Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/11/2023 - 08:00

Vær opmærksom på dette inden snapsen overtager til firmajulefrokosten

Inden du kaster alkoholen indenbords til firmaets årlige julefrokost, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Med snaps, øl og drinks på bordet kan fornuften godt sive ud af hovedet.

Og selv om det kan være sjovt at være til julefrokost med sit arbejde i mindre professionelle rammer, så er det stadig vigtigt at være opmærksom.

For en firmajulefrokost er ikke helt det samme som den, du holder med dine venner.

1) Du er stadig "på arbejde".

For det første er du på en måde stadig på arbejde, fortæller chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs medlemsrådgivning.

- Derfor bør man også agere efter at være på arbejde og ikke slå sig så meget løs, som når der ikke er så meget på spil, siger hun.

Hun betoner, at til firmajulefrokosten er der også en chef til stede, som giver dig løn, mere spændende opgaver, og som har medbestemmelse over din fremtid i firmaet.

- Det er et andet setup end en normal julefrokost i det private, og du er nødt til at forholde dig professionelt, mens du har det sjovt.

Ifølge afdelingsleder Trine Juulstrup fra den landsdækkende konsulentvirksomhed Human House, der rådgiver inden for ledelse, organisationsudvikling og arbejdsmiljø, er skellet mellem arbejdsliv og privatliv blevet mere flydende, i takt med at nye generationer kommer på arbejdsmarkedet.

- Det er for nogle blevet sværere at se forskellene mellem en privat julefrokost og en firmajulefrokost, blandt andet fordi der kan opstå stærke venskabelige relationer på en arbejdsplads, påpeger hun.

En vigtig tommelfingerregel er ifølge afdelingslederen, at man også skal kunne se sine kolleger i øjnene om mandagen og sikre sig, at man ikke har opført sig på en måde, der kan komme til at påvirke samarbejdet i en negativ retning.

2) Tænk over, hvad du drikker.

Og netop at bevare sit professionelle jeg taler ind i tip nummer to: Pas på snapsen.

- Hvert år får vi i Djøf 150-200 henvendelser fra vores medlemmer, som ofte handler om, at nogle er blevet for fulde og gået over stregen. Og her er det især sommerfesterne og julefrokosterne der giver udsving, siger Bella Lea Buono.

Chefkonsulenten oplever også, at nogle ringer ind, fordi de godt kan huske, at de har gjort eller sagt noget forkert, men ikke lige hvad. Og her er det gode råd mejslet i sten:

- Vær proaktiv, tag ansvaret på dig, og giv en uforbeholden undskyldning. Pak det ikke væk. Betryg dem med, at det ikke sker igen, ved eksempelvis at fortælle, hvordan du vil undgå det.

Er du meget i tvivl om, hvad du har eller ikke har gjort, så hiv en kollega til side, og sig, at du har på fornemmelsen, at du muligvis fik sagt noget dumt.

3) Kommer du til skade, kan du være dækket.

Hvis du i et svedigt dansetrin kommer til skade til firmajulefrokosten, kan du faktisk være dækket af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Som udgangspunkt når du udfører en opgave, som din arbejdsgiver har sat dig til, er du dækket. Derfor betyder det noget, hvis det er din arbejdsgiver, som er arrangør og afsender på invitationer til julefrokosten, siger Trine Juulstrup.

Ifølge Trine Juulstrup betyder det i praksis, at hvis dans og alkohol er en del af konceptet, og du skvatter rundt, så bør du anmelde det som en arbejdsskade, hvis der er risiko for varige mén.

- Det er essentielt, at arbejdsgiver har været ude at sige, at der er dispensation fra firmaets alkoholpolitik. Det kan også siges mere indirekte ved tydeligt at gøre alkohol til en tilgængelig del af festen.

Dog kommer enhver god regel også med en undtagelse. Og i dette tilfælde er det med at holde øje med afsenderen.

- I mange private virksomheder er det en personaleforening, som står for julefrokosterne, og så er man altså ikke dækket, hvis uheldet skulle være ude, påpeger Trine Juulstrup.

- Derfor er det vigtigt at vide, hvem der står som afsender på julefrokostinvitationen.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 15:12

Zentropa kræver Mads Mikkelsen-video fjernet af Homeland Security

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Et amerikansk ministerium har uden tilladelse brugt et klip fra "Druk" som en hyldest til deportationer.

Zentropa kræver, at USA's ministerium for indenrigssikkerhed, Homeland Security, fjerner et videoklip fra filmen "Druk", som de har delt i et opslag på mediet X.

Det oplyser det danske filmselskab i et skriftligt svar til TV 2.

- Zentropa er ikke blevet kontaktet forud for brugen, og vi retter henvendelse til dem for at få videoen taget ned igen, lyder det ifølge mediet.

Videoen blev delt på X onsdag, men selskabet er først blevet opmærksom herpå fredag, skriver TV 2.

I klippet ses en dansende Mads Mikkelsen. Videoen er delt som et svar til et opslag fra Greg Bovino, der er chef for det amerikanske grænsepoliti.

- En advarsel til illegale immigranter: Los Angeles, Chicago og Charlotte var kun begyndelsen. Vi vil anholde jer ... Forstår I det, skriver han i opslaget.

I et efterfølgende opslag lyder det desuden, at opslagene med Mads vil fortsætte, indtil "moralen forbedres". Det uddybes ikke, hvad der menes med dette.

Det er ikke første gang, at de amerikanske myndigheder oplever kritik fra kunstnere.

Tidligere denne uge tog den amerikanske popsanger Sabrina Carpenter kraftig afstand fra Det Hvide Hus, der brugte hendes sang "Juno" i en video med razziaer fra immigrationsmyndighederne i landet, ICE.

- Den her video er ond og ulækker. Involvér aldrig mig eller min musik til at fremme jeres umenneskelige dagsorden, lød det fra Carpenter i et svar til Det Hvide Hus' opslag.

Abigail Jackson, der er talskvinde for Det Hvide Hus, svarer:

- Her er en "Short n' Sweet" besked til Sabrina Carpenter: Vi vil ikke undskylde for at deportere farlige, kriminelle, ulovlige mordere, voldtægtsforbrydere og pædofile fra vores land. Enhver, der forsvarer disse syge monstre, må være "stupid, or is it slow"?

"Short n' Sweet" henviser til Sabrina Carpenters album af samme navn, der udkom sidste år. "Stupid, or is it slow" henviser til en linje i singlen "Manchild", som Carpenter udgav tidligere på året.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 14:42

Zentropa kræver Mads Mikkelsen-video fjernet af Homeland Security

USA's ministerium for indenrigssikkerhed har brugt et klip fra "Druk" som en hyldest til deportationer.

Zentropa kræver, at USA's ministerium for indenrigssikkerhed, Homeland Security, fjerner et videoklip fra filmen "Druk", som de har delt i et opslag på mediet X.

Det oplyser det danske filmselskab i et skriftligt svar til TV 2.

- Zentropa er ikke blevet kontaktet forud for brugen, og vi retter henvendelse til dem for at få videoen taget ned igen, lyder det ifølge mediet.

I klippet ses en dansende Mads Mikkelsen. Videoen er delt som et svar til et opslag fra Greg Bovino, der er chef for det amerikanske grænsepoliti.

- En advarsel til illegale immigranter: Los Angeles, Chicago og Charlotte var kun begyndelsen. Vi vil anholde jer ... Forstår I det, skriver han i opslaget.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek