28/08/2024 - 11:30
Din maling kan afgive uønsket kemi - sådan passer du på
30 forskellige malinger er blevet testet. Over halvdelen indeholdt et potentielt allergifremkaldende stof. Kig efter særlige mærkninger, lyder et af rådene.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du har sat dig for, at køkkenet skal have en overhaling og finder derfor maling og pensel frem.
Men faktisk kan malingen indeholde uønsket kemi og være dårlig for miljøet.
Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, der sammen med Teknologisk Institut har testet 30 forskellige malinger for uønskede kemikalier, og for i hvor høj grad malingerne udleder kemikalier i luften, i dagene efter et rum er malet.
I testen blev der blandt andet målt ammoniak i store koncentrationer, der kan give gener og opleves ubehageligt. Samtidig målte man i de første dage efter malingen høje afgasninger af flygtige organiske forbindelser (VOC) fra mange af malingerne, som belaster indeklimaet og potentielt vores sundhed.
Der er også andre problematikker, du bør have for øje, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk
- Det kan være, at malingen har en meget høj pH-værdi og derfor kan skade huden og øjnene.
- Malingen kan også indeholde allergifremkaldende konserveringsmidler. Og udsættes man meget for det, kan man på et tidspunkt få allergi over for de her stoffer, forklarer hun.
I alt blev 20 hvide vægmalinger og 10 hvide træ- og metalmalinger til indendørs brug testet. Det viste sig, at 18 af disse indeholdt konserveringsmidlet BIT, som kan være allergifremkaldende.
Ifølge testen fordamper stoffet og kunne derfor måles i rummet, tre dage efter malingen var påført.
Derfor er det en god idé at undgå maling med dette middel, råder Christel Søgaard Kirkeby.
- Det er ikke decideret farligt at bruge maling med BIT, men har man nogle alternativer, kan det være rigtig fint. Og vores test viser, at man sagtens kan få maling uden BIT, siger hun og forklarer, at BIT vil være mærket med det knap så mundrette navn 1,2-benzisothiazol-3 (2H)-one.
Derudover anbefaler projektlederen, at du går på jagt efter en maling, der både har Svanemærket og er allergimærket med Asthma Allergy Nordic eller Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans, for at undgå allergifremkaldende stoffer.
Dertil stiller miljømærker mange kemikaliekrav, forklarer hun.
Når du har fundet alt grejet frem og er klar til at give køkkenlågerne eller stuevæggene en makeover, handler det om at få beskyttet huden.
- På beholderen fremgår det, hvad man skal bruge af beskyttelsesudstyr, og det skal man følge. Anbefales man at bruge åndedrætsværn, vil jeg ikke købe malingen, for så er den ret skrap, siger hun og anbefaler, at du generelt altid bruger handsker.
Dertil skal du huske at lufte ud for at mindske risikoen for at blive udsat for malingdampe. Det gælder både under og efter malerarbejdet.
Det betyder dog ikke, at du kan nyde det nymalede rum lige med det samme.
- Vi kan se, at mængden af kemikalier, der afgasses fra malingen, særligt er størst den dag, man maler, og de første tre dage efter. Også selv om man har sørget for udluftning.
- Så har man malet soveværelset, skal man lade være med at sove i det samme aften. Vent i stedet mindst tre dage, siger Christel Søgaard Kirkeby.
Malingtesten er finansieret af den filantropiske Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
/ritzau fokus/