Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/07/2023 - 08:00

Udnyt inflationen til at minimere dine udgifter på ferien

Inflationen har ramt forskelligt rundt omkring i udlandet, og det kan du bruge til din fordel, når du skal booke din næste rejse.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du stadig er i tvivl om, hvor rejsen i sommerferien skal gå hen, kan det måske lokke at få ekstra meget for dine feriekroner.

En faktor, som er værd at kigge på, er inflationen. Den varierer nemlig fra land til land, og hvis du tager højde for de forskelle, kan der være penge at spare ved at vælge en destination med lav prisstigning.

Det forklarer Tine Choi, der er chefstrateg i pensionsselskabet PFA.

- Hvis man bor i grænselandet, ved man godt, at der er nogle ting, som er billigere i Tyskland. Og som det seneste har mange nok opdaget, at Sverige er blevet et billigere rejsemål, siger hun og fortsætter:

- Det er lidt den samme bevidsthed og viden, som man skal bygge videre på, når man skal finde ud af, hvor i verden den økonomiske udvikling kan være en fordel som turist.

Hun understreger, at inflation er et mål for prisstigninger og altså ikke siger noget om prisniveauet.

Men fordi prisniveauet i Danmark er blandt de højeste i verden, bliver vi typisk ikke ramt så hårdt af en forskel, når vi rejser.

Ifølge en opgørelse fra PFA var inflationen i Spanien 1,6 procent i juni og i Grækenland 2,7 procent, mens den var 6,7 og 6,8 procent i henholdsvis Italien og Tyskland.

Som udgangspunkt er lav inflation gode nyheder for en turist. Det kan dog ikke stå alene.

- Som turist kan man kigge på det generelle inflationsniveau i landet, men det er ikke nok. Inflationen kan godt være lav, fordi borgerne i landet har fået økonomisk hjælp til at tøjle prisstigningerne, siger hun og tilføjer:

- Og den hjælp mærker man ikke som turist. For turisten er det især udgifter til restauranter, overnatning og oplevelser, som er vigtige.

Selv om Spanien har en lav inflation på 1,6 procent, er hotelovernatninger steget med 12,5 procent og restauranter 7,1 procent, viser PFA's opgørelse.

I Sverige er inflationen 6,7 procent, men den svenske krone er blevet svækket i forhold til euroen. Og derfor er prisstigningerne blevet udlignet, forklarer Tine Choi.

Kigger vi på USA, var inflationen 4,1 procent i maj. Hotelovernatninger var 3,7 procent dyrere og restauranter 8,3 procent dyrere.

Men flyrejser er blevet betydeligt billigere i USA. Og det er der en særlig grund til.

- Antallet af flyvninger i USA er stort set normaliseret efter nedlukningerne. Men hvis du kigger mod Asien, er flybilletpriserne skyhøje, fordi antallet af flyvninger endnu ikke er kommet op på samme niveau som før corona, siger Tine Choi.

Hun anbefaler, at du forsøger at finde ud af, hvad mad, transport og oplevelser koster i de forskellige lande, som du overvejer at rejse til, for at få en idé om prisniveauet.

Og du kan altså bruge inflationen i de enkelte lande som pejlemærke.

En anden måde at finde frem til en billigere destination er ved at kigge på købekraft.

I en ny opgørelse fra Danmarks Statistik fremgår det, at man inden for EU kommer længst med sin danske købekraft i Rumænien, Bulgarien og Polen.

/ritzau fokus/

København, 24/05/2024 - 16:59

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste mad fra fast food-kæden McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Eksperimentet blev til dokumentaren "Super Size Me" fra 2004.

I den undersøgte Morgan Spurlock, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

En del af eksperimentet gik ud på, at han skulle sige ja, hvis McDonalds-medarbejderen spurgte, om han ville have en ekstrastor portion - såkaldt Supersize.

Dokumentaren blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

Efter "Super Size Me" fulgte blandt andet dokumentaren "Where in the World Is Osama bin Laden" i 2008. Her drog Morgan Spurlock til Mellemøsten for at finde den dengang levende al-Qaeda-stifter.

Men Spurlocks karriere har også ridser i lakken.

I 2017 indrømmede han i et opslag på Facebook, at han havde krænket en række kvinder seksuelt.

Instruktøren beskrev blandt andet, at han i sin ungdom havde været sammen en kvinde, der senere beskyldte ham for voldtægt.

Spurlocks indrømmelser medførte, at han forlod sit job i produktionsselskabet Warrior Poets.

Han havde været med til at grundlægge selskabet i 2004.

2017 var også året, hvor Spurlock igen kastede sit blik på fast food.

Han udsendte dokumentaren "Super Size Me 2: Holy Chicken", en efterfølger til succesen fra 2004.

Denne gang undersøgte han, hvordan fast food industrieni årene efter hans første film har forsøgt at markedsføre sig selv som sundere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 16:30

Dokumentarist bag fast food-dokumentaren "Super Size Me" er død

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Morgan Spurlock døde torsdag som følge af komplikationer i forbindelse med en kræftsygdom, oplyser familien.

Den amerikanske dokumentarist, der særligt er kendt for sit McDonalds-eksperiment i dokumentaren "Super Size Me", Morgan Spurlock er død i en alder af 53 år.

Det oplyser familien ifølge ABC News.

Ifølge mediet døde han torsdag som følge af komplikationer fra en kræftsygdom.

- Morgan gav så meget gennem sin kunst, sine idéer og sin generøsitet, lyder det fra hans bror, Craig Spurlock i en pressemeddelelse ifølge mediet.

Morgan Spurlock har gennem sin karriere lavet et hav af dokumentarer. Men da han placerede sig selv i hovedrollen og spiste McDonalds-mad hver dag i en måned, blev han for alvor kendt.

Det var netop dette eksperiment, som den amerikanske filminstruktør og dokumentarist Morgan Spurlock afprøvede i dokumentaren " Super Size Me " fra 2004.

Han ville undersøge, hvilke konsekvenser fast food har for helbredet.

Det blev en megasucces, der skabte gennembruddet for Spurlock.

Spurlock oplevede tilmed den glæde at få en pris ved Sundance Film Festival samt en Oscar-nominering.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

FAKTA: Dine kort kan koste dig penge på ferien

* Pas på dine kort på ferien, og beskyt din pinkode. Mister du kortet undervejs, skal du tage kontakt til din bank med det samme, så de kan spærre det - og eventuelt minimere et tab.

* Vær opmærksom på, at det koster penge at betale med dine kort i udlandet. Banken opkræver typisk 1 procent af beløbet, hvis du er på ferie inden for EU, og 1,5 procent, hvis du er på ferie uden for EU. Det skal sikre banken mod udsving i valutakurser.

* Det koster dig typisk et gebyr at hæve kontanter i hæveautomater i udlandet.

Kilde: raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/05/2024 - 10:00

Sørg for at tøjle budgettet før sommeren er løs

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Når alt fra restaurantbesøg til souvenirs indgår i budgettet, undgår I dyre overraskelser og en forbrændt økonomi på ferien.

Vaffelis, forlystelsesparker, nyt badetøj og lækre restaurantbesøg.

Sommeren byder på masser af herlige oplevelser. Og det er nemt at blive grebet af den gode stemning og lade sig rive med.

Derfor skal du lave et budget for sommerens udskejelser, inden der er gået ferie og fornøjelser i den.

- Det er lettere at overholde, når der på forhånd er sat en grænse eksempelvis for seværdigheder og mad. Det kan godt skride lidt, når man er på ferie, siger Louise Skjødsholm, som er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk, der hører under Finanstilsynet.

Sæt dig jer ned, og tænk igennem, hvilke ekstraudgifter der venter hen over sommeren. Det er nok særligt forberedelse til sommerferien. Hvis man har store børn, kan der også ligge store poster til studenterfester.

Find ud af, hvilken type sommerferie I vil holde. Ud fra det kan i lægge jeres budget.

- Læg fast, hvad der er det overordnede budget. Og så kan man begynde at dele det op: Hvor meget er der til transport, rejseudgifter, mad, fornøjelser og oplevelser, siger Louise Skjødsholm.

Medtag det hele - plads til souvenirs og shopping skal også være regnet ind i budgettet.

Dermed undgår I at komme hjem fra solen til en forbrændt bankkonto.

- Laver man et overforbrug, kan det godt blive dyrt bagefter, hvis man er nødt til at låne, siger Morten Bruun Pedersen, som er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Feriebudgettet behøver ikke at være skrabet. Men det er godt med et overslag over, hvad der skal bruges på diverse ting. Man kan jo også blive kreativ og måske gøre noget lidt anderledes, siger han.

Det kan for eksempel være, at udgiften til et feriehus fylder uforholdsmæssigt meget i budgettet. Så er det måske værd at overveje, om huset kunne ligge i et billigere område, nævner Morten Bruun Pedersen som eksempel.

- Man kan justere hist og her. Måske kan man spare på nogle forlystelser og gå i skoven i stedet, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek