Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/06/2022 - 10:34

Sankthansbålet kan blive fatalt for dyrene

Flere dyr kan risikere at miste livet i bålet, når vi fejrer sankthansaften 23. juni. Man skal flytte bålet - gerne samme dag - lyder et af rådene.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

De fleste forbinder nok sankthansaften med sang, snobrød og midsommer.

Men for flere dyr kan festlighederne blive en livsfarlig affære.

Inden det skal brændes, tilbyder bålet nemlig både føde og skjul for dyrene, der kan risikere at blive brændt levende.

Det forklarer Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

- Du bygger den samme kvasbunke, som du normalt ville bygge andre steder for at tiltrække dyrene, siger han.

- Vi har nogle gange endda tendens til at slå ring omkring bålet, når vi sætter ild til det. Det gør det endnu sværere for dem at finde ud af, hvordan de skal agere. For vi sørger for, at der ikke er nogen udvej, og så sætter vi ild til det.

De udsatte dyr er blandt andet pindsvin, padder, killinger og fugle, der kan finde på at bygge redde i bålet.

Det er særligt unger, der kan være særligt udsatte i bålet, da voksne dyr ofte har en bedre evne til at flytte sig.

Selv om det kan virke oplagt at ruske bunken for at få dyrene ud af bålet, er det ikke en effektiv løsning.

- Forsøger man at jage rundt med dyrene, vil de mange gange bare gemme sig endnu mere i bunken, advarer Michael Carlsen.

I stedet råder biologen til, at man flytter bunken - gerne samme dag, som der skal sættes ild til den. Her skal man tage det gren for gren.

- Hvis du flytter det samme dag eller sågar også dagen før, så giver du dem ikke ret lang tid til at finde frem til det og til at synes, at det er et godt sted at være, siger han.

Michael Carlsen opfordrer også til, at man anlægger bålet på eksempelvis flisebelægning eller en kortklippet græsplæne, da det er mindre attraktivt for dyrene at være her.

Har man tiden, er det også ideelt at bygge bålet helt fra start dagen før, at det skal tændes, så ingen dyr har haft tid til at etablere sig. Det anbefaler Pernille Mølgaard Andersen, der er biolog hos Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Bygger man det endnu tidligere, skal man sørge for at få bålet vendt og genetableret i dagene op til den traditionsrige aften.

- Der vil stadig gå en masse dyr tabt. Men det er for at få de dyr, som har unger, til at flytte, siger Pernille Mølgaard Andersen.

Man kan også forsøge at opsætte et hønsenet omkring bålet. Dog vil der stadig være en aktivitet af regnorme og biller under det.

Men det at have en kvasbunke, der ikke bliver brændt, er ikke så tosset.

- Selve ideen med at have en kvasbunke er fantastisk, siger hun og forklarer, at den blandt andet giver et nyt rum til at finde føde i og er et godt gemmested.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2025 - 14:45

Oh Land takker for støtten efter datterens alvorlige sygdomsforløb

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Oh Lands datter, der kom til verden i juli, er igennem behandlingerne for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

Støtten er strømmet ind til musikerparret Oh Land og Adi Zukanovic, efter at sangerinden oplyste, at deres lille datter havde været i behandling for en sjælden og hurtigvoksende kræftsygdom.

I en stribe stories - det vil sige korte, tidsbegrænsede klip - på det sociale medie Instagram takker parret af hjertet for tanker, energi, bønner, kærlighed og omsorg, der er sendt til dem.

- Det føles helt uvirkeligt at dele vores virkelighed. At det ikke bare er en ond drøm, men er noget, vi har gennemlevet. Det tager nok lang tid, før det hele synker ind og falder på plads, skriver Oh Land, der bærer det borgerlige navn Nanna Øland Fabricius.

Parret blev i juli forældre til lille Bellis.

I august - tre ugers tid efter fødslen - var Oh Land til pressemøde forud for den kommende sæson af "X Factor" sammen med meddommerne Benjamin Hav og Thomas Blachman. Men måneden efter oplyste Oh Land, at hun måtte trække sig som dommer af personlige årsager, og TV 2 fik hastet Drew Sycamore ind som afløser.

Tidligere i december delte Oh Land et længere opslag på Instagram, hvor hun fortalte om datterens diagnose.

I sine nye stories deler Oh Land blandt andet et billede af en dobbelt regnbue, som hun så, den dag datteren fik kemoterapi første gang.

- Vi er blevet eksperter i at finde håbet, selv når det har været fortvivlende, svimlende og uoverskueligt det hele.

Oh Land har også delt et billede af et dropstativ med farvestrålende balloner på. Det markerer den sidste dosis kemoterapi.

Oh Land sender på det sociale medie mange tanker til alle forældre på Rigshospitalets afdeling 5054 - en afdeling, der behandler og plejer børn og unge ramt af kræft, blodsygdomme og godartede svulster.

Oh Land oplyste tidligere i december, at den behandling, Bellis har fået, har virket som planlagt:

- Vores eneste inderste ønske er gået i opfyldelse. Bellis er rask. Bellis er klar til livet. Takket være alle de utrolige læger og sygeplejersker, vi har mødt på Rigshospitalet. I har udrettet medicinske mirakler.

Familien følges fortsat tæt.

- Vi glæder os til at vende ryggen til angsten og blikket mod livet og fremtiden.

Ifølge tal fra Børnecancerfonden får omkring 200 børn fra 0 til 18 år konstateret kræft hvert år.

Ud over lille Bellis har Oh Land og Adi Zukanovic også sønnen Ernst på fem år. Familien består også af Oh Lands søn Svend, som hun fik med kunstneren Eske Kath.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 14:44

Jes Dorph kalder dom i Højesteret for en sejr for retssikkerheden

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Advokatundersøgelse af forhold på TV 2 var i strid med god advokatskik. Jes Dorph-Petersen er lettet.

Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen er både glad og lettet efter tirsdag at have vundet en sag i Højesteret mod advokat Yvonne Frederiksen.

Det skriver han på Facebook.

Yvonne Frederiksen stod i 2020 i spidsen for en advokatundersøgelse, som undersøgte mulige seksuelle krænkelser begået på TV 2.

- En enig Højesteret har i dag fastslået, hvad jeg hele tiden har vidst. Nemlig at der ikke var belæg for advokat Yvonne Frederiksens konklusioner i hendes advokatundersøgelse for TV 2.

- Det er et faktum. Derfor er jeg både glad og lettet - selv om det aldrig burde være kommet hertil.

- Dagens entydige dom i Højesteret er en sejr for mig efter fem års kamp - men allermest en sejr for retssikkerheden, skriver Jes Dorph-Petersen.

Et par timer efter dommen har flere end 80 personer lykønsket den tidligere tv-vært med sejren på Jes Dorph-Petersens Facebook-side.

Med afgørelsen fra Højesteret skal Yvonne Frederiksen betale en erstatning på knap to millioner kroner til Jes Dorph-Petersen.

Mens advokatundersøgelsen blev foretaget, blev Yvonne Frederiksen kontaktet af to tidligere praktikanter på TV 2.

De berettede om to episoder, der havde fundet sted i henholdsvis 2001 og 2003, og som involverede Jes Dorph-Petersen.

Yvonne Frederiksen konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at Jes Dorph havde begået seksuel chikane mod de to praktikanter, og at der var et sagligt grundlag for at fyre ham.

Jes Dorph blev i kølvandet på advokatundersøgelsen fyret fra sin stilling i det produktionsselskab, som producerede "Go' Aften Live", hvor han på daværende tidspunkt var vært. "Go' Aften Live" sendes på TV 2.

Dorph sagsøgte i maj 2023 Yvonne Frederiksen med krav om en erstatning på knap to millioner kroner.

17. marts 2025 frifandt Østre Landsret Yvonne Frederiksen for at skulle betale erstatning. Den dom ankede Jes Dorph.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek