Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/02/2025 - 10:55

Dyrevenner vil politianmelde kunstner hvis grise sultes ihjel

Det er uacceptabelt at sulte grise ihjel, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der dog deler kunstners kritik.

Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Dyrenes Beskyttelse vil holde nøje øje med tre smågrise, der risikerer at sulte ihjel som led i kunstneren Marco Evaristtis udstilling i Kødbyen i København.

Det forklarer dyrlæge og chefkonsulent Birgitte Iversen Damm.

- Det vil blive politianmeldt, når vi vurderer, at grisene udsættes for lidelse i et omfang, så det er i strid med lovgivningen, siger hun.

Kunstneren bag udstillingen, der åbner fredag klokken 17, vil gøre opmærksom på, at tusindvis af grise dør hver dag i den danske svineproduktion.

De tre grise er placeret i et bur sammensat af to indkøbsvogne.

- Det er tre grise, der alligevel skulle dø, fordi de er for svage. Og her får de mad og drikke og mere plads, end de ville have haft i konventionelle danske svinestalde, forklarer Marco Evaristti.

Når udstillingen åbner fredag i Den Grå Kødby, vil grisene ikke længere få mad og drikke. De har derfor udsigt til at dø af sult inden for et par dage.

Hvis nogen ønsker at gøre en ende på deres lidelser, ligger der en boltpistol ved siden af dyrene, magen til den der bruges på slagterier.

- Københavns Politi er opmærksom på begivenheden, lyder det i et kortfattet svar fra politiet.

Dyrenes Beskyttelse deler kunstnerens opfattelse af, at alt for mange griseliv går tabt i den danske svineproduktion.

Organisationen har på baggrund af tal fra landbruget beregnet, at mellem 20.000 og 25.000 griseliv hver dag går tabt i dansk svineproduktion.

De dør på grund af underernæring, eller fordi de bliver klemt ihjel.

Baggrunden er ifølge Birgitte Iversen Damm, at søerne i den konventionelle svineproduktionen er fremavlet til at få alt for store kuld af smågrise.

Mange flere end soen har patter til.

Men det er ifølge Dyrenes Beskyttelse en "systemfejl", der har med griseavl at gøre.

Noget andet er bevidst at udsætte smågrise for lidelse, som det potentielt kan ske i Evaristtis udstilling.

- Fordi der er mange grise, det går ud over i industrien, skal det ikke være sådan, at tre grise, der udstilles, udsættes for det samme.

- Ude i svineproduktionen er det jo ikke sådan, at landmænd planlægger efter at sulte og tørste dyr til døde. Det har landmænd trods alt ingen interesse i, siger Birgitte Iversen Damm.

Marco Evaristti er blandt andet kendt for udstillingen på Trapholt i Kolding i år 2000, hvor ti akvariefisk til stor forargelse blev udstillet i hver sin blender.

To af dem døde, fordi medlemmer af publikum tændte for blenderen, og museet fik en bøde for at have overtrådt dyreværnsloven.

/ritzau/

København, 28/02/2025 - 09:58

Lise Rønne scorer værtsjob i stor TV 2-satsning

Lise Rønne skal være vært for "Feltet - Danmarks største quizkamp", som bliver den danske version af en international succes.

Lise Rønne har sikret sig nyt stort værtsjob.

Hun skal nemlig være vært for programmet "Feltet - Danmarks største quizkamp". Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Programmet bliver den danske version af et internationalt format, som er blevet solgt til 20 andre lande i hele verden.

Den amerikanske version af programmet hedder "The Floor", og værten i det show, Rob Lowe, var afgørende for Lise Rønnes beslutning om at tage jobbet.

- Skal jeg være helt ærlig, så sagde jeg i første omgang ja til at være vært, fordi Rob Lowe er vært på den amerikanske udgave af quizzen. Og ville jeg gerne være den danske pendant til Rob Lowe? Det tror jeg nok, jeg ville, siger Lise Rønne i pressemeddelelsen.

I den danske version skal 64 deltagere kæmpe om en præmie på 250.000 kroner.

Det er en konkurrence om quiz, taktik og hurtigt spil, hvor hver duel er et race mod tiden, og deltagerne skal være hurtige og præcise for at vinde.

- Jeg satte mig og så en sæson sammen med to af mine børn, og vi var alle fanget og ville se mere. Jeg var faktisk slet ikke i tvivl om, at jeg ville have det sjovt med at lave "Feltet", udtaler Lise Rønne i pressemeddelelsen.

Det store internationale spil med det oprindelige navn "The Floor" har sin oprindelse i Holland, hvor det kom til skærmene i 2023.

Ifølge TV 2 var det i 2024 det hurtigst voksende tv-format i verden.

- "Feltet" er en supergod quiz, fordi de dygtige deltagere både har en dyb indsigt i ét emne, samtidig med at de ved noget om næsten alle andre emner. Det betyder, at man som seer både kan gætte med og samtidig virkelig tabe kæben, siger Lise Rønne til TV 2.

46-årige Lise Rønne kunne første gang opleves i fjernsynet, da hun som 23-årig var vært for ungdomsprogrammet "Boogie".

Siden har hun været vært for programmer som "X Factor" og "Forræder".

"Feltet - Danmarks største quizkamp" får premiere lørdag 15. marts på TV 2 Play og TV 2 Charlie.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/02/2025 - 07:30

Blachmans blå bog

* Thomas Blachman har en bachelorgrad i jazzkomposition og arrangement fra Berklee College of Music i Boston i den amerikanske delstat Massachusetts.

* Han slog igennem i 90'erne, da han sammen med rapperen Al Agami kombinerede jazz og hiphop.

* Han har arbejdet i flere forskellige konstellationer. Blandt andre sammen med sin forlovede, den svenske sangerinde og poet Julia Werup, på pladen "Dear Frances".

* Sammen har parret to børn. Familien består også af Thomas Blachmans børn fra hans første ægteskab.

* Thomas Blachman blev belønnet med en Robert i 2011 for musikken til Thomas Vinterbergs drama "Submarino".

* Han har forfattet biografien og debatbogen "Det kolossale menneske" fra 2008.

* Var vært på det kontroversielle DR2-program "Blachman" i 2013, hvor han sammen med skiftende gæster samtalede og betragtede nøgne, tavse kvinder.

* I kritik over at dommere i "X Factor" ikke forløste deres udvalgte sangere godt nok, opfandt han programmet "Mentor", som blev sendt en enkelt sæson på DR i 2013. Her blev de udvalgte sangeres musikalske mentorer stemt ud og ikke deltagerne selv.

Kilder: DR, TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/02/2025 - 08:00

FAKTA: Det skal du bruge til Dubai-chokolade

* For at lave din egen Dubai-chokolade skal du typisk bruge mælkechokolade eller mørk chokolade, smør, pistaciecreme og kadayif, som er tyndt skåret filodej.

* Du kan eventuelt bruge spiseligt guldstøv til pynt.

* Der findes et væld af flere opskrifter på Dubai-chokolade på nettet, YouTube og sociale medier.

Kilder: Arla og madmedfrihed.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/02/2025 - 08:00

Chocolatier dumper viral trend: Det en tarvelig mælkechokolade

Frank Hoermann / Sven Simon/Ritzau Scanpix

Prisen for den virale Dubai-chokolade er skyhøj, alligevel er den udsolgt flere steder. Professionel chocolatier har dog ikke meget til overs for trenden.

Knaset fra en plade chokolade med den grønne pistaciefarve i et samspil med den tyrkiske filodej kadayif ses overalt på de sociale medier.

Det er blevet en trend at smage og vurdere den såkaldte Dubai-chokolade.

Chokoladetrenden startede i Dubai, og prisen på en plade Dubai-chokolade kan i Danmark være helt op til 300 kroner.

Chocolatier og ejer af Nordic Chocolatiers Jakob Ørstrup er dog ikke imponeret over chokoladen. Han mener ikke, at chokoladen har noget ekstraordinært over sig, men har gået sin sejrsgang på sociale medier, fordi influencere har delt den.

- Folk tror, de køber en lille smag af Dubais rigdom, men det er i virkeligheden en super tarvelig mælkechokolade med pistacie og kadayif-dej, siger han.

Hvis Dubai-chokolade ikke smager bedre end andre chokolader, hvad er det så, der tiltrækker køberne? Ifølge Louise Yung Nielsen, der er lektor i Kultur og Medier på Roskilde Universitet, er der nogle tendenser på de sociale medier, som denne trend samler.

En af de tendenser er ASMR, der er en forkortelse for Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR beskriver, hvordan der kan opnås en tilfredsstillelse via lyde på blandt andet sociale medier.

- Det visuelle i videoerne med Dubai-chokolade kombineret med lyden gør, man næsten kan føle, hvordan chokoladen smager i munden, siger hun.

Trenden taler ind i samtiden, hvor der ikke behøves en handling i videoerne for at holde på seeren. I stedet kan de sanselige indtryk give seeren en glæde. Samtidig kommer der et deltagelseselement, ved at man selv kan prøve chokoladen.

- Man kan selv få adgang til chokoladen og mime det, influencerne gør med at brække chokoladen på midten og vise tværsnittet. Det bliver en social praksis, som bliver genkendelig for mange, siger hun.

Hvis man selv skulle ønske at give sig i kast med Dubai-chokolade, så forklarer Jakob Ørstrup, at den er relativt nem at lave selv, og det primært handler om at holde koncentrationen.

- Man skal tage pistaciemassen og køre den op med kadayif-dejen, så har man fyldet. Herefter puttes fyldet på en fyldt plade mælkechokolade, man støber altså en chokoladeskal og kommer fyldet i, bagefter lukkes den, fortæller han.

Fokus skal specielt holdes, når man støber chokoladeskallen. Her skal temperaturen både stige og falde. Man skal starte med at smelte chokoladen på omkring 45 grader, herefter skal den nedkøles til 27-28 grader, inden man til sidst varmer den op til en arbejdstemperatur på omkring 30 grader.

- Det er ikke svært at temperere chokolade. Det handler om temperaturstyring og omrøring. Med fokus kan alle temperere chokolade, siger han.

Jakob Ørstrup vil ikke selv producere Dubai-chokolade, da han ikke mener, det er en bæredygtig mulighed. Et af kritikpunkterne ved Dubai-chokolade er netop bæredygtigheden. Et kilo pistacienødder kræver omkring 8000-9000 liter vand for at blive produceret, hvilket er et problem de steder, hvor der er mangel på vand.

- Jeg tror, de fleste chokolademagere ved, at det har en begrænset levetid, fordi det er et internetfænomen, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek