun vidste, at den tilstand kunne være rigtigt farlig for mig, for jeg er et hyperfølsomt gemyt, og der var ikke gode odds for mig lige der, fortæller Michael Falch.

- Så hun sagde til mig: "Skriv for helvede". Så det gjorde jeg, siger musikeren, der nu er aktuel med erindringsbiografien "Under månen. Overmodne manddomsfortællinger".

- Jeg ved godt, at man siger, at det kan være terapeutisk at skrive, og med denne bog har det i den grad været tilfældet. Jeg har i høj grad også skrevet den for at holde mig selv oppe, siger sangeren.

I bogen fortæller han både anekdoter fra ungdommen og Malurt-dagene, dykker ned i sine 21 år som ædru og fortæller om den kærlighed, der blomstrer i ham, mens det føles, som om alt omkring ham visner.

Det er ikke mere end to år siden, han senest udkom med det andet bind i fortællingen om det liv, han har levet.

I den seneste bog skrev han blandt andet om sit møde med Ginnalee, og bogen slutter med en cliffhanger - nemlig hvad der sker med parret, efter hun rejser tilbage til Thailand.

- Hun måtte ikke længere opholde sig i Danmark, hvor hun blev udvist fra i to år, og min forrige bog sluttede derfor brat og uforløst. Så læsere og lyttere fortjente en fortsættelse af fortællingen, fortæller Michael Falch.

Fortsættelsen glimter på hans højre ringfinger, hvor en ring af hvidguld vidner om, at parret trods alle odds er blevet gift.

I januar 2022 kunne de lade sig vie i Thailand som et led i ønsket om at kunne skabe et liv sammen på Langeland.

Men vejen dertil har været et virvar af papirer, bureaukrati og skæbnesvangert uheld, der i det forelskede pars øjne dog hver gang har vendt sig til held.

De nåede at bo sammen i et halvt år i Danmark, før Ginnalee måtte forlade landet, og siden har Michael Falch kastet alle sine kræfter i at få hende hertil.

Han har endda måttet bo en længere periode i Flensborg i forsøget på at opfylde EU-reglerne for familiesammenføring.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle møde kærligheden igen. Men der er jo en masse, vi ikke selv er herre over. Vi bestemmer for eksempel ikke, hvornår vi bliver forelskede, siger han.

- Det var ikke planen - og det var det heller ikke for Ginnalee, for hun havde intet ønske om at binde sig til nogen i den vestlige verden, fortæller Michael Falch.

Men kærligheden har de ikke kunnet fornægte. Heller ikke selv om det for den 66-årige sanger er en ny slags kærlighed.

For ham er den ikke på samme måde som tidligere så direkte forbundet med den fysiske kærlighed, fortæller han.

Det har ikke været et nemt emne for ham at tage op i bogen, men det har været nødvendigt.

- Jeg har gjort en dyd ud af at være mere modig, når jeg skriver, end der egentlig er dækning for. Men jeg mener, at hvis mine bøger virkelig skal have en eksistensberettigelse, så er jeg nødt til at være ekstremt åbenhjertig. Jeg vil ikke putte mig i mine bøger.

- Jeg kan mærke, at mit begær nu om stunder er mindre styrende, og det oplever jeg faktisk som en befrielse, fortæller Michael Falch.

Han kalder det en gave for hans parforhold.

- Jeg kommer ikke så meget med det der pres med min erotik. Det kan nok lyde lidt tamt, som om jeg er nået til Monrad & Rislund-stadiet, hvilket jeg jo måske nok også er. Til tider vil jeg måske lige så gerne "have et stykke mad", siger han og smiler så over citatet.

- Okay, nu skal jeg nok heller ikke underspille det for kraftigt. Men for mig er det faktisk en positiv sidegevinst ved alder, siger han.

Dem er der ellers ikke mange af, mener han. I bogen går han stejlt op imod klichéen om, at alder bare er et tal.

- Alder er sort på hvidt. Det er døden, der arbejder, siger han.

Men med en hustru, der er 24 år yngre end ham selv, er han nødt til at lægge sig i selen.

- Jeg skal ikke blive mere gammelfar end højst nødvendigt. Så jeg vil godt kæmpe for det.

- Nu kan det jo være, at jeg skal være sammen med Ginnalee i mange år, og hun skal på en eller anden måde have glæde af mig i den tid.

- Så jeg skal ikke lægge mig på sofaen med mine Napoleonskager og min finske lakrids og bare på den måde lade alderen tage mig, selv om det kunne være fristende. Jeg skal eddermame nok stritte imod, alt hvad jeg kan, siger sangeren.

Men det er ikke kun veteranfodbolden, der holder Michael Falch skarp. Han har også kastet sig helhjertet ud i at lære thailandsk. Ikke mindst for at kunne tale med Ginnalees familie i Thailand, som ikke taler et ord engelsk.

- Det har været mit eget ønske, sådan at når jeg er derude, så kan jeg sige: "Solen skinner i dag", eller "der går køer derovre".

- Måske forstår jeg kun en brøkdel af, hvad der bliver svaret. Men jeg vil så gerne vise dem, at jeg også er et medmenneske, ikke bare er en tegneseriefigur af en hvid, vestlig, velbjærget mand, der kommer ud og spiller smart i et tredjeverdensland, siger han.

I Chaiyaphum, hvor Ginnalee stammer fra og hendes familie bor, har Michael Falch med egne ord lært nogle af de sødeste mennesker at kende, han nogensinde har mødt. Og selv om der er kulturforskelle, har han også fundet mange ligheder.

Blandt andet har han sin ædruelighed - det er nu 21 år siden, han stoppede med at drikke - til fælles med Ginnalees familie.

Præcis hvor parret er i dag - om det endelig er lykkedes Ginnalee at komme til Danmark og få en permanent opholdstilladelse, vil Michael Falch ikke afsløre for dem, der har tænkt sig at læse eller lytte til bogen.

Men han kan uden at tøve sige, at alle de prøvelser, de har måttet gå igennem, har hærdet dem og lært ham helt nye grader af tålmodighed og tillid.

- Undervejs har vi opfundet udtrykket "bad luck is good luck". Det har hjulpet os meget. Og det har faktisk været sandt mange gange.

- Det hører jo til livets forunderlige overraskelser. At det, vi tror, vi har brug for, måske slet ikke er det, vi egentlig skal have, siger han.

"Under månen. Overmodne manddomsfortællinger" udkommer 11. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

Liverpool, 09/05/2023 - 23:30

Finsk futtog og svensk superstjerne stryger videre i Eurovision

Phil Noble/Reuters

Tre af Danmarks nordiske naboer var i kamp tirsdag aften i første semifinale i årets internationale grandprix.

Flere af de nordiske korsflag kommer til at blafre i årets Eurovision-finale, som kulminerer lørdag aften.

Både Norge, Finland og Sverige suser videre i det internationale melodigrandprix efter at have kvalificeret sig fra første semifinale, der løb af stablen tirsdag aften i Liverpool Arena i England.

Det var også Norge, der med sangerinden Alessandra åbnede årets første semifinale med nummeret "Queen of Kings".

Dronningen af Eurovision gik på scenen som sang nummer 11. Den svenske superstjerne Loreen er storfavorit til at vinde årets internationale melodigrandprix med nummeret "Tattoo".

Loreen, der også vandt Eurovision i 2012, høstede et enormt bifald for sit stilsikre, strømlinede show.

Det stod i skærende kontrast til Kroatiens friske fyre, kvintetten Let 3, der til sidst i deres gakkede optræden med nummeret "Mama ŠČ!" smed kjolerne, de havde på, og stod tilbage i undertøj og kaptajnkasketter.

Semifinalen sluttede af med et brag og aftenens største jubel blandt publikum og pressen efter den finske favorit, som ligger lunt efter Loreen på bookmakernes liste, var på scenen.

Sangeren Käärijä fra de tusind søers land strøg durk i finalen med det bombastiske nummer "Cha Cha Cha", der blev fremført med en lige så bombastisk koreografi.

Käärijä var iført en neongrøn bolero og bar mave. Han havde i ordets bogstavelige forstand snor i sine pinkklædte dansere, inden han slap dem løs, og de endte i et slags futtog med ham som bagtrop.

Årets danske Eurovision-sang, "Breaking My Heart", som den færøskfødte TikTok-stjerne Reiley fremfører, skal først i ilden torsdag, hvor anden semifinale finder sted.

37 nationer stiller op i årets Eurovision. Men der er kun plads til 26 lande i finalen.

I den første semifinale kæmpede 15 lande om en af de eftertragtede pladser. Fem lande blev valgt fra. Aserbajdsjan, Holland og Malta var blandt dem, der ikke klarede snittet.

Det er suverænt seerne, der bestemmer, hvem der ender i finalen.

European Broadcasting Union, der arrangerer Eurovision, har droppet fagjuryerne i semifinalen.

Det blev besluttet, efter at der ved sidste års Eurovision i den italienske storby Torino blev observeret uregelmæssigheder i stemmemønstrene for jurystemmerne fra seks lande.

I finalen kommer fagjuryen på banen igen.

Seks lande er partout sikret en finaleplads. Det er Spanien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien, fordi de betaler den største del af gildet. Og så er sidste års vindernation også garanteret en plads. Denne gang er det Ukraine.

Normalt afholdes Eurovision i sidste års vinderland. Men det er umuligt grundet Ruslands invasion. Derfor afvikles den britiske storby Liverpool årets internationale melodigrandprix på vegne af Ukraine.

Anden semifinale sendes torsdag på DR1. Den endelige finale løber af stablen lørdag, og den bliver også sendt på public service-stationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2023 - 08:00

FAKTA: Hvad er en investeringsfond

* En investeringsfond er en pulje af flere investorers penge.

* Som investor ejer du en del af puljen i forhold til det beløb, du har investeret.

* Når du investerer gennem investeringsfonde, sørger en professionel porteføljeforvalter for, at dine penge bliver investeret, uden at du selv skal foretage dig yderligere.

* Hver investeringsfond har specialiseret sig i et bestemt investeringsområde. Det er for eksempel danske obligationer eller europæiske aktier, som investorernes penge investeres i.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2023 - 08:00

Sådan får du konfirmationskronerne til at yngle

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

For mange konfirmander begynder opsparingen med pengegaverne fra konfirmationen. Her kommer eksperter med råd til, hvordan du får dem til at vokse.

Når venner og familie i foråret samles for at fejre de nyslåede konfirmander, tropper mange op med røde roser og hvide konvolutter.

Festen kan være særdeles indbringende for de unge, og det kan skabe grobund for at tale med sit barn om, hvordan man administrerer pengene på en fornuftig måde.

Det mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det er en god anledning til at begynde at lære sit barn lidt om privatøkonomi. For eksempel, at når man sætter penge ind på en konto, så får man rente, siger han.

På den måde kan den unge erfare, at man kan få penge til at vokse af sig selv. Men hvordan gør man så det bedst?

Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet, peger på, at en mulighed kan være de såkaldte konfirmationskonti, som mange banker tilbyder.

Her vil den unge have mulighed for i en periode at opbevare konfirmationspengene på en konto med en høj rente.

- Man kan sætte sig ned og prøve at undersøge, hvordan kontiene passer til konfirmandens behov. Man kan blandt andet undersøge, hvor høj rente de forskellige banker tilbyder, siger hun.

Louise Skjødsholm råder også til, at man tjekker bindingsperioden på de forskellige tilbud. På nogle konti vil pengene for eksempel være bundet i et år, hvor de ikke kan røres.

Når bindingsperioden er udløbet, overgår konfirmationskontoen til en almindelig konto med en lavere rente.

Det er også muligt at sætte konfirmationskronerne i aktier, forklarer Brian Friis Helmer.

- Man kan sagtens investere i værdipapirer. Men det er svært, hvis man som forælder ikke har så meget erfaring med det. Hvis det er tilfældet, bliver man nødt til at læse op på det, siger han.

Brian Friis Helmer opfordrer i øvrigt til, at man støtter sit barn, hvis det viser interesse for aktier og obligationer.

- Har de unge en interesse for at investere, skal man ikke tale det ned, men i stedet guide dem til, hvordan man gør og hjælpe dem stille og roligt i gang, siger han.

Inden man investerer, skal man dog være klar over, at der er omkostninger forbundet med det.

Det koster for eksempel både penge at handle med aktier og at få dem opbevaret. Og så skal man også betale skat af dem, forklarer Brian Friis Helmer.

Samtidig understreger han, at der altid er risici forbundet med investeringer. Det skal den unge også være klar over og bevidst om.

- Når der er et højere afkast, må man forvente en højere risiko. Man skal huske, at pengene kan tabes igen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv