Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/07/2023 - 10:00

Efter tørken: Forlæng rosernes sommerflor

Vejrguderne har været særligt gode ved dit rosenbed i år, og med lidt hjælp fra dine grønne fingre kan blomstringen vare endnu længere.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Dine rosenbede fortjener med stor sandsynlighed ekstra mange rosende ord denne sommer. Og det er langtfra tilfældigt, fortæller Louise Møller, som er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.

- Tørken i juni har gjort, at vi er sluppet for de svampesygdomme, som ellers kan være et problem for roser. Så de står bare superflot i mange haver, siger hun.

Før sommeren slog igennem, nød de populære blomster i øvrigt godt af det kolde forår, fortæller rosenforædler Rosa Eskelund, der driver gartneriet Roses Forever i Lading ved Århus.

- Marts, april og maj var ret kølige og solrige, og det kan roserne godt lide. Det har været et fantastisk vejr for roser, siger hun.

Du kan holde det gode roseår kørende ved at finde saksen frem. I hvert fald hvis du har nogle remonterende af slagsen – altså sorter, der blomstrer igen og igen.

- Det bedste du kan gøre for dine roser, er at fjerne de afblomstrede blomsterhoveder, siger Louise Møller og fortsætter:

- På den måde bruger rosen ikke energi på at sætte nye frø og hyben, men sætter i stedet nye knopper, der kan blomstre igen.

Ifølge Rosa Eskelund skal du heller ikke holde dig tilbage med løbende at klippe de friske blomster.

- Flere roser kan fint blomstre ind i både september og oktober, hvis man sørger for at klippe dem. Så kan man jo klippe dejlige buketter til sig selv eller til, hvis man skal ud at besøge nogen. Det er en fantastisk værtindegave, siger hun.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er gødning. Her lyder en tommelfingerregel, at juli er sidste gang, du gøder roserne.

- Roser skal ikke gødes efter 1. august. Ellers sætter de nye skud, som ikke når at hærde inden vinteren, og så opstår der risiko for frostskader, fortæller Louise Møller.

Har du klatreroser i haven, skal du i øvrigt huske at binde dem op løbende hen over sommeren.

- De nye skud er bløde og derfor nemmere at binde op. Med tiden bliver stænglerne mere stive i det, og det gør det svært at binde dem op, uden at de knækker, lyder det fra Louise Møller.

/ritzau fokus/

København, 14/10/2025 - 16:35

Asta Björks placeringer i Vild med dans

Asta Björk debuterede som 20-årig i "Vild med dans". Siden har hun opnået følgende placeringer i dansekonkurrencen: 

* 2025: Deltager med skuespiller Jesper Asholt.

* 2024: Tredjeplads med tv-vært Rasmus Staghøj.

* 2023: Femteplads med skuespiller Sebastian Bull, som hun nu danner par med privat.

* 2022: Andenplads med paraatlet Daniel Wagner Jørgensen.

* 2021: Vandt "Vild med dans" med sanger Jimilian.

* 2020: Niendeplads med dj'en Faustix.

* 2019: Fjerdeplads med model og tv-personlighed Oscar Bjerrehuus.

* 2018: Vandt sin debutsæson med skuespiller Simon Stenspil.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/10/2025 - 16:30

FAKTA: Den europæiske Oscar har været uddelt siden 1988

Philipp Schmidli/Ritzau Scanpix

"Den sidste viking" og "Ternet Ninja 3" kan få nomineringer til European Film Awards.

Tirsdag har European Film Academy offentliggjort sin shortlist til European Film Awards.

Akademiet har udvalgt en række film, og medlemmerne skal nu stemme om, hvilke film der skal nomineres til priser.

De to danske film "Den sidste viking" og "Ternet Ninja 3" er med på shortlisten.

Her kan du læse mere om prisen:

* European Film Awards uddeles hvert år af European Film Academy, der er en sammenslutning af cirka 5400 europæiske filmskabere og filmprofessionelle.

* Prisuddelingen fandt første gang sted i 1988. Hvert andet år foregår prisuddelingen i den tyske hovedstad, Berlin, hvert andet år et nyt sted i Europa.

* Priserne gives for særlige udmærkelser inden for europæisk film.

* Prisen er blandt de mest prestigefyldte i Europa og kaldes også den europæiske Oscar med henvisning til den eftertragtede amerikanske filmpris.

* Filmenes hovedproduktionsland skal være europæisk.

* Som enkeltperson skal man være født i Europa eller have et europæisk pas for at kunne modtage en nominering eller pris.

* Der uddeles priser i 24 kategorier.

Kilde: European Film Awards.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek