Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/12/2023 - 09:00

Nye titler og tronarving kørt i stilling: Sådan gik året i kongehuset

Prins Christian fyldte 18 år, og prins Joachims børn fik deres nye titler. Det forgangne år i det danske kongehus har budt på store forandringer.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

2023 har været endnu et begivenhedsrigt år, som dronning Margrethe kan se tilbage på, når hun på årets sidste dag holder sin traditionsrige nytårstale, som bliver den 52. i rækken.

Da hun afholdt den forrige nytårstale, nævnte hun specifikt prins Christian, som en dag bliver kronprins og siden skal være konge.

Den 18. oktober fyldte han 18 år, og myndighedsdagen var en altoverskyggende og vigtig begivenhed i kongehuset det forgangne år, lyder det fra kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Christian kan overtage jobbet som regent, og det er meget, meget afgørende for et kongehus, når en tronarving bliver myndig, siger han.

Prinsens 18-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt med et gallataffel, hvor to jævnaldrende fra hver af landets kommuner og unge fra kulturen og sporten var inviteret.

Dronningen havde en særlig gave til prins Christian, som blev delt med gallagæsterne, nemlig en optræden af bandet Benjamin Hav & Familien.

Efter fejringen blev en guldfarvet glimmerstilet - bevidst viste det sig siden - glemt på Christiansborg Slot, hvor festen fandt sted.

- Er det mon Askepot, der glemte sin sko i aftes, skrev kongehuset i et Instagram-opslag.

Med myndighedsdagen er prins Christian trådt frem i familien.

Måneden efter fødselsdagsfejringen afgav han en såkaldt højtidelig erklæring om at ville overholde Grundloven. Dermed kan den unge prins indsættes som rigsforstander, i tilfælde af at både dronningen og hans far, kronprins Frederik, er forhindret.

Han kan også nyde sin 18-års frihed på de danske veje, da han allerede inden sin fødselsdag erhvervede sig kørekort.

Selv om prins Christian en dag skal være konge af Danmark, har han stadig en rimelig almindelig hverdag. Han går han på Ordrup Gymnasium i Gentofte, og når man fylder 18 år, kan man ansøge om SU. Det har prins Christian ikke gjort, oplyste kongehuset.

Han vil heller ikke få årpenge - apanage - før han fylder 21 år i 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger, oplyste Statsministeriet.

Kongehuset tilføjede i en pressemeddelelse, at det er prins Christians hovedprioritet det kommende år at færdiggøre gymnasiet. Senere vil man orientere om tronfølgerens videre uddannelsesforløb.

Der skete også forandringer for kronprins Frederiks døtre.

Prinsesse Josephine skiftede til Kildegård Privatskole og går ikke længere i skole samme sted som sin tvillingbror, prins Vincent, der fortsatte på Tranegårdskolen. Prinsesse Josephine sprang også ud som skuespiller i eventyret om Peter Pan i Glassalen i Tivoli i København, hvor hun blev krediteret Josephine Sophia Ivalo.

Tvillingernes storesøster og prins Christians lillesøster, prinsesse Isabella, begyndte på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor både hendes far, kronprinsen Frederik, og hendes onkel, prins Joachim, har fået studenterhuen på fra.

Året begyndte meget anderledes for prins Joachims børn. Her trådte dronningens beslutning om at fratage fire af hendes børnebørn deres respektive prinse- og prinsessetitler i kraft, og de har siden heddet grev Nikolaj, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena.

En beslutning, som dengang vakte opsigt udefra og frustration indefra, men som trods reaktionerne blev fastholdt for at give de fire børnebørn en større frihed til at forme livet - uden begrænsninger fra en formel tilknytning til kongehuset, begrundede dronning Margrethe.

Dronningens ældste barnebarn, grev Nikolaj, har siden fortalt, at han trods chokket har affundet sig med det. Han har fået en Instagram-konto, og han er blevet en del af marketingbureauet Social Works, der arbejder med influenter. Og han har fået frit lejde til at promovere virksomheder og produkter.

På sin stadig relativt nye Instagram-profil har grev Nikolai har blandt andet delt billeder af kæresten siden gymnasietiden på Herlufsholm, Benedikte Thoustrup, og parrets ophold down under.

24-årige grev Nikolai rykkede til Sydney i Australien med kæresten, Benedikte Thoustrup, i forbindelse med sit studie på Copenhagen Business School.

Under sit ophold i Australien kom grev Nikolai også i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, sagde han til det australske Wish Magazine i november.

Hans lillebror, grev Felix, gjorde sig også overvejelser om fremtiden, hvilket endte med et studievalgskifte til samme linje som grev Nicolai.

For greverne har året været omvæltende og til tider også turbulent. De modtog en undskyldning fra deres mor grevinde Alexandras tidligere kæreste. Det skete, efter grevinden blev gjort bekendt med kendsgerninger, hun tog kraftigt afstand til.

Parret mødte hinanden igennem en fælles ven i 2020, men efter to år var relationen resolut slut.

- Jeg undskylder uforbeholdent til Alexandra, som jeg elsker inderligt og respekterer højt, og til hendes to sønner, som jeg holder ufatteligt meget af, skrev Nicolai Peitersen til Ekstra Bladet henvendt til grevinden og sønnerne.

I sommer fejrede grevinde Alexandra sin 59-års fødselsdag med familie og gode venner.

- Det har været et udfordrende år. Men grevinden har det godt og nyder sit liv, skrev grevindens pressesekretær, Helle von Wildenrath Løvgreen, dengang i en mail til Ritzau.

Mens grev Nikolai rykkede om på den anden side af kloden, forlod grevens far, prins Joachim, sammen med hustruen, prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, Paris og tog over Atlanten.

Det virker til, at der er skabt mere ro i kongefamilien, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen. Især efter titeltumulten.

- Alene det, at de har fejret jul sammen stort set alle sammen, er et tegn på en større intern ro, siger han.

- Det går fint hånd i hånd med, at de har de her store, vigtige opgaver, de skal varetage.

Efter tre år som forsvarsattaché på den danske ambassade i Frankrig tiltrådte prins Joachim jobbet som dansk forsvarsindustriattaché i USA med base i Washington.

Her meldte prins Joachim sig også ind de politiske stemmer, da han under en tysk-dansk konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien talte om Danmarks oprustning.

- For at sige det helt ærligt: Vi ville ikke ind i oprustningen mellem årene 1990 og 2022. Nu skal vi, sagde prinsen til Weekendavisen og Information.

Selv om prinsefamilien flyttede til USA, købte parret ifølge Se og Hør en villa i Vedbæk og solgte det daværende palæ i Klampenborg.

Inden familien flyttede til USA, fejrede familien grev Henriks konfirmation, som blev afholdt i Den Danske Kirke, Frederikskirken, i Paris.

Den blev uden grevens farmor, dronning Margrethe. Hun var i årets begyndelse en del fraværende, da hun gennemgik en rygoperation. I den forbindelse stoppede hun med at ryge. En vane, den 83-årige regent har haft, siden hun var 17 år.

Selv om hun viste sig ved flere lejligheder inden, var det først i maj, at hun var til stede ved sit første officielle arrangement efter operationen.

I årets løb har hun taget imod officielle besøg fra både det norske og det spanske regentpar og har selv gæstet Sverige.

- Der har været en stor dyrkelse af videreudvikling af kontakterne til udlandet i denne her tid, hvor der er krig i Europa, og som vi ikke har set i så stor grad de tidligere år, lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er ikke tilfældigt. De står sammen på en helt anden måde, end de plejer at gøre.

Det vil forsætte i det nye år, spår Lars Hovbakke Sørensen.

- Vi vil i endnu højere grad formentligt se en dronning, der er engageret i internationale forhold, siger han.

- Og så vil det også være et år, hvor vi vil se kronprinsparret blive kørt endnu mere i stilling til at tage over på et eller tidspunkt. Også med prins Christian i baggrunden som en, der også vil kunne tage over som kronprins og gradvist blive mere og mere forberedt til det, så han er helt klar til den rolle, i det øjeblik det måttet blive aktuelt.

Dronning Margrethe er ifølge en Megafon-måling for TV 2 den bedste repræsentant for kongehuset, mente 38 procent af de adspurgte.

Kronprins Frederik er ifølge de adspurgte den næstbedste repræsentant med 29 procent af stemmerne.

Det er på trods af en nylig sag, hvor et spansk medie offentliggjorde en række billeder af kronprinsen i selskab med den mexicanske kvinde Genoveva Casanova i Madrid, hvilket vakte opmærksomhed.

- Vi udtaler os ikke om rygter og insinuationer, sagde kongehusets kommunikationsafdeling til Se og Hør.

/ritzau/

Manaus, 03/10/2024 - 20:18

Dronning Mary gav flaske til forældreløse søkøer i Brasilien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I forbindelse med sit besøg til Brasilien har dronning Mary besøgt et forskningsinstitut, der hjælper søkøer.

Siddende foran et lille blåt bassin i det nordlige Brasilien hjælper en tydeligt betaget dronning Mary to forældreløse søkøer.

Med den ene hånd under søkoens hage giver hun med den anden hånd ungen mælk fra en flaske.

- Årh, hvor er de kære, lyder det fra dronningen, alt imens hun får en hjælpende hånd af en af de lokale medarbejdere på det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven, Inpa, som dronningen besøger torsdag.

De to små søkøer, der måler cirka en meter og er mellem seks og tolv måneder, kom til instituttet, da de var cirka en måned gamle, efter at de havde mistet deres mødre.

På instituttet bliver de rehabiliteret, inden de skal sættes ud i den frie natur igen.

Foruden at udføre videnskabelige undersøgelser hjælper instituttets medarbejdere forældreløse søkøer, der har mistet deres mødre på grund af for eksempel krybskytteri.

Da den lokale medarbejder tager over, sidder dronningen fortsat ved siden af og nusser hovedet på ungerne, der pjasker rundt i bassinet, når de ikke får mad.

- Det er et sjovt dyr, siger hun.

Dronning Mary er på en officiel rejse til Brasilien fra 2. til 5. oktober. Rejsen har blandt andet til formål at styrke det dansk-brasilianske samarbejde.

De første dage har dronningen brugt i den nordlige del af Brasilien, hvor hun blandt andet har besøgt en brøkdel af den brasilianske del af Amazonskoven.

Det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven, der blev oprettet i 1952, har gennem årene udført videnskabelige undersøgelser af det fysiske miljø og levevilkårene i Amazonregionen med henblik på at fremme velfærden og udvikle området.

Inpa fokuserede i begyndelsen af instituttets levetid primært på forskning relateret til fauna og flora.

Men som tiden er gået er bæredygtig brug af Amzonskovens ressourcer blevet et af instituttets hovedopgaver.

Torsdagens program fortsætter i det bæredygtige spor.

Efter besøget på instituttet skal dronningen besøge CBA, der er et center i den brasilianske by Manaus, der arbejde med bæredygtig udnyttelse af Amazonskovens ressourcer.

/ritzau/

Læs Mere >>

Manaus, 03/10/2024 - 17:27

Dronning Mary gav flaske til forældreløse søkøer i Brasilien

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

I forbindelse med sit besøg til Brasilien har dronning Mary besøgt et forskningsinstitut, der hjælper søkøer.

Siddende foran et lille blåt bassin i det nordlige Brasilien hjælper en tydeligt betaget dronning Mary to forældreløse søkøer.

Med den ene hånd under søkoens hage giver hun med den anden hånd ungen mælk fra en flaske.

- Årh, hvor er de kære, lyder det fra dronningen, alt imens hun får en hjælpende hånd af en af de lokale medarbejdere på det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven, Inpa, som dronningen besøger torsdag.

De to små søkøer, der måler cirka en meter og er mellem seks og tolv måneder, kom til instituttet, da de var cirka en måned gamle, efter at de havde mistet deres mødre.

På instituttet bliver de rehabiliteret, inden de skal sættes ud i den frie natur igen.

Foruden at udføre videnskabelige undersøgelser hjælper instituttets medarbejdere forældreløse søkøer, der har mistet deres mødre på grund af for eksempel krybskytteri.

Da den lokale medarbejder tager over, sidder dronningen fortsat ved siden af og nusser hovedet på ungerne, der pjasker rundt i bassinet, når de ikke får mad.

- Det er et sjovt dyr, siger hun.

Dronning Mary er på en officiel rejse til Brasilien fra 2. til 5. oktober. Rejsen har blandt andet til formål at styrke det dansk-brasilianske samarbejde.

De første dage har dronningen brugt i den nordlige del af Brasilien, hvor hun blandt andet har besøgt en brøkdel af den brasilianske del af Amazonskoven.

Det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven, der blev oprettet i 1952, har gennem årene udført videnskabelige undersøgelser af det fysiske miljø og levevilkårene i Amazonregionen med henblik på at fremme velfærden og udvikle området.

Inpa fokuserede i begyndelsen af instituttets levetid primært på forskning relateret til fauna og flora.

Men som tiden er gået er bæredygtig brug af Amzonskovens ressourcer blevet et af instituttets hovedopgaver.

Torsdagens program fortsætter i det bæredygtige spor.

Efter besøget på instituttet skal dronningen besøge CBA, der er et center i den brasilianske by Manaus, der arbejde med bæredygtig udnyttelse af Amazonskovens ressourcer.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/10/2024 - 12:00

FAKTA: Hvad er uld?

* Uld er fårs hårbeklædning.

* Andre spindbare fibre fra dyr betegnes også ofte som uld - deriblandt er uld fra kamel, alpaka og kashmirged.

* Lammeuld er den første uld, der klippes af et får. Den uld er den blødeste, fåret nogensinde vil levere.

* Uld kan optage fugt op til 35 procent af sin vægt uden at virke våd og vil stadig føles varm, fordi garnet indeholder en stor mængde isolerende luft.

Kilde: Lex - Danmarks Nationalleksikon og Den Store Danske.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/10/2024 - 12:00

Genopfrisk uldtøjet før de kolde måneder rammer

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Uld kan bruges flere gange, før det trænger til at blive vasket. Hvis uldtrøjen er begyndt at lugte efter brug, kan du prøve at genopfriske den med frisk luft.

Kulden har endnu en gang meldt sin ankomst, og det er derfor et godt tidspunkt at finde uldtøjet frem og genopfriske det.

En af de bedste måder at pleje uldtøj på er at lufte det i frisk luft - både når man pakker uldtøjet ud til de kolde måneder, og efter at man har brugt det.

Det siger Jane Ibsen Piper, som står bag flere bøger om hverdagsøkonomi.

Hun deler løbende spareråd i facebookgruppen "Minimalisme og købestop" samt på instagramprofilen "Project Handmade", der begge har omkring 50.000 følgere.

Et tilbagevendende råd fra Jane Ibsen Piper er at sørge for at få brugt tøjet i klædeskabet i stedet for at købe nyt samt at forlænge tøjets levetid ved at pleje det på den rigtige måde.

- Populært sagt er uld "selvrensende". Det vil sige, at man ikke behøver at vaske uldtøj lige så ofte som eksempelvis tøj af bomuld, siger hun.

- Man passer faktisk bedst på uldtøjet ved at vaske det sjældent. Det er bedre at lufte det i frisk luft så ofte som muligt - gerne i frostvejr. Men tøjet må ikke blive vådt.

Også Jens Lund Møller, som er indehaver af netbutikken Uldtoj.dk, siger, at uldtøj typisk kan bruges flere gange, før det skal vaskes.

- Hvis uldtøjet begynder at lugte lidt, og det ikke hjælper at lufte tøjet, kan man sagtens komme det i vaskemaskinen. Man skal bare huske at vælge uldprogram og bruge et skånsomt uldvaskemiddel, siger han.

- Uldtøj kan godt tåle at blive kogt i en gryde. Det kan være, at man har noget babytøj, der trænger til en kogevask, efter at bleen er lækket. Man må bare endelig ikke røre rundt i gryden.

Han forklarer, at kombinationen af bevægelse og varme kan få uldtøjet til at krympe. Når vandet koger, er det typisk tilstrækkeligt at koge uldtøjet i omkring fem minutter.

- Det kan måske også hjælpe med at fjerne lugt, hvis man døjer med det, siger Jens Lund Møller.

Under alle omstændigheder er det en god idé at læse producentens vaskeanvisninger på tøjmærket.

Når uldtøjet skal tørre efter vask, skal man passe på ikke at ødelægge tøjets facon.

- Man skal undlade at bruge en bøjle, da uldtrøjen kan blive strakt, fordi tyngdekraften hiver den nedad, siger Jane Ibsen Piper.

- Spred i stedet uldtrøjen ud på et tørt håndklæde, eller læg trøjen over flere tørresnore.

En våd uldtrøje kan godt lugte lidt, men lugten vil forsvinde, når den lufttørrer.

Uld er et naturligt materiale, og det er svært at undgå fnuller med tiden. Man kan købe små maskiner til at fjerne fnuller.

Jane Ibsen Piper anbefaler at fjerne det løbende.

- Når man fjerner fnuller, skal uldtrøjen lægges fladt og strakt på en overflade. Det kan være på et strygebræt, siger hun og fortsætter:

- Hvis ikke man har prøvet det før, bør man gøre det forsigtigt i starten eller øve sig på noget tøj, som man ikke er så glad for.

Kommer der et hul i uldtrøjen, er det vigtigt at få styr på det med det samme, da det ellers kan trevle op.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek