Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/06/2024 - 10:45

CO2-afgift og udtaget jord kan koste 3000 landbrugsjob i 2035

Trepartens anbefalinger kan koste 3150 job i landbruget i 2035, mens skovrejsning omvendt kan skabe 1000 nye.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

At indføre den grønne treparts foreslåede CO2-afgift og skovrejsning kan koste op mod 3150 arbejdspladser for landbrug og følgeerhverv som slagterier og mejerier i 2035.

Her er afgiften fuldt indfaset til højeste niveau på 750 kroner med et fradrag på 60 procent.

Skovrejsningen vil dog omvendt give nye arbejdspladser, så den estimerede beskæftigelseseffekt for sektoren lander på 2050 tabte arbejdspladser i 2035.

Det viser et notat, Økonomiministeriet har udgivet.

Da den grønne trepart blev præsenteret mandag aften, oplyste de to Venstre-ministre bag aftalen, landbrugsminister Jacob Jensen og økonomiminister Stephanie Lose, at indsatsen ville koste mellem 1000 og 1500 job i landbruget i 2030.

Men de kunne ikke oplyse, hvordan det ville påvirke beskæftigelsen i erhvervet i 2035, når afgiften er på sit højeste.

Stephanie Lose, der har været regeringens tovholder på den grønne trepart, understregede mandag, at nye investeringer i klimateknologier som pyrolyse og biogas vil modvirke jobtabet ved afgiften og udtagningen af jord.

Derfor er beskæftigelsestallene behæftet med usikkerhed, fordi de nye investeringers potentielle jobskabelse ikke kan tælles med, lyder det.

I debatten om landbrugets CO2-afgift er det blevet vendt og drejet, hvorvidt de tabte landbrugsarbejdspladser vil blive opsamlet i den samlede danske økonomi. Her er der høj beskæftigelse og stor bevægelighed mellem jobbene.

Notatet fra Økonomiministeriet estimerer i den sammenhæng, at afgiften og skovrejsningens samlede effekt på den danske beskæftigelse er marginal med 100 tabte arbejdspladser i 2035.

Den grønne trepart består af regeringen og en række organisationer for landbrug, industri og naturen.

Her har man fundet enighed om en CO2-afgift på landbrugets udledninger på 300 kroner per ton CO2 i 2030 og 750 kroner i 2035.

Der er dog indlagt et fradrag på 60 procent på afgiften, så den enkelte landmand skal betale 120 kroner i 2030 og 300 kroner i 2035.

/ritzau/

København, 26/06/2024 - 09:34

Hjerteproblemer holder Lisbet Dahl ude af Tivolirevyen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Lisbet Dahl er ved godt mod, efter en utæt hjerteklap udløste åndenød. Det siger den 78-årige revyveteran i et interview med Her og Nu.

Vejrtrækningsproblemer og åndenød forårsaget af en utæt hjerteklap, som Lisbet Dahl fik indopereret en kunstig en af i 2008 samtidig med en bypassoperation, holder hende ude af Tivolirevyen.

Det er ikke sikkert, at hun bliver klar igen inden sidste forestilling den 14. juli.

Det oplyser den 78-årige revyveteran selv i et interview med Her og Nu.

- Jeg har det som sådan fint. Jeg går tur med min hund og handler selv ind. Jeg må bare ikke blive forpustet. Jeg skal bare tage den med ro. Og det kan man jo ikke, når man er på scenen. Jeg er så frygtelig ked af at måtte svigte mine kammerater, siger hun til ugebladet.

Skuespilleren Lone Rødbroe er blevet hastet ind som sygevikar. Derudover består holdet på scenen af Thomas Eje, Rikke Bilde, Rikke Buch Bendtsen, Mikkel Becker Hilgart og kapelmester James Price.

Lisbet Dahl nåede at spille en håndfuld forestillinger, inden hun blev sygemeldt.

Hun mødte også ind i Tivoli, den dag hun måtte trække sig. Hun mærkede, at noget var galt og blev tilset af en sygeplejerske. Sygeplejersken ringede med det samme til alarmcentralen, som straks sendte en ambulance.

Situationen ramte meget uventet og meget hurtigt. Men Lisbet Dahl er ikke sådan til at forskrække, siger hun videre i interviewet med Her og Nu.

- Nu går jeg til undersøgelser, så de kan finde ud af om hjerteklappen skal skiftes, eller det kan klares på en anden måde. Jeg ved ikke noget konkret endnu. Det gør lægerne heller ikke. Så jeg må vente på, at lægerne finder ud af, hvad de vil gøre, siger hun til ugebladet.

Ud over at gå på scenen er Lisbet Dahl også Tivolirevyens instruktør og kunstneriske leder.

Inden Lisbet Dahl sidste år påtog sig opgaven at genrejse Tivolirevyen, var hun fra 1985 til 2022 instruktør og kunstnerisk leder i Cirkusrevyen, hvor hun også gik på scenen.

Kort før premieren på sin sidste sæson i 2022 blev hun sygemeldt grundet følger af coronavirus.

Året før - i 2021 - havde Lisbet Dahl ligeledes en sygeperiode under Cirkusrevyen. Det skyldtes stress efter et sygdomsforløb, der havde tæret på kræfterne, lød det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/06/2024 - 15:50

Zentropa kaster sig over dokumentarfilm

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Zentropa har ansat dokumentarfilmsinstruktør og producer Nicole Horanyi til at føre selskabets nye dokumentarfilmsbrand ud i verden.

Zentropa vil ikke længere udelukkende lave fiktion som "Retfærdighedens ryttere", "Druk" og "Nymphomaniac".

Nu kaster selskabet sig også over dokumentarfilm.

Det oplyser Zentropa i en pressemeddelelse.

- Verden i dag kalder på samtale og fællesskaber. På at forstå og udvikle den verden, vi befinder os i. Dokumentaren er et af de stærkeste midler, vi har til at opnå dette, siger producerne Sisse Graum Jørgensen og Louise Vesth i pressemeddelelsen og fortsætter:

- På Zentropa vil vi gerne være med til at udvikle og producere virkelighedens fortællinger i samarbejde med stærke kunstneriske talenter, som ønsker at udkomme bredt både nationalt og internationalt. Vi leverer allerede film og serier til hele verden og vil gerne fremover også bidrage til Danmarks allerede imponerende position inden for produktion af dokumentarfilm og -serier.

Til at stå i spidsen for den nye satsning, Zentropa Documentary, har selskabet hyret den prisbelønnede dokumentarfilmsinstruktør og producer Nicole Horanyi.

Hun står selv bag "En fremmed flytter ind", som blev sendt på TV 2 i 2017, og for "Natascha Kampusch - A Lifetime in Prison", der blev vist på Viaplay i 2022.

Nicole Horanyi var dokumentarchef på Viaplay fra 2022 til 2023, hvor hun havde ansvar for streamingtjenestens dokumentarsatsninger som "Statsministeren: Helle Thorning-Schmidt" og "The Most Remote Restaurant in the World".

Nicole Horanyi kalder Zentropa for et enestående hus.

- Sammen kan vi skabe dokumentarformater, der appellerer til et stort publikum og inspirerer til refleksion og handling, siger Nicole Horanyi i pressemeddelelsen.

Zentropa forventer at præsentere de første titler i løbet af det næste år, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan hjælper du ved hedeslag

* Bliver en af dine rejsefæller ramt af hedeslag, skal du som det første hjælpe vedkommende indenfor et køligt sted.

* Sørg dernæst for, at personen får vand at drikke, læg kolde omslag på personens pande, under armhulerne og langs halsen.

* Hjælp gerne den hedeslagsramte ned at ligge med benene op, og tilkald hjælp.

Kilde: Klaus Nielsen Jeschke, læge hos Falck.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

På vej til sydens hede? Sådan passer du godt på dig selv i varmen

Alkis Konstantinidis/Reuters

Drik, selv om du ikke føler tørst, og søg læge, hvis du får det skidt under den bagende sol på rejsen sydpå, lyder rådet fra læge.

Termometeret viser mørkerøde tal i Sydeuropa i disser uger.

Og den stegende hede kræver, at du som turist tager dig nogle forholdsregler for ikke at blive utilpas i varmen.

1) Drik rigeligt med vand.

Når sveden driver af dig, risikerer du at tabe så meget væske, at du dehydrerer. Derfor er det alfa og omega, at du husker dig selv på at drikke masser af vand.

- Det er vigtigt, at man indtager rigeligt med væske, også selv om man ikke føler tørst. Når man bliver tørstig, er kroppen nemlig allerede i de tidlige stadier af dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke, der er læge hos Falck og løbende er i kontakt med danske patienter, der bliver indlagt i udlandet.

Han råder dig til at drikke vand fra flaske og ikke hanen samt at begrænse indtaget af koffeinholdige drikke og alkohol.

- Man bør undgå alkohol i de varme timer, fordi det har en negativ effekt på væskebalancen. Derudover bliver man sløv og opholder sig måske længere tid i solen, hvilket øger risikoen for dehydrering, lyder det fra lægen.

Farven på din urin kan give dig et fingerpeg om din væskebalance. Er urinen lysegul, er alt godt. Har det en mørkere nuance, kan du have brug for mere væske.

2) Beskyt dig mod solen.

Selv om du elsker at ligge og dase på stranden eller ved poolen, så er det en dårlig idé at befinde sig for længe i solen under en hedebølge.

- Man bør undgå at opholde sig i solen i de timer, hvor solens uv-stråler er stærkest. Det vil typisk være mellem klokken 11 og klokken 15, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Sørg derudover for at følge de gængse råd om solbeskyttelse - brug solcreme, søg skygge og gå med hat.

- Det er vigtigt - både for at undgå skader på huden, men også fordi det at opholde sig i solen øger risikoen for tab af væske i kroppen og dermed dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke.

3) Søg lægehjælp.

Udvikler du i varmen symptomer som tørst, svimmelhed, almen utilpashed og feber, så anbefaler Klaus Nielsen Jeschke, at du søger læge.

Rejser du med et af de store rejseselskaber, vil der ofte være medicinsk uddannet personale til stede på hotellet, der står klar til at hjælpe. Men ring også gerne hjem til Danmark.

- Folk er ofte i tvivl, hvordan man helt konkret får lægehjælp, når man er i udlandet. Og her vil jeg råde til, at man ringer til sit rejseforsikringsselskab, som kan give gode råd og vejledning, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Bliver du decideret syg på grund af heden, er der mulighed for at få dækning fra rejseforsikringen.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Som udgangspunkt dækker rejseforsikringen, hvis du bliver akut syg af den ene eller anden årsag på ferien. Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring og medbringe dit EU-sygesikringskort, når du rejser på ferie i Europa, siger hun.

Går du med overvejelser om helt at droppe at tage af sted på ferien, skal du dog ikke regne med, at forsikringen dækker.

- Hedebølge er ikke grund nok til at aktivere afbestillingsforsikringen. Den kommer i spil, hvis man selv eller en af ens nærmeste bliver syg eller kommer til skade inden afrejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til det pågældende land, fastslår Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek