Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/12/2022 - 10:00

Konfliktfyldt jul? Kom gennem højtiden ét åndedræt ad gangen

Enkle meditationsteknikker kan hjælpe dig på vej til en jul uden konflikter med familien, lyder det fra traumeterapeut.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Jesper Westmark stod ved vasken, da angrebet kom. Det var juleaften, og hans far ville skændes. Han kunne mærke det allerede, inden faren åbnede munden.

Hvad det var for en fornærmelse, husker Jesper Westmark ikke. Men han husker, at han ikke reagerede på den. Heller ikke anden gang. I stedet blev han stående der ved vasken og trak vejret, mens farens ord falmede i luften.

- Jeg sendte ham et venligt blik, og så turde han ikke tredje gang. Jeg stod helt roligt og vidste, hvem jeg var. Jeg ville ikke spille den rolle mere, fortæller Jesper Westmark.

Han er traumeterapeut og forfatter til bogen ”Vi er magiske – om at møde sig selv og opløse traumer gennem meditation.”.

Og ifølge ham kan du gøre meget selv for at undgå, at juledagene i familiens skød ender som en steppebrand af konflikter.

1) Forbered dig i det fri.

Gå en god lang tur alene i naturen, inden du tager plads ved julebordet. Sæt dig på en bænk ved et træ, og sid nogle minutter i stilhed.

- Det handler om at samle sig selv og have sig selv med. Det er altafgørende og kan tage toppen af stressen inden familiefesten, siger Jesper Westmark.

Du kan passende gentage øvelsen i minutterne op til, at du enten træder ind ad døren til selskabet, eller gæsterne ringer på døren hos dig.

- Jeg gør det altid, når jeg stiger ud af bilen. Så bruger jeg lige et øjeblik på at spørge mig selv, om jeg er her. Om jeg kan mærke jorden under mine fødder, siger Jesper Westmark.

2) Træk vejret som en bison i stormvejr.

Fokuser på dit åndedræt, hver gang du mærker, at du enten bliver trigget af en situation, eller du får lyst til at trykke på en knap hos nogle af de andre.

- Luk munden og mærk, om luften er kølig eller varm i dine næsebor. Mærk tyngdekraften i bunden af din rygsøjle og under dine fødder, forklarer Jesper Westmark.

Du kan også beslutte dig for at lægge nogle pauser ind undervejs gennem aftenen, hvor du går ud på toilettet eller udenfor og tager et par minutters åndedrætsøvelser.

Ved blot at være sammen med åndedrættet kan du få ro på dig selv og undgå at reagere på den første impuls, der falder dig ind, når du føler dig angrebet af en anden fra bordet, siger traumeterapeuten.

- Du kan se dig selv som en bisonokse, der løber ind i stormen og bliver stående midt i den. Hvis du formår at holde fast i den form for bevidsthed, vil de andre for det meste trække sig, forklarer han.

3) At gå er ikke at flygte.

Kan du mærke, at der er et skænderi under opsejling, bør du så vidt muligt prøve at holde dig på din egen banehalvdel og prøve at holde dig neutral, lyder det fra Jesper Westmark.

- Prøv at anerkende den anden ved venligt at sige: "Det må du gerne synes, men jeg har en anden oplevelse", siger han.

Dog skal du ikke blive siddende for enhver pris. Hvis dine grænser bliver overskredet, og konflikten eskalerer, bør du rejse dig og gå væk fra situationen.

- Det er ikke at flygte, men at passe på sig selv og den anden person, siger Jesper Westmark.

/ritzau fokus/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek