Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/08/2024 - 11:30

Din maling kan afgive uønsket kemi - sådan passer du på

30 forskellige malinger er blevet testet. Over halvdelen indeholdt et potentielt allergifremkaldende stof. Kig efter særlige mærkninger, lyder et af rådene.

Frank May/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Du har sat dig for, at køkkenet skal have en overhaling og finder derfor maling og pensel frem.

Men faktisk kan malingen indeholde uønsket kemi og være dårlig for miljøet.

Sådan lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, der sammen med Teknologisk Institut har testet 30 forskellige malinger for uønskede kemikalier, og for i hvor høj grad malingerne udleder kemikalier i luften, i dagene efter et rum er malet.

I testen blev der blandt andet målt ammoniak i store koncentrationer, der kan give gener og opleves ubehageligt. Samtidig målte man i de første dage efter malingen høje afgasninger af flygtige organiske forbindelser (VOC) fra mange af malingerne, som belaster indeklimaet og potentielt vores sundhed.

Der er også andre problematikker, du bør have for øje, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk

- Det kan være, at malingen har en meget høj pH-værdi og derfor kan skade huden og øjnene.

- Malingen kan også indeholde allergifremkaldende konserveringsmidler. Og udsættes man meget for det, kan man på et tidspunkt få allergi over for de her stoffer, forklarer hun.

I alt blev 20 hvide vægmalinger og 10 hvide træ- og metalmalinger til indendørs brug testet. Det viste sig, at 18 af disse indeholdt konserveringsmidlet BIT, som kan være allergifremkaldende.

Ifølge testen fordamper stoffet og kunne derfor måles i rummet, tre dage efter malingen var påført.

Derfor er det en god idé at undgå maling med dette middel, råder Christel Søgaard Kirkeby.

- Det er ikke decideret farligt at bruge maling med BIT, men har man nogle alternativer, kan det være rigtig fint. Og vores test viser, at man sagtens kan få maling uden BIT, siger hun og forklarer, at BIT vil være mærket med det knap så mundrette navn 1,2-benzisothiazol-3 (2H)-one.

Derudover anbefaler projektlederen, at du går på jagt efter en maling, der både har Svanemærket og er allergimærket med Asthma Allergy Nordic eller Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans, for at undgå allergifremkaldende stoffer.

Dertil stiller miljømærker mange kemikaliekrav, forklarer hun.

Når du har fundet alt grejet frem og er klar til at give køkkenlågerne eller stuevæggene en makeover, handler det om at få beskyttet huden.

- På beholderen fremgår det, hvad man skal bruge af beskyttelsesudstyr, og det skal man følge. Anbefales man at bruge åndedrætsværn, vil jeg ikke købe malingen, for så er den ret skrap, siger hun og anbefaler, at du generelt altid bruger handsker.

Dertil skal du huske at lufte ud for at mindske risikoen for at blive udsat for malingdampe. Det gælder både under og efter malerarbejdet.

Det betyder dog ikke, at du kan nyde det nymalede rum lige med det samme.

- Vi kan se, at mængden af kemikalier, der afgasses fra malingen, særligt er størst den dag, man maler, og de første tre dage efter. Også selv om man har sørget for udluftning.

- Så har man malet soveværelset, skal man lade være med at sove i det samme aften. Vent i stedet mindst tre dage, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Malingtesten er finansieret af den filantropiske Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 10:48

DR løfter sløret for næste års julekalender

I DR's julekalender, der får premiere i 2026, bliver julen sat i fare, da to venner finder en magisk bog.

Næste år kommer DR med en ny julekalender, der har titlen "Den Store Julefortælling".

Julekalenderen får premiere 1. december 2026, skriver DR torsdag i en pressemeddelelse.

Julekalenderen handler om drengen Aksel, der 1. december flytter hjem til sin mormor i den lille by Vester Kløjs sammen med sin søster.

Her bliver han hurtigt venner med Vigga, der bor i byen.

Da de to finder den magiske bog "Den Store Julefortælling", kommer både byen og julen i fare, da nissen Rolfe ved en fejl trylles ud af bogen.

Sammen må de tre stå sammen for at redde Vester Kløjs og julen, som vi kender den.

Ifølge chef for DR Drama, Henriette Marienlund, er temaet i den nye julekalender "de historier, der binder os sammen som mennesker".

- Fortællinger er julens hjerte, og julekalenderen minder os om, at det er vigtigere end nogensinde at bevare og dele de fortællinger, der skaber nærvær, underholdning og identitet, siger hun i meddelelsen.

Optagelserne gik i gang i september og fortsætter hen over vinteren.

DR optager både i DR Byens studier på Amager i København, i Birkerød, på Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus.

- DR står på en stolt julekalendertradition, og med "Den Store Julefortælling" bygger vi videre på den med et nyt magisk univers for hele familien, siger Henriette Marienlund.

"Den Store Julefortælling" er skrevet af Lars T. Therkildsen og Uffe Rørbæk, der sammen står bag "Julemandens Datter"-filmene.

Uffe Rørbæk står desuden bag julekalenderne "Ludvig og Julemanden" samt "The Julekalender".

I sidstnævnte spiller han rollerne som nissen Hansi og Benny Jensen.

Den nye DR-julekalender instrueres af Morten Boesdal Halvorsen, som blandt andet har instrueret julekalenderne "Valdes Jul - Skovens Vogter" og "Valdes Jul - Vintermiraklet", der i år har premiere på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 10:27

DR løfter sløret for næste års julekalender

I DR's julekalender, der får premiere i 2026, bliver julen sat i fare, da to venner finder en magisk bog.

Næste år kommer DR med en ny julekalender, der har titlen "Den Store Julefortælling".

Julekalenderen får premiere 1. december 2026, skriver DR torsdag i en pressemeddelelse.

Julekalenderen handler om drengen Aksel, der 1. december flytter hjem til sin mormor i den lille by Vester Kløjs sammen med sin søster.

Her bliver han hurtigt venner med Vigga, der bor i byen.

Da de to finder den magiske bog "Den Store Julefortælling", kommer både byen og julen i fare, da nissen Rolfe ved en fejl trylles ud af bogen.

Ifølge chef for DR Drama, Henriette Marienlund, er temaet i den nye julekalender "de historier, der binder os sammen som mennesker".

- Fortællinger er julens hjerte, og julekalenderen minder os om, at det er vigtigere end nogensinde at bevare og dele de fortællinger, der skaber nærvær, underholdning og identitet, siger hun i meddelelsen.

Optagelserne gik i gang i september og fortsætter hen over vinteren.

DR optager både i DR Byens studier på Amager i København, i Birkerød, på Frilandsmuseet og i Den Gamle By i Aarhus.

- DR står på en stolt julekalendertradition, og med "Den Store Julefortælling" bygger vi videre på den med et nyt magisk univers for hele familien, siger Henriette Marienlund.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek