Du kan sige det med blomster, men du kan også sige det med en cremet sovs.
- Mad er kærlighedssproget for mig. Jeg elsker at lave mad til dem, jeg holder af, siger Camilla Skov, der driver bloggen "Vegetarisk Hverdag" og er forfatter til flere kogebøger.
- Det der med at gøre sig umage med et måltid er super kærlighedsfuldt og omsorgsfuldt, mener hun.
Kok og smagsudvikler Thomas Askov Jørgensen har det på samme måde.
- For mig handler det også meget om sanser. Hvis vinen ikke smager godt, har jeg ikke lyst til at kysse for eksempel, siger han.
Med valentinsdag rundt om hjørnet giver de to madromantikere her hver deres bud på den perfekte scoremiddag.
1) Frisk salat eller frisk fisk.
Som forret foreslår Camilla Skov en frisk vintersalat med fennikel, citron og en masse grønne urter.
- En scoremiddag skal ikke være for tung. Du skal helst ikke trille væk fra bordet bagefter, så der ikke er energi til, hvad man nu har lyst til efter maden, siger hun.
Thomas Askov Jørgensen synes, du skal servere ceviche i en østersskal, så retten kan spises uden bestik.
- Det bliver lidt fingermadsagtigt og intimt, siger han.
Du laver cevichen ved at skære et stykke torsk eller en anden lys fisk i små stykker og lægge det i en skål med citron et par timer. Anret herefter en portion til hver, og smid lidt urter på toppen.
2) Nem luksus.
Med hovedretten går du aldrig galt i byen med en enkel pastaret, mener Camilla Skov. Faktisk har hun en opskrift, der bærer navnet "Scorepasta".
- Den er latterligt nem at lave og smager bare sindssygt godt, siger hun.
Begynd med at sætte pasta over. Brun så langsomt en stor klat smør i en gryde, tilsæt en bunke smagfulde tomater, og lad dem koge i fem minutters tid. Smag til med æblecidereddike, honning, salt og peber.
- Til sidst klasker du en burrataost ovenpå, så det bliver ekstra luksuriøst, lyder det fra Camilla Skov.
Du kan også springe på fiskevognen og bage en hel pighvar i ovnen, siger Thomas Askov Jørgensen.
Den skal have seks-syv minutter i ovnen ved 210 grader. Hvis kødet begynder at slippe fiskebenet, er den helt sikkert færdig.
Lav så en sauce på hvidvinseddike, som du koger ind med peberkorn og derefter tilsætter smør.
Som tilbehør kan du servere små kartofler, små gulerødder og rosettekål.
- Rosettekål ligner en rose, og vi spiser jo også med øjnene, siger Thomas Askov Jørgensen.
3) Sødt og let.
Når du kokkererer for din udkårne, bør du gå efter retter, som gør, at du kan være mest muligt til stede ved bordet, mener Camilla Skov.
- Det går ikke, at du er væk i en halv time. Så det er en god idé at begrænse, hvad der skal laves i køkkenet i løbet af aftenen, siger hun.
En hurtig dessert kan være stykker af ananas, som du strøer med sukker og steger på en grillpande, indtil de får en karamelliseret overflade.
Server med vaniljeis og hvid chokolade, som du på forhånd har hakket groft og grillet i ovnen, så den bliver karamelliseret. Til sidst kan du pynte med lidt frisk mynte.
Har du noget marcipan tilovers fra julen, opfordrer Thomas Askov Jørgensen dig til at bage en mazarinbund og beklæde den med en havtornmousse.
- Samtidig kan du lave en havtornsirup, som kan hældes over tærten. Den laver du ved at blende havtornen, blande den med sukker i en gryde og lade det koge ind, siger han.
Og så er der ikke andet for end at tænde stearinlysene og finde champagnen frem.
/ritzau fokus/