Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/02/2023 - 09:00

Scoremiddag: Forkæl din udkårne med smør og fingermad

Gør det enkelt, men gør dig umage, når du kokkererer for den, du har et godt øje til, lyder rådet fra to eksperter.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du kan sige det med blomster, men du kan også sige det med en cremet sovs.

- Mad er kærlighedssproget for mig. Jeg elsker at lave mad til dem, jeg holder af, siger Camilla Skov, der driver bloggen "Vegetarisk Hverdag" og er forfatter til flere kogebøger.

- Det der med at gøre sig umage med et måltid er super kærlighedsfuldt og omsorgsfuldt, mener hun.

Kok og smagsudvikler Thomas Askov Jørgensen har det på samme måde.

- For mig handler det også meget om sanser. Hvis vinen ikke smager godt, har jeg ikke lyst til at kysse for eksempel, siger han.

Med valentinsdag rundt om hjørnet giver de to madromantikere her hver deres bud på den perfekte scoremiddag.

1) Frisk salat eller frisk fisk.

Som forret foreslår Camilla Skov en frisk vintersalat med fennikel, citron og en masse grønne urter.

- En scoremiddag skal ikke være for tung. Du skal helst ikke trille væk fra bordet bagefter, så der ikke er energi til, hvad man nu har lyst til efter maden, siger hun.

Thomas Askov Jørgensen synes, du skal servere ceviche i en østersskal, så retten kan spises uden bestik.

- Det bliver lidt fingermadsagtigt og intimt, siger han.

Du laver cevichen ved at skære et stykke torsk eller en anden lys fisk i små stykker og lægge det i en skål med citron et par timer. Anret herefter en portion til hver, og smid lidt urter på toppen.

2) Nem luksus.

Med hovedretten går du aldrig galt i byen med en enkel pastaret, mener Camilla Skov. Faktisk har hun en opskrift, der bærer navnet "Scorepasta".

- Den er latterligt nem at lave og smager bare sindssygt godt, siger hun.

Begynd med at sætte pasta over. Brun så langsomt en stor klat smør i en gryde, tilsæt en bunke smagfulde tomater, og lad dem koge i fem minutters tid. Smag til med æblecidereddike, honning, salt og peber.

- Til sidst klasker du en burrataost ovenpå, så det bliver ekstra luksuriøst, lyder det fra Camilla Skov.

Du kan også springe på fiskevognen og bage en hel pighvar i ovnen, siger Thomas Askov Jørgensen.

Den skal have seks-syv minutter i ovnen ved 210 grader. Hvis kødet begynder at slippe fiskebenet, er den helt sikkert færdig.

Lav så en sauce på hvidvinseddike, som du koger ind med peberkorn og derefter tilsætter smør.

Som tilbehør kan du servere små kartofler, små gulerødder og rosettekål.

- Rosettekål ligner en rose, og vi spiser jo også med øjnene, siger Thomas Askov Jørgensen.

3) Sødt og let.

Når du kokkererer for din udkårne, bør du gå efter retter, som gør, at du kan være mest muligt til stede ved bordet, mener Camilla Skov.

- Det går ikke, at du er væk i en halv time. Så det er en god idé at begrænse, hvad der skal laves i køkkenet i løbet af aftenen, siger hun.

En hurtig dessert kan være stykker af ananas, som du strøer med sukker og steger på en grillpande, indtil de får en karamelliseret overflade.

Server med vaniljeis og hvid chokolade, som du på forhånd har hakket groft og grillet i ovnen, så den bliver karamelliseret. Til sidst kan du pynte med lidt frisk mynte.

Har du noget marcipan tilovers fra julen, opfordrer Thomas Askov Jørgensen dig til at bage en mazarinbund og beklæde den med en havtornmousse.

- Samtidig kan du lave en havtornsirup, som kan hældes over tærten. Den laver du ved at blende havtornen, blande den med sukker i en gryde og lade det koge ind, siger han.

Og så er der ikke andet for end at tænde stearinlysene og finde champagnen frem.

/ritzau fokus/

København, 31/07/2025 - 13:40

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

DR bekræfter også over for Ekstra Bladet, at man har taget programmet ud af sendepladen for nu.

- Fremtiden for programmet er uafklaret, lyder det blandt andet i et skriftligt svar fra Anne Garlichs, der er programchef for ekstern tv på DR.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

DR oplyser til Ritzau, at "Tæt på sandheden undersøger" kommer til at bestå af to afsnit, hvoraf det første kan ses på DRTV fra morgenstunden 6. august, mens det bliver sendt på DR 2 8. august.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 13:27

DR-succes udskydes på ubestemt tid

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 14. sæson af det populære satireprogram "Tæt på sandheden" bliver udskudt. Det bekræfter værten Jonatan Spang til Ekstra Bladet.

Havde man set frem til snart at se den kommende sæson af DR's satireprogram "Tæt på sandheden", må værten Jonatan Spang desværre skuffe.

Han melder nu ud, at han har valgt at udskyde sæsonen på ubestemt tid. Det siger han til Ekstra Bladet.

- Det er halvandet år siden, at jeg blev skilt, og alt er desværre ikke faldet på plads endnu.

- Jeg kom igennem sidste sæson, men var ikke tilfreds med min egen indsats, og jeg havde troet, at sommeren kunne bringe ro og give fornyet energi, men det er desværre ikke sket. Derfor har jeg set mig nødsaget til at udskyde sæson 14 indtil videre, lyder det til mediet.

Udmeldingen kommer kort efter, at Jonatan Spang i juni løftede sløret for projektet "Tæt på sandheden undersøger".

Og til Ekstra Bladet lyder det, at udskydelsen af den 14. sæson ikke kommer til at have indflydelse på det nye format, da programmet er optaget færdigt.

Jonatan Spang trak ligeledes stikket, da han var i gang med programmets 12. sæson.

Dengang lød det, at han gennem en længere periode havde trukket på sine reserver.

- Jeg er træt, og for at kunne genoprette min energi har jeg brug for at holde en længere pause, lød det.

Det betød, at Esben Pretzmann for en stund satte sig bag det ikoniske skrivebord.

"Tæt på sandheden" har eksisteret siden 2017 og er et ugentligt satireprogram, der ser på aktuelle nyhedshistorier med humoristiske briller.

Jonatan Spang påbegyndte sin karriere som standupkomiker og har flere one-man shows i bagagen.

Han har desuden medvirket i flere film og teaterforestillinger, og han var i en periode teaterdirektør for Nørrebro Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

FAKTA: Pasta

* Mens coronapandemien rasede i Danmark, og supermarkederne blev hamstret for toiletpapir, så var det en helt anden varer, der var på høj kurs i Italien. Det var nemlig pasta, italienerne kæmpede om at få købt.

* Der findes over 300 forskellige pastaformer med mere end 1300 forskellige navne.

* Spaghetti og lasagne er de to mest populære pastatyper.

* Generelt fordeler pasta sig på fire kategorier: langpasta, båndpasta, kort formet pasta og fyldt pasta.

* På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad i Danmark.

Kilder: MarketWatch, Coop Analyse 2019 og Pastella.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 31/07/2025 - 10:00

Tjek kogetid og tilsætningsstoffer når du vælger din pasta

Liz Hafalia/Ritzau Scanpix

Mamma mia, hvor er der mange pastaer i supermarkedet. Hvilken bør man vælge at putte i indkøbsvognen? Her er få gode råd til at gøre betænkningstiden kortere.

Pasta er populært i Danmark. På en gennemsnitlig dag spiser én ud af ti pasta til aftensmad herhjemme. Det viser tal fra Coop Analyse. Men hvordan vælger man den bedste pasta, når der er flere hundrede slags at vælge imellem?

Et af de områder man kan kigge på ved tørret pasta, er kogetiden. Det fortæller journalist og forfatter til bogen "Håndlavet pasta", Sofie Borbiconi.

- Man skal vælge en pasta, der har lang kogetid, fordi det er et tydeligt tegn på, at de ude på fabrikkerne ikke har tørret pastaen ved for høje temperaturer. Pastaen er behandlet mere nænsomt, og det betyder, at den har lettere ved at absorbere saucen, siger hun.

Man kan derfor heller ikke altid stole på henvisningerne på poserne med pasta, da det kan variere, hvor præcise de er.

- Hvis der står på posen, at det skal koge 13 minutter, og det i virkeligheden skal koge 15 minutter, så er det kun et godt tegn. Det betyder, pastaen er tørret over længere tid og på en mere naturlig måde, siger hun.

Riccardo Lara, der er kok og medejer af pastaforretningen Laminata anbefaler, at man køber frisk pasta fra mindre producenter, eventuelt steder, hvor der specialiseres i pasta. Disse steder er man mere sikker på pastaens kvalitet.

- Man bør finde pasta med få og simple ingredienser og uden tilsætningsstoffer for at undgå ultraforarbejdede produkter, siger han.

Et godt tip er også at tjekke efter udløbsdatoen på frisk pasta. Det er dog andre briller, man skal tage på, end man plejer.

- En kortere udløbsdato er et godt tegn, da det betyder, at producenten har brugt færre eller ingen tilsætningsstoffer. Hvis man for eksempel finder ravioli, der udløber om en måned, er der højst sandsynligt tilsat bindemiddel og tilsætningsstoffer, siger han.

Det sidste råd fra Riccardo Lara er, at man skal gøre sig en ekstra overvejelse, inden ingredienserne ryger i indkøbsvognen.

- Jeg anbefaler generelt at gå efter økologiske produkter for at undgå pesticider, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek