Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/11/2023 - 08:00

Vær opmærksom på dette inden snapsen overtager til firmajulefrokosten

Inden du kaster alkoholen indenbords til firmaets årlige julefrokost, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Med snaps, øl og drinks på bordet kan fornuften godt sive ud af hovedet.

Og selv om det kan være sjovt at være til julefrokost med sit arbejde i mindre professionelle rammer, så er det stadig vigtigt at være opmærksom.

For en firmajulefrokost er ikke helt det samme som den, du holder med dine venner.

1) Du er stadig "på arbejde".

For det første er du på en måde stadig på arbejde, fortæller chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs medlemsrådgivning.

- Derfor bør man også agere efter at være på arbejde og ikke slå sig så meget løs, som når der ikke er så meget på spil, siger hun.

Hun betoner, at til firmajulefrokosten er der også en chef til stede, som giver dig løn, mere spændende opgaver, og som har medbestemmelse over din fremtid i firmaet.

- Det er et andet setup end en normal julefrokost i det private, og du er nødt til at forholde dig professionelt, mens du har det sjovt.

Ifølge afdelingsleder Trine Juulstrup fra den landsdækkende konsulentvirksomhed Human House, der rådgiver inden for ledelse, organisationsudvikling og arbejdsmiljø, er skellet mellem arbejdsliv og privatliv blevet mere flydende, i takt med at nye generationer kommer på arbejdsmarkedet.

- Det er for nogle blevet sværere at se forskellene mellem en privat julefrokost og en firmajulefrokost, blandt andet fordi der kan opstå stærke venskabelige relationer på en arbejdsplads, påpeger hun.

En vigtig tommelfingerregel er ifølge afdelingslederen, at man også skal kunne se sine kolleger i øjnene om mandagen og sikre sig, at man ikke har opført sig på en måde, der kan komme til at påvirke samarbejdet i en negativ retning.

2) Tænk over, hvad du drikker.

Og netop at bevare sit professionelle jeg taler ind i tip nummer to: Pas på snapsen.

- Hvert år får vi i Djøf 150-200 henvendelser fra vores medlemmer, som ofte handler om, at nogle er blevet for fulde og gået over stregen. Og her er det især sommerfesterne og julefrokosterne der giver udsving, siger Bella Lea Buono.

Chefkonsulenten oplever også, at nogle ringer ind, fordi de godt kan huske, at de har gjort eller sagt noget forkert, men ikke lige hvad. Og her er det gode råd mejslet i sten:

- Vær proaktiv, tag ansvaret på dig, og giv en uforbeholden undskyldning. Pak det ikke væk. Betryg dem med, at det ikke sker igen, ved eksempelvis at fortælle, hvordan du vil undgå det.

Er du meget i tvivl om, hvad du har eller ikke har gjort, så hiv en kollega til side, og sig, at du har på fornemmelsen, at du muligvis fik sagt noget dumt.

3) Kommer du til skade, kan du være dækket.

Hvis du i et svedigt dansetrin kommer til skade til firmajulefrokosten, kan du faktisk være dækket af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Som udgangspunkt når du udfører en opgave, som din arbejdsgiver har sat dig til, er du dækket. Derfor betyder det noget, hvis det er din arbejdsgiver, som er arrangør og afsender på invitationer til julefrokosten, siger Trine Juulstrup.

Ifølge Trine Juulstrup betyder det i praksis, at hvis dans og alkohol er en del af konceptet, og du skvatter rundt, så bør du anmelde det som en arbejdsskade, hvis der er risiko for varige mén.

- Det er essentielt, at arbejdsgiver har været ude at sige, at der er dispensation fra firmaets alkoholpolitik. Det kan også siges mere indirekte ved tydeligt at gøre alkohol til en tilgængelig del af festen.

Dog kommer enhver god regel også med en undtagelse. Og i dette tilfælde er det med at holde øje med afsenderen.

- I mange private virksomheder er det en personaleforening, som står for julefrokosterne, og så er man altså ikke dækket, hvis uheldet skulle være ude, påpeger Trine Juulstrup.

- Derfor er det vigtigt at vide, hvem der står som afsender på julefrokostinvitationen.

/ritzau fokus/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek