Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/11/2020 - 10:30

Fremadstormende skuespillersøn: Min følsomhed er en kæmpe styrke

Med kometfart er Sylvester Byder ved at slå sit navn fast i den danske tv- og filmbranche.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Sylvester Byder går på gaden som enhver anden ung mand sammen med en kammerat og kigger på tøj.

Pludselig går han lidt mere besværet - som et barn, der netop har lært at tage sine første spæde skridt ud i verden.

Smilet er skævt, blikket nysgerrigt, hænderne er trukket op fra lommerne, og håndfladerne blotter sig åbent og ud.

Syv sekunder går han sådan, inden han igen finder tilbage til sin egen statur.

Gestaltningens kunst har den fremadstormende skuespiller Sylvester Byder iført sig, for han har ingen uddannelse. Men hans rene, rå talent har sendt ham afsted med kometkurs.

Netop nu er han biografaktuel i det anmelderroste krigsdrama "Erna i krig" som den mentalt udfordrede dreng Kalle, som tvinges til at kæmpe under fjendens faner.

- Jeg prøvede at finde frem til et fragment af mig selv, der var lige så fint, rent og barnligt, som Kalle er, og så forstørre det 100 procent.

- Det skal være så simpelt som muligt, for at det bliver naturligt. Det handler meget om at få det ind i kroppen for mig, forklarer Sylvester Byder.

Og det virkede.

Folkene bag "Erna i krig" havde haft mange unge mænd til casting, uden at det var lykkedes at finde den rette, som skulle spille Kalle.

Sylvester Byder blev opfordret til at give sit bud på rollen og tog bussen ud til castingen uden at have haft tid til at forberede sig.

Han vidste, at Trine Dyrholm, der indtager titelrollen som Kalles mor, ville være til stede, så Sylvester Byder var ekstra spændt.

- Jeg ville gerne give det et skud, men tænkte, at det var langt over min liga. Jeg ringede også til min far og sagde, at jeg havde det ligesom en Tivoli-tur.

- Man er der ikke for evigt. Det er sådan, jeg ser skuespillet.

Men meget tyder på, at Tivoli-turen er lang, og der er mange forlystelser, Sylvester Byder skal prøve, for efter castingen måtte filmens instruktør, Henrik Ruben Genz, spørge ham, om han egentlig var klar over, hvor god han er.

- Jeg har nem adgang til mine følelser. Jeg er et følsomt menneske - meget følsomt. Der er måske andre unge drenge i min alder, som ser det som en svaghed. Men jeg ser det som en kæmpe styrke.

- Jeg har overhovedet ikke haft et dårligt liv. Jeg har haft en fantastisk barndom, men jeg er skilsmissebarn, og jeg har været nervøs inden en eksamen, så jeg har prøvet at være ked af det, at føle mig angst og være forvirret. Og de oplevelser bruger jeg i mit skuespil, forklarer han.

Sylvester Byder har i ordets bogstaveligste forstand fået skuespillet ind med modermælken.

Hans forældre, skuespillerinden Anne Sofie Espersen og den tidligere skuespiller Søren Byder, fik Sylvester, mens de gik på Statens Teaterskole.

- Jeg er opvokset bag scenen. Trine Dyrholm, som spiller min mor i "Erna i krig", havde set mig, da jeg var helt lille, og mange andre i miljøet har også mødt mig før. Jeg var det første barn i det der skuespiller-community, så på den måde tror jeg altid, jeg har været i det, siger Sylvester Byder.

- Jeg har hverken tilvalgt eller fravalgt at blive skuespiller. Det har altid været en del af mit liv, og jeg har aldrig prøvet noget andet.

Sylvester Byder var blot 12 år gammel, da hans navn stod øverst på plakaten i familiefilmen "MGP Missionen".

Kort efter at han havde en stor rolle i Ole Bornedals stort anlagte fortælling om slaget i "1864" og medvirkede siden i verdenspremieren på teateropsætningen af den norske successerie "Skam".

Det helt store gennembrud fik han sidste år i rollen som den forpinte teenager Kasper i DR-dramaet "Fred til lands".

I en alder af 21 år har Sylvester Byder allerede ni års erfaring, bemærker han.

Sideløbende har han forsøgt at gennemføre gymnasiet, men lysten var lav, og det afspejlede sig også i karaktererne.

Efter to år droppede han ud og har ikke set sig tilbage.

- Jeg har været lidt af en ballademager, lavet drengestreger og søgt grænser i en tidlig alder, så det sagde mig ikke så meget at skulle sidde stille og lytte på en eller anden, der fortalte mig noget, jeg ikke vidste, hvad jeg skulle bruge til, forklarer Sylvester.

- Jeg er storebror til to helsøskende, to papsøskende og tre halvsøskende, så jeg er den ældste ud af otte og skilsmissebarn, så jeg tror, det er helt naturligt, at når man er opvokset med meget ansvar så tidligt, så går man også ud og prøver sig selv af.

I dag kanaliserer han energien ind i kunsten, og der er flere film på vej.

Han har fået sig en manager, og så får han undervisning i engelsk for også at kunne begå sig i internationale roller.

- Jeg har overhovedet ingen forventninger om, at det kommer til at ske, men min livsfilosofi er, at jeg vil have øvet røven ud af bukserne og være forberedt, hvis muligheden kom.

- Jeg vil ikke sidde en dag og få et afslag og vide, at det var, fordi jeg ikke havde givet mig 100 procent, pointerer han.

Han står midt i sit store gennembrud og har spillet over for etablerede navne som Jesper Christensen, Anders W. Berthelsen og Ulrich Thomsen.

Samtidig er han også bare en ung mand på 21 år, som netop er flyttet hjemmefra - i et kollektiv med tre jævnaldrende, som slet ikke er i samme branche - og jonglerer livet med venner, dating, familie og fritid.

Det er en sund kontrast, især når det hele går så stærkt, som det gør nu, fortæller Sylvester Byder.

- En ting er arbejde, en anden ting er mit privatliv, og jeg sørger for at holde de ting fuldstændig adskilt. For begynder man at blande de to ting, tror jeg, man kan miste jordforbindelsen.

- Jeg giver mig 120 procent på mit arbejde, men når jeg har fri, har jeg fri. Så er jeg bare Sylvester på 21. Det gør det meget nemmere at gå til.

- Jeg var for nylig til en premiere og bad min ven om at holde min jakke, da jeg skulle have taget billeder. "Gu' gider jeg da ej", svarede han, og det var godt, han gjorde det. Indeni er jeg jo lige så meget mig, som jeg altid har været. Der er jeg jo bare Sylvester.

"Erna i krig" kan ses i biografen landet over.

/ritzau/

København, 25/11/2025 - 15:28

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste kollega om, at han optog lyd til sit program efter julefrokost.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller til Ekstra Bladet, at hændelsen skete i en elevator med en kollega efter en julefrokost hos mediet.

Han fortæller til mediet, at snakken i elevatoren var harmløs og en del af en længere optagelse, hvor han talte med flere personer.

Til julefrokosten indrømmer han at have drukket øl, men mener ikke, at han var beruset til arrangementet.

René Fredensborg fortæller i opslaget, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

Til Ekstra Bladet vil han dog ikke uddybe, hvad han sagde til mediets chefredaktør Knud Brix.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun, som til Radio IIII udtaler, at der er blevet reageret på lydoptagelsen.

- Der er allerede fjernet elementer fra podcasten i onsdags, som har med den krænkede part at gøre, siger Rasmus Bruun til radiostationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 15:11

Sjælden champagne fra britisk bryllup kommer på dansk auktion

En champagne lavet til prins Charles og prinsesse Dianas bryllup i 1981 kommer på auktion hos Bruun Rasmussen.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 kommer under hammeren hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen til december.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961. Af etikken fremgår det, at den indeholder 1,54 liter.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

De gyldne bobler er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner og kommer på auktion 11. december.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, forventer stor international interesse fra både erfarne vinsælgere og samlere af kongelige genstande.

- Her er tale om en specialfremstillet champagne lavet til en verdensberømt begivenhed, hvilket gør den exceptionelt sjælden.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, lyder det.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret en national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

Thomas Rosendahl kan ikke fortælle, hvem sælgeren af flasken præcist er, eller hvordan vedkommende er kommet i besiddelse af den.

Han kan dog sige, at flasken stammer fra Nordeuropa, og at sælgeren er en mangeårig kunde hos Bruun Rasmussen, som af og til sælger ud af sin vinsamling.

- Vinsamlere fra hele verden følger os, og det ved vores sælgere også, forklarer vinchefen.

Han siger, at en sådan flaske vil være en juvel at få fingre i for en vinsamler.

- Vi ved ikke, hvor mange af den her slags flasker der præcist er lavet, men vi har hørt, at der er lavet omkring 12 magnumflasker.

- Det specifikke er, at den er lavet decideret til det her bryllup, hvilket er helt exceptionelt, siger han.

Bruun Rasmussen har aldrig haft sådan en flaske på auktion før, men de har allerede fået "talrige henvendelser", lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek