09/05/2023 - 08:00
Sådan får du konfirmationskronerne til at yngle
For mange konfirmander begynder opsparingen med pengegaverne fra konfirmationen. Her kommer eksperter med råd til, hvordan du får dem til at vokse.
Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus
Når venner og familie i foråret samles for at fejre de nyslåede konfirmander, tropper mange op med røde roser og hvide konvolutter.
Festen kan være særdeles indbringende for de unge, og det kan skabe grobund for at tale med sit barn om, hvordan man administrerer pengene på en fornuftig måde.
Det mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.
- Det er en god anledning til at begynde at lære sit barn lidt om privatøkonomi. For eksempel, at når man sætter penge ind på en konto, så får man rente, siger han.
På den måde kan den unge erfare, at man kan få penge til at vokse af sig selv. Men hvordan gør man så det bedst?
Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet, peger på, at en mulighed kan være de såkaldte konfirmationskonti, som mange banker tilbyder.
Her vil den unge have mulighed for i en periode at opbevare konfirmationspengene på en konto med en høj rente.
- Man kan sætte sig ned og prøve at undersøge, hvordan kontiene passer til konfirmandens behov. Man kan blandt andet undersøge, hvor høj rente de forskellige banker tilbyder, siger hun.
Louise Skjødsholm råder også til, at man tjekker bindingsperioden på de forskellige tilbud. På nogle konti vil pengene for eksempel være bundet i et år, hvor de ikke kan røres.
Når bindingsperioden er udløbet, overgår konfirmationskontoen til en almindelig konto med en lavere rente.
Det er også muligt at sætte konfirmationskronerne i aktier, forklarer Brian Friis Helmer.
- Man kan sagtens investere i værdipapirer. Men det er svært, hvis man som forælder ikke har så meget erfaring med det. Hvis det er tilfældet, bliver man nødt til at læse op på det, siger han.
Brian Friis Helmer opfordrer i øvrigt til, at man støtter sit barn, hvis det viser interesse for aktier og obligationer.
- Har de unge en interesse for at investere, skal man ikke tale det ned, men i stedet guide dem til, hvordan man gør og hjælpe dem stille og roligt i gang, siger han.
Inden man investerer, skal man dog være klar over, at der er omkostninger forbundet med det.
Det koster for eksempel både penge at handle med aktier og at få dem opbevaret. Og så skal man også betale skat af dem, forklarer Brian Friis Helmer.
Samtidig understreger han, at der altid er risici forbundet med investeringer. Det skal den unge også være klar over og bevidst om.
- Når der er et højere afkast, må man forvente en højere risiko. Man skal huske, at pengene kan tabes igen, siger han.
/ritzau fokus/