Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2024 - 09:00

Dem mistede vi i 2024

June Belli, Jens Werner, Ulf Pilgaard, Erik Clausen, Henrik Voldborg og Johnny Madsen var blandt de danske stjerner, der gik bort i 2024.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Flere markante kendte danske personligheder gik bort i det forgangne år.

I marts sov 75-årige June Belli stille ind og blev dermed forenet med sit livs kærlighed, sangeren Peter Belli, som døde i sommeren 2023.

- Det er med stor sorg, vi må meddele, at vores elskede mor, mami og svigermor June Belli er gået bort, skrev familien i en udtalelse.

I sommer gik danser og tidligere Vild med dans-dommer Jens Werner bort efter længere tids sygdom. Han blev 59 år gammel.

- Jens var ikke blot en enestående atlet, dommer, underviser og foredragsholder, men også en yderst kærlig og omsorgsfuld ægtefælle, far, søn, bror, svoger og onkel, skrev familien i en mail til Ritzau.

Jens Werner efterlod sig ægtefællen Anette Werner og deres to børn.

Senere på sommeren sagde vi farvel til den folkekære pensionerede meteorolog og DR-vejrvært Henrik Voldborg, der efter længere tids sygdom gik bort i en alder af 88 år.

- Han havde været svækket i længere tid, men derfor er det stadig en stor sorg og et kæmpe tab, lød det fra familien.

Henrik Voldborg var især kendt for sin tid som vejrvært på DR, hvor han ofte optrådte i farvestrålende striksweatre, som altid havde noget med vejret at gøre.

Han efterlod sig sin hustru, Anne Marie, og parrets fire børn.

Endnu en trist nyhed fyldte landets nyhedssider, da beskeden om skuespiller Ulf Pilgaards død blev oplyst i slutningen af oktober.

Skuespilleren, der især var kendt og elsket for sine roller i Cirkusrevyen, gik bort efter kort tids sygdom, 83 år gammel.

- Hans nærvær og livsglæde vil jeg savne, og hans minde vil leve videre i vores hjerter, udtalte hans søn, Christian Pilgaard, i en pressemeddelelse.

Ulf Pilgaard var aktiv på den danske skuespilscene næsten helt frem til sin død.

Senest medvirkede han i 2023 i filmen "Nattevagten 2", der var en efterfølger til Ole Bornedals kultklassiker fra 1994.

Ikke længe efter Ulf Pilgaards død gik instruktør, skuespiller og kunstner Erik Clausen bort efter længere tids sygdom, 82 år gammel.

- Vi kommer til at savne ham, skrev familien i en kortfattet besked.

Erik Clausen havde en lang karriere bag sig i underholdningsbranchen, som begyndte på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Det skete blandt andet i et parløb med vennen og musikeren Kim Larsen.

Deres samspil i instruktør Erik Ballings monsterhit "Midt om natten" som de arbejdsløse barndomsvenner Benny og Arnold, der forsøger at skabe deres eget fristed, "Havaje", i Sydhavnen, tog især kegler.

Få dage senere gik endnu et kendt ansigt fra tv-skærmen bort. Formanden for Dansk Håndbold, Morten Stig Christensen, døde 1. november efter et pludseligt hjertestop, kun 65 år gammel.

- Jeg har i dag mistet mit livs store kærlighed, min livsfælle, min støtte, og Mortens fem børn har mistet deres fantastiske far, skrev Morten Stig Christensens hustru, Anne Engdal Stig Christensen, i en erklæring.

Morten Stig Christensen blev kendt som håndboldspiller og fortsatte karrieren som studievært og siden som sportschef på TV 2, før han rykkede over til Dansk Håndbold.

Midt i novembermørket måtte danskerne også tage afsked med musikeren og billedkunstneren Johnny Madsen, der efter længere tids sygdom gik bort i en alder af 73 år.

- Det er ingen hemmelighed, at min far var hård ved sit system. Og han var rock'n'roll til det sidste. Nu kunne hans system bare ikke mere, sagde sønnen Rasmus Madsen til Ekstra Bladet.

Johnny Madsen var både kendt og elsket for de sange, han skrev i eget navn, og for sin medvirken i bandet Dalton, som ud over ham bestod af kollegerne Lars Lilholt og Allan Olsen.

November fortsatte med et trist farvel til endnu en folkekær kulturpersonlighed.

Den 12. november skrev skuespiller Susse Wold på Instagram, at hendes mand, skuespilleren Bent Mejding, var død af en alvorlig lungebetændelse. Han blev 87 år.

Bent Mejding begyndte sin kunstneriske karriere som skuespiller på de skrå brædder. En af glansrollerne var som Elyot i lystspillet "Privatliv", som han nåede at spille mere end 700 gange over for sin hustru.

Mest kendt blev han dog nok for sin rolle som Jørgen Varnæs i tv-serien "Matador", ligesom han også medvirkede i andre store tv-produktioner som "Gøngehøvdingen" og "Edderkoppen".

Få dage efter Bent Mejdings død gik skuespiller Ulla Jessen bort, 77 år gammel.

Hun var især kendt for sine roller i revy, men har også spillet med i en række dansk film og tv-serier, heriblandt "Taxa" og julekalenderen "Alletiders jul".

Ulla Jessen undervitse desuden i 30 år på Eventyrteatret i Søborg ved København. Her har hun haft elever som danser Silas Holst og skuespiller Cecilie Stenspil.

/ritzau/

København, 15/03/2025 - 09:00

Signe Lindkvist: Tv-branchen har været hardcore skamskudt

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Tv-vært Signe Lindkvist glæder sig over, at hun kan se tv-branchen i en opadgående kurs efter nogle år ramt af krise.

Tv-branchen var for nogle år siden et kritisk sted.

I 2023 så man, hvordan tv-kanaler og streamingtjenester bremsede adskillige produktioner.

Det skabte stor jobmangel, og det var derfor ikke nødvendigvis det sjoveste tidspunkt at arbejde med tv.

- Branchen har været hardcore skamskudt de sidste mange år uden at få den samme form for tilskud som minkbranchen, siger tv-vært Signe Lindkvist.

Hun var fredag aften med til at fejre netop alt det, der det seneste år har kunnet ses i fjernsynet. Sammen med Mathias Helt, var hun nemlig vært for Tvprisen 2025.

Trods den svære tid ser hun nu, at det generelt går i den rigtige retning.

- Det gode er, at vi er på vej op, og det går bedre. Jeg er faktisk meget positiv, og det er rigtig dejligt at være vært for noget, der er positivt, og ikke noget, der er i sænk, siger Signe Lindkvist på den røde løber til prisuddelingen.

Og det er også en branche, som hun kender godt.

Signe Lindkvist har siden 1990'erne lavet tv. Mest kendt er hun for sin tilstedeværelse i børneunderholdning, og fra 2009 til 2011 var hun kanalredaktør på DR Ramasjang.

I senere år er hun dog også gået over til andre ting. Blandt andet har hun været podcastvært på "Sitter" sammen med skuespiller Iben Hjejle.

Nu vender hun snart tilbage på skærmen, da hun overtager værtsjobbet i TV 2-programmet "100% sjov", hvor der kommer en sæson to.

- Det er meget dejligt. Det er nogle år siden, at jeg har været tv-vært sidst, siger Signe Lindkvist.

Selv om hun bliver den nye vært i "100% sjov", betyder det ikke, at hun er 100 procent tilbage på tv-skærmen generelt.

- Altså jeg elsker at lave tv, men jeg elsker også at lave radio. Og mest af alt elsker jeg at lave gøgl, fortæller hun.

En anden ting, hun har gang i lige nu, er en ny forestilling på Bremen Teater med titlen "Jorden rundt på 80 dage" med Anders Lund Madsen, som har premiere i maj.

- Jeg føler mig meget privilegeret, at jeg har udviklet nogle flere ben at stå på end kun tv, siger Signe Lindkvist.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/03/2025 - 08:00

Oh Land: Jeg kan godt lide at omgive mig med liv og kaos

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Oh Land har gang i lidt af hvert inden for den kunstneriske branche, hvor hun samtidig med at være aktiv som X Factor-dommer er gravid med sit tredje barn.

I år er det femte gang, at Oh Land er dommer i "X Factor", og hun er derfor kun overgået af Thomas Blachman og Remee som den dommer med flest sæsoner på cv'et.

Underholdningsprogrammet er kun et ud af flere kunstneriske projekter, som Oh Land har gang i. Tidligere i år afslørede hun tilmed, at hun skal være mor for tredje gang.

Kombinationen af at skulle være forælder igen, mens hun har gang i både sine egne projekter og er dommer i "X Factor", bekymrer dog ikke sangerinden synderligt.

- Det har jeg jo kunnet indtil videre med to børn, og jeg synes ikke, at det har været en umulig opgave. Tværtimod synes jeg faktisk, at det er sjovt, siger Oh Land.

Barnet bliver nummer to med hendes mand, musikeren Adi Zukanovic. Hendes ældste barn har hun fra et tidligere ægteskab med Eske Kath.

- Jeg kan godt lide at have mange bolde i luften. Jeg kan godt lide at omgive mig med mange mennesker. Jeg kan godt lide at omgive mig med liv og kaos. Så lidt fra eller til gør ikke den store forskel, siger Oh Land.

I de seneste år har hun haft gang i alt fra opera til science fiction-film. Derfor anerkender hun, at "X Factor" kan fungere som en form for pause fra sine andre projekter.

- Det er jo langt mere kommercielt end alt det andet, jeg går og laver, siger Oh Land.

Nanna Øland Fabricius, som går under kunstnernavnet Oh Land, er 39 år og har som sangerinde og sangskriver udgivet fem albummer.

Derudover har hun bare i de seneste år skrevet en opera, komponeret musikken til Tivolis opsætning af "Snedronningen" og spillet en hovedrolle i science fiction-filmen "For evigt".

I slutningen af 2024 optrådte hun med det musikalske værk "Krigens ofre" på Statens Museum for Kunst i København.

- Jeg elsker både det ene og det andet. Jeg elsker at afprøve mig selv inden for musik, ligegyldigt hvilken retning det peger, siger Oh Land og fortsætter:

- Det, som jeg elsker med "X Factor" specifikt, er, at jeg får lov til at coache andre. Jeg får lov til at hjælpe andre på vej til at realisere deres drømme og give det vinger.

I dette års "X Factor" konkurrerer hun igen med sine dommerpartnere, Thomas Blachman og Simon Kvamm.

Musikprogrammet vises hver fredag klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/03/2025 - 08:00

FAKTA: Flere danske virksomheder har reageret

* Det danske rejsebureau Albatros har valgt at droppe rejser til USA. Ifølge direktør Søren Rasmussen var årsagen, at USA's præsident, Donald Trump, valgte at sætte den militære støtte til Ukraine på pause.

* Flere andre rejsebureauer, såsom Jysk Rejsebureau og USA-Rejser, har for nylig meddelt, at danske rejsende er begyndt at fravælge USA som rejsedestination.

* Flere danske pensionsselskaber har fravalgt at investere danskernes pensionsopsparinger i Tesla-aktier, efter at elbilproducentens ejer, Elon Musk, har gjort aktierne risikable med sin indtræden i politik og sit tætte samarbejde med Donald Trump.

Kilder: Børsen, Finans, TV 2, B.T. og DR.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/03/2025 - 08:00

Danskere boykotter USA: Sådan påvirker indkøbsvaner global politik

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Flere danskere boykotter amerikanske varer for at støtte Europa og vise modstand mod USA's politik. Det giver en følelse af en smule kontrol i usikre tider.

Flere danske forbrugere vender ryggen til produkter fra USA og vælger i stedet at bruge deres penge på varer, der støtter økonomien i Danmark og Europa.

En af årsagerne kan være, at handlingen giver en følelse af kontrol i en tid præget af usikkerhed, fortæller Jonas Toubøl, der er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

- Verden føles mere usikker for mange, efter at Donald Trump endnu en gang er blevet USA's præsident. Når fremtiden virker uforudsigelig, kan selv de mindste handlinger give en følelse af, at man har lidt kontrol over situationen, siger Jonas Toubøl, som blandt andet har undersøgt, hvordan politisk aktivitet i grupper på sociale medier påvirker politisk mobilisering.

- Handlingerne giver en følelse af større sikkerhed og mindsker bekymringer, samtidig med at de fungerer som en måde at vise sin modstand på. Man bekender kulør.

Tendensen kan blandt andet ses på Facebook, hvor en gruppe ved navn "Boykot varer fra USA" på bare få uger har mere end fordoblet antallet af medlemmer, der er kommet over 80.000.

Gruppens formål er at støtte boykot af amerikanske varer som reaktion på USA's præsident, Donald Trumps, ønske om en handelskrig med Europa.

Og i fremtiden bliver det lidt nemmere at købe europæiske mærker. Salling Group har valgt at indføre en ny sort stjerne på de elektroniske prisskilte i Bilka, Føtex og Netto. Stjernen viser, at varemærket er ejet af en europæisk virksomhed. Ingredienserne kan altså godt komme fra USA eller et andet land uden for Europa.

Men det har en begrænset effekt, når danskere boykotter amerikanske varer. Det siger professor i forbrug ved Copenhagen Business School Alexander Josiassen:

- Markedets størrelse har betydning. Danmark er et lille marked, mens USA er et stort marked for danske virksomheder. Hvis flere lande i Europa også boykotter, kan det måske gøre en forskel.

Jonas Toubøl vurderer, at det er handlingen, der er vigtig, uanset hvor effektiv en boykot af varer er, fordi den gør noget for den enkelte.

Det er Alexander Josiassen enig i.

- Overordnet kan man sige, at der er to grunde til, at forbrugere boykotter varer. Det er for at vise politisk ståsted og signalere egne værdier, siger han.

Og handlingen gør også, at man begynder at reflektere, evaluere og tage stilling.

- Når man først begynder at handle, bliver man også mere opmærksom på situationen. Det skaber en øget bevidsthed om, hvad der sker i verden, og hvor man selv står i forhold til det, siger Jonas Toubøl og uddyber:

- Lige nu er der flere store konflikter, der sætter hverdagens mindre problemer i relief.

Ifølge Jonas Toubøl minder den politiske spænding, vi ser i dag, om perioden før Anden Verdenskrig, hvor stater og magter kæmpede om indflydelse og territorier. Ligesom dengang er stater villige til at bruge både magt og pressionsmidler for at nå deres mål.

- Sat lidt på spidsen har det unormale i et historisk perspektiv nok været, at vi efter Anden Verdenskrig har forsøgt at skabe en retsorden internationalt og løse problemerne på mere fredelige måder, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek