Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2024 - 09:00

Dem mistede vi i 2024

June Belli, Jens Werner, Ulf Pilgaard, Erik Clausen, Henrik Voldborg og Johnny Madsen var blandt de danske stjerner, der gik bort i 2024.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Flere markante kendte danske personligheder gik bort i det forgangne år.

I marts sov 75-årige June Belli stille ind og blev dermed forenet med sit livs kærlighed, sangeren Peter Belli, som døde i sommeren 2023.

- Det er med stor sorg, vi må meddele, at vores elskede mor, mami og svigermor June Belli er gået bort, skrev familien i en udtalelse.

I sommer gik danser og tidligere Vild med dans-dommer Jens Werner bort efter længere tids sygdom. Han blev 59 år gammel.

- Jens var ikke blot en enestående atlet, dommer, underviser og foredragsholder, men også en yderst kærlig og omsorgsfuld ægtefælle, far, søn, bror, svoger og onkel, skrev familien i en mail til Ritzau.

Jens Werner efterlod sig ægtefællen Anette Werner og deres to børn.

Senere på sommeren sagde vi farvel til den folkekære pensionerede meteorolog og DR-vejrvært Henrik Voldborg, der efter længere tids sygdom gik bort i en alder af 88 år.

- Han havde været svækket i længere tid, men derfor er det stadig en stor sorg og et kæmpe tab, lød det fra familien.

Henrik Voldborg var især kendt for sin tid som vejrvært på DR, hvor han ofte optrådte i farvestrålende striksweatre, som altid havde noget med vejret at gøre.

Han efterlod sig sin hustru, Anne Marie, og parrets fire børn.

Endnu en trist nyhed fyldte landets nyhedssider, da beskeden om skuespiller Ulf Pilgaards død blev oplyst i slutningen af oktober.

Skuespilleren, der især var kendt og elsket for sine roller i Cirkusrevyen, gik bort efter kort tids sygdom, 83 år gammel.

- Hans nærvær og livsglæde vil jeg savne, og hans minde vil leve videre i vores hjerter, udtalte hans søn, Christian Pilgaard, i en pressemeddelelse.

Ulf Pilgaard var aktiv på den danske skuespilscene næsten helt frem til sin død.

Senest medvirkede han i 2023 i filmen "Nattevagten 2", der var en efterfølger til Ole Bornedals kultklassiker fra 1994.

Ikke længe efter Ulf Pilgaards død gik instruktør, skuespiller og kunstner Erik Clausen bort efter længere tids sygdom, 82 år gammel.

- Vi kommer til at savne ham, skrev familien i en kortfattet besked.

Erik Clausen havde en lang karriere bag sig i underholdningsbranchen, som begyndte på venstrefløjen med politisk gøgl sammen med kunstneren Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus, inden han kastede sig ud i at lave film.

Det skete blandt andet i et parløb med vennen og musikeren Kim Larsen.

Deres samspil i instruktør Erik Ballings monsterhit "Midt om natten" som de arbejdsløse barndomsvenner Benny og Arnold, der forsøger at skabe deres eget fristed, "Havaje", i Sydhavnen, tog især kegler.

Få dage senere gik endnu et kendt ansigt fra tv-skærmen bort. Formanden for Dansk Håndbold, Morten Stig Christensen, døde 1. november efter et pludseligt hjertestop, kun 65 år gammel.

- Jeg har i dag mistet mit livs store kærlighed, min livsfælle, min støtte, og Mortens fem børn har mistet deres fantastiske far, skrev Morten Stig Christensens hustru, Anne Engdal Stig Christensen, i en erklæring.

Morten Stig Christensen blev kendt som håndboldspiller og fortsatte karrieren som studievært og siden som sportschef på TV 2, før han rykkede over til Dansk Håndbold.

Midt i novembermørket måtte danskerne også tage afsked med musikeren og billedkunstneren Johnny Madsen, der efter længere tids sygdom gik bort i en alder af 73 år.

- Det er ingen hemmelighed, at min far var hård ved sit system. Og han var rock'n'roll til det sidste. Nu kunne hans system bare ikke mere, sagde sønnen Rasmus Madsen til Ekstra Bladet.

Johnny Madsen var både kendt og elsket for de sange, han skrev i eget navn, og for sin medvirken i bandet Dalton, som ud over ham bestod af kollegerne Lars Lilholt og Allan Olsen.

November fortsatte med et trist farvel til endnu en folkekær kulturpersonlighed.

Den 12. november skrev skuespiller Susse Wold på Instagram, at hendes mand, skuespilleren Bent Mejding, var død af en alvorlig lungebetændelse. Han blev 87 år.

Bent Mejding begyndte sin kunstneriske karriere som skuespiller på de skrå brædder. En af glansrollerne var som Elyot i lystspillet "Privatliv", som han nåede at spille mere end 700 gange over for sin hustru.

Mest kendt blev han dog nok for sin rolle som Jørgen Varnæs i tv-serien "Matador", ligesom han også medvirkede i andre store tv-produktioner som "Gøngehøvdingen" og "Edderkoppen".

Få dage efter Bent Mejdings død gik skuespiller Ulla Jessen bort, 77 år gammel.

Hun var især kendt for sine roller i revy, men har også spillet med i en række dansk film og tv-serier, heriblandt "Taxa" og julekalenderen "Alletiders jul".

Ulla Jessen undervitse desuden i 30 år på Eventyrteatret i Søborg ved København. Her har hun haft elever som danser Silas Holst og skuespiller Cecilie Stenspil.

/ritzau/

Oslo, 02/12/2025 - 14:30

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Jonas Faeste Laksekjn/Ritzau Scanpix

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

Både Aschehoug og Den Norske Forlæggerforening bekræfter, at de har modtaget pengene og opfatter det dermed som en bekræftelse på, at sagen er afsluttet. Det oplyser begge parter til det norske medie.

Elias Christensen, der er en af Høibys advokater, oplyser til TV 2 Norge, at det normalvis ikke oplyser, hvem der har betalt sagsomkostningerne.

- Men i dette tilfælde har klienten på grund af mediepresset bedt om, at det oplyses, lyder det fra advokaten, der ikke har yderligere kommentarer til "disse transaktioner".

Det er blandt andet en påstand om, at Høiby skal have solgt narkotika på gaden i Oslo, der har fået kronprinsesse-sønnen til at forsøge at standse bogsalget.

Det nægter Høiby at have gjort, men forlaget insisterer på, at oplysningerne er korrekte, har det norske medie VG tidligere beskrevet.

Bogens forfattere, Øistein Monsen og Torgeir Pedersen Krokfjord, hævder at have anonyme kilder i politiet.

Under retssagen har politichef i Oslo Ida Melbo Øystese sagt, at politiet ikke har set Høiby sælge kokain på gaden Karl Johans Gate, som det beskrives i bogen.

Det er tidligere blevet beskrevet af NRK, som også har dækket retssagen tæt.

Politichefen afviste dog at svare på, om politiet havde oplysninger om narkosalg forbundet med Høiby eller om det har set ham andre steder i Oslo.

Oplysningerne var underlagt tavshedspligt, sagde hun.

Aschehoug har tidligere indrømmet, at bogen indeholdt en række fejl.

Det gælder blandt andet en billedtekst og en passage om pengeoverførsler.

I bogen lyder, at Høiby har gennemført "hundredvis" af pengeoverførsler til én navngiven person, mens det rigtige er, at overførslerne er sendt til flere personer.

Det vil blive rettet i nye oplag.

Det vides endnu ikke, om bogen udkommer i Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 02/12/2025 - 14:18

Høibys mormor betaler sagsomkostninger efter forsøg på at stoppe bog

Retten i Oslo afviste for to uger siden at nedlægge et fogedforbud mod en bog om Marius Borg Høiby.

Den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby har fået en økonomisk håndsrækning til betalingen af sagsomkostninger på over en halv million norske kroner efter sag om bogen "Hvide striber, sorte får".

Det er nemlig Høibys 88-årige mormor, Marit Tjessem, der har betalt omkostningerne, bekræfter Høibys advokat til TV 2 Norge.

Pengene er betalt, efter at Retten i Oslo for to uger siden afviste at nedlægge et fogedforbud mod bogen.

Bogen blev udgivet af forlaget Aschehoug i oktober og indeholder ifølge Høibys advokater flere urigtige og ulovlige påstande om ham.

Derfor har advokaterne forsøgt at få standset salget af bogen med et fogedforbud.

Det blev dog afvist, hvorfor Høiby skulle betale 460.000 norske kroner til Aschehoug og 70.500 norske kroner til Den Norske Forlæggerforening.

Det svarer samlet set til knap 336.000 danske kroner.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek