Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/11/2023 - 08:00

Vær opmærksom på dette inden snapsen overtager til firmajulefrokosten

Inden du kaster alkoholen indenbords til firmaets årlige julefrokost, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Med snaps, øl og drinks på bordet kan fornuften godt sive ud af hovedet.

Og selv om det kan være sjovt at være til julefrokost med sit arbejde i mindre professionelle rammer, så er det stadig vigtigt at være opmærksom.

For en firmajulefrokost er ikke helt det samme som den, du holder med dine venner.

1) Du er stadig "på arbejde".

For det første er du på en måde stadig på arbejde, fortæller chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs medlemsrådgivning.

- Derfor bør man også agere efter at være på arbejde og ikke slå sig så meget løs, som når der ikke er så meget på spil, siger hun.

Hun betoner, at til firmajulefrokosten er der også en chef til stede, som giver dig løn, mere spændende opgaver, og som har medbestemmelse over din fremtid i firmaet.

- Det er et andet setup end en normal julefrokost i det private, og du er nødt til at forholde dig professionelt, mens du har det sjovt.

Ifølge afdelingsleder Trine Juulstrup fra den landsdækkende konsulentvirksomhed Human House, der rådgiver inden for ledelse, organisationsudvikling og arbejdsmiljø, er skellet mellem arbejdsliv og privatliv blevet mere flydende, i takt med at nye generationer kommer på arbejdsmarkedet.

- Det er for nogle blevet sværere at se forskellene mellem en privat julefrokost og en firmajulefrokost, blandt andet fordi der kan opstå stærke venskabelige relationer på en arbejdsplads, påpeger hun.

En vigtig tommelfingerregel er ifølge afdelingslederen, at man også skal kunne se sine kolleger i øjnene om mandagen og sikre sig, at man ikke har opført sig på en måde, der kan komme til at påvirke samarbejdet i en negativ retning.

2) Tænk over, hvad du drikker.

Og netop at bevare sit professionelle jeg taler ind i tip nummer to: Pas på snapsen.

- Hvert år får vi i Djøf 150-200 henvendelser fra vores medlemmer, som ofte handler om, at nogle er blevet for fulde og gået over stregen. Og her er det især sommerfesterne og julefrokosterne der giver udsving, siger Bella Lea Buono.

Chefkonsulenten oplever også, at nogle ringer ind, fordi de godt kan huske, at de har gjort eller sagt noget forkert, men ikke lige hvad. Og her er det gode råd mejslet i sten:

- Vær proaktiv, tag ansvaret på dig, og giv en uforbeholden undskyldning. Pak det ikke væk. Betryg dem med, at det ikke sker igen, ved eksempelvis at fortælle, hvordan du vil undgå det.

Er du meget i tvivl om, hvad du har eller ikke har gjort, så hiv en kollega til side, og sig, at du har på fornemmelsen, at du muligvis fik sagt noget dumt.

3) Kommer du til skade, kan du være dækket.

Hvis du i et svedigt dansetrin kommer til skade til firmajulefrokosten, kan du faktisk være dækket af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Som udgangspunkt når du udfører en opgave, som din arbejdsgiver har sat dig til, er du dækket. Derfor betyder det noget, hvis det er din arbejdsgiver, som er arrangør og afsender på invitationer til julefrokosten, siger Trine Juulstrup.

Ifølge Trine Juulstrup betyder det i praksis, at hvis dans og alkohol er en del af konceptet, og du skvatter rundt, så bør du anmelde det som en arbejdsskade, hvis der er risiko for varige mén.

- Det er essentielt, at arbejdsgiver har været ude at sige, at der er dispensation fra firmaets alkoholpolitik. Det kan også siges mere indirekte ved tydeligt at gøre alkohol til en tilgængelig del af festen.

Dog kommer enhver god regel også med en undtagelse. Og i dette tilfælde er det med at holde øje med afsenderen.

- I mange private virksomheder er det en personaleforening, som står for julefrokosterne, og så er man altså ikke dækket, hvis uheldet skulle være ude, påpeger Trine Juulstrup.

- Derfor er det vigtigt at vide, hvem der står som afsender på julefrokostinvitationen.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 09:05

Kulturbranche vil gøre op med forældet adgang til barsel

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

21 organisationer er gået sammen om fire ændringer af barselssystemet, der skal omfavne moderne arbejdsmarked.

Det danske barselssystem er indrettet efter traditionelle job og rammer i større grad ved siden af de personer, der erhverver sig gennem den danske kulturscene.

Det påpeger 21 kulturorganisationer, der er gået sammen om at pege på fire ændringer af barselssystemet, som i højere grad skal omfavne et arbejdsmarked, hvor man kombinerer forskellige typer indkomster.

Det fortæller skuespiller Birgitte Hjort Sørensen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Skuespillerforbund, som er en af de 21 organisationer.

- Der er rigtig mange, der oplever, at det simpelthen er for svært både at holde gang i den kreative karriere og stifte familie, siger hun om barselsreglerne, der ikke matcher den virkelighed, som mange, der har mere end én type indkomst, står i.

- Det er trist, at vi går glip af en masse talent, og det er urimeligt, at folk skal stå med et valg, om de skal fortsætte deres karriere eller have en familie, tilføjer hun.

Hun nævner som eksempel en musiker, der arbejder et par timer om ugen på en musikskole, spiller et job, hvor man er honorarlønnet, og producerer for andre og bruger sin selvstændige virksomhed.

- Så er det tre forskellige måder at få en indtægt på, som er en helt normal måde at arbejde på, når man er kunstner. Men fordi reglerne er, som de er, så tæller barselsdagpengesystemet kun den ene kasse, siger hun.

Dermed kan man som kunstner risikere, at man faktisk arbejder fuld tid, men fordi det er spredt ud over tre forskellige typer indkomst, så er der ikke nok til at optjene retten til barselsdagpenge.

Derfor foreslår de 21 organisationer blandt andet, at der gives ret til barselsdagpenge på baggrund af en samlet beregning af arbejdstid på tværs af lønmodtagerarbejde, honorarbaseret arbejde og selvstændig virksomhed.

Derudover foreslås det også, at kravet om ansættelse på første orlovsdag skal lempes.

På nuværende tidspunkt skal man være ansat på den første dag i sin orlov eller dagen før. Det kan være kompliceret som kunstner, lyder det fra Birgitte Hjort Sørensen.

Her henviser hun igen til eksemplet med en musiker, der jo tit kan være ansat en enkelt dag til at optræde.

- Der kan det være ekstremt svært at skulle opfylde det krav om, at man lige præcis er ansat den dag, man går på barsel, siger hun.

Foruden Dansk Skuespillerforbund er Billedkunstnernes Forbund, Danske Scenografer, Producentforeningen og Dansk Musiker Forbund blandt andet også at finde blandt de 21 organisationer.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 09:00

The Julekalender-succes tager på landsdækkende turné

Niels Olsen, Gordon Kennedy og Christian Damsgaard som Fritz, Günther og Hansi vender tilbage i teateropsætningen af De Nattegales "The Julekalender".

Det er not so hard to be a nissemand for Niels Olsen, Gordon Kennedy og Christian Damsgaard.

For de tre skuespillere vender i hvert fald tilbage i teateropsætningen af De Nattegales "The Julekalender", som netop nu opføres i Glassalen i Tivoli.

Og næste år optræder de ikke kun i den gamle forlystelseshave i København, men byder også Esbjerg, Sønderborg, Holstebro, Herning, Aarhus, Randers, Vejle, Aalborg og Odense op til støvledans.

Det annoncerer Lion Musicals i en pressemeddelelse.

- Det har været en kæmpe glæde at se, hvordan publikum i København har taget "The Julekalender" til sig, siger Thomas Langkjær, der bærer titlen af executive kreativ producent ved Lion Musicals.

- Der er noget helt særligt ved at opleve De Nattergales univers live på scenen, og gensynsglæden har været smittende hver eneste aften. Nu glæder vi os til at tage forestillingen på turné, så hele landet kan få mulighed for at opleve den ikoniske julehistorie på de skrå brædder.

Ligesom ved den originale "The Julekalender", som blev sendt på TV 2 første gang i 1991, er De Nattergale og Hans Erik Saks, der gik bort i december sidste år, også idémændene bag musikforestillingen.

Det er dog ikke Viggo Sommer, Carsten Knudsen og Uffe Rørbæk Madsen, der går på scenen i musikforestillingen og synger julekalenderklassikerne "It's hard to be a nissemand" og "Støvledans".

Det er derimod Gordon Kennedy, som spiller nissen Hansi og den onde nissehader og såkaldte "nåsåer" Benny Jensen, mens Niels Olesen besjæler nissen Fritz og kartoffelavleren Oluf Sand, og Christian Damsgaard portrætterer nissen Günther og Oluf Sands hustru, Gertrud.

Forestillingen - og tv-julekalenderen - udspiller sig en mørk og stormfuld aften.

De tre nisser Fritz, Hansi og Günther ankommer til en hule på den jyske hede nær kartoffelavleren Oluf Sand og hans hustrus gård for at finde nøglen til spilledåsen, der holder nissen Gammel Nok i live.

Med sig har de en bog, som indeholder svar på næsten alt. En bog, som absolut ikke må falde i hænderne på den onde nåsåer, der banker på hos hr. og fru Sand under påskud af at være den logerende københavner Benny.

Næste års opsætning af "The Julekalender" får premiere i Glassalen i Tivoli 11. november og spiller sidste forestilling 20. december i Odense.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek