Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/08/2019 - 12:56

Oversætter er fyret efter volapyk i anklageskrift

Retssikkerheden var i fare i straffesag mod tre georgiske mænd, mente dommer i Københavns Byret.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Et oversættelse af et anklageskrift til georgisk var så fyldt med fejl, at firmaet bag leverancen til Københavns Politi har besluttet at stoppe samarbejdet med den pågældende oversætter.

Det oplyser kommunikationsdirektøren i Rigspolitiet, Anders Frandsen.

- Københavns Politi har ikke betalt for oversættelsen, og firmaet har beklaget det mange gange, siger direktøren til Ritzau.

Oversættelsen blev sat i værk i en straffesag mod tre georgiske mænd, der var tiltalt for indbrud og hæleri. De fik imidlertid præsenteret det rene volapyk. Afsløringen skete, da en forsvarer tog initiativ til en nærmere kontrol.

"Hæleri" blev oversat til "noget der vokser". Forretningen "Føtex" blev til "betyder ingenting". En "Bed & Breakfast" var "en seng og morgenmad". I øvrigt var anklagemyndighedens påstand om et forbud mod indrejse noget overraskende blevet til "forbud mod udrejse".

Disse og andre fejl blev dokumenteret i et retsmøde 1. juli i Københavns Byret, fremgår det af retsbogen.

I retsmødet var to tolke til stede, fordi firmaet EasyTranslate, som siden april har leveret tolke blandt andet til politi og retsvæsen, ikke var i stand til at stille med en dansk-georgisk tolk. En tolk oversatte fra dansk til russisk, og en anden tolkede fra russisk til georgisk.

Den skriftlige oversættelse blev ikke leveret af EasyTranslate, men af et andet firma, som Københavns Politi havde bestilt til opgaven, oplyser Rigspolitiet.

Forsvarerne påpegede, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention var blevet krænket. Enhver tiltalt i en straffesag har krav på at vide, hvad han eller hun anklages for. Men det var ikke sket med det mærkværdige dokument, som anklagemyndigheden havde fremlagt, mente advokaterne Michael Steffensen, Else Præstegaard og Finn Bachmann.

På dommerpodiet var der heller ingen begejstring. Dommeren kritiserede såvel oversættelsen som dobbelttolkningen. Hun sagde ifølge retsbogen, at "situationen vedrørende oversættelse af anklageskriftet og tolkesituationen er meget utilfredsstillende for alle parter og bringer retssikkerheden i fare".

I øvrigt var der ved tidligere retsmøder i forløbet så store problemer med kvaliteten af tolkningen, at en dommer i byretten valgte at løslade den ene af de varetægtsfængslede mænd. Denne afgørelse blev kort efter ændret af Østre Landsret.

Det sidste punktum er dog ikke sat. Højesteret skal ekstraordinært se på sagen. Dommerne skal afgøre, hvilken konsekvens det burde have haft, at en tolk og den tiltalte havde "visse forståelsesmæssige problemer", har Procesbevillingsnævnet bestemt.

/ritzau/

København, 29/11/2022 - 11:45

Rockerkrig bliver til ny dansk serie med prominente navne

Alba August og Marco Ilsø skildrer Pia og Henning, også kaldet "Makrellen", i den kommende Viaplay-serie "Bullshit".

Danmarks første store rockerkrig bliver nu filmatiseret i seks afsnit under titlen "Bullshit".

Det annoncerer Viaplay Group i en pressemeddelelse.

Den kommende serie er baseret på den dokumentariske beretning "Bullshit – fortællingen om en familie" af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen, der blev belønnet med Dansk Journalistforbunds Cavling-pris i 2018.

- Jeg har behandlet "Bullshit" som en lang sekventiel spillefilm, der tematisk bevæger sig omkring familie og vold, siger seriens instruktør, Milad Alami, i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Hvad der starter i rus og glæde, viser sig at blive et sandt mareridt. "Bullshit" er en spændingstur ind i ungdommens vildskab, der er sjov og ret uskyldig i starten, men som bliver mere og mere alvorlig og farlig, lyder det.

"Bullshit" er centreret om Pia og Henning, bedre kendt under tilnavnet "Makrel", som skildres af henholdsvis Alba August, der er datter af den danske Oscar-vinder Bille August, og Vikings-stjernen Marco Ilsø.

De får selskab på settet af blandt andre Jakob Cedergren og Nicolaj Kopernikus.

Bogen "Bullshit – fortællingen om en familie", som den kommende serie baserer sig på, skildrer, hvordan drabene på "Makrellens" skolekammerat og Pias veninde bragte parret sammen.

"Makrels" bande og Pias venner søgte hævn og dannede klubben Bullshit, som kæmpede mod Hells Angels. Rockerkrigen udviklede sig til de største væbnede kampe i Danmark siden Anden Verdenskrig.

"Makrel" blev myrdet i 1984 i en alder af 24 år foran Pia af Jørn "Jønke" Nielsen, der blev dømt for drabet.

"Bullshit" har forventet premiere i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 10:39

Poul Madsen skifter karriere

Rune øe/Ritzau Scanpix

Poul Madsen vil satse helhjertet på sit nye job som strategisk rådgiver, siger den tidligere chefredaktør for Ekstra Bladet til fagbladet Journalisten.

- Der er kun én person i Danmark, der har stået i flere shitstorme end mig. Og det er Lars Løkke Rasmussen.

Sådan siger Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Poul Madsen i et interview med Journalisten.

Den erfaring vil den 60-årige journalist sætte i spil i sit nye job som strategisk rådgiver, fortæller han til fagbladet.

Her hjælper han virksomheder med at kommunikere i krisesituationer, men også med den mere langsigtede kommunikation, hvor det handler om at komme ud med de rigtige budskaber, siger han.

Poul Madsen fortæller videre til fagbladet Journalisten, at han satser helhjertet på sit nye job, hvorfor han er stoppet som arbejdende bestyrelsesformand for mediet Den Uafhængige.

Han fortsætter dog stadig med foredrag og ordstyrerjob og podcasten "Umage venner" med Sisse Sejr.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 09:00

FAKTA: Eksempel på ny pensionsudbetaling

* Poul på 68 år er folkepensionist og gift med Birthe på 64 år. Hun forventer at arbejde de næste tre år.

* Han har årlige pensionsudbetalinger før skat på 150.000 kroner ud over folkepension.

* Hun tjener 380.000 kroner årligt før skat efter AM-bidrag. De har ingen indtægter fra investeringer i fri opsparing.

* Fremover kan han få det fulde beløb på 45.600 kroner før skat i folkepensionens tillæg. Efter skat på 38 procent betyder det, at parret årligt vil få 28.272 kroner mere i hånden.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 29/11/2022 - 09:00

Nye pensionsregler fra næste år: Det betyder det for dig

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

De nye regler kan udløse en månedlig ekstra udbetaling på over 2.000 kroner efter skat for en folkepensionist.

Fra næste år kan man som pensionist opleve, at man får udbetalt flere penge, når nye regler for modregning i pension træder i kraft.

Som reglerne er i dag, kan man som folke-, førtids- og seniorpensionist blive modregnet i sin pension, hvis ens ægtefælle eller samlever har arbejdsindtægt.

Den modregning har et bredt flertal i Folketinget besluttet at afskaffe fra 1. januar 2023.

- Er der ikke andet, som giver modregning, vil man fremover få udbetalt det fulde tillæg på cirka 2.300 kroner ekstra efter skat om måneden, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i pensionsselskabet PFA, og tilføjer:

- For nogle pensionister vil de ekstra penge være en mærkbar hjælpende hånd i disse tider med høj inflation.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at de nye regler kan få betydning for cirka 100.000 pensionister.

Hvis man er pensionist eller snart bliver pensioneret, og man har en ægtefælle eller samlever, der stadig arbejder, kan man være en af dem.

De nye regler kan betyde, at man som pensionist får udbetalt det fulde pensionstillæg på op til 45.600 kroner mere om året før skat.

Udbetaling Danmark oplyser til Ritzau, at det vil fremgå af det næste årsbrev, om man får mere i pension efter de nye regler. Det udsendes omkring 1. december.

Centerdirektør i Udbetaling Danmark Lene Hougaard-Enevoldsen anbefaler, at man sørger for at kontrollere sin forskudsopgørelse. Den danner nemlig grundlag for, hvad man får i pension.

- I en tid med stigende energipriser og høj inflation er det en god idé at tjekke tallene på forskudsopgørelsen, så man sikrer, at man får det rigtige udbetalt, siger hun.

Forskudsopgørelsen skal opdateres på Skats hjemmeside eller ved at ringe til Skat senest 7. december, hvis ændringerne skal gælde til beregning af pension fra januar 2023.

Selv om ægtefælle eller samlevers arbejdsindtægt fra næste år ikke påvirker pensionen, kan andre indtægter fra for eksempel aktier stadig give en modregning.

- Hvis de nye regler giver anledning til spørgsmål om pension og opsparing, anbefaler jeg, at man kontakter sit pensionsselskab og får personlig rådgivning med udgangspunkt i sin egen konkrete situation, siger Camilla Schjølin Poulsen.

De nye regler for modregning skal gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet, også efter pensionsalderen.

- Mange har været bekymrede for, om det kan betale sig at arbejde, og reglerne har været lidt komplicerede. Det er derfor også positivt, at reglerne nu bliver forenklede, siger hun.

I en seniorundersøgelse, som analyseinstituttet Wilke lavede i foråret for PFA, svarede 45 procent, at de kunne forestille sig at arbejde efter folkepensionsalderen.

Et bredt flertal i Folketinget har også besluttet at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af egen arbejdsindtægt.

- Denne del lader lidt vente på sig på grund af valget og de nuværende regeringsforhandlinger, siger Camilla Schjølin Poulsen.

- Der vil sandsynligvis komme et udkast til det forslag i første kvartal af 2023.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv